X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta ale cudowna wiadomość!!! Jak się czujesz? ❤️❤️❤️❤️❤️

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia czesto jest tak,że przed porodem nie odchodzi samoistnie czop i nie odchodzą wody. Dla swojego spokoju możesz kupić w aptece takie paski,które pod wpływem wód płodowych barwią się na odpowiedni kolor. To nie te same co do badania pH np. zwykłej wody.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    No właśnie wczoraj troszkę miałam mokro, ale troszkę i zapach powiedziała bym mocz , dosłownie krople .
    A przed chwila wstałam z łóżka do łazienki siku a ja znowu mokro , z tym ze spodnie mam suche.. kolor nie wiem, bo majtki kolorowe wiec nie idzie poznać koloru .
    Z tym ze leżałam i piłam cały czas wodę , bo stwierdziłam ze za mało wypiłam do tej pory a mały jeść nisko czuje bo pod żebrem nie boli , może faktycznie mi ucisnął pęcherz , ale trochę się wytraszylam .. skurczów nie czuje , jaka u mnie szyjka tez nie wiem bo tu lekarz tego nie sprawdza ..
    Czytałam na necie ze w 3 trymestrze to się może zdarzać najczęściej , ale wiecie .. strach jest ..
    Niestety to możliwe i tak naprawdę niewiadomo dlaczego się tak dzieje. Moja koleżanka miała taka sytuacje, wody zaczęły jej się sączyć już w 28 tygodniu ciąży. Nie było żadnych skurczy, żadnych objawów, zupełnie nic. Aczkolwiek jeśli to wody, to sączyć się będą już cały czas. Nie ma możliwości by to zatamować już. Musisz obserwować.

Aczkolwiek to jest patologiczne zjawisko, w prawidłowej ciąży się to nie dzieje. Jeśli natomiast się dzieje, to trzeba reagować. Niutek dobrze pisze o tych paskach, może u Ciebie w aptece tez można je kupić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2021, 17:51

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chyba nie ma takich testów..
    ale co to oznacza ze tak będzie cały czas , czyli codziennie po troszku ? Bo u mnie to wyglada narazie tak (dosłownie) jednorazowa akcja dzisiaj i jednorazowa (nie wielka ) wczoraj ..
    coraz bardziej mam wrażenie ze to jednak nie wody, ale ta niepewność . No nic , jak sie akcja powtórzy to będę reagować .

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    No właśnie chyba nie ma takich testów..
    ale co to oznacza ze tak będzie cały czas , czyli codziennie po troszku ? Bo u mnie to wyglada narazie tak (dosłownie) jednorazowa akcja dzisiaj i jednorazowa (nie wielka ) wczoraj ..
    coraz bardziej mam wrażenie ze to jednak nie wody, ale ta niepewność . No nic , jak sie akcja powtórzy to będę reagować .
    Nisia, po pierwsze spokojnie. Po drugie, załóż i sprawdź na wkładce co widać i jaki kolor itp. 🙂

dobuska, Nisia18, Selena lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka miała porządne chlupnięcia niemal za każdym razem jak wstawała i co było u niej charakterystyczne to nie czuła ruchów, jak wod odeszło dużo. Okazało się, że przy malowodziu to normalne, ze dziecko się rusza, a ona nie czula.
    Ja myśle, że nie masz powodow do paniki. Teraz mamy więcej śluzu, ja tez miałam incydent jeden lub dwa, że prawie po nogach mi poleciało, a to był po prostu wodnisty śluz. :)
    Obserwuj na wkładce, jak Jaina pisze. :)

• dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj miałam spotkanie z położną. Zaleciła mi odstawić magnez w 36 tygodniu i w tym samym czasie zacząć masaż krocza. Zbadała mnie i powiedziała, że mam się nie dać nastraszyć jeśli chodzi o poród przedwczesny, bo z tego stresu mogę się zablokować i do terminu nie urodzę. Powiedziała, że mała jest już tak duża, że nawet jeśli się urodzi to będzie wszystko dobrze. Mam w myślach biegać po łące 🤣 i totalnie o tym nie myśleć, bo oszaleje.

Powiem Wam również, że byłam świadkiem „cudu”. Na KTG przyszła dziewczyna w 39 tygodniu ciąży. Dziecko było ułożone posladkowo jeszcze przed KTG. Trochę sobie pogadały, porobiły ćwiczenia na obrót i po godzinie polozna jeszcze raz ja wzięła na badanie i…. Dziecko było główką do dołu! 🤣 oczywiście położne powiedziały, że to pewnie niemożliwe, że to cudowna zasługa wykonania jednego czy dwóch cwiczen, ale po prostu dziecko się obróciło i mamy nie dać sobie wmówić, że na tak późnym etapie to nierealne. Dziewczyna była tak szczęśliwa i w takim szoku, że masakra. :D Idealny plan był tak, że po wyjściu miała zaraz urodzić, ale tego to już nie wiem 🤣🤣🤣

jaina_proudmoore, Nisia18, Aga12345, Lolla lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Moja koleżanka miała porządne chlupnięcia niemal za każdym razem jak wstawała i co było u niej charakterystyczne to nie czuła ruchów, jak wod odeszło dużo. Okazało się, że przy malowodziu to normalne, ze dziecko się rusza, a ona nie czula.
    Ja myśle, że nie masz powodow do paniki. Teraz mamy więcej śluzu, ja tez miałam incydent jeden lub dwa, że prawie po nogach mi poleciało, a to był po prostu wodnisty śluz. :)
    Obserwuj na wkładce, jak Jaina pisze. :)

Dziękuje za ten wpis jeszcze , teraz mi ulżyło. To nie było chluśnięcie , nie czułam ze mokro .. w pon miałam badanie wszystko było cacy . Ok. Teraz będę częściej z wkładka i zobacze czy coś będzie sie dziać..
    przepraszam za dosłowność w opisach ale musiałam 🙃

dobuska, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już jestem po wizycie, na oddzial mam się stawić 27.12 koło 10-11. Na miejscu będą mi robic badań i profesor podejmie decyzję kiedy dokaldnie zrobia cesarkę. Wstępnie około 36tc czyli około 19.01
    Poki co szyjka ma 3,5cm i jest zamknięta a Ignaś waży już 2,5kg mam w święta wykorzystać maksymalnie na przytulasy z mężem i synkiem

Nisia18, jaina_proudmoore, Aga12345, niutek87, Morwa, Stokrotka 86, Selena, Ada.. 31, Kasiastaraczka, Jeheria, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Dziękuje za ten wpis jeszcze , teraz mi ulżyło. To nie było chluśnięcie , nie czułam ze mokro .. w pon miałam badanie wszystko było cacy . Ok. Teraz będę częściej z wkładka i zobacze czy coś będzie sie dziać..
    przepraszam za dosłowność w opisach ale musiałam 🙃
    Bo to jest tak, ze jak one się zaczynają sączyć, to już muszą się sączyć cały czas. Niemożliwe, żeby przestały, bo to oznacza, że pęcherz płodowy jest już… nie wiem jak to nazwać, pęknięty?

Nie przepraszaj, to normalne opisy :D

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Ja już jestem po wizycie, na oddzial mam się stawić 27.12 koło 10-11. Na miejscu będą mi robic badań i profesor podejmie decyzję kiedy dokaldnie zrobia cesarkę. Wstępnie około 36tc czyli około 19.01
    Poki co szyjka ma 3,5cm i jest zamknięta a Ignaś waży już 2,5kg mam w święta wykorzystać maksymalnie na przytulasy z mężem i synkiem
    Ojej! Czyli od razu po świętach! Ignaś już duży, wiec najgorsze w tym wszystkim to leżenie w szpitalu. Nacieszcie się sobą ❤️

• Pimka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ojej! Czyli od razu po świętach! Ignaś już duży, wiec najgorsze w tym wszystkim to leżenie w szpitalu. Nacieszcie się sobą ❤️

Na początek najgorsze będzie pożegnanie a później właśnie to oczekiwanie i brak obecności Stasia przy mnie, ale musimy dać radę dla Ignasia❤

dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Na początek najgorsze będzie pożegnanie a później właśnie to oczekiwanie i brak obecności Stasia przy mnie, ale musimy dać radę dla Ignasia❤
    Zleci szybko, zobaczysz! A później będzie już tylko pięknie ❤️

Pimka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Kochane, Maksio przyszedł na świat dziś o 9:55, 1660 gram szczęścia, 46 cm. Dostał 10 punktów! Jest przepiękny, choć mogłam go widzieć tylko sekundę i ucałować 💙💙💙 dochodzę do siebie na sali pooperacyjnej, małego od razu zabrali na neonatologie.. już nie mogę się doczekać jak znowu go zobaczę 🥺 niesamowite uczucie!
    Gratulacje 🥰 wielki mały cud już z wami 🥰 dużo zdrówka dla Was 😘

Aneta8 lubi tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, dzisiaj witam się z Wami pod koniec dnia, ale cały czas podczytywalam co u Was 😉

Prosiulek- najważniejsze że mała ma się dobrze! A ciśnienie faktycznie trzeba kontrolować- może to tylko chwilowe skoki.

Myśliwa, dziękuję za życzenia 🙂 ja Wam pewnie złożę jutro🙂 ale listę potraw zamierzasz zrobic- nie zamecz się tylko kobieto😉
    P.S. mąż zginający Ci nogi w nocy wygrywa 😁👍

Dobuska, ja cukier zawsze mierze po wstaniu z łóżka jeśli idę na badania 🙂 bo potem z tego co słyszałam rośnie w miarę aktywności. Super że już jesteś spakowana- ja biorę się za to już po Świętach chociaż mega mnie to przeraża. Ale z drugiej strony wolę żeby ta walizka byla- tak jak piszesz, taka polisa ubezpieczeniowa 😉
    Mądra ta Twoja położna 🙂 podoba mi się jej podejście 🙂

Kasiu, super że Tadzio taki żywiolowy🙂

Ada, dobrze że z Kaja wszystko ok 🙂 heh, mój lekarz L4 daje mi od wizyty do wizyty 😁 teraz dostałam na 2 tygodnie...

Anetko, wspaniale że Maksio już jest z Wami🥰 jak widać postanowił spędzić Święta już po tej zewnętrznej stronie brzucha 😉 myślę o Was i życzę Wam dużo zdrówka. Maksio na pewno szybko będzie rósł- w końcu imię zobowiązuje 😉

Nisia, tak jak dziewczyny piszą jeśli to jednorazowa akcja to raczej nie wody. Ale lepiej obserwować. Ja mam teraz dosyć obfita wydzielinę- też czasami jest bardziej mokro😉

Pimka, to Twój Ignas jest tak duży jak mój Wiktorek 🙂 dobrze że Święta spędzicie jeszcze razem w domu. A potem to już z górki...

Kasiastaraczka, dobuska, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, ja teraz leżę z nogami w górze. Niestety nieco się przeforsowalam w ostatnich dniach i pojawiły się obrzęki na kostkach stóp ☹️ ogólnie mam wrażenie że woda mi się nieco zatrzymała... Ciśnienie jest ok ale obserwuje.
    Ostatnie dni spędziłam na nogach, głównie stojąc przy garach. I chociaż mąż mi bardzo pomaga to jednak widzę że za dużo na siebie wzięłam. Jedynym plusem jest to że mam już zapas żarcia na Święta i po porodzie 🤦 i liczę że jak odpocznę to moje ciało wróci do poprzedniej kondycji. Bo teraz to kiepsko się czuję...

Mąż właśnie kończy ubierać choinkę 🙂 a maluch radośnie podskakuje🙂 chyba on już lubi Święta 😁 Wiktorek to jest taka radość że aż mnie za serce chwyta jak o nim myślę. I jak tak widzę że na naszym wątku już rozpoczęto rozpakowywanie to z jednej strony już bym go chciała mieć przy sobie. Ale z drugiej wolę żeby poczekal do lutego. Mąż też już zupełnie się rozpływa jak ten maluch podpływa do jego ręki i się łasi jak kociak😉 urobilo nas to dziecko jeszcze przed porodem- aż strach co to będzie później 🙂

Nisia18, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko, doskonale Cię rozumiem , tez bym chciała już synka mieć przy sobie , ale to za wcześnie i jemu tez powtarzam , jeszcze nie wolno wychodzić 😅
    Ciekawe , ze Twój syn podpływa jak czuje męża rękę , nasz wręcz odwrotnie , ucieka 🤔🙃 ale do mnie puka, wiadome - nie ma jak mama ❤️😃
    Odpoczywaj .. to już ten czas ze trzeba zwolnić 😎
    Mi tez przy dłuższym staniu łydki puchną i stopy mam wrażenie , ale ciśnienie mam cacy :)

Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Selena Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Kochane, Maksio przyszedł na świat dziś o 9:55, 1660 gram szczęścia, 46 cm. Dostał 10 punktów! Jest przepiękny, choć mogłam go widzieć tylko sekundę i ucałować 💙💙💙 dochodzę do siebie na sali pooperacyjnej, małego od razu zabrali na neonatologie.. już nie mogę się doczekać jak znowu go zobaczę 🥺 niesamowite uczucie!
    Kochana wielkie gratulacje 😘🤩Maksio urodził się w tym tygodniu co mój synuś 🙂i widzę że silny chłopak 🥰❤️dużo zdrówka dla Was 😊

Aneta8 lubi tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2021, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki , jutro już Wigilia , mam męża w domu wiec od rana sobie będziemy gotować ❤️😍 pewnie nie będę zaglądać na forum wiec złoże Wam życzenia dzisiaj :)

Chciałabym życzyć Wam i sobie , wspaniałego czasu jaki nam pozostał w ciąży , bo przecież już tak blisko do tego najważniejszego dnia ❤️👶🏻
    Niezwykłego , szybkiego i bezbolesnego porodu - właśnie takiego o jakim sobie marzycie ✊🏻✊🏻
    I w końcu słodkich chwil z maluszkiem najpierw w szpitalu po porodzie , a później w domu 👨‍👩‍👧 Niech Wasza miłość będzie drogowskazem w trudnych i niekiedy nowych początkach macierzyństwa ❤️
    Życzę Wam jeszcze spokojnych Świąt , pełnych ciepła i miłości.. 🎄⭐️

Aga12345, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, niutek87, dobuska, jaina_proudmoore, Joana23, Jeheria, Morwa, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2021, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia ja myślę jak Jaina,że to może być większa ilość wydzielin-tez to mam...niezbyt fajne uczucie...

Dobuska czyli położna Cię uspokoiła 🙂
    Mi fizjo zaleciła właśnie masaż krocza koło 36 tc i dziś też lekarz o tym wspomniał
    Wow to prawdziwy cud,a tak naprawdę to jest to możliwe, super, że się udało 🙃

Pimka wykorzystajcie jeszcze te kilka dni razem z mężem i synkiem i na spokojnie udaj się do szpitala,fajnie,że Ignas już taki spory,a do 19 stycznia to będzie kawał chłopa 💙

Stokrotka mój lekarz też daje zwolnienie od wizyty do wizyty,ale chyba dlatego,że wszystko w porządku to mam kolejną za miesiąc, dokładnie 20 stycznia
    Jej,to na pewno z tego przeforsowała...oby nogi zelżały 🙂
    Ale zazdro,że macie już jedzeniowe zapasy 😋
    My do tej pory wyjadalismy,a po powrocie coś pewnie przywieziemy od mamy i coś przygotujemy na połóg
    Teraz mamy piekne święta,a pomyśl jak za rok będzie super z takim 10miesiecznym szkrabem 🥰

My już u teściów
    Ubraliśmy choinkę🎄 piękne drzewko
    Jest też brat męża z żoną i dwójką dzieci,ale już spali jak przyjechaliśmy
    Na wizycie wszystko dobrze, szyjka 3 cm, więc ryzyka porodu przedwczesnego nie ma. Tadzio waży około 2 kg,ma ciut grubszy brzuszek,ale w normie,jest w 70 centylu
    Przepływy dobre, ruszał się bardzo podczas badania
    Kolejna wizyta 20 stycznia

Aga12345, Nisia18, Stokrotka 86, niutek87, dobuska, jaina_proudmoore, Jeheria, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ