X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u nas wszystko dobrze, boli mnie brzuch po cc na pewno też ma znaczenie że to już 3 . Moja laktacja leży ,na razie próbuje stymulować ależ bez efektów. Malutka jeszcze w inkubatorze, je już sama i samodzielnie oddycha ale nikt mi nie umie powiedzieć kiedy będę ja miała u siebie. Wczoraj mogłam iść do niej dopiero wieczorem bo mieli covida na wcześniakach, maluszka już przewieźli reszta miała testy i mają ujemne. Przy tym rygorze jaki jest to nawet nie wiem skąd się tam wziął, każdy ma test przy przyjęciu robiony.
    Trzymam kciuki za wizyty, patrząc na moja każdy dzień w brzuszku działa na korzyść 🙂🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska, Joana23, Aneta8 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! :)
    Sama nie wiem od czego zacząć :) jak tylko na trochę odpuszczę forum, to potem cieżko mi Was nadgonić;) a że nie mamy kompa, to mam ograniczone pole działania na komórce :)

Ada, bardzo się cieszę, że Kaja już sama je i sama oddycha! Dzielna dziewczynka :) Zawsze chciałam mieć trójkę dzieci, ale coś czuję, że już się nie wyrobię 😃 Dużo zdrówka i dla niej i dla Ciebie 😘

Anetka - Wam też dużo zdrowia podsyłam 💪🏻

Pimka - pobyt w szpitalu do najfajniejszych nie należy, ale z każdym dniem już coraz bliżej do porodu :) czekamy na info kiedy będzie kolejny człowieczek na tym świecie :)

Jaina, Dobuska - te złote rady wszystkich są taaaaaakie bezcenne.. 🙄 i weź tu bądź człowieku jednocześnie miły, ale i stanowczy.. Też mam czasem jazdy czy dam radę, czy będę dobrą mamą, czy mnie nie przytłoczy ilośc nowych obowiązków.. jak pies zareaguje, ale staram się jakoś póki co nie wybiegać w przyszłość :)

Stokrotka - jestem przekonana, że diabetolog nie bedzie miał żadnych zastrzeżeń co do Twojej diety 🤞🏻👌🏻

Powiem Wam, że w końcu i mi zaczynają doskwierać ciążowe bóle. Chyba zaczęłam czuć więzadła, wczoraj w kinie cieżko mi było wysiedzieć 2,5h - byliśmy na Matrixie - dałam 4/10. Dodatkowo zaczęło mi się ciężej oddychać :) Malutka ewidentnie nie lubi jak leżę na prawym boku i mnie ładnie potrafi skopać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 11:54

Ada.. 31, Aga12345, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada mam nadzieje, ze ból szybko minie. Co do laktacji, staraj się próbować nie raz potrzeba kilku dni żeby się rozkręciło. Super, ze malutka tak świetnie sobie radzi, urodziła się duża, wiec myśle, ze to kwestia dni jak dadzą ja do ciebie, tymbardziej, ze tak ładnie się unormowała. Co do covida moze po prostu ktoś z personelu przeniósł nieświadomie, przecież oprócz pracy prowadzą tez normalne życie poza szpitalem, nie wiem jakie wytyczne są teraz ale testów na pewno nie maja codziennie, pamietam, ze jak synek miał operacje rok temu to robili personelowi test raz na tydzień.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko, ja już mam po prostu egoistycznie dosyć bycia w ciąży bez chwili dla siebie czy na odpoczynek. Po wizycie zanim by się coś rozkręciło to już bym była pewnie w 37 tygodniu, a wolę rodzic dziecko 3 kg zamiast 4,5 :D
    Nie chcę wam tu truć, ale opieka nad zbuntowanym i energicznym dwulatkiem ważącym 16 kg i bycie jednocześnie w końcówce ciąży to jakiś dramat. Nie mam nawet możliwości położyć się choć na kwadrans w ciągu dnia a w nocy syn się budzi i muszę go ponownie usypiać po kilka razy. Dzisiaj od 3 do 4 w nocy musialam go przytulać na brzuchu, który mnie trochę bolał. Nawet jak jest zimno i pizgawica to muszę chodzić na spacerki, ubierać młodego w kombinezon i te wszystkie warstwy. Czasem ubieranie trwa tak długo ze mi się już pot leje po tyłku ale nie mam wyjscia. Jak chce zrobić zakupy to muszę wziąć go w wózek wiec znowu podnoszenie go, sadzanie, potem sie coś nie podoba i awantura. I tak prawie dzien w dzień :D
    Na dodatek pani od sprzątania wyjechała teraz do siebie na święta i wróci dopiero za dwa tygodnie, więc syf jest niemiłosierny i nie ogarniam skąd może być tyle piachu w mieszkaniu, skoro odkurzam codziennie.
    O numerach młodego typu wyrzucanie z szuflad wszystkich wypranych dwa razy, wyprasowanych i poskładanych w kosteczkę ubrankach i pieluszkach dla Henia to nawet nie wspominam. Generalnie prawie wszystko prałam i prasowałam dwa razy przez tego ancymona, bo spuszczony na sekundę z oka zniszczył moją tygodniową pracę z twardniejącej brzuchem. Ale jak go tu nie kochać :D
    Nie wiem jak sobie poradzę z dwójką, nastawiam się na hardcore, ale przynajmniej będziemy już razem na świecie, cało, zdrowi i bezpieczni :)

Stokrotka 86, MyŚliwa, Nisia18 lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 🙂 Alfa znam ten ból już chciałbym być po porodzie. Moj dzisiaj zalał mi laptop herbatą,aż się popłakałam. Nie dlatego, że zniszczył, a dlatego, że to moja wina, bo nie potrzebnie blisko komputera ta herbatę postawiłam. Jestem tak strasznie zmęczona,ale nie fizycznie tylko psychicznie. Boję się jak sobie poradzę z dwójką, mam nadzieję, że młodszy będzie trochę spokojniejszy,bo starszy to tornado.

Alfa_Centauri, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek, przytulam :) ostatnio pomyślałam ze jak pójdę do szpitala rodzić to sobie odpocznę :D nikt nie będzie po mnie skakał, nikt nie będzie mi wyrywał włosów, postawię sobie herbatkę przy łóżku (od półtora roku nie piłam chyba herbaty inaczej niż na stojąco), zobaczę jakiś film na netflixie w przerwie między karmieniami i zmianą pieluch :)

niutek87, jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Niutek, przytulam :) ostatnio pomyślałam ze jak pójdę do szpitala rodzić to sobie odpocznę :D nikt nie będzie po mnie skakał, nikt nie będzie mi wyrywał włosów, postawię sobie herbatkę przy łóżku (od półtora roku nie piłam chyba herbaty inaczej niż na stojąco), zobaczę jakiś film na netflixie w przerwie między karmieniami i zmianą pieluch :)

A wiesz,że jakiś czas temu też taka myśl mi przyszła do głowy 🙂 kocham bardzo moje dziecko, ale każda matka potrzebuje chwili tylko dla siebie choćby dla zdrowia psychicznego. Moj ma etap mamozy, mimo,że mąż jest nie raz obok on chce z mamą. Teraz to takie trochę męczące,ale myślę, że będę kiedyś jeszcze za tym tęsknić 😉

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja Was drogie mamy nieustannie podziwiam. Ciąża plus opieka nad drugim dzieckiem - jesteście po prostu wielkie 💕💕💕idę Wam medal zrobić chyba i ozłocić. Człowiek potrzebuje czasu dla siebie to prawda. Czasem trzeba nabrać dystansu i po prostu odpocząć 💪💚zmęczenie fizyczne to jedno, a psychiczne bywa jeszcze gorsze. Naprawdę podziwiam Was jak dajecie radę - w kobietach tkwi niezmierzona siła 😇

Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345, Alfa_Centauri, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak z tym odstawieniem magnezu? 🧐to znaczy kiedy. Mi lekarz kazał od dziś, ale ja się trochę boje, zwłaszcza skurczów w łydkach itp. Jak wasi lekarze podchodzą do tematu? Chciałabym jeszcze pobrać z tydzień albo dwa. 🙂

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu, aż mam wyrzuty sumienia, że ja narzekam, że mi ciężko. Matko kochana... jak ja Was podziwiam!

Ada, bardzo się cieszę, że z małą już tak stabilnie! Co do tego cholernego wirusa to dramat po prostu. Człowiek staje na głowie, a to gówno chyba oknem wlatuje :/ Trzymajcie się mocno! <3

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aga12345, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Dziewczyny, jak z tym odstawieniem magnezu? 🧐to znaczy kiedy. Mi lekarz kazał od dziś, ale ja się trochę boje, zwłaszcza skurczów w łydkach itp. Jak wasi lekarze podchodzą do tematu? Chciałabym jeszcze pobrać z tydzień albo dwa. 🙂
    Mojej lekarki w sumie już nie pytałam, ale położna kazała do skończonego 36 tygodnia brać. Powiedziała, że on się wypłukuje szybko, bo w 2-3 dni (w sensie ten sam suplement). Powiedziała mi, że mogę też zrobić badanie krwi i jeśli poziom magnezu wyjdzie w normie, mogę odstawić od razu. :) Ale przed badaniem mam 2-3 dni właśnie nie brać, żeby nie zafałszować wyniku.
    Ja już zmniejszyłam dawkę o połowę, a za tydzień odstawiam całkiem. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 13:32

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

Wysłany: 28 grudnia 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mojej lekarki w sumie już nie pytałam, ale położna kazała do skończonego 36 tygodnia brać. Powiedziała, że on się wypłukuje szybko, bo w 2-3 dni (w sensie ten sam suplement). Powiedziała mi, że mogę też zrobić badanie krwi i jeśli poziom magnezu wyjdzie w normie, mogę odstawić od razu. :) Ale przed badaniem mam 2-3 dni właśnie nie brać, żeby nie zafałszować wyniku.
    Ja już zmniejszyłam dawkę o połowę, a za tydzień odstawiam całkiem. :)
    To musiałabym brać do wizyty 11.01. Wg mnie to dobra opcja, chyba 🙂odstawienie magnezu ma działać pewnie na macice 🤣już przeczuwam, że w styczniu będzie niezła jazda bez trzymanki 🙉🙉 Ps. Ja przyniosłam walizkę do domu. Zrobiłam listę na papierze dla siebie i dla młodego, co zabrać do szpitala. Oczywiście matka ma 2x więcej rzeczy. 🤣Jutro pakowanie plus po południu składanie łóżeczka 🥰 ps. Jakie przekąski do szpitala planujecie zabrać słodkie mamy? Ja chyba schowam masło orzechowe plus chleb probody 🤣

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wszystkie mamy kilkulaktow będące w ciąży ogromnie podziwiam. To jest wielki wyczyn! Jesteście turbo dzielne! 💪🏻

dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, Alfa_Centauri, Jeheria lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    To musiałabym brać do wizyty 11.01. Wg mnie to dobra opcja, chyba 🙂odstawienie magnezu ma działać pewnie na macice 🤣już przeczuwam, że w styczniu będzie niezła jazda bez trzymanki 🙉🙉 Ps. Ja przyniosłam walizkę do domu. Zrobiłam listę na papierze dla siebie i dla młodego, co zabrać do szpitala. Oczywiście matka ma 2x więcej rzeczy. 🤣Jutro pakowanie plus po południu składanie łóżeczka 🥰 ps. Jakie przekąski do szpitala planujecie zabrać słodkie mamy? Ja chyba schowam masło orzechowe plus chleb probody 🤣
    Ja mimo magnezu miałam skurcze i bóle brzucha, więc tak naprawdę magnez niczego nie zablokuje. Jeżeli będziesz się lepiej czuć, biorąc do wizyty, to bierz, żeby Cię nie łapaly skurcze łydek.
    Tak naprawdę ani nospa, ani magnez, nie są w stanie wyhamować akcji porodowej, gdyby tak było, nie było wcześniaków na świecie. To też ze szkoły rodzenia wiem. Ja też biorę teraz tylko po to, żeby mnie nie rwały nogi w nocy, bo jeszcze mi tego brakuje 🤣.
    Powodzenia w pakowaniu!

Ja mam przekąski przedporodowe i poporodowe :D Te pierwsze to różne batoniki, ciasteczka, czekolady bez cukru. Chodzi o to, żeby miały kaloryczność, bo podobno jedną z przyczyn wyhamowania akcji porodowej jest wyczerpanie organizmu. Tu polecano też nam mieć po prostu energetyk na awaryjną sytuację, bo chociaż niezdrowy, to raczej nie będzie możliwości na żaden pełnoprawny posiłek. :D Wtedy dwie kostki czekolady, kilka łyków energetyku i jazda dalej.
    Poporodowe to też jakieś w miarę zdrowe przekąski, ale też takie, o których marzę. :D

Planuję oprócz tego spakować swój chleb, ale to albo mąż mi dowiezie, albo dopakuję jadąc do szpitala, bo trudno, żeby mi teraz miesiąc chleb w torbie leżał :D Pewnie do niego spakuję jakiś hummus czy swoją szynkę. Zobaczę, co będzie w lodówce w tej chwili.
    Ogólnie jedzenie dowiezie mąż, a przekąski to takie typowe na podładowanie energii. Do porodu, żeby akcji nie wyhamować, a po porodzie, żeby szybko wrócić do siebie. :)

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa, niutek z takimi maluchami tak to niestety bywa dlatego wielki szacunek dla Was, ze dajecie radę, mój synek tez potrzebuje uwagi ale on ma jednak już prawie 5 lat, wiec nie musze go nosić i trochę sobą tez się zajmie.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina nie mam za bardzo planu co zabrać jako przekąskę, za pewne to co jem teraz do drugiego śniadania lub podwieczorka, w domu mamy od groma słodyczy bo mój synek pomimo, ze je to jednak nie w jakiś mega ilościach, wiec jak będę miała jechać to po prostu wpakuje do torby coś na co najdzie mnie wtedy ochota a jak nie będzie to nic co mam w doku to po prostu będę miała te zdrowe z okresu ciąży 🙂w ogóle na słodycze nie mam jakiejś specjalnej ochoty ale zjadłabym taka duża ilość owoców bez dodawania czegoś dodatkowego, nie mogę teraz jeść bananów bo mam po nich wysoki cukier, wiec może wezmę dużo owoców i właśnie banany 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 14:35

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😚
    Nadrobiłam dzisiejszy dzień,ale nie mam sił za dużo pisać
    Chyba mam zapalenie zatok,bo głowa mi pęka i ogólnie jestem taka przytkana...masakra..gorzej jak w kowidzie

Jaina my mamy nebulizator Flaem Nebulair+ z taką maską w sumie od urodzenia,na razie my korzystamy i ja jestem bardzo zadowolona. Jest głośny,ale większość jest

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 28 grudnia 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokonałam niemiłego odkrycia dziś i wstydliwego 😭😢mianowicie pojawiły mi się hemoroidy. Od kilku dni czułam takie napięcie dziwne w okolicach odbytu 🤦‍♀️I masz babo placek, innych objawów chwilowo nie ma.@Dobuska - ty pisałaś niedawno o tym niestety częstym problemie w ciąży… czy te czopki Proctoglyvenol Ci pomogły tak na sto procent, że problem zniknął? czy można maść zastosować też doraźnie ( mam tej samej firmy w domu) Dzieciaki napierają mocno na dolne partie ciała jak widać 😳dla mnie ten „problem” to nowość, nigdy nie miałam takiej sytuacji wcześniej 🥶

zDmVp2.png
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, ogromne gratulacje! Życzę byś szybko wróciła do sił. 🙂

Miło czytać słowa podziwu dla mam w kolejnej ciąży. U mnie na stanie też 2-latka i faktycznie czasem bywa ciężko. Ale jeszcze 5-latka i dziewczyny często już się fajnie razem bawią i to jest dla mnie czas wytchnienia, bo potrafią się zająć nawet z pół godziny. Ale nie mogę się
    wtedy za bardzo położyć, bo jak zobaczą, że leżę, to młodsza od razu przychodzi i zaczyna się przytulać lub wygłupiać. A starsza z reguły chce żeby jej poczytać, w coś pograć z nią... 😅
    Ale porównując z poprzednimi ciążami (w poprzedniej najstarsza była w przedszkolu) bywam bardzo zmęczona i tego czasu na odpoczynek prawie nie ma. Chyba, że mąż wyjdzie gdzieś z dziewczynami, albo bawi się z nimi w innym pokoju.
    Jakoś przed świętami miałam jakiś taki kryzys, że myślałam o tym jak fajnie by było pójść do szpitala, żeby troche odpocząć. Gdy jednego dnia mocniej swędział mnie brzuch, myślałam, że to może holestaza i będę w szpitalu do porodu. Pewnie po dwóch dniach "odpoczynku" bym zaczęła tęsknić. 😉

A jutro mam wizytę. Zobaczymy co nowego u Małyszka. 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 15:53

Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

• niutek87 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina ja stosuję krem proctoglyvenol. Trzeba unikać długiego stania i siedzenia w jednej pozycji,żeby nie zaostrzyło się. I dużo lekkostrawnych rzeczy jeść, by uniknąć zaparć, bo one mogą pogorszyć sprawę. Po porodzie powinno przejść 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
‹‹ 517 518 519 520 521 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ