X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

*głowa mi paruje* - wczoraj domówiłam wszystko do wyprawki szpitalnej (zostało tylko dokupić stacjonarnie pieluchy i jedzenie). Z wyprawki domowej brakuje mi tylko kosmetyków i aptecznych rzeczy, nad łóżkiem się zastanawiamy, ale raczej wczoraj w nocy podjęliśmy decyzję. Pościel zamówimy przy okazji. Chustę jakąś obserwuję na allegro, ale decyzji nie podjęłam. Wózka na razie nie kupujemy, weźmiemy jakiś od rodziny (nie chce nam się szczerze jeszcze tego załatwiać i wybierać).
    W ogóle gdzieś na youtube słyszałam wypowiedż tej kobitki z ZaufajPołożnej i ona mówiła, że w ostatniej ciąży zamawiała wyprawkę internetowo, a wcześniej stacjonarnie robiła zakupy. I jak robiła stacjonarnie to jej poszło kilka godzin, a internetowo jakoś się to rozwleka. I to mnie tak tknęło. Rzeczywiście, w sklepie z artykułami dziecięcymi (tam gdzie pojechaliśmy obejrzeć łóżeczka) był taki jeden dział: szłam z listą i po kolei z półek zdejmowałam artykuły :D. Dwie godzinki, oglądanie łóżeczka + większość wyprawki (oprócz ubrań) ogarnięta. Resztę wyprawki zamawiałam na allegro (i laktator w mediaexpert, bo wczoraj tam Neno Due miało najniższą cenę) i zeszło mi się dobrych 5 godzin (mimo posiadania na liście rzeczy, które chcę).
    Cukry przy 30j są OK. Przy granicy 90 na czczo, ale OK. Prowadząca mówi, żeby w razie czego dalej zwiększać, tylko powyżej jakiejś dawki rozłożyć na dwa wkłucia obok siebie (ponoć lepiej się wchłania). Już niewiele zostało.
    jaina_proudmoore wrote:
    (...) tylko czy pomiar będzie ok bo w stresie cukier skacze?
    Mi położna polecała wziąć gorzka czekoladę, albo jakiś owoc- jak banan.(...)
    Z cukrem to głównie chodzi o to, żeby nie spadł za nisko (bo wtedy akcja porodowa się może zatrzymać). Nie musisz o tym pamiętać, pewnie położna będzie pytała. Mi nikt nie był w stanie odpowiedzieć na pytanie, czy będę mogła na sali porodowej jeść i co (w związku z GDM).
    W końcu jeśli jest zagrożenie, że zrobią cesarkę - to przed znieczuleniem trzeba/najlepiej mieć pusty żołądek. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że np. robią mi indukcję, ale z myślą, że jak się nie rozkręci to będzie CC (albo w ogóle zrobią indukcję tylko po to, żeby hormony podziałały, sygnał do mleczarni poszedł i potem CC). Wtedy na bank dostanę zakaz jedzenia, ale jak cukier spadnie - to mi kroplówkę z glukozą dadzą. Ale to tylko moje wyobrażenia na podstawie tego, co mówili w SR, w końcu rodzę pierwszy raz. Może za dwa tygodnie na wizycie się dowiem więcej.
    dobuska wrote:
    Mnie dalej boli kręgosłup jak chodzę lub za długo stoję. Jakby rwa kulszowa? Nie wiem, kręgosłup mam słaby wiec się to na mnie odbija. Zobaczymy, dam mu jeszcze kilka dni.
    Mnie w tej ciąży kilka razy łapało coś podobnego do rwy kulszowej, ale to bardziej biodro bolało (i dolna część kręgosłupa) - promieniując bólem do kolana i kostki. Dwie dobre porady: trochę poćwiczyć na ile możesz (ja robiłam zestaw - kręcenie szyją, sięganie z każdej strony do tyłu, wymachy barków, coś na mięśnie piersi, krążenia biodrami itd. schodząc coraz niżej) i poprosić męża o masaż. Taki najprostszy to Joanna Mróz pokazywała (powinno się otworzyć na 35 minucie):
    https://www.youtube.com/watch?v=ZBwNZISJuJU&t=2100s
    Mi najbardziej pomaga właśnie to masowanie mięśnia gruszkowatego :D. No i na koniec dużo leżenia (sen + odpoczywanie chwilę w dzień).
    Jeheria - dobrze, żeś mi przypomniała 😅. Planowałam kupić jutro herbate z liści malin i zacząć razem, ale wezmę dziś na noc. U mnie w sobotę będzie 35+0.
    Kasiastaraczka wrote:
    MyŚliwa w swoim mieszkaniu łatwiej pozbyć się swoich mebli i robić jakieś rewolucje, zazdroszczę
    Na razie musimy poradzić sobie tak jak jest
    Już się nie mogę doczekać naszego domu na dużej działce(...)
    To wtedy ja Ci będę zazdrościć, hehe. Powiem Ci, że ja zostałam tak wychowana przez rodziców, że mi szkoda mebli i rzadko kiedy coś wyrzucam (w garażu u rodziców stoją meble kupione jak się urodziłam. Razem z przeprowadzkami zrobiły z 1000km, ale na słoiki i przydasie nadal się nadają). Po prostu pod koniec wakacji przeszłam po wszystkich szafkach i skondensowałam, co można, powywoziłam, co można, a co nie można to komuś oddałam. Musimy coś zdziałać z witryną (bo ma połowę szklanych drzwiczek i półek), będzie niebezpieczna jak dzieciak zacznie raczkować. Raczej się dostosowuję. Ale racja, w wynajmowanym to i nawet szkoda coś swojego kupić.
    Tłumaczę mężowi, że JA dwójki dzieci nie wychowam na mniej niż 50m2, ale on argumentuje, że się da ;-). No cóż, życie rozwiąże.

Aga12345, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    @Prosiulek a tak jakoś mi się dziś przypomniało. Super, idą zmiany. Domek i bobo 👶🧡cudownie. // @Stokrotka- myśle co u Ciebie, trzymam kciuki i przesyłam dobra energię 💚 // Co do picia i jedzenia to w sumie opowiadała o tym położna, że niby można a i nawet trzeba😳a jak to w praktyce wyglada - zobaczymy . Kwestia tez potrzeb organizmu w trakcie porodu. Przy cukrzycy ciążowej na pewno warto zadbać o słodkie przekąski bo jednak to wysiłek będzie dla organizmu ( przy okazji sprawdzać cukier co 1-2 godziny- wydaje mi się, że o tym z wrażenia mogę zapomnieć 🤣// @Jeheria-a jakiś probiotyk bierzesz może? 🧐ja od 4 dni biorę codziennie San probi super formuła i jest mi lżej 🙃 // My właśnie oglądamy „ Jak pokochałam gangstera” na Netflix 🤩

Ooo tez wczoraj oglądałam ten film i trochę się zawiodłam...Jak zostałem gangsterem było zdecydowanie lepsze.
    Dzis wracam do Wiedźmina😊

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, miłego dnia.
    Ja miałam mieszane uczucia na początku filmu, strasznie mnie wkurza kiepska dykcja aktorów, stąd większość dialogów w polskich filmach jest cicho, a dźwiękowcy ponoć pracują na amerykańskim sprzęcie.
    Dobrze słychać po tym jak mówi nasza legenda Janda, a nawet ten dziennikarz co siedzi obok - jest różnica dla mnie.
    Pierwsza część mi się bardziej podobała, ale tu też wyszło ogółem dobrze :)

@MyŚliwa - nie kupuj pieluch stacjonarnie, bo przepłacisz.
    na Allegro mają fajne wielopaki Pampers 1 i NewBorn - :D
    ale Ty chyba idziesz w wielopielo i tak :P teraz mi się coś przypomniało.

Z tym cukrem masz rację - już coraz mniej zostało tej nierównej walki - damy radę :)

@Stokrotka - dobrze, że nie jest gorzej. leki też potrzebują chwili na działanie.
    pozostaje kontrolować, brać leki, czekać na efekt i najważniejsze- nie nakręcać się.
    Na dobrą sprawę każda z nas nie wie co ją czeka dalej, kto wie, czy na USG 18.01 nie wyjdzie jakieś wskazanie do CC na przykład albo położenia do szpitala, wszystko to ruchoma sprawa.
    Tak samo jak termin rozwiązania przy porodzie SN- plus/ minus dwa tygodnie.
    Stokrotko, ja też nie umiem sobie wyobrazić dziecka, jakoś to nie dociera do mnie ;)
    wręcz uważam, że to niemożliwe, że obecnie wygląda jak Maksio czy Kaja,

@Aneta8 - a jak ty się czujesz ogółem?
    napisz w wolnej chwili jak twoja blizna po CC i jak wyglądała kwestia pielęgnacji potem? ciekawi mnie to :)

@Jeheria - ja odkąd biorę probiotyk, uregulowałam zachcianki na słodycze.
    Jak zaczęłam brać Vivomix to najpierw seriami - 10 saszetek co 2-3 dni, wystarczyło na miesiąc i tak 3 miesiące, potem np 1-2 przerwy, bo jednak to najdroższy probiotyk na rynku :( ale bardzo skuteczny. Zahamował całkiem moje dzikie chęci jedzenia przed okresem :) a teraz w sumie brałam od początku ciąży. Teraz kupiłam SanProbi bo jest na drugim miejscu w rankingu, poza tym jest o połowę tańszy - 38 zł w aptece, a Vivomix online najtaniej to 78 zł ostatnio było. one fajnie regulują jelita i problemy :)

@Prosiulek - na kiedy masz termin? :D bo coś ci się suwaczek też rozjechał ;)

@Dobuska - my dlatego mamy plan minimum, przewijak - mieści się tam wszystko co potrzebne.
    Obok łóżeczko też i tyle wystarczy, plus kokon na sofie w salonie, albo mata na podłogę.
    miejsce w domu maksymalnie wykorzystane, dzięki workom próżniowym też hehe :P
    Jak złożymy choinkę to mąż chce wózek ogarnąć, bo teraz po prostu nie zmieści się, dodatkowo suszarka na pranie też zajmuje sporo i robi się ciasno. Na wiosnę pranie zawsze na ogródku stoi więc jakiś plus ;)
    Czyli nasi mężowie nie mogą się doczekać :D
    mój to się nawet trochę boi o mnie, że będzie bolało, żeby mi się nie stało nic itp,
    ale zadaje nadal pytania i zbiera wiedzę przed porodem co i jak.

@Pimka - no Wiedźmina już obejrzeliśmy :D
    a jakie seriale lubisz?
    My sporo oglądamy - Ozark/ Snowpiercers/ Kobra Cai/ Stranger Things/ Dom z papieru/ - długo by wymieniać. ;)
    polecam film " Don't look up" - ciekawy i z morałem.
    i najważniejsze - trzymaj się ciepło <3

==================

Ja dziś mam w planie odkurzanie, mrozik złapał i nie bardzo mi się chce wychodzić gdziekolwiek.
    Przyjadą dziś 4 paczki więc też będę miała co robić :D

Jeheria, Aga12345, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • prosiulek Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina- termin mam na 14 luty a jak będzie to zobaczymy ;)

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aga12345 lubią tę wiadomość

👩- 30lat 👦-32lat
    🔹IUI-:( 3X
    💉25.03.21- stymulacja
    🔹18 ocytów, 10 komórek
    ❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
    🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
    ❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻

🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
    ❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
    👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔

🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
    ❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
    preg.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    hej dziewczyny, miłego dnia.
    Ja miałam mieszane uczucia na początku filmu, strasznie mnie wkurza kiepska dykcja aktorów, stąd większość dialogów w polskich filmach jest cicho, a dźwiękowcy ponoć pracują na amerykańskim sprzęcie.
    Dobrze słychać po tym jak mówi nasza legenda Janda, a nawet ten dziennikarz co siedzi obok - jest różnica dla mnie.
    Pierwsza część mi się bardziej podobała, ale tu też wyszło ogółem dobrze :)

@MyŚliwa - nie kupuj pieluch stacjonarnie, bo przepłacisz.
    na Allegro mają fajne wielopaki Pampers 1 i NewBorn - :D
    ale Ty chyba idziesz w wielopielo i tak :P teraz mi się coś przypomniało.

Z tym cukrem masz rację - już coraz mniej zostało tej nierównej walki - damy radę :)

@Stokrotka - dobrze, że nie jest gorzej. leki też potrzebują chwili na działanie.
    pozostaje kontrolować, brać leki, czekać na efekt i najważniejsze- nie nakręcać się.
    Na dobrą sprawę każda z nas nie wie co ją czeka dalej, kto wie, czy na USG 18.01 nie wyjdzie jakieś wskazanie do CC na przykład albo położenia do szpitala, wszystko to ruchoma sprawa.
    Tak samo jak termin rozwiązania przy porodzie SN- plus/ minus dwa tygodnie.
    Stokrotko, ja też nie umiem sobie wyobrazić dziecka, jakoś to nie dociera do mnie ;)
    wręcz uważam, że to niemożliwe, że obecnie wygląda jak Maksio czy Kaja,

@Aneta8 - a jak ty się czujesz ogółem?
    napisz w wolnej chwili jak twoja blizna po CC i jak wyglądała kwestia pielęgnacji potem? ciekawi mnie to :)

@Jeheria - ja odkąd biorę probiotyk, uregulowałam zachcianki na słodycze.
    Jak zaczęłam brać Vivomix to najpierw seriami - 10 saszetek co 2-3 dni, wystarczyło na miesiąc i tak 3 miesiące, potem np 1-2 przerwy, bo jednak to najdroższy probiotyk na rynku :( ale bardzo skuteczny. Zahamował całkiem moje dzikie chęci jedzenia przed okresem :) a teraz w sumie brałam od początku ciąży. Teraz kupiłam SanProbi bo jest na drugim miejscu w rankingu, poza tym jest o połowę tańszy - 38 zł w aptece, a Vivomix online najtaniej to 78 zł ostatnio było. one fajnie regulują jelita i problemy :)

@Prosiulek - na kiedy masz termin? :D bo coś ci się suwaczek też rozjechał ;)

@Dobuska - my dlatego mamy plan minimum, przewijak - mieści się tam wszystko co potrzebne.
    Obok łóżeczko też i tyle wystarczy, plus kokon na sofie w salonie, albo mata na podłogę.
    miejsce w domu maksymalnie wykorzystane, dzięki workom próżniowym też hehe :P
    Jak złożymy choinkę to mąż chce wózek ogarnąć, bo teraz po prostu nie zmieści się, dodatkowo suszarka na pranie też zajmuje sporo i robi się ciasno. Na wiosnę pranie zawsze na ogródku stoi więc jakiś plus ;)
    Czyli nasi mężowie nie mogą się doczekać :D
    mój to się nawet trochę boi o mnie, że będzie bolało, żeby mi się nie stało nic itp,
    ale zadaje nadal pytania i zbiera wiedzę przed porodem co i jak.

@Pimka - no Wiedźmina już obejrzeliśmy :D
    a jakie seriale lubisz?
    My sporo oglądamy - Ozark/ Snowpiercers/ Kobra Cai/ Stranger Things/ Dom z papieru/ - długo by wymieniać. ;)
    polecam film " Don't look up" - ciekawy i z morałem.
    i najważniejsze - trzymaj się ciepło <3

==================

Ja dziś mam w planie odkurzanie, mrozik złapał i nie bardzo mi się chce wychodzić gdziekolwiek.
    Przyjadą dziś 4 paczki więc też będę miała co robić :D

Ja to chyba najbardziej kryminały.
    W szpitalu 3 dni meczylam "nie patrz w góre" dla mnie słaby film,ale to tylko moja opinia

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • Selena Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊 tak czytam o Tym gdzie kącik dla dziecka w ciasnym mieszkaniu 🙃i u nas to naprawdę masakra... Nie dość że mieszkanie małe 🙃😊to jeszcze musi być wszędzie dojazd dla męża wózkiem 😉w wakacje robiliśmy remont w sypialni i mamy tam tylko łóżko dużą szafę biurko do pracy 😊 na łóżeczko brak miejsca 🙃więc robimy łóżeczko na kółkach i będzie w dzień ze mną w salonie a w nocy obok łóżka żeby do Małej było blisko 😊
    Mój synek z racji tego że ma wolne od szkoły zaprosił kolegę i teraz jesteśmy w kinie 🙃będziemy oglądać Clifforda 😅 a potem będą się u nas w domku bawić 😊ten kolega miał być u Niego w grudniu na urodzinach ale akurat sie biedny pochorował na ospę... Więc teraz nadrabiają 🙃😉😊a Gabrysia szaleje w brzuchu jak szalona 😉🙃🤰chyba za głośno dla Niej 😊 a tu dopiero reklamy przed filmem 🙃😉
    Życzę Wam miłego dnia 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 10:33

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, dobuska, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😙
    Stokrotka dzięki za odpowiedź 🙂
    My dziś wracamy do Warszawy,ogarniemy w mieszkaniu i tez trzeba będzie złożyć dostawke, przygotować gondolę i spakować torbę do porodu..jej to już tak blisko

Prosiulek ja wczoraj miałam taki wieczór przerażenia... dość mocno mnie wzięło, dziś już lepiej 🙃

MyŚliwa ja też już sporo rzeczy wywiozlam do mamy,bo trzeba było zrobić miejsce,ale to i tak kropla w morzu potrzeb ;)
    No nic jakoś damy radę

Wczoraj naprawdę wzięło mnie przerażenie...2 tygodnie przerwy świątecznej prawie zleciało, dziś wracamy do wwa
    Kolejny wyjazd do mamy planujemy na święta wielkanocne, które będą w drugiej połowie kwietnia
    Być może moja mama przyjedzie do nas jak urodzę,ale nie chciałabym tak od początku
    Zaczęłam uświadamiać sobie,że to już blisko...

Miłego dnia 😚

jaina_proudmoore, Aga12345, Stokrotka 86, dobuska, MyŚliwa, Aneta8, Nisia18 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też nie podszedł nie patrz w górę. Myślałam sobie czy to jakaś komedia czy co? Bo zapowiadał się dobrze.

Ten wczorajszy muszę dziś dokończyć bo chciało mi się już spać i Maciek zaczął strasznie ryczeć 🤷‍♀️

O to koniecznie zajade do apteki bo ja mam problemy z jelitami tak naprawdę od zawsze, może powinnam robić takie serie leczenia probiotykami.

Dziś Maciek w końcu w żłobku po 3 tygodniach! Ale fajne uczucie wolności 🤭 ale ze mnie matka na medal 😆
    Wczoraj pojechałam na godzinkę do rodziców wziąć cisnieniomierz i na kawkę. Maciuś został z tatą, ucałował mnie na do widzenia, powiedział papa z uśmiechem a ja się poryczałam jak ja go zostawię na 3 dni jak pójdę rodzić 🥺

jaina_proudmoore, Aga12345, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, dobuska, Aneta8 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kasiu - No blisko blisko, coraz bliżej. Odwrotu już nie ma. Ja tez się chwilami stresuje. 🤣🤣🤣żeby nie było. Spakowana torba to obowiązek, ale czy to daje jakiś spokój? 🤣😜No nie wiem. Mnie to bardzo ciekawi wizyta u mojego lekarza 11.01 . Tego samego dnia mam kwalifikacje w tym drugim szpitalu. Potem wizyta 18.01 i KTG. Stresuje mnie fakt, że może trzeba będzie coś wcześniej rozwiązać itp… My z mężem rozmawialiśmy o Wielkanocy, że raczej zrezygnujemy z tradycyjnej jak do tej pory i nie będzie gości w domu. Przy dziecku ok 3 miesięcy to zły pomysł, a po świętach ostatnich, ja nie chce się narobić 🤦‍♀️ // @Pimka - tez lubię kryminały, ale książkowe. Ponoć serial „Most nad Sundem” jest dobry. 🙂kino skandynawskie tu dla mnie rządzi jeśli chodzi o produkcje- Kasztanowy Ludzik itp 🙂 // @Jeheria - probiotyk powinien pomoc, daj sobie z tydzień na zobaczenie różnicy, SanProbi można brać codziennie. 🙂 dobrze, że masz ciśnieniomierz już 💪te trzy dni zleca szybka a potem Maciek pozna rodzeństwo 😜 // @Selena - tez mamy łóżeczko na kółkach. I ten sam plan salon- sypialnia. Ewentualnie nawet tymczasowo ja będę spać w salonie jak młody będzie arie robił nocą i nie da spać ojcu 🤣 trzeba sobie jakoś radzić. 💪to prawda, dzieci reagują na głośniejsze dźwięki, widzę po muzyce i filmach czy grach itp, ale też nie na każdy hałas - wybiórczo. W kinie jednak jest głośno. // Ja dziś miałam na spokojnie, ale rozkręciłam się. Paczki rozpakowane, śmieci wyrzucone, laktator rozłożyłam i podłączyłam do ładowarki. Odkryłam tez tam dwie butelki do karmienia 🤣🤣i tak z ciekawości nalałam do smoczka wody i odwróciłam, żeby zobaczyć ile leci. Dziurka jest mała i leci bardzo powoli samo, po kropelce, dopiero przy ściśnięciu/ ssaniu na pewno leci więcej, ale i tak chyba mniej niż sądziłam. ( tu moja wiedza jest zerowa) 👶

Kasiastaraczka, Selena, Stokrotka 86, dobuska, Aga12345, Jeheria, MyŚliwa, Aneta8, Nisia18 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂

Jaina, ja właśnie dlatego nie przepadam za oglądaniem polskich filmów- bo chociaż polski znam bardzo dobrze to często po prostu nie rozumiem co aktorzy mówią. Muzyka w tle najczęściej wali po uszach a taki aktor coś mruczy pod nosem. No napisy by się przydały 🤦

Aneta, w dalszym ciągu zaciskam kciuki za słodziaka Maksa👍 oby jak najszybciej wyszedł.
    Sporo tych leków bierzesz. A wiadomo do kiedy musisz je brać? Cały połóg czy dłużej?

Ja też biorę San probi superformula i potwierdzam że ten probiotyk mega się u mnie sprawdza. Przed ciążą brałam inne ale nie było takich efektów. A cena też naprawdę przystępna.

Selena i jak wypad do kina?🙂

Pimka, a ta kobieta co była z tobą na sali po terminie już urodziła? Masz jakieś nowe koleżanki?🙂 W sumie 20.01 już zaraz...

Byłam dzisiaj zanieść mocz do labu na to badanie białka z dobowej próbki. Ale nie ma jeszcze wyniku 😐 jutro znowu jadę, tym razem na krew i znowu mocz ale ogólny. Niestety z racji tego że tamten musiałam w całości zbierać całą dobę nie było już szansy zrobić dwóch badań moczu za jednym razem 😉 wiec jutro będzie wyprawa na czczo...
    Plus jest taki że odebrałam wtorkowy wymaz gbs- ujemny🙂
    Jeśli chodzi o ciśnienie to rano było piękne 🙂 potem kolejne dwa pomiary już za wysokie ale i tak jeszcze bez dramatu. Trzymajcie proszę kciuki żeby już nie rosło...
    Ogólnie to stopy mi puchną w kostkach jak dłużej pochodzę/ postoje. Dzisiaj musiałam aż poluzować sznurówki w bucie bo bym go nie założyła. Niby nic innego mi nie puchnie, czuję się już całkiem nieźle i obrzęk maleje po odpoczynku ale i tak z niecierpliwością czekam na wynik badań czy w tym moczu jest białko czy nie.
    Dodatkowo liczę ruchy dziecka- 4 razy dziennie wg zaleceń. Na szczęście Wiktorek raczej mnie z tym nie stresuje i daje znać że z nim wszystko ok🙂
    Rodzinie to nawet nie zamierzam mówić że jest taki problem. Chyba że wcześniej wyląduje w szpitalu i się wyda. A tak to wolę uniknąć telefonów i głupich pytań. I rad. I współczucia pomieszanego z zamartwianiem się, które dodatkowo mnie by obciążało. Wiem że by zaraz panika byla- zwłaszcza że strony teściowej. Stresów mi dodatkowych nie potrzeba.

dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, Kasiastaraczka, MyŚliwa, Aneta8 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, ja dopiero dzisiaj do Was wpadam. Cały dzień miałam zajętą głowę czymś innym i tak dopiero teraz wróciłam do rzeczywistości.
    Tak to jest, jak człowiek chce z czymś skończyć przed porodem. :D

Kasia, mnie przerażenie złapało kilka tygodni temu i nie chce opuścić. Jeszcze jak patrze na swój brzuch, gdzie widać, jak się porusza noga, to myślę sobie "ojej, to to tak nie na żarty? 🤣"

Jaina, skąd Ty masz tyle energii? Deeej trochę :D

Stokrotko, obiecująco to u Ciebie wygląda! Trzymam kciuki za to ciśnienie! Oby nie było już gorzej! A to puchnięcie to już chyba przyapadlosc trzeciego trymestru. Chyba każdą z nas to czeka. Ja cały czas sprawdzam, czy mogę ściągnąć obrączkę.
    Dooobrze robisz, że nie mówisz rodzinie. Też unikam takich rozmów. :) Trzymaj się mocno! <3

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka powiem Ci ze ja tu już 7 dziewczyn przerobiłam i w sumie wszystkie po terminie. Teraz mam na sali koleżankę która w niedziele skonczy 42tc więc teoretycznie muszą ja rozwiązać do niedzieli, ale mamy wątpliwości czy w weekend będzie im się chciało. Na te 7 dziewczyn było 1cc, 4porody rozpoczęte na sali u nas, no i te 2 które są teraz muszą się do poniedziałku "rozpakowac" a jak nie to pewnie w pon zrobia im cc.
    Powiem wam że widzę jak tu różnie się rozwiązują te akcje porodowe to im wspolczuje tego czekania aż coś się zadzieje

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa, Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość

22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

O Nas:
    ♀️Ja
    👍immunologia
    ♂️On-
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam to białko w moczu. Wg zakresu referencyjnego z badania poziom jest nieco przekroczony. Zakres jest do 0.15 g/24h a ja mam 0.25. gdzieś przeczytałam że niby norma w ciąży jest do 0.3. no nie wiem sama... Tak czy siak nie jest to chyba olbrzymie przekroczenie więc jutro robię pozostałe wyniki i czekam na wtorkową wizytę o ile nic nie wyskoczy.
    Aneta, a pamiętasz ile ty mialas?

Pimka, kurcze nie wiedziałam że tyle kobiet rodzi po terminie. Patrząc na nasze forum toz to ewenement 😉

Dobuska, nie dziwię się że jeszcze sporo chcesz dopiąć przed porodem. Ja też zdałam sobie sprawę że trochę tego zostało. No ale ja już muszę bardziej leżeć więc trudno... Dopnie się jak mały będzie 😉
    Też zazdroszczę Jainie energii 😁

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 7 stycznia 2022, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, No w końcu jakieś posty 😛 // @Stokrotka86- niedobrze, że wyszło to białko w moczu. Czy mailowo możesz się z lekarzem skontaktować jak coś? I przesłać mu wyniki? Do wtorku już coraz bliżej. Ja się niecierpliwie bo mam wizytę o 14, a co dopiero Ty w obecnej sytuacji 😓 Nie dziwie się wcale, że nie chcesz mówić w rodzinie. Tez bym nie powiedziała. Nie chciałabym codziennie słyszeć co tam i jak tam itp bo by mnie to tylko dodatkowo wkurzało 😳🤦‍♀️i tak niestety moi rodzice maja fazy na codziennie pisanie.. „ co robię”, „ jak się czuje”, „ czemu się nie odzywam itp” nie wiem co to będzie po porodzie - będę się spowiadać z ilości kup czy karmienia 🤷‍♀️ // @Dobuska- chyba dopiero uwierzymy jak dzieci pojawia się na świecie i trochę się człowiek na nie napatrzy 🥰😛💚 Nie wiem skąd mam tyle energii jeszcze, ale przesyłam każdej z Was po „ wiadereczku magicznym z energia” 🤣💪😎 Ja dziś jeszcze odkurzyłam w domu 🤣 // @Pimka- to faktycznie dużo dziewczyn już było i wyszło. Każdą z nas czeka inny poród, w zależności nawet od chęci. Takie czekanie po terminie tez stresuje. Koleżanka męża z pracy chciała pogadać ze mną, bo miała termin na 2.01; teraz ktg/ Usg co 2 dzień i na jutro kazali się jej stawić w szpitalu na wywołanie 🤷‍♀️I ją przeraża ten obrót akcji. Tak źle i tak niedobrze. Nagle rozpoczęcie zaskakuje, opóźnienie stresuje, nie ma lekko jednym słowem. 🤨

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, no niestety nie mam możliwości żeby teraz skonsultować wynik z lekarzem. Ale wszędzie piszą że w ciąży niby normy są inne i dopiero wynik powyżej 0.3 jest niepokojący. Myślę że skoro narazie mam leki, ciśnienie nie rośnie i nieźle się czuję to nie będę panikować. Może to jest jeszcze w normie dla ciężarnych. Nigdzie tego nie podają. Jutro mam kolejne badania więc też cos więcej będę wiedzieć.
    Jak się coś będzie działo to oczywiście pojadę na IP. Ale myślę że na tą chwilę jestem tak przebadana i obłożona lekami że do wtorku wytrzymam😁
    Swoją drogą niech mi ktoś kiedykolwiek powie że ciąża to nie choroba 🤬

Oj przyda się wiadro energii 🙂 my dziś byliśmy na zakupach i w myjni. Auto czysciutkie w środku i na zewnątrz- można montować bazę 😉

jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko, mi się wydaje, ze taka ilość białka u Ciebie to nie dramat.
    Przynajmniej tak chce w to wierzyc. :)
    Ja na szczescie swoje sprawy mam do domknięcia na siedząco, wiec tyle dobrego, że już się nie męczę. :D

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, biorę energię. Każdą ilość :D

Wysłany: 7 stycznia 2022, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka86- dasz radę na pewno 🥰💪🧡niestety, ciąża to duże obciążenie dla organizmu i nie ma co się tu oszukiwać w tym temacie. Potem też trzeba dojść do siebie i psychicznie i fizycznie, nawet sama macica z 1 kg wraca do 60g- to jednak duża różnica 🤣 Wykorzystaj jeszcze czas na to co trzeba zrobić; a jak się nie uda się to nie ucieknie. Ja tez patrzę, myśle, co by tu schować, wyrzucić, przestawić itp. Chyba już szukam sobie zajęcia 🤣Jeszcze te koty włażą do łóżeczka, wychodzą, skaczą na przewijak. Najgorsze jest, że czasem maja randomowe biegi po domu. Jak będzie dzidzia to będzie tu niezły sajgon 🤯👶😛

Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, u nas dzisiaj był bratanek z bratanica, później pojechaliśmy na urodziny do bratanicy, wiec nawet nie było czasu do Was zajrzeć. Stokrotko mam nadzieje, ze od tego jednego dobrego wyniku się zacznie i pójdzie dalej, tego oczywiście Ci życzę, co do białka nie umiem pomoc bo nie wiem ale tak jak mówisz normy w ciąży często są inne, wiec może być, ze ta norma tez jest wyższa, z lekami na pewno jesteście bezpieczni.
    Dobuska nie wiedziałam, ze mieszkamy tak blisko siebie, weszłam dzis na Twój profil bo widziałam, ze udostępnilas post tez z mojego województwa i się zdziwiłam, nie wiem czemu ale byłam przekonana, ze mieszkasz gdzieś na południu 😀 to gdzie to macie u siebie taka cukiernie z ciastami dla nas? Będę w środę to może zajadę coś kupić dobrego 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 20:49

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka trzymam kciuki 😚
    Kurcze ciekawe co z tym białkiem,z tą normą w ciąży..

Dobuska ha ha no to jest prawda,a nie żarty :D

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 540 541 542 543 544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ