X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszym synu mój mąż sam wszystko ogarnął osobiście, chociaż od spraw urzędowych i finansowych zawsze się miga i woli jak ja to ogarniam. W szpitalu mu tylko powiedzieli do którego miejsca i i z czym ma się zgłosić. Tak samo zapisał synka do przychodni. Internetowo wypełniłam tylko wniosek o miejską wyprawkę. Wydaje mi się jednak, że jeśli nie jest się małżeństwem to w urzędzie do sporządzenia altu urodzenia muszą się stawić zarówno matka i ojciec.

Edit: Selena, bardzo cię przepraszam, nie doczytałam kontekstu i mój post mógł zabrzmieć niezręcznie. Jeśli masz ePUAP to wszystko załatwisz na spokojnie przez internet.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2022, 13:40

Selena, Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Selena Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Przy pierwszym synu mój mąż sam wszystko ogarnął osobiście, chociaż od spraw urzędowych i finansowych zawsze się miga i woli jak ja to ogarniam. W szpitalu mu tylko powiedzieli do którego miejsca i i z czym ma się zgłosić. Tak samo zapisał synka do przychodni. Internetowo wypełniłam tylko wniosek o miejską wyprawkę. Wydaje mi się jednak, że jeśli nie jest się małżeństwem to w urzędzie do sporządzenia altu urodzenia muszą się stawić zarówno matka i ojciec.

Edit: Selena, bardzo cię przepraszam, nie doczytałam kontekstu i mój post mógł zabrzmieć niezręcznie. Jeśli masz ePUAP to wszystko załatwisz na spokojnie przez internet.
    Spoko kochana 😚 nawet tak nie pomyślałam 😊tak mam ePUAP😊ale będę chciała żeby to mąż wszystko latwił😊a przynajmniej becikowe 😊bo ja mam gdzie indziej meldunek stały i jak składałam na synka to chcieli milion zaświadczeń z różnych urzędów 🤦‍♀️

Alfa_Centauri, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba w takim razie zrobię ta grupę krwi jeszcze raz. Niby na stronie szpitala nie ma napisane, ze dwukrotny wynik, ale jeśli by się trafiło, ze tam by nie było miejsc to nie chciałabym się martwić czy w innym będą potrzebować.

Co do planu porodu, to ja tez mam w planach go wydrukować i wypełnić, ale ostatnio to wszystko co sobie postanawiam idzie mi jak krew z nosa :p

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

3i499vvjq8tpbt16.png
  • dobuska Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, trzymam kciuki za dobre wyniki!
    Kasia, mi położna powiedziała, że MUSZĘ mieć plan porodu, bo inaczej będę podpisywać jakieś zgody. Nie wiem o co chodzi. Polecała stworzenie planu samej, korzystając z gotowych plików do wglądu. CO ważne, nie pisać za dużo w tym planie, skupić się na tym, na czym nam naprawdę zależy, bo generalnie większość szpitali ma w poważaniu jakikolwiek plan porodu, ale to ma być największa wskazówka dla nas, o co najbardziej walczyć. :)

Jaina, jak mnie łapią skurcze to właśnie po całym brzuchu, ale podobno takie typowe bóle miesiączkowe mogą być objawem skracania szyjki. No cóż, nie dowiemy się, bo same sobie tego nie sprawdzimy. :D
    Czyli jednak porządki pod architektkę? Boże, w takiej chwili się cieszę, że mój mąż co najwyżej by wyniósł wszystko do sypialni i zamknął drzwi 😂

Stokrotko, czyli na dniach spotkacie się z Wiktorem. Ale to się u Ciebie potoczyło, aż szok! A jak sie ogólnie czujesz? Tak psychicznie? Pogodziłaś się? Pewnie jesteś spokojniejsza, że wiesz, że Wiktor jest pod super opieką.

Mk_bambino widziałam już rano ten post. Mąż mi ma przypominać, że mam łączyć kolana 😂
    Gratuluję udanej wizyty!

Pimka, słowo "czekamy" to ulubione słowo na każdym oddziale. Biedna się namęczysz. Oby już Cię nie trzymali dłużej w niepewności.

A ja właśnie dostałam informację, ze moja wymarzona pediatra przyjmie naszą małą. Powidziała, że z radością i mam tylko napisać po wyjściu ze szpitala, a ona mnie dalej poprowadzi. :)
    No i farbowałam dzisiaj włosy i w trakcie się zorientowałam, że kupiłam farbę z amoniakiem. Taaaa... Ale już się nie stresuje już. :)

jaina_proudmoore, Pimka, po_prostu_ja, Aga12345, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, mk_bambino, Selena lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Pimka a Ty w którym szpitalu teraz będziesz rodzić?

W Bródnowskim

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może zrobimy jakaś mini listę co się robi po porodzie? Trzeba zarejestrować dziecko przez profil zaufany albo w USC na żywo. Na pewno złożyć podanie o urlop macierzyński/ rodzicielski do pracy. Można też do ubezpieczyciela złożyć pismo / numer polisy i tak samo online się załatwia. Bo za urodzenie dziecka firma wypłaca pieniążki 🙂 Pozostaje tez chyba kwestia becikowego np ale tu liczy się dochód przede wszystkim 🧐 i wniosek online w ZUS na 500 plus 📍czy coś jeszcze? 🙂

Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    A może zrobimy jakaś mini listę co się robi po porodzie? Trzeba zarejestrować dziecko przez profil zaufany albo w USC na żywo. Na pewno złożyć podanie o urlop macierzyński/ rodzicielski do pracy. Można też do ubezpieczyciela złożyć pismo / numer polisy i tak samo online się załatwia. Bo za urodzenie dziecka firma wypłaca pieniążki 🙂 Pozostaje tez chyba kwestia becikowego np ale tu liczy się dochód przede wszystkim 🧐 i wniosek online w ZUS na 500 plus 📍czy coś jeszcze? 🙂
    W pracy podpiąć do ubezpieczenia

dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ubezpieczeniem to zależy, kto i gdzie jest ubezpieczony. O ile jest. :) w prywatnych firmach to nie jest norma, ja mam ubezpieczenie grupowe, ale to ja sama muszę załatwić i mi firma nic nie wypłaca. Mój mąż w indywidualnym nawet nie ma takiej opcji 😭
    Trzeba też pamiętać o zabraniu danych przychodni, w której się będzie chciało leczyć dziecko (koniecznie dokładny adres) do szpitala, żeby wiedzieli gdzie maja wysłać dokumenty dziecka. Tak samo dane położnej.
    Dobrze jest zarejestrować dziecko w USC przez profil zaufany, ale poprosić o odbiór osobisty dokumenty. Wtedy tata może już nawet dzień później odebrać dokumenty dziecka. Ja mam tak blisko urząd, że mi się nawet nie opłaca czekać. Chyba, że się nikomu nie spieszy to wtedy pocztą.
    Becikowe to trzeba zweryfikować dochód i to bardzo niski.
    Tak naprawdę kluczem jest dokument dziecka z peselem, bez tego wielu rzeczy nie załatwimy, wiec mi położna mówiła, że warto, by tata zajął się tym jeszcze jak jesteśmy w szpitalu. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2022, 17:45

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu robią test na covid na izbie przyjęc mimo iż było się szczepionym. Oddział jest jeden ale są sale dla mam z covid i mają oddzielną łazienkę. Nie mogą wychodzić na korytarz.

Chustę mam dwukolorowa little frog. Ciężko ją się mota dla malutkiego dziecka, nieźle się napocilam ale Maciek lubił i wtedy spał. Wiazalam na kieszonkę.

Stokrotko to już zaraz zobaczysz Wiktorka 😍 kto by się spodziewał takiego zakończenia... Lekarze na pewno podejmą właściwą decyzję.

Pimka współczuję tego czekania... A jak córeczka w domu radzi sobie bez Ciebie? I Ty bez Niej?

Bambino też widziałam ten post, parę razy oglądałam aby zapamiętać. Choć w pierwszym porodzie byłam trochę taka spieta przez ten ból i bałam się uklęknąć, że nie dam rady z bólu. Teraz postaram się bardziej, o ile będzie możliwość, nie spinać się z bólu i jakoś się bardziej ruszać podczas porodu.

U mnie skurcze są jedynie B-H. Czasami co 10 min ale nie bolą.

Plan porodu dostałam u Nas od położnej i tym tylko zaznacza się tak lub nie. Można też coś dodatkowo dopisać. Spodobało mi się że napisali tam aby jak najdłużej zaczekać z odpępnieniem.

Grupę krwi też miałam ze starym nazwiskiem przy pierwszym porodzie i wynik potwierdzony też i powtarzali mi na porodówce.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345, mk_bambino lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodzilam w innym mieście to wiadomo że rejestrowalam on line. Szybko przyslali mi akt urodzenia z peselem i zameldowaniem.
    A i w szpitalu mówili że dopiero 4 dni po porodzie mogę zarejestrować bo dopiero wtedy papiery trafią ze szpitala do usc.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ubezpieczenie grupowe z pzu z mężem i sama też tam składam on line zgłoszenie urodzenia dziecka+ pobyt w szpitalu (płacą mi od pobytu min. 2 dni), dostanę też kartę apteczna. Trzeba mieć tylko nr polisy.

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, chętnie poznam opinie o szpitalu. Rozważam go jako drugi wybór.

Co do gr krwi. Ja miałam wynik z poprzednich ciąż, ale moja ginekolog powiedziała, że nie może być ten, bo teraz wytyczne są takie, że musi być nagłówek z dopiskiem "potwierdzony".

Kasia, ja wczoraj drukowałam plan porodu ze strony szpitala i trochę dopisałam sama. Zastanawiam się czy pisać drugi dla szpitala drugiego wyboru.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh, jest trochę biurokracji do załatwienia w związku z porodem... Ja to jeszcze będę chciała ogarnąć to zwolnienie na opiekę nade mną po wypisie. Po porodzie można coś takiego dostać dla meza. Nie wiem co prawda jak zniosę poród ale patrząc na to co teraz się dzieje wiem że trochę ta moją rekonwalescencja potrwa i jeśli jest prawna mozliwosc żeby on od razu tego urlopu nie wykorzystywał to będę cisnęła lekarza.
    Mk bambino-super że maluch ładnie rośnie i że szyjka się przygotowuje🙂
    Pimka, w kwestii szpitala to niestety nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Ja liczę że będę miała dobry pobyt😁 narazie jestem zadowolona. Chociaż jest kilka osób z kijem w dupie, ale ostatecznie to szpital nie hotel. Narazie z nikim nie musiałam drżeć kotów. Oby tak zostało...
    Mam nadzieję że ty wkrótce też potwierdzisz termin CC i że będziesz z Bródnowskiego zadowolona przez cały pobyt🙂

Jaina, z tymi kurierami to naprawdę czasami oszaleć idzie ... No ale w każdym zawodzie pracują ludzie i to też zależy na kogo się trafi ...

Ja plan porodu do wypełnienia dostałam w szpitalu razem ze sterta innych papierów jeszcze jak robili moje przyjęcie na izbie. Swoją drogą to się zastanawiam czy jak ktoś faktycznie rodzi to też musi tyle tego od razu wypełniać. Chyba też... Koszmar .. już widzę jak kobieta mając skurcze siedzi i grzebie w tych papierach.

Dobuska, super że udało się załatwić akurat ta pediatrę 🙂 też miałam jeszcze przed porodem włosy zafarbować...
    Psychicznie już czuję się dobrze. Rozmawiałam z mężem i też już z nim lepiej. Gdzieś tam z tyłu głowy mam że nie wszystko jest tak jak chciałam, że masy spraw nie dopięłam na ostatni guzik i że jednak mój maluch może być wcześniakiem. A na pewno nie będzie z donoszone ciąży. Dzisiaj na konsultacji inna dr powiedziała że będą czekać max do 37 tc. Bo dłużej to już dla mnie niebezpieczne.
    Jestem spokojniejsza bo z Wiktorkiem wszystko ok i wiem że nic nie przegapie. Inna sprawa że tutaj chodzi też o moje zdrowie- jakoś to do mnie aż tak mocno nie docierało bo cały czas myślałam o dziecku...
    Ale... Boje się indukcji 😁 boję się porodu i boję się jak sobie poradzę z maluchem. I naprawdę dociera do mnie to że ja w końcu, w wieku 35 lat po latach starań zostanę pierwszy raz matka 🙂

Dobuska, ale z tym ubezpieczeniem to Jeherii nie chodziło że do ZUS? Bo to też trzeba załatwić. Jeden z rodziców zgłasza do pracodawcy żeby małego zadeklarował w zusie- jakoś tak to chyba się robi😉

Lolla, jak tylko urodze i będę miała siłę pisać to śmiało pytaj🙂 może być na priv🙂 narazie poznałam tylko IP i patologie 🙂 więc tutaj na bieżąco wiecie jak jest🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2022, 18:05

jaina_proudmoore, Lolla, Aga12345, AnSan89, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2022, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria, a mogłabyś powiedzieć coś więcej o tej karcie aptecznej ?

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka tak, Jeherii chodziło o podpięcie do ubezpieczenia rodzica, ale ja pisałam do Jainy i chodziło mi o takie dodatkowe ubezpieczenie :)

To prawda z tym Twoim zdrowiem. Ten stan przedrzucawkowy jest dla Ciebie bardzo niebezpieczny wiec dobrze, że jesteś w szpitalu. Tak czy inaczej, Wiktor ma wagę większą niż niejeden donoszony noworodek i ja jestem przekonana, że on sobie świetnie poradzi. Przy takiej mamie, będzie góry przenosił ❤️

Aga12345, jaina_proudmoore, Jeheria, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Pimka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria w domu został synek 2li 8msc radzi sobie bardzo dobrze, często rozmawiamy na wideorozmowach i nie placze na nich ani po nich-jest bardzo dzielny😊aleeee dzis mąż rozłożył łóżeczko to była afera i mowil że on nie chce bobo, bobo ma jechać samochodem😬ale jak mu.maż przypomniał że bobo przywiezie mu psi patrol to już był weselszy🤣

dobuska, jaina_proudmoore, Jeheria, Joana23, Aga12345, Stokrotka 86, Morwa, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pimka wrote:
    Jeheria w domu został synek 2li 8msc radzi sobie bardzo dobrze, często rozmawiamy na wideorozmowach i nie placze na nich ani po nich-jest bardzo dzielny😊aleeee dzis mąż rozłożył łóżeczko to była afera i mowil że on nie chce bobo, bobo ma jechać samochodem😬ale jak mu.maż przypomniał że bobo przywiezie mu psi patrol to już był weselszy🤣
    Czyli idzie z nim negocjować 😂

Aga12345, Pimka, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 wrote:
    Jeheria, a mogłabyś powiedzieć coś więcej o tej karcie aptecznej ?
    W moim pakiecie z pzu za pobyt w szpitalu należy mi się karta apteczna. Przesyłają mi ją pocztą po tym jak zgłoszę on line pobyt w szpitalu (wraz z załącznikami- wypisem że szpitala). Mogę ja zapłacić w aptekach wyszczególnionych przez PZU.
    Wiem ze taka karta w moim pakiecie jest max 3 razy w roku.

jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu ja ha ha ja dziś wydrukowałam, jutro może wypełnię 😁

Dobuska dzięki 😚. Tego co patrzę to raczej wszystkie wyniki dobre
    Czy robiliście fibrynogen? Mam podwyższony,ale czytam w necie,że w III trymestrze to tak musi być
    To w sumie dobrze,że mój szpital daje taki plan do zakreślenia,z tego co przejrzałam są chyba ze 2 miejsca gdzie będzie coś do rozwinięcia
    Super,że z pediatrą się udało 🙂

Jaina dobra myśl, żeby zrobić taką listę. Można dopisać w tym pliku na początku wątku

Lolla o właśnie,jakby co to chyba trzeba spisać dla drugiego szpitala, aż zajrzę na ich stronę czy mają podobny formularz

Pimka ha ha ach te dzieci 😁psi patrol na topie

My właśnie wróciliśmy z kolędowej mszy. Jestem mile zaskoczona,bo w tym roku zmieniał nam się proboszcz w parafii i po mszy podeszliśmy wszyscy do szopki i tam było specjalne błogosławieństwo, ksiądz jak zobaczył, że jestem w ciąży to aż się uśmiechnął,tak szczerze i specjalne błogosławieństwo było 🙃🙏💙 naprawdę miło

Ada.. 31, Aga12345, Lolla, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Jeheria, Joana23, Selena, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2022, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, Ty rodzisz na Żelaznej?

‹‹ 563 564 565 566 567 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ