X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krejzi_cat_lejdi wrote:
    Właśnie mam nadzieję że jak tylko nadejdzie magiczny 2 trymestr to obawy trochę zmaleją.

Trzymam kciuki za wizytę ♥️

Dziewczyny czy któraś z was rozważa szczepienie na Covid w 2trymestrze ?
    Chodzi mi o pierwszą dawkę całkowicie.

Niestety tutaj znowu po 40 tysi zakażeń dziennie i boję się Covida bardziej niz szczepienia.
    ja chce sie zaszczepic bo moze byc ze mną ciezko jak zachoruje na covid, trombofilia+ciążą+covid= ...nie chce nawet myślec...
    czytalam na zagranicznych stronach ze lepiej po 16tc

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    O matko, zawał łożyska? Pierwszy raz o czymś takim słyszę... Szok na ile my musimy uważać...
    to z uwagi na trombofilie wrodzoną-mam uszkodzony gen Leiden

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krejzi_cat_lejdi wrote:
    Ja po moich babciach niemam co imion dawać bo jedna Irmgarda a druga Teresa była 😜

Muszę przyznać że podoba mi się tabelka i fajnie podpatrzeć jakie imiona rozważacie 😊

Współczuję bólów głowy dziewczyny. Miałam kilka tygodni przez kilka dni taki tępy ból non stop. Paracetamol,dużo wody i sen pomógł.

Ja już kilka nocy budzę się w środku nocy i tak mnie na siku ciśnie że aż boli.
    Ktoś ewidentnie zabrał miejsce mojemu pęcherzowi 🤣

Ja mam to samo 🤣 na poczatku budzilam sie tylko wczesnie rano i tak mnie cisneli na pecherz, ze juz nie moglam spac, no i musialam isc do lazienki ;) teraz doszly do tego pobudki w srodku nocy ;) strach pomyslec, co bedzie pozniej 😵😵

Krejzi_cat_lejdi lubi tę wiadomość

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    super :) 🧡 i jakie zdjęcia mega 🥰 a i witaj w klubie z tym bólem głowy...tak mnie boli od wczoraj że normalnie mam ochotę umrzeć....dopadł mnie taki nerwoból z tyłu głowy że nie jestem w stanie normalnie funkcjonować :( zawsze jadałam na to kupe tabletek przeciwbólowych a teraz wiadomo że nie mogę..więc sie tak męczę i liczę że jakimś cudem samo przejdzie...nie spałam pól nocy przez to wiec to będzie dla mnie trudny i długi dzień :(
    może wiecej wody pij? moze to przez małą ilość wody? Takie upały są...

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz pytanie z innej beczki ;) Moze pomozecie :)
    Za tydzien moi rodzice maja urodziny, sa z gatunku osob, co juz wszystko maja (oprocz wnuka ode mnie :) jeszcze hehe - bede mowic pod koniec sierpnia ). Jak co roku wszyscy na mnie zrzucili kupowanie prezentu, babcia, brat z zona, no a mi juz pomyslow brakuje. Moze poratujecie jakas inspiracja, wiem, ze to ciezko jak sie nie zna osob, ale moze cos mi posluzy za inspiracje i pchnie mnie w kierunku docelowego zakupu ;)
    Co ostatnio kupowalyscie rodzicom w prezencie, albo co same chcialybyscie dostac? ;)

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krejzi zależy co komu się podoba, ale Teresa to ładne imię:) mi też się podoba Danuta
    Ja też biorę utrogestan i że względu na długie starania i niedomogę lutealną lekarz wczoraj zapowiedział mi, że będę brać dłużej niż standardowo
    Miamonia tydzień szybciutko zleci:)
    Isiozwierz może jakiś fajny zestaw herbat/kaw?

Isiozwierz lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka nie mogę po babci, bo mój siostrzeniec ma już męski odpowiednik, a poza tym chyba mi nie pasuje. :D
    Bardzo mi przykro z powodu Twojego kuzyna. Straszna tragedia... :(

Krejzi kat lejdi powiem Ci, że u mnie z tym sikaniem też gorzej. Macica już powoli zaczyna się rozpychać w towarzystwie. :D Mi na razie lekarka nie wspomniała słowem o odstawieniu luteiny, więc to odległe marzenia póki co...

Miamonia, zleci szybciutko ten tydzień. Zobaczysz. Ja też tak mówiłam i tu nagle po wizycie i odliczanie do kolejnej znowu. I tak do końca ciąży.

Stokrotko rozgość się u nas :)

Jeheria, rozumiem. U mnie na szczęście z tym genem jest wszystko w porządku. A Ty przyjmujesz heparynę? Czy to nie ma wskazań wtedy? Ja przyjmuję, ale ja mam mutację MTHFR i V R2

isozwierz mimo najszczerszych chęci... Gdybym była Twoją rodziną to pewnie też bym to zrzuciła na Ciebie. hahaha

Dziewczyny! Nie martwcie się bólami głowy, bo one są zupełnie normalne w ciąży. Warto tylko sprawdzić, czy ciśnienie jest dobre. :)
    A ja wróciłam do domu, by resztę dnia pracować zdalnie. Niestety złe samopoczucie, a oprócz tego przy wejściu do pochwy wyskoczył mi bolesny guzek. Lekarka powiedziała, że najpierw czekamy, czy sam się nie opróżni. Smaruję maścią, ale boli jak cholera, bo podczas chodzenia czy siadania to cały czas jest nacisk na niego. Jeśli to nie pomoże, to w drugim trymestrze będziemy działać. A do drugiego trymestry dwa tygodnie i lepiej żeby pękł szybciej, bo zwariuję. :O
    Wiecie, jak to jest. Jak nie urok to sraczka.

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz wrote:
    Za tydzien moi rodzice maja urodziny, sa z gatunku osob, co juz wszystko maja (oprocz wnuka ode mnie :) jeszcze hehe - bede mowic pod koniec sierpnia ). Jak co roku wszyscy na mnie zrzucili kupowanie prezentu, babcia, brat z zona, no a mi juz pomyslow brakuje. Moze poratujecie jakas inspiracja, wiem, ze to ciezko jak sie nie zna osob, ale moze cos mi posluzy za inspiracje i pchnie mnie w kierunku docelowego zakupu ;)
    Co ostatnio kupowalyscie rodzicom w prezencie, albo co same chcialybyscie dostac? ;)
    może jakis obraz?
    albo wypraw im imprezę?
    albo jakis bon na kolacje/wycieczke/spa/lot balonem?

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Krejzi_cat_lejdi Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz wrote:

Jeśli to wspólny prezent dla obojga rodziców to może jakiś wypad na weekend lub lub voucher do jakiejś mega restauracji ?

Wszystko zależy jaki budżet macie.

Moja mama kończy 60 za 2 tygodnie I razem z bratem kupiliśmy jej nowy telefon. Zawsze miała po nas telefony wiec teraz pierwszy raz będzie miała swój,nówka nieśmigana.

Dobuska skąd Ci się takie świństwo zrobiło? Kciuki żeby jednak zeszło. Goliłaś się może ostatnio? Mnie się kiedyś robiły takie guzki na wargach jak już maszynka chyba się nadawała do kosza i samo schodziło po kilku dniach

f2w39jcghensi4vw.png
  • Isiozwierz Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    może jakis obraz?
    albo wypraw im imprezę?
    albo jakis bon na kolacje/wycieczke/spa/lot balonem?
    Dzieki za podpowiedzi :) obrazy juz im malowalam, wiec to zaliczone, impreza bedzie, wiec to odpada, a vouchery - nigdy zadnegonnie wykorzystali, odpada. Ech coz za czasy nadeszly, ze wszyscy wszystko maja ;) bede chyba tort wypasiony dwupietrowy robic, bo juz zadnego innego pomyslu nie mam 🤷‍♀️

3jgxyx8dprbcpvnq.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krejzi_cat_lejdi wrote:
    Jeśli to wspólny prezent dla obojga rodziców to może jakiś wypad na weekend lub lub voucher do jakiejś mega restauracji ?

Wszystko zależy jaki budżet macie.

Moja mama kończy 60 za 2 tygodnie I razem z bratem kupiliśmy jej nowy telefon. Zawsze miała po nas telefony wiec teraz pierwszy raz będzie miała swój,nówka nieśmigana.

Dobuska skąd Ci się takie świństwo zrobiło? Kciuki żeby jednak zeszło. Goliłaś się może ostatnio? Mnie się kiedyś robiły takie guzki na wargach jak już maszynka chyba się nadawała do kosza i samo schodziło po kilku dniach

Tak, goliłam właśnie i też mi sie takie rzeczy zdarzały, ale to jest praktycznie cześciowo w pochwie i tam nie ma włosków. Mi to wygląda na zapchanie gruczołu bartholiniego, który odpowiada za nawilżanie pochwy. Pojawiło się dosłownie nagle, bo podczas wieczornego wkładania insuliny dostrzegłam.

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka przykro mi z powodu żałoby, mocno wspieram, był taki młody...

ja też w nocy od dawna posikuje czego w mackiem w ciazy nie mialam ale to moze ze teraz czesto sie budze w nocy do malego to czuje parcie tak to bym spała pewnie....

Dobuska tak przyjmuje clexane 0,6 i acard 150, tak jak w 1 ciazy. mam jescze mthfr i pai ale te geny nie odpowiadaja za trombofilie. Za trombofilie odpowiada tylko Leiden i gen protrombiny. To dobrze ze bierzesz zastrzyki bo nie kazdy lekarz chce na Twoje mutacje dawac heparyne. Mój hematolog daje tylko na trombofilie.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz wrote:

My ostatnio kupowaliśmy kolacje w ciemności, ogolnie podobno fajna sprawa, ale skoro mówisz, ze nie wykorzystują tego, to nie ma sensu.
    Mi się podobają lasy w szkle, ale ogolnie nie wiem czy na urodziny pasuje :p

A może po prostu bizuteria mamie, a tacie zegarek? :)

3i499vvjq8tpbt16.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isiozwierz - skoro już wszystko mają to ja bym zdecydowała po prostu na jakąś wyjściową kolację rodzinną - budżet możecie później podzielić a rodzice spędzą z Wami miło czas, zjedzą coś dobrego i najważniejsze - ominie ich sprzątanie i przygotowanie imprezy ;)
    A na kolacji można kupić duże balony z helem jeśli urodziny okrągłe, alkohol dla taty i polecam prezent dla każdej kobiety - bransoletki z pandory. Bransoletka kosztuje trochę więcej - ale później odpada problem z prezentem bo można przez jakiś czas kupować zawieszki bo są takie zwykłe ale też na różne okazje:)
    Widziałam na laptopie że mąż już mi jedną wybrał z okazji ciąży i dzidziusia 🤭

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Kasiastaraczka przykro mi z powodu żałoby, mocno wspieram, był taki młody...

ja też w nocy od dawna posikuje czego w mackiem w ciazy nie mialam ale to moze ze teraz czesto sie budze w nocy do malego to czuje parcie tak to bym spała pewnie....

Dobuska tak przyjmuje clexane 0,6 i acard 150, tak jak w 1 ciazy. mam jescze mthfr i pai ale te geny nie odpowiadaja za trombofilie. Za trombofilie odpowiada tylko Leiden i gen protrombiny. To dobrze ze bierzesz zastrzyki bo nie kazdy lekarz chce na Twoje mutacje dawac heparyne. Mój hematolog daje tylko na trombofilie.

Moja lekarka mi dała od razu, co prawda dawkę 0,4 Neoparinu, czyli pewnie bardziej profilaktycznie, ale jednak. Ja mam nadprogramowe kilogramy i dowiadywałam się, że to samo w sobie zwiększa ryzyko zakrzepicy. Jestem spokojniejsza z tymi zastrzykami. :)

Jeheria lubi tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria, skoro chcesz powiedzieć rodzicom o ciąży w sierpniu i to byłby najlepszy dla niech prezent, to powiedz po prostu, że ten urodzinowy dostaną z opóźnieniem 😅

dobuska, Miamonia lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia ciekawe czy mój mąż już na to wpadł. :D

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Miamonia ciekawe czy mój mąż już na to wpadł. :D
    Wiesz, jak dużo mówicie o ciąży i powiesz kilka razy o pandorze to uwierz, telefon sam mu zasegeruje odpowiednie reklamy 🙈😂

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Wiesz, jak dużo mówicie o ciąży i powiesz kilka razy o pandorze to uwierz, telefon sam mu zasegeruje odpowiednie reklamy 🙈😂
    Wiem, bo już mu się dzisiaj włączyła reklama na nosidełko dla ojców. 😂😂😂

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska,Jeheira dziękuję za słowa wsparcia :* najgorsze,że tu została jego żona (36 i już wdowa) i 9 letnia córeczka
    Dobuska co to za cholerstwo,oby jak najszybciej zginęło
    Miamonia tak,te bransoletki z pandory są fajne,bo jak mówisz później jest co kupić. Mój mąż kupił mi jedną srebrną,a drugą pozłacaną i zawsze ma pomysł na prezent dla mnie :D
    Raz się zgapil w salonie i pani mu wcisnęła takie serduszko obracane,ale że nie przeczytał to później było trochę śmiechu.
    Na tym serduszko jest napisane Droga mamo twoje serce jest ze złota,czy jakoś tak ;) nawet pytał czy iść wymienić,ale stwierdził,że na pewno kiedyś się przyda ;)
    Ha ha z tymi reklamami to przesada ;)

Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ