Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotka dobrze, że jesteście już w domu 🙂
Trzymam kciuki za unormowanie ciśnienia i zejście tych obrzęków 😚 niewiarygodne ile tego było
Jaina no to coraz bliżej 😁
He he to go zaskoczyłaś tymi negocjacjami
My też nie zamierzamy nikogo informować o tym, że się zaczyna
Villemo o wow,to już nieźle 🙃jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
nick nieaktualnyDobuska jak wyniki ??
Kurcze, tak wam zazdroszczę tych skracających się szyjek… moja do zeszłego tygodnia była całkowicie zabetonowana i długa na 5 cm 😔 martwię się, ze nie zacznie się skracać i ze będzie sztywna totalnie i będę musiała mieć cc….
-
Agawa85 - gratulacje! Jejku, cieszę się, że poszło tak szybko, a i dziecko chciało współpracować. Na pewno musicie obie złapać trochę oddechu i przywyknąć do nowych warunków - w końcu to stres dla Was obu. Najważniejsze, że jesteście zdrowe, reszta się jakoś ułoży!dobuska wrote:Słuchajcie, bardzo się martwiłam, że nie będę pod kontrolą lekarza. Koleżanka mi poleciła firmę, która wypożycza KTG do domu. I chociaż początkowo się wahałam, zamówiłam na dwa tygodnie i jutro sprzęt będzie u mnie. Jestem mile zaskoczona póki co, bo zapłaciłam 299 zł za dwa tygodnie, a badanie KTG mogę wykonać o każdej porze dnia i nocy i w ciągu 15 minut dostaję zwrotną wiadomość od osoby dyżurującej, czy zapis jest okej. Jeżeli cokolwiek będzie sie działo, to będą do mnie dzwonić lub do męża.
Nie mówię, że Ty też tak masz robić, ale po prostu taki schemat obserwacji w szpitalu się sprawdził, bo masz przekrój przez wszystkie aktywności dzieciaka w powiązaniu z jedzeniem. To tak informacyjnie.
Rozporządzenie z wczoraj (które wchodzi dzisiaj) mówi o zastąpieniu 10 dni - 7 dniami zarówno w kwestii izolacji jak i kwarantanny. Dokładniej zmieniane są słowa w § 7 ust. 3 (dotyczy kwarantanny) i ust. 5 (dotyczy izolacji) - Rozporządzenia Dz. U. poz. 351. Termin biegnie do uzyskania wyniku negatywnego albo 7 dni od dnia po dniu skierowania do wykonania testu.
link bezpośrednio do tekstu ogłoszonego: https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2022/152
Jeheria wrote:Mysliwa jak dobrze że jesteś już w domu. Bierzesz nadal tego wiesiolka dopochwowo? Wiesz czy jest jakiś efekt?.
Wczoraj w domu wzięłam (obiema drogami) wiesiołka, a rano obudziłam się z mocnym skurczem, ubzdurałam sobie, że okres dostanę. Także myślę, że trochę pomaga, ale z drugiej strony w 37tc miałam rozwarcie na pół opuszka (cokolwiek to znaczy, lekarz badał palcami w piątek) - czyli raczej do 39 donoszę.
jaina_proudmoore - wydaje mi się, że lekarzowi mogło chodzić o to, że nie ma sensu indukować już teraz, w 37 + kilka dni, ani tym bardziej trzymać mnie z tego powodu w szpitalu tydzień czy dwa.
Dlatego robiąc bilans strat i zysków - kończy się raczej cukrzycowe ciąże w okolicach 39 tc (jeszcze nie tak duże dziecko jak w 40tc, ale już wystarczająco rozwinięte). Wydaje mi się, że on nie zakładał, że ja o tym wiem, dlatego tłumaczył tą sytuację z układem oddechowym. Ale też i ja nie zadawałam dużo pytań, raz, że chciałam szybko wyjść, dwa, że plan był od początku roku - zamknięcie w 39, chyba, że coś samo ruszy.
Nisia18 wrote:MyŚliwa , jak tak czytam Twój wpis o tym KTG , gdzie Twój maluszek był bardzo aktywny i przez to puls był wyższy i przypomniałam sobie swoją sytuacje sprzed kilku dni.
Wrocilam od położnej i mały tez tak szalał chyba ponad godzinę może nawet dwie , z tym ze ja nic z tym nie zrobiłam i teraz zaczynam wątpić czy aby słusznie ..
to była jednorazowa akcja .. myślisz ze źle zrobiłam i powinnam zgłosić to położnej , lekarzowi ?? Mogło sie coś stać ?
Wydaje mi się, że po prostu zestresowałaś się wizytą, dziecku było niewygodnie, stąd i taka reakcja. A może miałaś jakieś mało odczuwalne skurcze macicy i płód się pobudził? Ja bym obserwowała tylko, czy nie pojawia się to jakoś cyklicznie, ale generalnie nie denerwowałabym się tym szczególnie.
Kasiastaraczka - dobrze, że wystawiłaś opinie. Może spróbuj się jeszcze umówić na telewizytę do internisty w menelmedzie w tej sprawie i przedstaw swoje racje (że Cię boli, że Ci potrzebna wizyta przed porodem, że masz to w pakiecie), może zmięknie? Niestety, jakość ich usług spada od lat, a w pandemii to na łeb na szyję.
Muszę się zorientować, jak to jest z testem dla mojego męża: czy ma robić teleporadę u internisty, żeby dostać skierowanie, czy iść normalnie do ALABu i zrobić prywatnie? W każdym razie dobrze, żeby na początku następnego tygodnia zrobił tak czy siak.
jaina_proudmoore, Agawa85, Jeheria, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
@Stokrotka86- cieszę się, że napisałaś 💝🍀i że jesteście już w domu. A to Wiktorek dokazuje nocami 👶🥰z tymi obrzękami to niezły numer 🙉cieszę się, że ciśnienie się tez reguluje. Powoli wrócisz do formy, ciąża trwała 9 miesięcy także trzeba być cierpliwym w tej materii bo to nie zniknie tak od razu jakbyśmy chciały 🤷♀️Hormony jednak długo pracowały // @Dobuska- daj znać jak będzie wynik wymazu 💪 // @Kasia - ale wredny ten lekarz, opinia się przyda, można zrobić masaż kobiecie w ciąży, tylko po prostu trzeba umieć. Przepiękne zdjęcie z sesji - królewskie 💝💝💝 cieszę się, że kwalifikacja w domu narodzin udana// @Villemo - to i u ciebie dzieje się. Czasem po badaniu tez mnie łapał jakiś ból, także chyba to normalne. Ale już bliżej niż dalej 🙉mi się głowa zresetowała- nic nie wiem, nic nie pamietam, nic nie umiem, kalafior na maksa 🤣🤣🤣przed porodem i po dzisiejszym haśle ordynatora // @Pcosik - patrząc po twoim suwaczku to szyjka ma jeszcze czas. U mnie zaczęła się skracać jakoś w 36tc, czasem skraca się dużo, czasem falami, to już kwestia indywidualna 🙂 // @Nisia - wg mnie nie masz się czym martwić, twój stres mógł się przełożyć na dziecko; ma jeszcze sporo miejsca na takie harce, mój tez długo dokazywał i rano i wieczorem na twoim etapie. Teraz mu się mieszkanie skończyło i to czuć 😜 // @MySliwa - dzięki za opinie. 🙃twoje zdanie jak zawsze w cenie. Czemu mąż ma robić test? U nas robią testy i dla męża na IP 🙂 to chyba najlepsze rozwiązanie // @Ada31- jak tam mała modeleczka się miewa? 🥰👶💚 // 🙄 u mnie te skurcze przepowiadające robią się coraz mocniejsze stopniowo. Już mnie łapie coraz mocniej pod piersiami, schodzi niżej i mija. I coraz częściej. Zapominam czasem o tym oddychaniu, tylko tak leżę na lewym boku bo mi najwygodniej 🤣
Villemo87, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny 😊😊
U nas bez zmian,Kaja rośnie, śpi, je i stęka 😅😅
Wczoraj mieliśmy sesje noworodkowa, jak będę efekty to pokaże na fb 😉
Ja ciągle jestem nie dospana, ściągam pokarm cały czas ale efekty takie sobie, od czasu do czasu wspomagamy się mieszanka.
Trzymam kciuki za wszystkie badania i wizyty oby były tylko dobre wyniki 😙jaina_proudmoore, Jeheria, Nisia18, Villemo87, Aga12345, Stokrotka 86, MyŚliwa, AnSan89, Gosia Rumi, dobuska lubią tę wiadomość
-
Agawa ogromne gratulacje! Witamy na świecie! 🥳💜
Stokrotko ogromnie się cieszę, ze już jesteście z Wiktorkiem w domu 😍 mąż pewnie przeszczęśliwy ☺️
My pediatrę mamy jutro. Niestety mie było wcześniejszych terminów. Mam nadzieję, że trafi się jakiś spoko, bo mam już wypisanych 10 pytań 😬jaina_proudmoore, Ada.. 31, Villemo87, Aga12345, Stokrotka 86, mk_bambino, Kasiastaraczka, MyŚliwa, AnSan89, dobuska lubią tę wiadomość
-
Agawa85 wrote:Hej, nie miałam wczoraj czasu się odezwać, ale melduję, że wczoraj o godzinie 08:15 przyszła na świat Emilka 3350 i 53 cm.😍 Tatuś mógł kangurowac, posiedzieliśmy razem ze 2 godzinki. Po kangurowaniu ja dostałam małą i w sumie do końca dnia razem byłyśmy. Na nockę jedynie ja oddałam bo byłam padnięta. A hitem jest to, że w noc przed cesarką Emilka stwierdzila że wychodzi i rozpoczęła się akcja porodowa z regularnymi skurczami. Także cesarka nie była całkiem na zimno. Mała jest cudowna, ale już powoli zaczyna dokazywać.😁
-
Dzięki dziewczyny , ja naprawdę czuje ze może trochę panikuje im bliżej końca ale jakoś taki stres żeby wszystko było dobrze 🤷🏼♀️ Co nie zmienia faktu , ze naprawdę był dziwny , szalał jak nigdy 😉
MyŚliwa , dzwoniłam do położnej , powiedziała dokładnie jak Ty , ze nie ma czegoś takiego jak za dużo ruchów , jedynie jest problem jak ich jest za mało..
Agawa , gratulacje
Jaina, maluszek duży , przepływy ok , to dobre wiadomości ☺️ A te przepowiadacze skoro mocniejsze to chyba naprawdę Cię przygotowują do tego dnia 🍀😉
Stokrotka , fajnie ze już jesteście w domku , już po stresie , ciśnienie się unormuje , potrzeba czasu pewnie 🍀
Pcosik , szyjka 5 cm, mega długa , ale może tez szybko się zmniejszy z dnia na dzień , nie wiadomo
Ja dzisiaj po południu , brzuch twardy , czułam coś w stylu ucisku pod piersiami ale z obu stron , jakbym miała jakiś pasek czy coś , wieczorem trochę kłucia i ucisku na dole .. ciekawie się robi.. 😬 ale może niech coś się pomału kręci , nie chciała bym przenieść tej ciąży ponad termin .. jednak już człowiek się meczy 😉jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Agawa, gratulacje! 🥰
Z dnia na dzień coraz więcej tuli maluchy, a tu jeszcze luty się nie zaczął.
Kasiastaraczka, cieszę się, że przeszłaś pomyślnie kwalifikacje do DN. 🙂 Tak pozytywnie zazdroszczę, bo sama bardzo chciałbym tam rodzic, ale niestety mam przeciwskazania.
Z tymi szyjkami to bywa różnie. Czasem potrafi się bardzo szybko skrócić. A czasem wody pierwsze odejdą.
Jaina, Nisia, u Was już pewnie wszystko się mocno szykuje. 😁
Dobuska, czekamy z Tobą na wynik testu i wspieramy jaki by on nie był?
Mysliwa, czyli jednak wypisali Cię. Chyba lepiej czekać w domu na rozpoczęcie akcji.
Ada, podziwiam determinację w odciąganiu pokarmu.
Aneta8, powodzenia na wizycie!
Aga12345, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Agawa85 wrote:Hej, nie miałam wczoraj czasu się odezwać, ale melduję, że wczoraj o godzinie 08:15 przyszła na świat Emilka 3350 i 53 cm.😍 Tatuś mógł kangurowac, posiedzieliśmy razem ze 2 godzinki. Po kangurowaniu ja dostałam małą i w sumie do końca dnia razem byłyśmy. Na nockę jedynie ja oddałam bo byłam padnięta. A hitem jest to, że w noc przed cesarką Emilka stwierdzila że wychodzi i rozpoczęła się akcja porodowa z regularnymi skurczami. Także cesarka nie była całkiem na zimno. Mała jest cudowna, ale już powoli zaczyna dokazywać.😁
Super, gratuluję 🙂🥂🎉16-01-2022 - synek💙 -
Jaina u Was maluszki duże może dlatego tak nastawiają się na indukcję, u mnie mała jest malutka i choć mój lekarz prowadzący twierdził, ze wywołanie koło 39 tygodnia to lekarz u którego byłam ostatnio raczej nie skłania się do wywoływania tylko woli żeby zaczęło się samo tymbardziej, ze nie ma obawy o makrosomie, a tego się najbardziej obawiają w przypadku cukrzycy.
Stokrotko świetnie, ze już jesteście w domu, cieszcie się sobą, życzę aby obrzęki szybko zeszły, a ciśnienie się unormowało, nie wiedziałam, ze może to tak długo trwaćWiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 21:47
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość
-
Pcosik jeszcze trochę czasu masz, żeby szyjka się skróciła 😚 myśl pozytywnie
MyŚliwa już mi się chyba nie chce...ale rzeczywiście enelmed to dno i kilo mułu...
Ogólnie jest jeszcze zamieszanie,bo pakiet mamy do końca stycznia,a później w firmie męża zmiany na lux med i znowu trzeba obczajac lekarzy itp co i jak...
Chodzi o ten test na poród? Nie robią w szpitalu tych szybkich?
Bo na żelaznej właśnie takie robią
Jaina dzięki 😚
No niestety lekarz taki znawca...chyba nie słyszał o fizjo
Wow no to coraz bliżej bliżej akcji
Ada oo super, jestem ciekawa efektów sesji noworodziowej 🥰my też planujemy zrobić
Aneta trzymam kciuki za wizytę 😚
I dobrze,spisuj pytania,jak najwięcej 🙂
Macie pediatrę na NFZ,w jakimś pakiecie czy zupełnie prywatnie?
Lolla dziękuję 😚 mam nadzieję,że uda mi się tam urodzić ostatecznie 🙂 cieszę się, że poszłam na tę kwalifikację, poznałam chociaż jedną położną-moze akurat trafię na nią 🙃 ostateczna kwalifikacja i tak będzie na IP
Gosia Rumi, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Hejo. Nie było mnie kilka dni a tu tyle bobasów się pojawiło .
Gratuluję wszystkim dziewczynom !!!
U mnie ostatnio bardzo aktywny czas .
Wielkie pakowanie , sprzątanie i przeprowadzka do nowego domu..
To był bardzo aktywny czas .
Kilka dni temu mieliśmy sesje ciazowa w studio , trwała ona ponad 3 godziny , nie ukrywam że byłam padnięta.
Wczoraj miałam wizyte . Mała waży 2700 i jest ułożona glowkowomk_bambino, Ada.. 31, Aneta8, MyŚliwa, Stokrotka 86, Pcosik_2, Gosia Rumi, AnSan89, jaina_proudmoore, dobuska, Kasiastaraczka, Morwa lubią tę wiadomość
👩- 30lat 👦-32lat
🔹IUI-3X
💉25.03.21- stymulacja
🔹18 ocytów, 10 komórek
❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻
🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔
🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
-
Trochę Wam zazdroszczę sesji. Ja nie miałam w końcu głowy załatwiać. Ale mam za to zdjęcia brzucha, co jakiś czas robię w tym samym zestawie ubraniowym, podobne pozy
.
Ale po urodzeniu na pewno gdzieś na sesyjkę pojedziemy, fotografa mamy już wybranego.
Z tym wymazem:
- w szpitalu w księdze z informacjami było, że najlepiej jest mieć 7-dniowy wynik na CoviD u ojca, chociaż nie jest wymagany (może być jednak rozstrzygający w przypadku niepokojących objawów);
- z drugiej strony widziałam jak jakiś ojciec wchodził na oddział i miał wcześniej szybki PCR robiony, więc może tak teraz to działa?
W każdym razie, muszę się zorientować, bo te wytyczne bardzo szybko się zmieniają. No, wariuje, bo po szpitalu mam taką wizję, żeby wszystko jak najszybciej załatwić.
Dziś cały dzień prasowałam, białe ubrania + tetry + białe tekstylia + kolorowe mniejsze ubranka poprasowane. Właśnie suszarka dosusza większe (62) ubranka kolorowe + tetry. Zostało tylko poprać kombinezony i śliniaki. Także idzie hurtowo.Villemo87, Stokrotka 86, Ada.. 31, Gosia Rumi, AnSan89, jaina_proudmoore, Aga12345, Jeheria, mk_bambino, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Agawa gratuluję!!! ❤️❤️❤️❤️ Cudownie! Dużo zdrówka dla Was!
Jaina u mnie to wielkie nic (tylko sraczka z nerwów przez cały tydzień przed przyszłym tygodniem...) Za to u Ciebie ciekawie! 😀 Nooo do tego 1 lutego to już bardzo niedaleko, za twardo tam nie ponegocjujesz 🤪 Ooch, ciekawe jak to się skończy 🤗Agawa85, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Aneta trzymam kciuki za wizytę 😚
I dobrze,spisuj pytania,jak najwięcej 🙂
Macie pediatrę na NFZ,w jakimś pakiecie czy zupełnie prywatnie?
Na razie zapisałam go do naszej wybranej przychodni na NFZ (Lux Med, który ma podpisana z nimi umowę), ale mąż dopisał go do swojego pakietu medycznego tez w lux medzie i jak się aktywuje w lutym, to będziemy korzystać z tego. Mam nadzieję, że uda się znaleźć jakiegoś fajnego pediatrę.jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
Odeszły mi wody. Jestem w szpitalu 😉 oczywiście mąż w pracy 🙈 trzymajcie kciuki
jaina_proudmoore, Pcosik_2, Kasiastaraczka, Aga12345, Stokrotka 86, po_prostu_ja, Joana23, Jeheria, mk_bambino, dobuska, AnSan89, Gosia Rumi, Morwa, Aneta8, MyŚliwa, Pimka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂
Villemo- kciuki za sprawny i bezpieczny poród 🙂👍
Nadrobiłam nieco wątek i widzę że jest bardzo dynamicznie 😉
Z tym covidem to naprawdę koszmar. Gdy leżałam na patologii to były dwie izolatki z pozytywnymi matkami. Na położniczym chyba tez ktoś miał. No niestety ale tego tak do końca nie unikniemy 🙁 pomimo szczepień, dbania o sobie... Ja w szpitalu byłam 2 razy testowana. O szczepienie zapytano mnie tylko raz- na IP. Mąż, jeśli dobrze kojarzę, żeby wejść gdy rodziłam to musiał wypełnić tylko krótka ankietę. Nikt nie spr certyfikatów i nie kazał robić testów. Ale to w moim szpitalu...
Kurcze, przyznam że to mega ekscytujące tak czytać o tych zbliżających się porodach. Mnie jakoś te objawy ominęły. A potem to już casarka więc nieco inny pakiet dolegliwości.
Przykro mi trochę że pierwsza ciąża i już tak duża interwencja medyczna, ale widocznie tak miało być. Grunt że zdrowo...
Wczoraj była u nas położna obejrzeć malucha. Dzisiaj mąż idzie do przychodni załatwić pediatrę. Że szpitala mamy zalecenie żeby małego na dniach przebadać pod względem poziomu żółtaczki i przyrostu wagi. Niestety z tego co widzę on raczej słabo przybiera🙁 wg mnie to przez ulewanie. Kurcze, coraz to nowe problemy 😁
Powiem Wam że dopada mnie jakiś dołek poporodowy. Dobrze że mój mąż ma teraz wolne bo chyba bym się zamęczyła.
Udanego dnia dziewczyny. Ciekawe ile z nas dotrwa do lutego😉Joana23, Aga12345, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙