Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny
Dobuska, jak tam wynik?
Villemo - powodzenia kochana! Szybkiego i bezproblemowego porodu
Agawa - ogromne gratulacje!!
Pimka - gratuluję (chyba po raz kolejny)! I cieszę się, że z macicą wszystko okej 👌🏻
Stokrotka - cieszę się, że już jesteście w domuno zazdro konkretne, że już Wiktorka możecie tulić i głaskać
Dołek chyba każdą z nas dotknie.. najważniejsze, że mąż jest zaraz obok 😘
Aneta - trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę w przychodni.
Gosiu - pełne gacie ma chyba większość z nas
Jaina - Ty widzę też twardo nastawiasz się na luty z porodem
A ja czekam właśnie w szpitalu na KTGciekawe co tam za wykresy powychodzą
Stokrotka 86, Aga12345, Jeheria, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
-
Vilemo trzymam mocno kciuki!!! Skurcze też się zaczęły?
Dobuska jak wynik?
Aneta daj znać po wizycie, oby było wszystko dobrze 💪
Stokrotko to może być Baby blues. Mnie też to nie ominęło. Ale trwało na szczęście 2 tygodnie tylko. Co ja się wtedy napłakałam. Ważne myślę wtedy jest przebywanie z ludźmi, z mężem. Rozmowa. I placz jak potrzebujesz.
Co do ulewania to większość dzieci ulewa. Bo nie umie jeszcze dobrze skoordynowac oddychania z ssaniem i wtedy łyka powietrze, a że układ pokarmowy niedojrzaly, to ulewa. To jest fizjologiczne. Patologiczne jest wymiotowanie, chlustanie np podczas odbijania u mnie Maciek na odległość metra rzygał. To było złe. A sama strużka mleka cieknaca przy kąciku ust jest w porządku.
Kasia super że się dostalas do domu narodzin. Oglądałam zdjęcia, też bym chciała rodzić w takich warunkach. Poród marzenie 😍 myślę że wtedy jest większy spokój psychiczny rodząc w takim miejscu.
Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Jeheria, u nas są momenty że mały baaardzo ulewa. W sensie że dużo mleka traci. I boję się że to właśnie wpływa na jego wagę.
A mogę dopytać co zrobiliście u Maćka?
Nasz mały miał wszelkie badania więc to musi wynikać jedynie z niedojrzałości. Zwłaszcza że to wczesniaczek...
Joana, a to Twoje 1 ktg? Przepraszam jeśli pisałaś ale ja jakoś nie ogarniam 😁 w każdym razie 👍👍👍 za to żeby było ok🙂jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Gratulacje dla wszystkich Mam które już mają dzieciątka ze sobą 🥰🤩 ❤️ Stokrotka super że już jesteście w domku 😘
U nas masakra ze zdalnymi 🤦♀️mamy zastępstwa za Panią wychowawczynie i się nam trafiła babka ze świetlicy która kompletnie tego nie ogarnia... I w sumie ja musze cały czas siedzieć i robić razem z Nim 🤦♀️i tak do poniedziałku...Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Kasiu, współczuję tych bóli. Jakiś czas temu też miałam wrażenie, że dopadła mnie rwa, nie mogłam normalnie chodzić. Dużo odpoczywałam, masowałam sobie jakoś sama i w sumie z dnia na dzień zaczęło ustępować. Mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie!A co do lekarza ortopedy to jakieś nieporozumienie...
Super, że kwalifikacja w domu narodzin pozytywna! W moim mieście też ma powstać takie miejsce.
Stokrotko, cieszę się, że już jesteście w domu. To na pewno inaczej! Przykro mi, że masz zjazd emocjonalny, ale pocieszające jest to, że to dość normalne zjawisko na początku. Ważne, że masz męża przy sobie i on Cię wesprze, tego jestem pewna.Ucałuj Wiktorka!
Jaina, aaaale Aleksander już jest wielki!Kurde, to wywoływanie mnie dobija. Skoro cukry są dobre, dziecko nie wykazuje cech makrosomii, po co? Dobrze, że mu tak powiedziałaś!
Pcosik nie martw się szyjką. Ona naprawdę może się zgładzić dosłownie w chwilę. Jak przyjdzie jej czas to tak sie stanie.
Myśliwa, dzięki za info o KTG, u mnie w szpitalu w sumie robili raz, ale pewnie będę robić częściej, bo mam nieograniczoną ilość badań w cenie.
Co do izolacji, nie została skrócona i dalej nalicza się od momentu uzyskania testu. Ustęp piaty dotyczy kwarantanny, zresztą przejrzałam chyba milion stron i izolacja nie została skrócona, co akurat mnie bardzo smuci, bo w innych krajach przy skąpych objawach jest krótsza.
Mysliwa, mąż może sobie sam wystawić skierowanie na test, wtedy będzie miał za darmo, ale dostanie kwarantannę do momentu uzyskania wyniku (w sumie tak samo będzie, jak lekarz wystawi skierowanie)
Aga, pociesza mnie opinia Twojego lekarza, bo jednak chciałam doczekać do końca przyszłego tygodnia, żeby nic się nie działo samo, wtedy mogłabym rodzić z mężem.
Villemo!!!! Powodzenia!!!!
A ja nie mam jeszcze wyniku. 🤷🏻♀️
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
@Agwa - gratulacje dla świeżo upieczonej Mamusi! dużo zdrówka dla Ciebie i Emilki!
@Villemo87 - ale akcja! wczoraj miałaś wizytę i stwierdzone lekkie rozwarcie a dzisiaj już na porodówce?! kciukasy!
@Stokrotka 86 - a macie możliwość zważyć Maluszka w domu?Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Alfa jak tam u Was? Jak sobie radzicie? Jak samopoczucie?
Jaina to malutki Twój dzidziuś jak na cukrzycę, też myślę że jak wszystko jest ok to po co wywoływać, jeśli łożysko wydolne mimo cukrzycy po co indukcja. Masz rację im większa medykalizacja tym trudniejszy poród. Ile osób znam że po głupim znieczuleniu akcja stanęła i potrzebna była już Oxy aby wznowić.
Kurcze że też masz w około siebie same ciekawskie osoby... Nie rozumiem tego, przecież i tak dowiedzą się że urodziłaś w końcu, chyba jakby mogli weszliby na porodowke.
Może Was to pocieszy ale mnie teraz mało kto pyta kiedy rodzę 😁 może dlatego że drugi poród. Tata tylko pyta się jak się czuję. Tesciowa to się martwi bardzo bo taka jest ale stara się nie pokazywać i nie narzucać, proponuje jedynie pomoc przy maciusiu. To miło z jej strony.
Najgorsze że znowu nie zaszczepili Maćka tym razem na ospę bo kaszle a chciałam mieć to za sobą przed porodem 😠
Kasiu współczuję bólu posladkamożliwe że to Maluszek uciska. Albo to jakiś skurcz? Może magnez pomoże? Co za przykra sytuacja z tym lekarzem 😔
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Dobuska dziwne.. Z reguły wynik jest tego samego dnia.. Masakra jakaś 🤦♀️Mam nadzieję że dalej dobrze się czujesz i że nie masz objawów 😊ja póki co dobrze 👍 synuś też objawów nie ma więc mam nadzieję że tylko na strachu się skończy 😊w sumie z jednej strony to dobrze że teraz siedzi w domu do poniedziałku to przynajmniej wiem że nic ze szkoły nie przyniesie 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 09:32
jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Selena wrote:Dobuska dziwne.. Z reguły wynik jest tego samego dnia.. Masakra jakaś 🤦♀️Mam nadzieję że dalej dobrze się czujesz i że nie masz objawów 😊ja póki co dobrze 👍 synuś też objawów nie ma więc mam nadzieję że tylko na strachu się skończy 😊w sumie z jednej strony to dobrze że teraz siedzi w domu do poniedziałku to przynajmniej wiem że nic ze szkoły nie przyniesie 😊
dobrze, że się dobrze czujecie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 09:38
-
Selena, nie zazdroszczę sytuacji w szkole. No niestety przy złej organizacji to takie nauczanie zupełnie się nie sprawdza...
Dobuska, strasznie długo trzymają Cię z tym wynikiem.
Ja też nie rozumiem tego wywoływania na siłę. Chociaż może z drugiej strony chcą uniknąć jakiejś wtopy, gdy nagle zacznie dziać się coś złego?🤷 Albo to po prostu bardziej wygodne dla szpitala?
Z tą makrosomia to ja już w nic nie wierzę 😁 ja to od początku słyszałam że Wiktorek będzie duży. Albo komentarze że grubiutki. Ja wiem że on jest wcześniakiem ale tendencja była taka że on jest chudy i długi😁 i brzuszek drobniutki.
Bambino, wagę mam w przychodni. Mogę zmierzyć w każdej chwili ale wolę poczekać na wizytę. Nie chcę teraz za bardzo z małym latać. Neonatolog zauważyła że mały stracił bardzo mało z wagi po urodzeniu ( mniej niż inne dzieci tracą) i może to jest związane z tymi jego słabymi przyrostami. Taka jego uroda. No ale obserwować trzeba, a ja oczywiście się martwię. Bo dla mnie on jest chudy jak kurczaczek 😉
dobuska, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka 86 wrote:Jeheria, u nas są momenty że mały baaardzo ulewa. W sensie że dużo mleka traci. I boję się że to właśnie wpływa na jego wagę.
A mogę dopytać co zrobiliście u Maćka?
Nasz mały miał wszelkie badania więc to musi wynikać jedynie z niedojrzałości. Zwłaszcza że to wczesniaczek...
Joana, a to Twoje 1 ktg? Przepraszam jeśli pisałaś ale ja jakoś nie ogarniam 😁 w każdym razie 👍👍👍 za to żeby było ok🙂
Po przejściu na nutramigen chlustanie wcale się nie uspokoiło. Gdybym to wiedziała pewnie bym powalczyla o kp, Byliśmy w szpitalu na badaniach, budowa żołądka, układu pokarmowego ok. W nocy krztusil się pokarmem, musiałam pilnować go podczas snu aby się nie zakrztusil, po każdym karmieniu wymiotował sporo tak 1/4 szklanki, ale przybierał ponad normę.
Miał leki (helcid, gasprid,gastrotuss baby) aby chronić przełyk aby nie był popalony. Nawet pediatra mi kazała zageszczac mleko nutritonem a potem kaszka. Tak naprawdę nic nie pomogło. Musiał wyrosnąć a stało się to dopiero po 8mcu życia. Po prostu wtedy nauczył się to łykać chyba bo do dzisiaj często mu się odbija a jak ma katar i flegme to też wymiotuje. Więc ten refluks jest do dzisiaj.
Jak sam usiadł na 6 m-cy to przestałam odbijać. Ogólnie to już się przyzwyczailam że po każdym karmieniu był lezaczek pół godziny dopiero potem mata i ciągle gromada tetr do prania bo wszystko w rzygach 🤷♀️ a jak śmierdziało mu z ust kwasem żołądkowym 🙊
Tu miał 5,5 mca:
https://zapodaj.net/090fa77b33f04.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 09:52
Kasiastaraczka, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
-
No, jeśli ja nie urodzę wcześniej, to wywoływać mi będą dopiero w okolicy skończonego 40 tygodnia (licząc terminem z miesiączki z transferu, a nie z mojego suwaczka). Mam nadzieję, że przy dobrych cukrach, przy normalnej wadze i przy tym domowym KTG, będzie wszystko okej...
Oczywiście wszystko przy założeniu, że test będzie pozytywny. Nawet mi się udało na dzisiaj umówić do lekarza rodzinnego, a ja nadal testu nie mam 🙈jaina_proudmoore, mk_bambino, Selena, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry!
Prosiulek wow,tyle rzeczy, spraw w ostanim czasie-podziwiam!
ech,nasza sesja trwała ok 2 h, a po niej padłamale na efekty warto było
super, że malutka już tyle waży i główkowo ułożona
MyŚliwa ja miałam dużą zagwozdkę czy robić tę sesję, ale cieszę się, że znalazłam fotografkę
ta sama będzie nam robić noworodkową
to dobrze, że foto już ogarnięty na tę sesję po porodzie
to miałaś wczoraj aktywny dzień pralkowo
Aneta my też będziemy pewnie w lux medzie szukać jakiegoś pediatry
Villemo aaaatrzymam kciuki za Was :*
Stokrotka pierwsze cc nie wyklucza, że później nie urodzisz snmoja koleżanka właśnie tak miała, różnica między porodami 2 lata
najważniejsze, że teraz jest dobrze, dojdziesz powoli do siebie
Joana trzymam kciuki za KTG
Lolla wysłałam zaproszenie do przyjaciółek, chętnie przyjmę te polecajki
Jeheira dzięki :* mam nadzieję, że uda się ostatecznie dostać z IP do DN
myślę, że to właśnie jakiś ucisk Malucha-skurcz niee,bo promieniuje trochę do góry i bardziej do nogi,ech-na koniec takie coś,no nic...
a lekarz....
ale słodziaczek był z Maćka
jej tyle musiał się nacierpieć i Wy też nie wiedzieliście co jest grane...to jest najbardziej prykre jak chce się pomóc , a nie wiadomo jak
Dobuska dzięki :* też staram się dużo nie chodzić, ale mam wrażenie, że teraz to już może i Bobo uciskać i przejdzie mi z porodem...
masuję, roluję-oby choć trochę odpuściło
super są takie miejsca, bo sprawiają, że choć trochę można poczuć się jak w domu
coś długo nie ma tego wyniku...
a kiedy ten termin 40 tc?
ja dziś jadę na usg, żeby mimeć dodatkowe w papierach,bo na liście badań do przyjęcia jest takie po 36 tc-ja akurat jestem w trakcie 36, ale to już ostatnie chwile w enelmed i dostałam jeszcze skierowanko od mojej gin, więc wykorzystam
w poniedziałek zrobię jeszcze z pakietu badania-morfologię i mocz
miłego dnia Dziewczyny :*
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Gosia Rumi, mk_bambino, Jeheria, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ja z aktualizacją 😉 jestem na bloku przedporodowym, ale nie mam na razie spektakularnych skurczy i rozwarcie na razie stoi w miejscu.... Dostaje antybiotyk i na razie czekamy. Za to wody dalej ze mnie lecą🤣 jak tak dalej pójdzie to zużyje wszystkie podkłady poporodowe. Taxi na szczęście nie zalałam. Za to później spodnie całe mokre 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ i tyle było z mojego ujemnego gbsu i czekania do końca w domu 🤷♀️
Życzę wszystkim udanego dnia 😉jaina_proudmoore, AnSan89, Kasiastaraczka, Gosia Rumi, mk_bambino, Stokrotka 86, Morwa, Jeheria, dobuska, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny,
miłego dnia
Styczeń powoli zmierza ku końcowi, a tu już część forumowej załogi rozpakowana - ile bobasów ma się odliczyć?
@Morwa- dobrze pamiętam, że jutro Wasz wielki dzień
@Aga12345- to dobrze, że masz jeszcze USG za tydzień i słuszna decyzja, że przy wadze twojej małej, nie ma co wywoływać, tylko czekać na rozwój akcji.
@Kasia - ten twój ból to pewnie ucisk Maluszka na jakiś nerw. domyślam się, że to mega niekomfortowe, oby minęło jak najszybciej.
@Prosiulek - to dużo się dzieje u ciebieprzeprowadzka to ważny etap w życiu, a tu zaraz cieszenie się z narodzin nowego członka rodziny. fajnie, że tak to udało się zgrać
na kiedy ty masz termin bo nie pamiętam.
@MySliwa - na stronie szpitala powinno być info o testach dla ojców
prasowanie widzę i pranie w pełni - wszystko na raz, nie narzekasz na nudę
@GosiaRumi - do spokoju mi daleko
wczoraj miałam głowę w stylu 'tabula rasa" - wiem, że nic nie wiem
@Aneta8 - dobry pediatra to bardzo ważna sprawa.
zapisujcie wszystkie pytania. zdrówka dla Maksia :*
taki słodki okruszek z niego na zdjęciu w zestawieniu z tym balonem.
@Stokrotka86 - niestety nasze wyobrażenia o porodzie czasem się zmieniają w jego trakcie, albo przed z powodów zdrowotnych. Najważniejsze, to urodzić bezpiecznie dla dziecka i samej siebie.
Cieszę się, że piszesz do nas
masz prawo do tych wszystkich emocji i gorszego nastroju.
Teraz całkiem nowe sytuacje w życiu - karmienie, ulewanie, nowy etap - dzielna jesteś i dasz sobie radę
@Joana23- no chciałabym dotrwać do tego 1 lutego, ale serio nie wiem, czy dam radę
Powodzenia na KTG i daj znać poja jutro jadę na 11 jak doczekam xD
@Selena - ze zdalnym nauczaniem to zaszaleli wczoraj, z tym terminem. decyzja z dnia na dzień w sumie.
@Dobuska - czekamy razem na wynik testu
z tym wywoływaniem masz racje, skoro jest ok, to czy nie można zaczekać bliżej terminu i dać kobiecie szanse na urodzenie? to chyba polityka szpitali, rutyna, pośpiech, może $$$ - sama nie wiem.
@Jeheria - dokładnie, bobo nie jest ogromne, waga to 3,3 kg
to pewnie efekt reżimu - w sensie dieta IG plus dużo ruchu. ja od początku ciąży mam 5 kg na plusie, więc odejmując bobo plus inne składowe - wychodzi na to, że schudłam jeszcze.
to mieliście z Maćkiem naprawdę ciężkobiedny się namęczył i wy pewnie też, plus jeszcze zmartwienie czemu się tak dzieje.
@Niutek87 - jak tam u Ciebie? :*
===========
Ja miałam znów ciężką noc - pobudka po 4, a potem brak snu. pospałam jak mąż wyszedł do pracy dopiero.
a Alex dał czadu wczoraj, po spokojnym poniedziałku, wczoraj nadrobił.
Jak dzięcioł dosłownie walił o szyjkę od 20 do 22.🤣 było czuć jak głowa idzie góra- dół.
ale lepszym hitem był pomysł wypięcia się po lewej stronie - leżałam 5 min nieruchomo na plecach, bo miałam wrażenie, że mi brzuch wybuchnie jak w Obcym 🤣
A potem doszedł ból w kroczu i w okolicach pupy
Ja chyba indukcji nie doczekam, o ile doczekam w ogóle 1 lutego 🤣
Skurcze przepowiadające też robią się coraz mocniejsze, ale jeszcze daleko do bólu z hardkorowych okresów.
Zobaczymy co jutro na KTG wyjdzie, jak doczekam bo serio nie wiem co się zadzieje.
Kasiastaraczka, Gosia Rumi, Stokrotka 86, Morwa, Jeheria, Aga12345 lubią tę wiadomość