X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Agawa85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się przy wtorku.😊
    Jaina niezmiernie kciuki zaciśnięte.✊
    Idigi ja miałam cc i nie wspominam jakoś źle. Podczas samej operacji nic nie czujesz, a po położne same proponowały środki przeciwbólowe np na noc. Myślę, że warto o to zapytać jeśli rana dawałby Ci popalić. Wiadomo jak nastawiłaś się na poród sn to cc może być teraz szokiem. Może warto pogadać z lekarką, że jeśli jedynym wskazaniem jest invitro to może jednak dałoby rade naturalnie.
    Za mną taka sobie noc. Miałam iść wcześniej spać i nie wyszło. Obudziłam młodą o północy na karmienie i mówie pójdziemy spać razem. Tiaa do 3 wojowałyśmy. A to kupa, a to czkawka, a to panna jakaś śpiąca nie była, potem drugie karmienie bo jak się miejsce zrobiło w brzusiu to trzeba było nadrobić. No dba ta moja córa żeby mi się nie nudziło.🙈

Nisia18, dobuska, Ada.. 31, idigi85, Aga12345, Stokrotka 86, Morwa, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna

10dpt beta 33,12
    12 dpt beta 65,14
    14 dpt beta 132
    16 dpt beta 271
    22 dpt beta 1353
    29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
    36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
    8tc💔

12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
    6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
    8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
    10dp beta 640 mIU/ml
    13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
    29.05 pierwsze usg🙏
    Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
    11.06 mamy ❤ i 11 mm
    28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
    24.01.2022 córeczka
    4❄️

IVF
    KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
    NK 25%😔
    PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Hej dziewczyny, noc minęła spokojnie 🙉pobudka ok 7 dzisiaj, najpierw KTG, potem lewatywa, potem obchód i badanie dowcipne. Na razie mam czekać, już w gotowości na test z oxy najpierw zapewne. A potem to już odwrotu nie będzie… 👶🍀💚trzymajcie proszę kciuki i pomyślcie o mnie, żebym dała radę💪
    Już za moment będziecie razem!❤️

Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w swoim szpitalu nawet nie miałam jeszcze obchodu. Wspominałam, że traktują nas okej? Żartowałam…
    Ordynator dla koleżanki obok był niemiły i straszył ją, że tuli dziecko i na pewno je zarazi. Potem jak ja mu powiedziałam, że się szczepiłam to wyraził zadowolenie, ale głośno i wyraźnie. Zapytałam o plany co do mnie, to powiedział, że on nie sprawdził karty i nie wie i że do mnie oddzwoni. Nie oddzwonił…
    Moją cukrzycę ignorują. Jedna położna tylko raz zapytała o cukier na czczo, drugiej jak dzisiaj powiedziałam o swoim wyniku 63 to powiedziała, że to nic takiego, ze mogłam coś sobie zjeść i już.
    Boję się o małą, serio. Żałuję, że w nocy nie zrobili mi cięcia. Jestem już w takim stanie, że jestem w stanie pójść na cięcie nawet teraz i pozwolić im opiekować się małą i badać ją przez dobę, byleby była już bezpieczna…

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wskazania do cc bezwzględne :
    - nie prawidłowe ułożenie płodu - miednicowe, skośne
    - wysoka masa płodu u osób z cukrzyca
    - wady anatomiczne miednicy
    - łożysko/ naczynia przodujące
    -wady dziecka
    - aktywna opryszczka narządów płciowych w okresie okołoporodowym
    Wskazania do cc planowane względne :
    - położenie miednicowe płodu
    -ciąża bliźniacza , mnoga
    - stan po cc
    - stan po operacjach macicy lub operacjach pochwy
    - wady macicy ( dwurożna , przegrody macicy )
    - nowotwór szyjki macicy
    - stan po leczeniu niepłodności
    - poród przedwczesny z ryzykiem uszkodzenia płodu
    - choroby przenoszone droga płciowa HIV, HBV, HCV
    - obociazony wywiad położniczy - poprzedni poród bardzo powikłany , smierć dziecka , niedotlenienie / niepełnosprawność
    Wpis ze strony momama_twoja ciąża - centrum ds.opieki nad kobietami w ciąży .

Niby „stan po leczeniu nie płodności „ może być jakimś powodem do cc , ale ja to bym drążyła temat bo to musza byc konkretne powody , naprawdę szczegóły . Jeżeli nie utożsamiasz się z żadnym podpunktem poza tym to ja bym rozmawiała z lekarzem .
    Osobiście nie spotkałam się żeby mi ktoś proponował cc.

idigi85, Aga12345, Stokrotka 86, Morwa, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan89, MyŚliwa dzięki wielkie za opis tego słynnego masażu szyjki. Czyli może nie być tak tragicznie choć zależy jak się trafi. Najważniejsze, że może pomóc 🙂. Ale i tak uważam że twarde z was babki.

Jedzenie u nas wszyscy dostawali takie samo. Ewentualnie czegoś nie dawali jak ktoś miał alergię czy cukrzycę. Najgorzej wspominam te słodkie herbaty i kawy inki 🤢.

Co do rozwarcia 4 cm to ja też kompletnie nic nie czułam przy takim ale więcej już nie postępowało bo nie zdążyło.

Jeheria poród marzenie. Gratulacje! 😍😍

Morwa dziękuję bardzo za opis! Super że masz tyle mleka. Może będziesz oddawać nadmiar do banku mleka albo córka wypije 😋. A tak z ciekawości mogę jeszcze dopytać czy masz też coś z tarczycą czy nie?

jaina_proudmoore trzymam kciuki! Jestem pod wrażeniem jak to wszystko sprawnie masz zorganizowane w tym szpitalu. Ledwo przyszłaś a już tyle się dzieje. U mnie w szpitalu to by poczekali parę dni na jakiekolwiek decyzje...

Stokrotka 86 dziękuję ci bardzo za obiektywną ocenę laktatorow. Może to mleko siedzi w głowie bardziej niż w piersiach albo to faktycznie przepadek. Może do Medeli siadalas po nakarmieniu dziecka a masz super ssaka co wysysał wszystko do zera 🙂. Jednak w naszych głowach tkwi pewnie największy potencjał a najlepszym laktatorem jest dziecko i jak ono nie działa jak powinno to żaden sprzęt go nie zastąpi.
    Co do kąpieli to że teraz mały nie lubi się kąpać to nie znaczy że tak będzie zawsze. U mnie też na początku był ryk a po kilku razach nie wiadomo czemu córce się odmieniło i już lubi się kąpać. Przy dzieciach jedyne co jest pewne to zmiany 🙂.

idigi85 CC nie jest takie straszne. Różnica że boli po a nie przed i w trakcie. No i niestety po CC potem trzeba się oszczędzać bardziej. Raczej nie ma mowy o noszeniu gondoli czy fotelika z dzieckiem przez dłuższy czas. Musi to robić ktoś inny. Dla dziecka CC jest bezpieczniejsze i pewnie dlatego lekarze przy tych wyczekanych ciążach uważają bardziej.

idigi85, Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja w swoim szpitalu nawet nie miałam jeszcze obchodu. Wspominałam, że traktują nas okej? Żartowałam…
    Ordynator dla koleżanki obok był niemiły i straszył ją, że tuli dziecko i na pewno je zarazi. Potem jak ja mu powiedziałam, że się szczepiłam to wyraził zadowolenie, ale głośno i wyraźnie. Zapytałam o plany co do mnie, to powiedział, że on nie sprawdził karty i nie wie i że do mnie oddzwoni. Nie oddzwonił…
    Moją cukrzycę ignorują. Jedna położna tylko raz zapytała o cukier na czczo, drugiej jak dzisiaj powiedziałam o swoim wyniku 63 to powiedziała, że to nic takiego, ze mogłam coś sobie zjeść i już.
    Boję się o małą, serio. Żałuję, że w nocy nie zrobili mi cięcia. Jestem już w takim stanie, że jestem w stanie pójść na cięcie nawet teraz i pozwolić im opiekować się małą i badać ją przez dobę, byleby była już bezpieczna…
    Współczuję, okropne to wszystko , niby człowiek w szpitalu powinien być dopilnowany na 120% a rzeczywistość jest inna.
    Mam nadzieję że ktoś w końcu się Wami zajmie i nie długo będziecie razem.

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:

Co za buc z tego lekarza... Kobieta po porodzie, hormony pewnie rozjechane na maksa a on zamiast okazać empatię to się jeszcze znęca. Co to teraz zmienieni że jej będzie wyrzuty robił? Właśnie tego się obawiam najbardziej, że niby można się nie zgodzić na rozdzielenie z dzieckiem ale lekarze ci żyć nie dadzą. To samo dla ciebie obiecał że zadzwoni jakie plany i ma to głęboko. A ty się martwisz 😡. Trzymam kciuki żeby cię przenieśli z tego oddziału na normowany jeszcze. Często ktoś do was zagląda z pielęgniarek albo położnych? Przychodzą faktycznie poubierani w skafandry?

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie był u mnie super lekarz i powiedział, że łożysko mi się starzeje, także czas najwyższy rozwiązywać ciąże. Czekamy jeszcze dwa dni, żeby w piątek był test. Jak wyjdzie negatywny to wywołanie na oddziale dla zdrowych, jak wyjdzie pozytywny to cięcie. Także już zostało kilka dni do spotkania z córeczką. ❤️

Joana23, Ada.. 31, mk_bambino, Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86, Selena, MyŚliwa, Morwa, jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, musiałam dwa razy przeczytać Twój wpis, żeby to do mnie dotarło! Co za ludzie! To się w głowie nie mieści. Wkurwia mnie szalenie takie podejście. Niech Tobie jak najszybciej zleci czas tam spędzony.. albo niech wróci ten miły lekarz.. jeśli tego potrzebujesz, to śmiało wylewaj wszystkie żale tutaj na forum. A przypomnij mi, kiedy Tobie kończy się ilozacja? Sanepid widzi już wszystko u siebie w systemie?

Edit: uff, w końcu coś wiadomo. Także jeszcze tylko parę dni i poznamy imię Twojej malutkiej 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 11:26

uS2wp2.png
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pytanie - planuje któraś albo korzystała kiedyś z opieki położnej płatnej po porodzie na godziny nocne? Chodzi mi głównie o pomoc po CC przy dziecku jeżeli nie chce się go oddać na noc na noworodki. U nas jest taka opcja choć wydaje mi się że w normalnym kraju powinien to być standard porodowy. Jednak u nas nie jest i po kolacji nikt już przy dziecku nie pomaga aż do rana a wiadomo że po CC może być trochę trudno samemu przebrać dziecko. Interesuje mnie czy warto za to płacić i czy trzeba się na to decydować wcześniej z góry czy można wykupić po porodzie?

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.. 31 wrote:
    Współczuję, okropne to wszystko , niby człowiek w szpitalu powinien być dopilnowany na 120% a rzeczywistość jest inna.
    Mam nadzieję że ktoś w końcu się Wami zajmie i nie długo będziecie razem.
    Jest naprawdę kiepsko, ale to wynika z covida. Bo na 90% personelu nie powiem złego słowa. Natomiast oni się nas boją :/
    A niektórzy niestety wyróżniają zaszczepionych (czyli mnie) i nieszczepionych :/
    Słabiutko…

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f_a_l_k wrote:
    Co za buc z tego lekarza... Kobieta po porodzie, hormony pewnie rozjechane na maksa a on zamiast okazać empatię to się jeszcze znęca. Co to teraz zmienieni że jej będzie wyrzuty robił? Właśnie tego się obawiam najbardziej, że niby można się nie zgodzić na rozdzielenie z dzieckiem ale lekarze ci żyć nie dadzą. To samo dla ciebie obiecał że zadzwoni jakie plany i ma to głęboko. A ty się martwisz 😡. Trzymam kciuki żeby cię przenieśli z tego oddziału na normowany jeszcze. Często ktoś do was zagląda z pielęgniarek albo położnych? Przychodzą faktycznie poubierani w skafandry?
    Gdzie dzień wcześniej była cudowna położna i mówiła jej, ze ma go tulić jak najwiecej i całować i dostawiać do piersi ile tylko będzie chciał.
    Ordynator ewidentnie ma problem z covidowcami, zwłaszcza bez szczepień. Jeszcze na koniec zmierzył jej temperaturę i wyszła okej, potem zmierzył jej na dekolcie (!) i wyszło 37,4 i powiedział, ze niedobrze. Ona wtedy powiedziała, ze tuliła dziecko i tak się rozkręciła ta rozmowa.
    Wszyscy wchodzą w skafandrach, nawet biedne salowe. W tym jest problem, bo musza się przebierać. Jesteśmy na telefon z położnymi. One przychodzą 4 razy dziennie minimum, chyba, że coś się dzieje. Lekarz przychodzi raczej tylko raz, chyba że jest ten fajny lekarz to on był dwa razy.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Dobuska, musiałam dwa razy przeczytać Twój wpis, żeby to do mnie dotarło! Co za ludzie! To się w głowie nie mieści. Wkurwia mnie szalenie takie podejście. Niech Tobie jak najszybciej zleci czas tam spędzony.. albo niech wróci ten miły lekarz.. jeśli tego potrzebujesz, to śmiało wylewaj wszystkie żale tutaj na forum. A przypomnij mi, kiedy Tobie kończy się ilozacja? Sanepid widzi już wszystko u siebie w systemie?

Edit: uff, w końcu coś wiadomo. Także jeszcze tylko parę dni i poznamy imię Twojej malutkiej 😘
    Coś Ty… ja dalej mam kwarantannę… izolacji nie widać. Plus taki, że kwarantanna kończy mi się w czwartek, a izolacja trwałaby dłużej. Komedia z tym systemem…

• Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Jest naprawdę kiepsko, ale to wynika z covida. Bo na 90% personelu nie powiem złego słowa. Natomiast oni się nas boją :/
    A niektórzy niestety wyróżniają zaszczepionych (czyli mnie) i nieszczepionych :/
    Słabiutko…
    A te dziewczyny nie szczepione przechodzą covida ciężko ?

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • idigi85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Wskazania do cc bezwzględne :
    - nie prawidłowe ułożenie płodu - miednicowe, skośne
    - wysoka masa płodu u osób z cukrzyca
    - wady anatomiczne miednicy
    - łożysko/ naczynia przodujące
    -wady dziecka
    - aktywna opryszczka narządów płciowych w okresie okołoporodowym
    Wskazania do cc planowane względne :
    - położenie miednicowe płodu
    -ciąża bliźniacza , mnoga
    - stan po cc
    - stan po operacjach macicy lub operacjach pochwy
    - wady macicy ( dwurożna , przegrody macicy )
    - nowotwór szyjki macicy
    - stan po leczeniu niepłodności
    - poród przedwczesny z ryzykiem uszkodzenia płodu
    - choroby przenoszone droga płciowa HIV, HBV, HCV
    - obociazony wywiad położniczy - poprzedni poród bardzo powikłany , smierć dziecka , niedotlenienie / niepełnosprawność
    Wpis ze strony momama_twoja ciąża - centrum ds.opieki nad kobietami w ciąży .

Niby „stan po leczeniu nie płodności „ może być jakimś powodem do cc , ale ja to bym drążyła temat bo to musza byc konkretne powody , naprawdę szczegóły . Jeżeli nie utożsamiasz się z żadnym podpunktem poza tym to ja bym rozmawiała z lekarzem .
    Osobiście nie spotkałam się żeby mi ktoś proponował cc.

Żaden wymieniony powód mnie nie dotyczy. Leczyłam się kilka lat, co widać w stopce. Jeżeli teraz uprę się na naturalny, wiedząc, że lekarz prowadzący kierował na CC i coś pójdzie nie tak to ja się po tym już nigdy nie podniosę. Najważniejszy jest maluszek i jeżeli trzeba to robimy CC. Jeżeli rok temu ktos by mi powiedział „słuchaj zajdziesz w ciaze, urodzisz syna, ale będziesz mieć CC” to przecież by mnie to nie obchodziło, skakałabym z radości. Już sobie to w głowie powoli układam 🤗

Dziękuję Dziewczyny za wsparcie i opis CC, jestem Wam bardzo bardzo wdzięczna !!! 🌷🌷🌷

Aneta8, Rosa89, AnSan89, Nisia18, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    Starania z pomocą medyczną od 10.2019, Ovum, Lublin.
    Ja: 36l. AMH 2,71
    On: 34l: morfologia słabo
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    2 IVF / 07.2020 / ❄️❄️2AA
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadome cc to nie koniec świata , liczy się zdrowie dziecka i twoje :) ale dobrze mieć świadomość ze równie dobrze możesz rodzic naturalnie , bynajmniej próbować , jeśli tylko chcesz .
    Wiesz , coś na zasadzie , jak czytam opisy dziewczyn po porodzie na forum Izy dembinskiej , lekarz chciał wywoływać poród bo nic się nie działo , a niektóre dziewczyny się upierały ze jeszcze czas , ze samo się rozkręci i mialy racje . Oczywiście wszystko z głowa ;) rozumiem Cię , ze po latach starań człowiekowi tak naprawdę wszystko jedno byle dziecko było zdrowe , tez tak mam :)

Stokrotka 86, idigi85, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska co za podejście lekarza, współczuje i to jeszcze ordynator po którym mogłoby się zadać czegoś więcej. Co to znaczy, ze nie zaglądał w dokumentacje to w jaki sposób leczą, a lekceważenie niskich cukrów, oj szkoda słów. Dobrze, ze chociaż trafił się jeden lekarz, który zajął się sprawą a ty wiesz na czym stoisz, w takim razie życzę negatywnego testu i porodu jaki sobie zaplanowalas 🙂

dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dalej przeboje z zaległymi wypłatami..
    Moj szef idiota nie podał mojego numeru konta i idzie do mnie przekaz pocztowy.. na inny adres niż mieszkam obecnie.. Listonosz zostawi awizo i będę musiała dylac na pocztę. Najlepiej jeśli zaraz urodzę, to będę dylać na pocztę nie wiem kiedy :D Pół biedy, że miasto to samo :)

Idigi, najważniejsze, żebyś się czuła bezpiecznie. Nigdy nie wiemy jak się akcja porodowa potoczy - nasze plany to jedno, a potem życie pokazuje co i jak :) Już za niedługo będziesz swojego wyczekanego malucha przytulać 😘

idigi85 lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj pisałam ze mały od kilku dni bardzo ruchliwy aż dziwne , a dzisiaj dla odmiany spokojny bardzo . Żadnych dużych ruchów. Już nie nadążam… dwa razy przykładałam detektor i niby puls ok , o ile można wierzyć do końca takim sprzętom ..
    Myślicie żeby starać się o ktg dzisiaj czy po prostu ma leniwy dzień ?

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.. 31 wrote:
    A te dziewczyny nie szczepione przechodzą covida ciężko ?
    Te w mojej sali nie. W innej była dziewczyna na respiratorze, cześć tez potrzebuje tlenu, ale nie ma dramatu. Te, które mają omikrona (wnioskuje po objawach) przechodzą delikatnie. :)

MyŚliwa, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

‹‹ 613 614 615 616 617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ