X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dam mały update od siebie - wynik covid negatywny, zostałam przyjęta do szpitala i zaraz jadę na salę :) jeszcze nie wiem jaki mają na mnie plan, ale póki co sprawnie idzie.

mk_bambino, AnSan89, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, f_a_l_k, jaina_proudmoore, Agawa85, Aga12345, dobuska, Aneta8, Morwa, Villemo87, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś pierwszy termin z om,ale nic się nie dzieje, termin z usg mam za tydzień.

Co do czkawki,to synek miał często jak miał mokrą pieluszkę. Chwilę po zmianie pieluszki przechodziło, miał tak pewnie do pierwszego roku życia. Teraz rzadko się zdarza.

Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez czkawka jest dość często, wlasnie najczęściej po jedzeniu i tak go meczy że boję się że zaraz ten cały pokarm który wypił mu wyleci😏
    Mam mały problem, mam nadzieje ze coś poradzicie, jestem już 17dni po porodzie i of wczoraj mam problem z piersiami, cały czas ściągam mleko tak samo(w Dzień co ok 4h a w nocy co 3h) I dziś w nocy obie mialam mega twarde...ściągnęłam tylko do odczucia ulgi. Na nawał to chyba za późno boję się żeby za chwilę nie przerodziło się w zapalenie piersi(pamiętam po pierwszej ciazy jest to mega ból i wysoka goraczka)

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie, Mała wazy 3500 g i nie szykuje się na wcześniejsze wyjście 😁
    Za dwa tygodnie następna wizyta… ehhh, myślałam ze coś się już wyjaśni. 🤷🏼‍♀️ Czekanie na 💣 ciąg dalszy.

niutek87, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aga12345, idigi85, dobuska, Aneta8, AnSan89, Rosa89, Morwa, Pimka, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska bardzo mi przykro w związku z pieskiem. Ale myślę, że i tak miała okazję odejść w piękny sposób i pożegnać się ze swoją panią. I przywitać z waszą córeczka 😍😍.
    Dobuska zdjęcie twojej córeczki z profilu to wpisz wymaluj moja mała trzy lata temu jak się urodziła. Aż mi się ciepło na sercu zrobiło jak ja zobaczyłam ♥️❤️.

Co do odejścia wód to ja w pierwszej ciąży nie zaobserwowałam żadnego pyk. Raczej miałam wrażenie, że się posikałam. Ilości też nie były takie spektaklularne jak na filmach. A potem się lało po trochę jak się ruszałam albo jak dziecko się ruszało. To chyba normalne bo główka dziecka działa trochę tak jak korek w zlewie.

Czkawka na początku to normalne. Układ pokarmowy musi się jeszcze rozwinąć. Ja czuję u małego w brzuchu że ma czkawkę parę razy dziennie 15/20 minut po tym jak zjem. To samo było z córką i w brzuchu i jeszcze długo jak się urodziła.

Pimka - nawał jest związany z pracą hormonów po porodzie i nie ma opcji że występuje dwa razy albo że jest tak opóźniony no chyba że jest naprawdę coś nie tak z hormonami ale tego bym nie brała pod uwagę. Te piersi masz całe takie twarde? Ściągasz mniej więcej tyle samo co zwykle czy było coś mniej raz? Pooglądaj sutki czy nie widzisz gdzieś białej kropeczki na końcu. I weź ibuprofen na wszelki wypadek.

Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, Pimka lubią tę wiadomość

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie. Mały waży 2900 i też nie szykuje się do wyjścia ani trochę. Wszystko pozamykane na cztery spusty. Mam też już termin CC na 2.03 więc później niż myślałam 🙂. A i tak mam stracha że to już za momencik. Mam nadzieję że dotrwam 😂.
    No i martwi mnie waga moja -69,9 kg! No zjem jeszcze jedną mufinke i będzie 70 🙊. Oby to jakoś zeszło po porodzie bo czuję się wielka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 10:15

niutek87, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aga12345, Aneta8, Morwa, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk, ja od kilku tyg mam taka sama wagę cały czas 😁 i jie ważne co i ile zjem 😁

Stokrotka 86, f_a_l_k, jaina_proudmoore, niutek87, Aga12345 lubią tę wiadomość

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik_2 - dzięki za pocieszenie! Może już nie będzie tak szła ta wagą w górę. Oby!

W ogóle to ja was dziewczyny podziwiam za te ciuszki u dzieciaków. Zwłaszcza mamy pierwszych dzieci. Urodzone mamusie! Bodziaki zakładane przez głowę, spioszki, kombinezony z nóżkami 😍. Ja to tylko pajacyki i body kopertowe ubierałam córce 🙊. Teraz też będzie to samo co najmniej do rozmiaru 68 bo jak patrzę na te malutkie ubranka to znowu czuje się niepewnie 🙊. Niby takie ubranka zakładane przez głowę są lepsze bo przebieranie stymuluje dzieci... No może po czasie się przekonam i też spróbuję.

niutek87, Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, Villemo87 lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 trzymam kciuki 🥰

Pcosik jeszcze musisz uzbroić się w cierpliwość 🙃

Falk a z jaką wagą startowalas?
    Ja z 60 kg stanęłam na 74,a wczoraj miałam już 63,brzuch płaski

Wczoraj byłam u fizjo, pochwaliła mój brzuch, bliznę, rozmasowala mi okolicę pośladka,bo mam hemoroida, masowała mi też mięśnie dna miednicy, pęcherz. Macie takie uczucie ciągnięcia pęcherza podczas siusiania? To się zdarza często po CC, więzadło ciągnie pęcherz
    Dostałam trochę ćwiczeń
    Na tym etapie mogę wkoło blizny delikatnie palcami aktywizować skórę,unerwiac ja
    Za około 2 tygodnie będę smarować okrężnymi ruchami maścią cepan lub sutricon
    Drugi sposób masowania to od środka blizny na zewnątrz jakby rozciąganie jej
    Codziennie warto kłaść się też na brzuchu

jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, AnSan89, Morwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk ja dokładnie tak jak Ty mam same kopertowe bodziaki 🙂 Zostały mi po synku,a teraz drugi chłopczyk to będzie nosił to samo 🙂

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, f_a_l_k lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, dziewczyny, wyrodna ze mnie matka... Obudziłam się przed 10 z dzieckiem u boku i wychodzi na to że mały nie jadł że 4 h albo i dłużej... Wyskoczyłam z łóżka oczywiście jak oparzona 🤦
    Nie mam pojęcia czemu on nas nie obudzil- jest już na tym etapie że sam zgłasza się po jedzenie dlatego w nocy nie nastawiamy już budzika.
    A noc była ciężka... Ok północy obudził się na jedzenie i serio miał takiego gloda że nie chciał przestać. Dodatkowo kupa, ulanie, przebieranie i ponowne karmienie. Przy okazji histeria jak po 40 min chciałam zabrać cycka. Okazało się że mały po części jest w stanie sam się obsłużyć. W nocy karmię go w łóżku na leżąco. I on cwaniak, gdy zabrałam cyca, zaczął z płaczem pelzac do niego i ssać koszulę w miejscu gdzie on był schowany...
    Jakoś udało się go spacyfikować ale po godzinie, czyli po 4 było ponowne karmienie. I wtedy wiem że wzięłam go już do łóżka i z nim zasnęłam. Obudziłam się chyba jeszcze między 5 a 6 żeby podać mu cyca... A potem już nic nie pamiętam aż do 10 prawie... Nie wiem czy on sam podjadał gdy spałam czy po prostu nie był głodny... A jak te Wasze dzieci w nocy?

Jaina, super miałaś poród- przyznam że trochę zazdroszczę 😉 może mi się uda mieć podobny drugi? Chociaż po CC pewnie będzie o to trudno...

Dobuska, przykro mi że tak to u Ciebie wyglądało. U mnie też historia okołoporodowa nie ciekawa. Może za jakiś czas też to bardziej na forum opisze żeby wreszcie to wyrzucić z siebie.

Zastrzyki przeciwzakrzepowe brałam tak jak Aneta- tylko po CC w szpitalu, czyli ok tygodnia. W domu już nie miałam zaleceń. Ale też takich leków w ciąży nie przyjmowałam więc u mnie jedynym wskazaniem była operacja.

Dobuska, z tym ulewaniem to ja miałam koszmar już w szpitalu. Pytałam o to pediatrów ale ogólnie u mojego małego była to tylko fizjologia. Po wyjściu ze szpitala zauważyłam że poza ulewaniem mały ma bolesne gazy/ kolki. Po konsultacji z pediatra i położna dostaje delicol i diciflor. I na gazy mega mu to pomaga. Długo też nie ulewal. Teraz mu wróciło jakieś 2-3 dni temu. Ale też ma większą potrzebę jedzenia... A nie chce mu już wydzielać po te 15 min bo od urodzenia ma słaby przyrost masy... Więc trudno, niech je ile chce...nawet kosztem ulania. Zdarzają się też czkawki- i ulewanie przez nie. Ogólnie to na to ulewanie nie działa nic. Ani pionizacja, ani odbekiwanie... Myślałam że może za zachłannie je ( zdarza mu się, zwłaszcza jak mam dużo mleka) i karmiłam go w pozycji pod górkę... I nic. I tak ulał. Ulewa na 2 sposoby. Takim jakby serkiem- niewiele- to jest strawiony pokarm. I na świeżo. Najczęściej w krótkim czasie po karmieniu. Sporo tego jest tak na oko i często zalewa sobie ubranie... Trudno, widocznie taka jego uroda i musi wyrosnąć...

Joana, kciuki za dalszy rozwój wydarzeń 👍
    Niutek, oby coś się zadziało ma dniach 👍

Pcosik, wagowo to ta Twoja mała już gotowa 🙂 oby jednak zdecydowała się wyjść już wkrótce 🙂

Falk, nie wiem ile wcześniej wazylas ale tak naprawdę liczy się przyrost a nie sama waga. Mi zaraz po porodzie odeszło kilkanaście kilo...
    Z tymi ubrankami przez głowę to ja się sfrajerzylam. Jeśli chodzi o część z nich to nigdy więcej. Zwłaszcza że mój mały nienawidzi przebierania. Wrzask jest taki jakbym mu skórę zdejmowała...
    Po tych 3 tygodniach zdecydowanie wolę te body kopertowe albo w całości rozpinane. A że mam ich mało a tych przez głowę dużo to używam wszystkich. Nie opłaca mi się już kupować nowych.

Aneta8, niutek87, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik w poprzedniej ciąży wody mi odeszły po wybudzeniu się w nocy ale nie pamietam żebym czuła jak to się stało po prostu wstałam z łóżka poleciała ich dość sporo, podłoga wkoło mnie była dość mokra no i ja oczywiście tez.
    Czyli widzę, ze czekasz tak jak ja tylko u ciebie jeszcze 2 tygodnie a u mnie termin na jutro a ja tylko co chwile jeżdżę na usg i słyszę, ze wszystko ok i czekamy dalej, w scenariuszu najpóźniej do poniedziałku, mam nadzieje, ze już nic sie nie zmieni a mała w końcu mnie zaskoczy i sama postanowi wyjsc 🙂

Aneta8, AnSan89, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka ja dziś tak samo,ale zrobiłam to z premedytacją,więc to ja jestem wyrodną matką! 😁 Która myśli o sobie 😂
    U nas w nocy były nie tylko zmiany pieluszek,ale i ja musiałam się przebrać,bo Synu mnie obmusztardzil 😂

Mój Tadzik to nadal musi być budzony na zmianę pieluszki i karmienie
    Noce różnie, czasami mamoza i śpi na mnie,nie da się odłożyć
    Ostatnie 2 noce spał koło mnie

Też używam tylko kopertowych bodziakow i pajaców- najwygodniej

Ja liczę mocno na następny poród Sn, niestety już nie w domu narodzin

Wczoraj skończyłam zastrzyki przeciwzakrzepowe, miałam 10 szt

Stokrotka 86, niutek87, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, super! Powodzenia

Niutek, u nas nie ma właśnie powiązania z pieluchą, bo ją zmieniam zawsze przed karmieniem, a ona po jedzeniu czka.

Pimka, nie umiem pomoc. Masz jakąś fajną położną, do której mogłabyś zadzwonić?

Pcosik, wszystko może się wydarzyć w każdej chwili :) trzymam kciuki!

Falk o proszę! Takie podobne? Ale numer :D A jaką miałaś wagę początkową? Bo same 69 kg to nie brzmi zle :D
    Ja też się bałam ubierać małej przez głowę, ale położna pokazała, że ona to nawet kopertowe body naklada przez głowę, bo szybciej. Ja co prawda dalej rozpinam, ale nie boje się już tak jej ubierać :) kwestia ćwiczeń chyba.

Kasia ja właśnie mam takie uczucie w pęcherzu. Dobrze, że o tym piszesz, bo się trochę balam.

Stokrotka miałam identyczną sytuacje. W ten poranek co zmarł nam piesek to moja mała nie jadła cztery i pop godziny. Tak samo wyskoczyłam z łóżka jak poparzona. Później się w sumie cieszyłam, bo inaczej ja znalazłabym sama w ciemności pieska… 🙈😔
    Zawsze Cię wysłuchamy. Pisz tutaj, możesz do mnie na priv lub na fb. Czasami dobrze wywalić te zle emocje.
    Dzięki za opis odnośnie ulewania.

—————————
    Ja dzwoniłam do położnej pytać o kilka spraw, bo martwiło mnie, że moja mała je tylko 10 minut czasami, albo niewiele dłużej. Powiedziała, że jeżeli po rozbudzeniu jej, w ciągu 10-15 minut nie zechce jesc więcej, mam jej dać spokoj. Widocznie tyle jej wystarcza. Ulewaniem tez mam się nie martwić, widocznie łapczywie je, a ze ja mam dużo mleka to tak by pasowało.
    Pytałam też o odparzenia przy pieluszce. Mamy pachwinki wieczorem przemywać wacikiem z oliwką, a tak to osuszać to miejsce. Poleca mąkę ziemniaczaną (ale tylko w miejsce odparzenia). Sudocremu nie uzywac. Mam dwa opakowania, bo dostałam 😂
    No i pytałam o moje bole po cięciu i takie zgrubienie nad blizną, ale wszystko w normie.
    Dużo odpoczywać w pozycji leżącej. A przyznam szczerze, że co nabiorę siły to siadam i łażę jak ten kot z pęcherzem. Ehhh…

Stokrotka 86, niutek87, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 10 lutego 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska też mam ten problem,że co nabiore sił to chciałabym coś porobić,siadam, a to niewskazane po cięciu,bo robi się ten nawis nad blizną

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sytuacja wygląda następująco - zaaplikowali mi tasiemkę z prostaglandynami (szyjka miękka, ale jeszcze zamknięta). Pani doktor jest dobrej myśli i liczy na to, że coś się zadzieje :) jeśli nie, to jutro aplikujemy balonik. Jak balonik zawiedzie, to jedziemy w sobotę z oksytocyną. Kaja wazy 3360 :) nie jest źle, dam radę! 💪🏻

Aga, dużo cierpliwości podsyłam.. super jest usłyszeć, że wszystko na USG i KTG jest w porządku, ale wiem dobrze co to znaczy czekaaaać na skurcze 🙄 oby się samo rozkręciło 🤞🏻

Falk, ja też przywalilam z wagą! Nie wiem skąd to się wzięło, bo michę trzymałam, miałam dużo ruchu, a tutaj z 56 zrobiło się 73/74 😱 zrzuci się to po porodzie :)

Niutek, Tobie również podsyłam ogrom cierpliwości 🤞🏻

Co do ciuszków to jak już ogarnelam pragnienie prasowanie, to okazało się że bodziakow kopertowych mam ze 2 sztuki. Trochę się zdziwiłam i zaczęłam na szybko latać po sklepach, żeby jakieś dokupić, ale nigdzie nie było! Przyjaciółka przyszła mi z pomocą i po swojej córce podrzuciła parę sztuk, więc jestem spokojniejsza :)

niutek87, Aga12345, Kasiastaraczka, Agawa85, AnSan89, dobuska, Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, mk_bambino, Villemo87, Jeheria lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wtorek na wizycie ważyłam 76 kg, a zaczynałam z 63,5 kg, więc jest 12,5 kg więcej. W poprzedniej ciąży przytylam 13 kg, a startowałam z wagą 60 kg. Tydzień po porodzie spadło odrazu 8-9 kg 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 15:11

Kasiastaraczka, Aga12345, dobuska, Aneta8, Stokrotka 86, f_a_l_k, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana dziękuje. Tobie także życzę żeby wszystko szybko i bezpiecznie się zakończyło 😗
    Co do ciuszków tez mam większość zakładanych przez głowę, pamietam, ze jakos nigdy nie chciało mi się za bardzo bawić z zapinaniem tych kopertowych 🙂
    Niutek, myśle, ze taką wagą nie masz się co przejmować większa cześć zejdzie od razu po porodzie i w ciągu kilku tygodni będą schodzić kolejne kilogramy, to nie jest 20 czy 30kg 🙂 w zeszłej ciąży przytyłam jakos 10/11 kg, urodziłam w czwartek a w sobotę miałam wagę sprzed ciąży. Teraz zaczynałam ze spora nadwaga do tej pory zeszło mi 7kg, jestem ciekawa ile ostatecznie wyjdzie po porodzie

Aneta8, niutek87, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin przyjmie mnie w sobotę 😁 popytam o bliznę bo też mam zagubienia a pamiętam, że po pierwszej cesarce wypisywał mi co mam kupić i co robić ale kartkę dawno zgubiłam 😉

Co do wagi to od wagi jaką miałam przy porodzie schudłam już 12 kg. Ważę 8 kg mniej niż przed ciąża 💪Mam nadzieje, że waga nadal będzie lecieć w dół bo jeszcze kilka kg zdałoby się zrzucić 😁

Na dzisiaj wypadł by mi termin porodu z OM 🥰 Synek ma 2 tyg i też zdarza mu się ulewać. Ma już ksywe Żygolek, Srajek, Grzmot i zapewne jeszcze nie jedną mu nadamy 🤣

Agawa85, Aga12345, Aneta8, niutek87, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dobuska też mam ten problem,że co nabiore sił to chciałabym coś porobić,siadam, a to niewskazane po cięciu,bo robi się ten nawis nad blizną
    Cholera, czyli sama sobie go zrobiłam… mam nadzieję, że to można jakoś rehabilitować :/

‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ