Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki za info. Ja miałam batalię z kilkoma lekarzami w tej sprawie. Upierali się żeby Małemu cewnik założyć w celu zebrania próbki. Po kilkunastu (!) odmowach zdecydowali, że zbiorą w pojemniczek (co sugerowałam od początku).🤦
Tyle razy mu krew pobierali, że też już nie zgodziłam się na więcej i kazałam im odczekać kilka godzin. W ogóle jestem w innym szpitalu, takim zwykłym, nie ginekologiczno-położniczym i przyznam że jest meeeeega różnica. Normalnie wychodzę z założenia, że lekarz się zna i słucham jego zaleceń, ale tym lekarzom w ogóle nie ufam. Widzę ich podejście do pacjenta. U większości po prostu brak doświadczenia z noworodkiem i to widać nawet przy poborze krwi. Już chyba mają mnie dość, bo za każdym razem jak go badają to każą mi wyjść, ale ja i tak zostaję. Raz lekarka tak go pilnowała przy badaniu, że by jej z leżanki się sturlał przy przeciąganiu☹️
Trzymajcie kciuki, żeby nas jutro wypisali...
Jeśli chodzi o rurki to ja korzystałam kilka razy u córeczki jak nie robiła kupy przez 8 dni i się już męczyła bardzo.
Dobuska a może kładzenie na brzuszku jej pomoże na bioderka? Ja kładłam dzieci spać na brzuszku i wtedy siedziałam przy łóżeczku podczas takiej drzemki żeby mieć pewność że wszystko jest ok.
Jaina, jeśli chodzi o długość karmienia to mi też zalecali 15min z jednej piersi a jak chce więcej to podać drugą. Ale wydaje mi się że to sprawa indywidualna, bo czasem przepływ mleka może być taki duży że dziecko skończy jeść szybciej a potem to już tylko wisi na piersi🙂Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
AnSan, przykre ze nie dość ze martwisz się o dziecko to jeszcze musisz lekarzom patrzeć na ręce.. jak przeczytałam o tym sturlaniu to zamarłam prawie , ja bym ją tak opierdzielila ze głowa mała .. 🤬 masz racje, nie wychodź podczas badań dziecka , to chore se w ogóle Ci kazali wyjść ..
Kciuki! 🍀AnSan89 lubi tę wiadomość
-
Ja wczoraj zakończyłam ściąganie mleka😔po tej sytuacji że w nocy były twarde, każdego dnia było coraz mniej mleka, a po drugie mialam już dość psychicznie i fizycznie ściągania. Od dziś w 100% mogę poświęcić czas dla dwóch synów. Pewnie częśc z was pomyśli co że mnie za matka że tak krótko ściągałam i przechodzę na mm(mam jeszcze 3 porcje zamrozone) ale serio dla mnie to juz było za duzo😑
Znalazłam rehabilitantke dla małego i tak jak częśc z was pisała rehabilitacje jeśli będzie konieczna zaczniemy po 6tyg. Rehabilitantka powiedziała że do 6tyg asymetria jest fizjologiczna i chce malego po tym czasie sprawdzić i ocenić czy trzeba z nim ćwiczyć.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, AnSan89, MyŚliwa, dobuska, Jeheria lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Cały dzień się zbieram, żeby do Was coś naskrobać.. noc u nas koszmarna, w dzień dwie kupy i na trochę dzieciaczek odżył. Teraz znowu zaczyna się już powoli spinać i męczyć. Jutro mamy wizytę u osteopaty, którą poleciła mi CDL (swoją drogą nie odezwała się już do mnie po wizycie, także temat laktacji też się położył). Nie wiem czy ufam takim niemedycznym specjalizacjom, ale chce spróbować wszystkiego, aby pomóc mojemu dziecku. Pani chyba rozchwytywana, bo miesiąc czekaliśmy na wizytę na liście rezerwowej.
Pimka rozumiem Cię doskonale i przytulam ❤️ Ja również powoli myślę o zakończeniu przygody z laktatorem. Po tym ostatnim zastoju w lewej piersi ilość mleka jest tak beznadziejna, ze po sesji ledwo zakrywa dno butelki. Mały je już 70ml i muszę zrobić min dwie sesje, aby uzbierać mleczko. Czuję porażkę, ale trochę się już z tym pogodziłam..na szczęście mam pełne wsparcie męża.Pimka, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jestem w szpitalu, nie czułam małej i spanikowana przyjechałam i już mnie zostawili. Na szczęście z małą wszystko ok, nie potrzebnie panikowałam, ale ze względu na problemy z łożyskiem i planowanym cc za kilka dni mnie zostawili. Jutro mam być na czczo, możliwe ze jutro poznam swoją córkę 🥰 bardzo proszę o mocne kciuki za nas 😉🤗
Nisia18, Stokrotka 86, Pimka, Morwa, Aneta8, Joana23, Rosa89, Ada.. 31, AnSan89, MyŚliwa, jaina_proudmoore, dobuska, Lolla, Jeheria, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Paula kciuki zaciśnięte ✊✊
Hej u nas też brzuszkowe problemy, Kaja średnio połowe nocy nie prześpi, ale dajemy radę jeszcze, ja chciałabym ściągać chociaż do końca marca a jak będzie to się okaże 😅😅 Jutro usg brzuszka, głowy i bioderek a w czwartek szczepienie
Zauważyłam że mniej problemów z brzuszkiem jak w dzień śpi na brzuchu, więc klade ja tylko kiedy się da. Jutro popytam tej neontolog co poleca na kolki, mam wrażenie że delicol średnio pomaga.Stokrotka 86, AnSan89, jaina_proudmoore, Paula2702, dobuska lubią tę wiadomość
-
prosiulek gratulacje! Wracajcie szybciutko do domu! Zdrowia i siły do przetrwania najbliższych dni.
wariancja gratulacje! Pewnie już siedzicie w cieplutkim domu i uczycie się siebie nawzajem! To ja życzę jak najwięcej czasu do spania!
Stokrotka 86 w kwestii wielopielo to za bardzo Balbinkę pochwaliłam. Zaczęła ostatnio otulacze nam brudzić kupą. Nawet się na tyle wycwaniła, że sika podczas zmiany pieluchy. Dosłownie, zabieram jej spod pupy brudną, schylam się, żeby ją do pojemnika wrzucić i czuję mokrość na włosach - oblała cały przewijak i zaczęło na głowę mi kapać...
Może u Twojego bobasa da radę jakiś wkład (widziałam takie wkłady z burtami z mommymouse, wydaje się na drugim filmiku, że można je bez niczego do otulacza włożyć):
https://mommymouse.com.pl/produkt/wklad-newborn-noworodkowy/
Albo poszukać jakiejś formowanki z efektem sucha pupa. Może to pomoże? U nas formowanki raczej nie zdają egzaminu, bo mała po godzinie spania w nich twierdzi, że nasikała na full, a to tylko mały siczek poszedł. Przy tetrze natomiast przesypia pół nocy, czasem i całą ma w nosie. Czasami warto popróbować.
No, albo jak piszesz - od czasu do czasu użyć jednorazowych . Ja też na wyjazdy używam jednorazówek (byliśmy z krótką wycieczką odwiedzić dziadków Balbinki i odebrać stary wózek).
Dobuska - Ty to się nacierpisz. Najpierw w ciąży te bóle, których nikt nie mógł wyjaśnić, potem te karmienie. Naprawdę, podziwiam, że masz siłę kontynuować. Hm.. A skoro w pozycji spod pachy Ci lepiej wychodzi, bo dziecko ma inaczej ustawione ciało, to może mogłabyś po prostu pokombinować w klasycznej pozycji tylko jakoś obrócić dziecko? Ja wiem, że mi w łóżku może z dwa razy wyszła pozycja od boku. No, dziewczyna w ogóle nie chce złapać tego sutka. Za to, jak wezmę ją na ramię, pod ramię podłożę zgiętą w kolanie nogę - to od razu łapie. Wtedy jest twarzą i brzuchem przytulona do mnie, nogi jej niżej zwisają od głowy.
Też mam nadzieję, że z tymi bioderkami wszystko się poprawi. Może po prostu położna/lekarz zauważyli coś niepokojącego (np. podczas badania prostowało tylko jedną nogę) i dlatego zlecili badania wcześniej. U mnie położna od razu powiedziała, że nic nie wskazuje, że jest źle, ale oczywiście USG w 6 tyg zaleca.
jaina_proudmoore - wczoraj udało mi się przeczytać w książce z 2003 roku, że lekarze uważają: prawdopodobnie dieta matki nie ma wpływu na występowanie kolek, ale jeśli zauważasz pewną regułę pomiędzy jedzeniem jakiegoś produktu a nasileniem kolek, to spróbuj odstawić. Może pomoże.
Także sobie myślę, że jeśli 20 prawie lat temu tak uważano, a współcześnie się mówi, żeby w ogóle temat olać i nie jeść tylko tego, co NAS uczula - to spokojnie możemy odpuścić.
Co do kawy, to teoretycznie limit kofeiny+teiny dzienny jest: 300mg (to o 50mg więcej niż w ciąży). Można się posiłkować tabelami, albo po prostu uznać, że jest to umiarkowane stosowanie tej używki. Dwie średniej mocy czarne herbaty i dwie kawy rozpuszczalne chyba jeszcze mieszczą się w limicie . Poza tym mówi się, że jak przedawkujesz któregoś dnia to po prostu dziecko będzie bardziej marudne i energetyczne, jakby samo łyknęło redbulla.
Nisia18 jest jedno badanie, przy którym mogą wyprosić rodzica, wręcz nawet byłoby wskazane, żeby personel wyszedł. U mnie mała miała przesiewowe badanie słuchu (finansowane przez WOŚP) i właśnie na sali się nie udało, bo inny dzieciak hałasował. Dwa dni później wzięli ją do cichej sali pielęgniarek, zamknęli drzwi i wszystko wyszło.Pimka wrote:Ja wczoraj zakończyłam ściąganie mleka😔po tej sytuacji że w nocy były twarde, każdego dnia było coraz mniej mleka, a po drugie mialam już dość psychicznie i fizycznie ściągania. Od dziś w 100% mogę poświęcić czas dla dwóch synów.
Skoro nic się nie dało zrobić, to musi być tak jak jest. Teraz tul dużo swoje dzieciaki!jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86, Aneta8, dobuska, Pimka lubią tę wiadomość
-
@Prosiulek i @Wariancja - gratulacje 💝😍🍀 zdrówka dla maluszków i dzielnych mam i szybkiego powrotu do domu. // @Paula - kciuki 💪🥰 // @Ansan - już miałam wczoraj napisać ale nie było kiedy. Co szpital 🤦♀️Masakra. Matka ma obowiązek czy prawo nawet być przy badaniach dziecka, przynamniej u nas w Polsce. Dobrze, ze się nie zgadzałaś na kolejne pobranie krwi. Powinni ograniczać takie badania z racji na wrażliwość noworodków itp. Jednak podejście lekarzy jest mega ważne. Czy to szpital typowo dla dzieci? Trzymam kciuki za szybki powrót do domu 🍀🍀🍀 // @MySliwa - dzięki za info. Ja mam straszna chęć na herbatę. Naprawdę. 🤣reaguje na nią jak Aleks na cycka - jak Pan Norka. Czytałam o limitach kofeiny. Ponoć to 4-6 filiżanek dziennie. Czasem wole herbatę niż kawę nawet. Jak tam mała Balbina się miewa? Dużo razy je i często śpi? 👶🙂jak ty się czujesz? // @Aneta i @Pimka - wybór karmienia to wasz wybór i nikomu nic do tego. Rozumiem smutek i inne emocje, ale… dziecko ma być najedzone. Czy to będzie butla czy cycek, ma nie być głodne i koniec. Tez mnie frustruje, ze muszę swojego obecnie dokarmić bo nie mam aż tyle pokarmu, ale co począć. Nie zadręczajcie się złymi myślami - robicie co możecie 💪💪💪💪czasem Natura nas tak projektuje. A czasem życie wymusza taki wybór. // @Stokrotka- ja tez nie mierze cukrów. Nie wiem kiedy miałabym to na czczo robić jak człowiek codziennie wstaje o innej godzinie. Chwilami się boje tej krzywej cukrowej. Tyle rzeczy miałam zjeść po porodzie 🤣i dupa tak zwana. Albo brak czasu albo chęci hehe // 📍mam pytanie: czy wy tez po karmieniu albo w trakcie macie wrażenie totalnej pustki w żołądku? 🤣🤣🤣mój Alex to wysysa wszystko do cna. Czasem mam takiego głoda, że głowa mała. Jem dużo i często. Wczoraj miałam trzy śniadania, w tym jedno o 5 już 🤣🤣ze złych rzeczy to mam chęć na czekoladę Milka Karmel - 🤣🤣🤣albo na krakersy- zapas musi być w domu 😇 // Miłego dnia 💝💝💝💝 moje dziecko się zlitowalo w nocy i spało od 23.30 do 3 a potem 10 min karmienia i znów 2h snu wow tyle powiem. 😜
Aneta8, Stokrotka 86, Ada.. 31, dobuska, MyŚliwa, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Pimka, nawet nie żartuj sobie, że myślimy o Tobie w gorszej kategorii. Nie ma żadnego znaczenia, w byciu dobrą matką, to jak karmisz dziecko. Liczy się tylko, że o nie dbasz. Mam koleżankę, która od samego początku nie chciała karmić piersią, bo miała do tego jakąś awersję i jest świetną matką dla tego chłopaka (bo on już jest w wieku szkolnym).
Zrobiłaś co mogłaś i ile chciałaś. Nie jesteśmy męczennicami, i być nimi nie powinniśmy. Macierzyństwo ma być radością, na ile tylko jest to możliwe.
Aneta, trzymam kciuki za wizytę! A co do karmienia, tak samo uważam, jak napisałam Pimce. Ty już dokonałaś tak wiele dla małego, że nie powinnaś nawet mieć wyrzutów sumienia przez chwilę. Tym bardziej, że z tego co mówisz, mocno się już męczysz na laktatorze...
Paula, kciuki zaciśnięte!
Myśliwa, dziękuję za miłe słowa . Powiem Ci, że jeśli chodzi o karmienie to walczę tylko dla małej i tylko dlatego, że mleka jest sporo. Po prostu mi szkoda tego, co udało mi się wypracować. Mogłabym karmić butelką, ale tu znowu jestem za leniwa, żeby do każdego karmienia dokładać laktator. Jak ból będzie za mocny to na pewno spróbuję, ale nie zamierzam się zarzynać.
A te moje bóle to fakt, jakiś pech się mnie trzyma
Rozbawiłaś mnie z tym sikaniem Mi wieczorem mała wystrzeliła kupą, ale na szczęście za przewijak nie poleciało
Ja na wypisie ze szpitala znalazłam zalecenie właśnie usg w drugim miesiącu życia, ale w internecie trafiłam na artykuł, w którym mówiło się, żeby pierwsze usg zrobić jak najszybciej po urodzeniu, więc widocznie tej szkoły jest moja położna.
A Ty doszłaś już do siebie po cięciu?
Ada, współczuję problemów brzuszkowych. U nas póki co zelżało po delicolu.
Hejka!
Wczoraj była u mnie położna. Moja kluseczka waży niecałe 3800 już, także przybrała 700 gramów w trzy tygodnie, z czego w pierwszym tygodniu odzyskała swoją urodzeniową wagę. Na śmietanie chyba karmiona.
Dostałam zgodę na kąpiel! Jeju, ale był relaks. Gorąca woda i książka. Brakowało tylko kieliszka czerwonego wina, ale na to to musimy poczekać.
odnośnie bioderek, powiedziała, że to drugi typ dysplazji, czyli wszystko w fizjologicznej normie. W sumie niepotrzebnie mamy tak szybko drugą wizytę kontrolną, ale ona woli jak lekarz jest ostrożny w tę stronę. I jak za tydzień będzie kazał przyjść za kolejny tydzień, to mamy się nie martwić. Plus taki, że mała cały dzień leży na brzuchu z nogami w żabkę, ale siedzieć, tak jak lekarz kazał, za bardzo nie chce.
Mam też przez tydzień podawać małej witaminę D co drugi dzień, żebyśmy sprawdzili, czy ona nie wzmaga bóli brzuszka. Jeśli tak będzie to będę załatwiać receptę na witaminę D bez oleju w składzie, bo to podobno z tymi olejami nasze dzieci mają problem.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Pimka, Aneta8, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
AnSan, aż niewiarygodne, że jest aż taka przepaść pomiędzy jednym a drugim szpitalem! Dobrze, że nie pozwoliłaś na cewnik🙈 Jezusie, takiemu maluszkowi zakladac takie ustrojstwo 🤯🥺 Trzymam kciuki, żeby wszystko bylo dobrze z wynikami.
Anetka, za Maksia wyniki również trzymam kciuki! Ja Ciebie bardzo mocno podziwiam, że przez tyle czasu się nie poddawałaś z laktacją! Czasem jednak pewnych rzeczy się nie przeskoczy 😔 a jak walka z glutami?
Pimka, jestem przekonana, ze na tym forum nikt Ciebie nie potępi, ani nie bedzie krzywo patrzeć, że mimo wszelkich wysiłków odpuszczasz kpi. Mogę się tylko domyślać jaka to mordęga siedzieć cały czas na laktatorze. Czas powinien kręcić się wokół maluszków a nie tego urządzenia 😘
Jaina, wyczytałam w książce, że karmienie piersią spała 625kcal w ciągu doby. 500 idzie z pokarmu, a 125 z tkanki tłuszczowej zmagazynowanej podczas ciazy. To normalne, że jesteś po karmieniu głodna ja to non stop bym pila a najchętniej sok pomarańczowy 🍊🍊🍊 w strategicznych miejscach mam porozstawianą wodę i obstawiam, że dziennie ze 3litry wypijamjaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny 🙂 noc była koszmarna! Ten mały troll nie chce spać jeśli nie dam mu w łóżku cycka☹️ karmiłam go na siedząco. Potem okazalo się że tak mu się noc podoba że nie chce spać. Gdy go uspilam i położyłam do przystawki polezal 5 minut z zamkniętymi oczami a potem obrót w moją stronę i ręce wyciąga. Musiałam go karmić na leżąco podpierając mu główkę. Mega to niewygodne. Raz się złamałam i karmiliśmy się na płasko. I znowu mleko w nosie. Więc zabrałam sutka i kombinuje jak tego małego czorta nieco unieść. A on w akcie zemsty orzygal mi materac mlekiem ... 🤦 Swoją drogą między 24 a 7 rano było chyba 4-5 karmień. Aż się boję następnej nocy ...
Myslalam że odespie rano ale Wiktor nie chciał spać. Dopiero gdy zapakowałam go w chustonosidlo zasnął. Po jakimś czasie. Najpierw musielismy potańczyć i pospiewac. Kochane dziecko pomagało mamusi- robiło ładne lalala do każdej piosenki😁 sąsiedzi pewnie wniebowzięci 😉 już tylko czekam jak mops na mnie naślą 🤦 jak już zasnął to zrobiłam wtedy śniadanie i umyłam zęby. No ale z dzieckiem w chuście nie można spać więc w tej chwili tylko kawa mnie trzyma.
...........................................................................
Dobuska, a napiszesz w jakiej pozycji masz sadzac dziecko wg zaleceń ortopedy? Bo chyba nie chodzi o siadanie?
Lolla, super że u Was dobrze 🙂
AnSan kurcze, a tak pochwaliłam ostatnio służbę zdrowia u Was ( dobrze pamiętam że jesteś z Izraela?). Przykro mi że przez to przechodzicie i że jeszcze personel medyczny wydaje się być zupełnie nie przeszkolony jeśli chodzi o maluchy. I mam wrażenie że brakuje tutaj też zwykłej empatii... W każdym razie dużo siły dla Was😘
Pimka, oby rehabilitacja nie była konieczna!
I naprawdę wątpię żeby tu na forum ktoś Cię oceniał jeśli chodzi o kp. Tutaj zgadzam się w 100% z Myśliwa. Każdy karmi tak jak może i chce. Grunt żeby dziecko było najedzone.
Aneta, u Ciebie podobnie. I tak odwalilas kawał dobrej roboty jeśli chodzi o Maksia. Z tego co czytam to nie było i nie jest z nim łatwo ( że względu na dolegliwości). Od początku dajesz z siebie wszystko. Czasami trzeba odpuścić.
Ja sama po sobie widzę jak jest ciężko. U mnie niby lepsza sytuacja bo jak narazie pokarm mam i mój wcześniak nie taki wczesny😉 ale i tak często ledwo daje radę. Robię co mogę żeby z tej doby wyrwać jak najwięcej czasu dla siebie.
Paula, dobrze zrobiłaś że pojechałaś! Trzymam kciuki 👍 powodzenia!
Ada..31 jeżeli dostaniesz jakieś sensowne rady to daj znać. Przykre że i Kaję to dopadło.
Myśliwa, widzę że i Balbinka pokazuje charakterek😉 a tak poważnie to ja zawsze podczas przewijania przykrywam małego pielucha. Więc może mnie/siebie osikac/ osrac tylko jak czyszczę mu pupę. Oczywiście udaje mu się to ale jednak część jego wydzielin złapie zanim uwalaja mnie/jego/ pokój. Ja wiem że powinno się wietrzyć pupę ale tak całkiem nago to ja go nie puszczam. Jak już to zakrywam tetra. Wiktor dużo je i dużo wydala- nie ma opcji żeby latanie z gołą pupa dobrze się dla nas skończyło.
Jaina, super że Aleks dał pospać. Ja zauważyłam że mój mały jest jak moja cukrzyca ciążowa. Nieprzewidywalny. Gdy już myślę że go rozumiem i dostrzegam jakiś schemat zachowania to on go zmienia. Są noce piękne- jak u Ciebie. I gdy już mam nadzieję że tak będzie dłużej robi się cyrk.
Swoją drogą super że Twój mąż dostrzegł jak ciężka jest praca przy dziecku ( zapomniałam ostatnio napisać). Ja teraz odkąd jestem matką jeszcze bardziej podziwiam kobiety które zostają w domu z dziećmi. Ja bym chyba tak nie umiała na dłuższą metę. Minal miesiąc a ja już chętnie bym się wyrwała 😁
Mi karmienie nie wzmaga apetytu ale tylko gdy mały weźmie łyka z cyca zaczyna mnie suszyć😁
Kochane, czy wczoraj któraś urodziła? 🙂
Luty nam się powoli kończy- obyśmy wszystkie rozpakowaly się jeszcze w tym miesiącu 🙂👍
jaina_proudmoore, AnSan89, Ada.. 31, MyŚliwa, Aneta8 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Jaina-to jest ogólny szpital, a my jesteśmy na oddziale dziecięcym (nie noworodkowym czy coś). Ja też odczuwam głód po karmieniu, szczególnie w nocy.
Aneta, Pimka-dałyście z siebie ile mogłyście. Karmienie jest trudnym tematem i wymagającym wielu wyrzeczeń. Ważne że Wasze maluszki będą najedzone. A czy to dzięki kp czy mm to nie powinno nikogo interesować.
Joana-przepaść jest niesamowita. W tamtym szpitalu był określony personel, wiedziało się kto jest z noworodkowego, kto z recepcji a tutaj to z 30 osób w fartuchach na korytarzu i nie wiadomo kto jest lekarzem, kto pielęgniarką a kto praktykantem. Nie wiadomo kogo pytać o wyniki. Chaos.
A Jak zobaczyłam tutaj śniadanie to padłam🤦 Ja wymagająca nie jestem, ale jedzenie powinno mieć jakieś określone wartości kaloryczne-kromka chleba, kawałek masła, gotowane jajko i kawałek chałwy. Dobrze, że mąż mi wczoraj podrzucił jedzenie🙄
Dobuska-super że córeczka tak ładnie przybiera🙂
Bilirubina spadła nam do 11,93. Zostajemy do jutra na obserwacji, ale bez pobierania krwi. Tylko sprawdzanie wagi🙂
Stokrotka-dobrze pamiętasz, w Izraelu mieszkam. Empatię tutaj wykazują chyba tylko praktykantki a te lekarki to taśmowo. Już jednej w nocy powiedziałam, żeby była bardziej delikatna przy pobieraniu krwi bo to jest noworodek a nie jakiś królik doświadczalny.bo go za rękę szarpać zaczęła zamiast zwyczajnie podnieść i przybliżyć do siebie...😠Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2022, 11:53
jaina_proudmoore, Ada.. 31, Jeheria, MyŚliwa, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, pytanie dotyczące mat (pamietam, że Dobuska o to pytała, nawet gdzieś powinnam mieć print screena, ale nie mogę znaleźć) w jaką pójść? Taką z pałąkiem czy w piankową?
AnSan - moze ten szpital podpatrzył menu z polskich szpitali Czwórka dzieciaczków😱😱 zgaduję, że jest impreza 💃🏼🕺🏻
Stokrotka - myślę, że każda z nas ma czasem takie chwile, że ma dość i chciałaby uciec od tego wszystkiego.. Ciężko jest się przestawić na nowe tory, potrzeba teochę więcej czasu. Ale wado-zaletą człowieka jest to, że się przyzwyczaja zobaczysz, za niedługo będzie pięknie 😘jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Pochwaliłam Alexa wiec dał czadu od 6 rano. Dopiero o 12 zasnął na dłużej, ale nie ufam temu małemu czortowi ile będzie spał. 🤣był festiwal jedzenia z piersi, butelka potem mega kupa i przebranie i od nowa pierś- uspokaja się- odkładam i otwiera oczy. Jeszcze mnie jakoś głowa od rana boli masakra 😴😳🤦♀️ Wstawiłam niedawno pranie ale czy zdążę je powiesić kto to wie. Obecnie zajmuje się jedzeniem płatków z mlekiem 😜 // @Ansan - co za podejście do noworodków grrrr 🙉😡ale bym babę ochrzanila, zero empatii. Krew pobrać tez trzeba umieć, nie raz miałam siniaka po nieudanym pobraniu. Byle do domu! 🍀trzymajcie się ciepło. // @Dobuska - masz racje odnośnie tej witaminy D; nie napisałam o tym, tez widzę jej wpływ na kolki małego. Będę obserwować. Ten Delicol jest chyba ok na razie bo jest więcej prykania - jak dorosły grzmoty 🤣zobaczymy co dalej. Po kolkach przychodzi pora na zęby - taki dowcip 🤣🤣🤣🤣🙉🙉🙉 uciekam odpocząć bo dzień długi przed nami. 💪trzymacie się ciepło drogie mamy! // Czekamy na info od mam, które dawno nie pisały i na nowe bobasy na lutowym pokładzie ❤️🍀❤️🍀
Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Joana23 wrote:Dziewczyny, pytanie dotyczące mat (pamietam, że Dobuska o to pytała, nawet gdzieś powinnam mieć print screena, ale nie mogę znaleźć) w jaką pójść? Taką z pałąkiem czy w piankową?
AnSan - moze ten szpital podpatrzył menu z polskich szpitali Czwórka dzieciaczków😱😱 zgaduję, że jest impreza 💃🏼🕺🏻
Stokrotka - myślę, że każda z nas ma czasem takie chwile, że ma dość i chciałaby uciec od tego wszystkiego.. Ciężko jest się przestawić na nowe tory, potrzeba teochę więcej czasu. Ale wado-zaletą człowieka jest to, że się przyzwyczaja zobaczysz, za niedługo będzie pięknie 😘
Joana, ja mam mate z pałąkiem. Z canpola kontrastowa- taka czerwono- bialo- czarni- szara. U mnie się sprawdza. Mały leży i podziwia i łapie zabawki. Zakładam że jak zacznie się przemieszczać to zainteresują go elementy które grają i szeleszczą. Piankowa pewnie kupię później. Zresztą narazie za bardzo na nią miejsca nie mam, a ta z pałąkiem jest dosyć mała.
Joana, ja takie chwile mam przynajmniej raz dziennie 😁 najczęściej wieczorem. Myślę że to już poprostu zmęczenie wychodzi.
AnSan, szacun za 4🙂 mi się marzy 3 ale zobaczymy...po pierwsze nie wiadomo czy się uda, po drugie to ja jedno ledwo ogarniam😁jaina_proudmoore, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Hej my po badaniu usg główka i bioderka idealne, co do brzuszka Kaja mocno płakała i lekarz nie mogła dobrze zbadać pęcherzyka żółciowego, za tydzień jedziemy na powtórkę. Popatrzyła mi za uszko na ta kuleczkę i to węzeł chłonny ale ruchomy podobno częste u dzieci za tydzień też usg tego węzła zrobi.
Co do brzuszka ma cały dzień spędzać na brzuchu po za karmieniami Na 2 tyg mam całkowicie usunąć nabiał z diety i podawać espumisan 100mg 8 kropelek przed każdym karmieniem.
Jutro jeszczę szczepienie nas czeka 😅😅 dziś w nocy trochę lepiej spała 😉jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, Jeheria, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Ja nie mam jeszcze maty bo kuzynka mi przywiezie dopiero na początku marca- tak mamy spotkanie ustalone 🙂ja bym wzięła taka z pałąkiem na początek - dobra do podziwiania elementów, a jak już będzie większy to piankowa do przemieszczenia się. 🙂te kontrastowe są super. Ja mam dostać kolorowa a szkoda 😜ale nie będę wybrzydzać 😛 // i dowcip jeszcze sprzed chwili, tekst mojej mamy „ dziecko się domaga często jedzenia bo mam za mało mleka” jakoś tak to szło 🤣🤣🤣 taaaa.. // a jeszcze jedna sprawa: pocicie się nocą może? Ja ostatnio jakoś częściej. 😳zwłaszcza na klatce piersiowej, wczoraj znów mi było zimno wieczorem. Czytałam, że to normalne w połogu i efekt spadku Estrogenu ale dziwne uczucie 🤨
Stokrotka 86, Ada.. 31, Aneta8 lubią tę wiadomość