X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mk_bambino - ja chyba zdecyduje się na matę kinderkraft właśnie :) jest tańsza :)

jaina_proudmoore, mk_bambino lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mk bambino nie wiem, która lepsza,ale mamy skip hop. Polecam rozglądać się na vinted i olx. Można odkupić w super stanie za mniej niż połowę 🙃

No i żaden laktator nie jest odwzorowaniem tego ile masz mleka w piersiach 💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2022, 11:47

jaina_proudmoore, mk_bambino, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    https://www.hafija.pl/2013/10/uniwersalny-przyrzad-do-mierzenia-ilosci-mleka-w-piersi.html
    dziękuję pięknie za ten link. mentalnie się uspokoiłam. 🤍

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

a012319090.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MK_Bambino - my mamy matę kinderkraft luno. Nie śmierdzi, jest spoko! Ma też te wszystkie atesty itd. Chciałam mieć skip hop, bo jest ładniejsza :D i składa się z trójkątów, ale tak jak pisałam wcześniej mamy psa i szkoda by mi było jakbym po paru dniach zobaczyła na niej psie pazury :) kinderkraft to taki tańszy odpowiednik, moim zdaniem całkiem udany :) Obecnie Kajka uzywa 4 puzzli :)

Jeheria - 50g przy ciągłych kupach to spoko wynik!

A my dzisiaj już po szczepieniach. Był ryk, ale w domu już gaworzenie :) Pani pochwaliła nas za ładną główkę, ale kazała woecej ćwiczyć jej trzymanie. Będę musiała wprowadzić więcej sesji. Pani pediatra powiedziała, ze najbezpieczniejsza pozycja to na wznak 🤪 zwariować idzie 🙄

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, mk_bambino, MyŚliwa, dobuska lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana na wznak dlatego,że jeśli dziecko ulewa to może odwrócić głowę na bok i się nie zadławi. Na boczku szkodzi na bioderka i poza tym nasze dzieci zaczną zaraz same przekręcać się na brzuszek, a z boczku łatwiej to zrobić niż jak leży na plecach 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2022, 12:44

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Joana na wznak dlatego,że jeśli dziecko ulewa to może odwrócić głowę na bok i się nie zadławi. Na boczku szkodzi na bioderka i poza tym nasze dzieci zaczną zaraz same przekręcać się na brzuszek, a z boczku łatwiej to zrobić niż jak leży na plecach 🙂
    Mój jakoś od urodzenia lubi spać na prawym boku 🙂

niutek87 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do poczytania 🙂💪
    https://mamafizjoterapeuta.pl/2020/07/02/zacznij-od-glowy/?fbclid=IwAR2KXA84joRVUCZApX5r06Jzmo40tgdWrlWyHXlyXLDBQUuRMdQZm6nTPF0

Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Lekarka zgłosi to jako nop. Kazała wstrzymać się z podcieciem wędzidełka bo jest przeziębiony

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    My po wizycie. Lekarka zgłosi to jako nop. Kazała wstrzymać się z podcieciem wędzidełka bo jest przeziębiony
    A co mówiła na temat jego Wagi?

zDmVp2.png

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Dobrze, że to zgłosi
    A co mówiła na kolejne szczepienia?
    Szkoda, że musicie przełożyć podcięcie wędzidełka, ale jasna sprawa, niech Maluch wyzdrowieje

Wróciliśmy ze spacerku, dziwna ta pogoda,wieje, słońce świeci,nawet śnieg trochę popadał

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina- u nas pogoda jak w lato. Dzisiaj 31 i słonecznie. Właśnie z krótkiego spaceru wróciliśmy. Słońce już tak ostro nie grzeje więc całkiem przyjemnie jest. 🙂
    Mój kociak uwielbia play-gym małego. Bawi się zabawkami, które są na pałąku i nawet sobie łapkami melodyjki na pianinku zmienia😂 Muszę to chować zaraz po tym jak mały skończy się bawić bo boje się że kot to zdewastuje😁
    Mój śpioch przespał ostatnie 2 dni i wczoraj jak się obudził o 23 na karmienie to zupełnie inne dziecko. Zaczął się rozglądać z zaciekawieniem i nie mógł przestać się uśmiechać🙂 Wygląda na to że przespał kolejny skok.
    Jutro mamy wizytę kontrolną u pediatry w centrum szczepień. Ciekawa jestem jak tam z wagą, bo przy szczepieniu (na wzwB) był w dolnej granicy. On to bardzo na długość rośnie, więc ciężko mi powiedzieć czy dobrze przybiera🤷

jaina_proudmoore, mk_bambino, Kasiastaraczka, Aneta8, Stokrotka 86, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• mk_bambino Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 - u nas na stanie dwa koty, więc już oczami wyobraźni widzę, jak z namiętnością drapią matę. chociaż jeden ma ostatnio tendencje do podsikiwania, nawet siknął nam na matę edukacyjną :(

Jehra - współczuję Wam. trzymajcie się ciepło! <3

AnSan89 - zdradź proszę patent na śpiącego bobasa! :D

jaina_proudmoore, Joana23, AnSan89 lubią tę wiadomość

a012319090.png

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan wow,lato 🌞 a ja w kurtce zimowej, wełnianej czapie 🙃

jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co to jest super pumpin przy odciąganie pokarmu ? :)

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Dziewczyny co to jest super pumpin przy odciąganie pokarmu ? :)

Pewnie chodzi Ci o Power Pumping 🙂
    To metoda na zwiększenie ilości produkowania pokarmu w piersiach, która ma jakby naśladować wiszenie dziecka na piersi. Polega to na tym, ze przez godzinę odciągacz w interwałach (na podwójnym laktatorze):
    20 min odciągania
    10 min przerwy
    10 min odciągania
    10 min przerwy
    10 min odciągania

MyŚliwa, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mk_bambino- to nie jest tak że on zawsze tak śpi🙂 Czasem budzi się co chwila, a innym razem śpi tak długo, że na jedzenie trzeba go wybudzać, albo i na śpiocha je.
    Skoki jak na razie przesypia, za co mu jestem wdzięczna😁 np teraz nie śpi od ponad 4h. Jak się obudził po porannej drzemce to też nie spał ponad 3h. Z tym że rzadko ma problemy z brzuszkiem, więc nawet jak nie śpi to zazwyczaj mogę coś w domu zrobić. No i jak trzeba dom posprzątać albo ugotować to ładnie śpi😁 (Pochwaliłam go to pewnie jutro mi wycisk da😂)
    Kasiastaraczka- ja dzieci jeszcze w sobotę w zimowe kurtki i czapki do szkoły ubrałam, a wczoraj już w samych mundurkach poszły.
    Tutaj wiosna i jesień są bardzo krótkie. Jednego dnia nosisz golf a drugiego możesz w koszulce chodzić🤷

mk_bambino, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan macie 6dniowy system nauczania? Zazdroszczę takich temperatur..

uS2wp2.png
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria - słyszałam ostatnio historię, że znajomym trafił 2-miesięczny synek do szpitala z ostrym odwodnieniem. Prawie tydzień go trzymali razem z mamą. Odwodnił się właśnie po rotawirusie, rodzice nie zdecydowali się go szczepić (to było jeszcze przed obowiązkowymi).
    Z tym trzymaniem główki, to może nieprecyzyjnie się wyraziłam. Balbinka podnosi główkę na brzuchu, tylko bardzo krótko trzyma ją jakby twarzą do przodu, a nie do dołu (do dołu sobie radzi, to chyba to podniesienie o kąt 45%). 3 miesiąc to ona dopiero będzie zaczynać (jeśli to dobrze liczę: ma 8tygodni+1, czyli 2 miesiące skończone i 3 zaczęty), więc nie wymagałabym od niej cudów. Esejów jeszcze nie pisze.
    jaina_proudmoore Meningokoki, Ospa wietrzna i WZW A są zalecane, ale nie obowiązkowe. Dwa ostatnie robi się jakoś po skończeniu roku.
    https://www.szczepienia.pl/kalendarz-szczepien/6w1/
    U mnie w rodzinie dzieciak nie był szczepiony na ospę, przeszedł w przedszkolu (zarażając niezaszczepionego ojca) i miał po tym leczonego zeza. Ponoć możliwe, że to było powikłanie po ospie. Więc u nas na przykład to taki must have.
    mk_bambino - a próbowałaś używać laktatora bez patrzenia na jego zawartość? Mi troszkę pomagało zasłanianie butelek tetrą. Poza tym, ma jeszcze znaczenie czy ściągasz po karmieniu, pomiędzy czy zamiast (w sensie po 2,5-3h). Zauważyłam, że jak ściągam zamiast (np. jak Balbinka długo śpi) to trochę więcej uzbieram.
    Na pewno laktator nie ściąga tyle ile dziecko, więc nie martw się. Jak długo masz jeszcze zalecenie dokarmiania? Próbowałaś popijać jakieś herbatki? Masz jakiś plan? Femaltiker ma w składzie melisę, ja sobie co jakiś czas podpijam. Podobno owsianki też są mlekopędne.
    Chyba właśnie w okolicach 6 tygodnia Balbinki miałam mniej więcej takie uciągi, może nawet mniejsze. To całkiem całkiem dobra ilość, moja CDL wręcz twierdziła, że nie ważne ile się dociągnie, dobrze jeśli cokolwiek się poda. To zawsze dodatkowa porcja mleka :-). Tylko po prostu nie podawać za dużych porcji na raz i na pewno po karmieniu, a nie zamiast.
    Mi Balbinka zrobiła niesamowitą niespodziankę: bałam się jak będzie przy badaniu OGTT, zostawiłam zamrożone odciągnięte mleko. I wiecie co? Młoda przespała całą moją wizytę w labie :-). Dwa razy tylko na zmianę pieluchy budziła ojca! Co prawda wcześniej, w nocy co dwie godziny mnie budziła na żarcie, ale wybaczam jej.
    Resztę dnia też była grzeczna, choć większość spędziła na smoczku lub śpiąc - jak widzę, że zaczyna mi ziewać, to chodzę z nią po pokoju, ale jak zaczyna płakać, to dostaje smoka i zasypia po chwili. Tyle, że go nie wypluwa.
    Wiecie może jakie są normy po 1h obciążenia glukozą? Na czczo mam powyżej 90, ale jeszcze w normie, po 2 h wynik spoko. Tylko ten pośrodku mnie martwi. Najwyżej pójdę powtórzyć :D.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2022, 23:31

jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 dniowy. Moje dzieciaki mają wolne piątki i niedziele. Część szkół ma wolne piątki i soboty. To zależy od wyznania uczniów do niej uczęszczających.Tak samo jest z dniami wolnymi w pracy.

Teraz te pogody są faktycznie fajne ale w lecie czasem ciężko wytrzymać. Powietrze jest takie pustynne, suche dosłownie a temperatury niekiedy sięgają ponad 40 stopni. Deszcz tylko w zimie. Teraz prawdopodobnie w listopadzie dopiero spadnie.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    MK_Bambino - my mamy matę kinderkraft luno. Nie śmierdzi, jest spoko! Ma też te wszystkie atesty itd. Chciałam mieć skip hop, bo jest ładniejsza :D i składa się z trójkątów, ale tak jak pisałam wcześniej mamy psa i szkoda by mi było jakbym po paru dniach zobaczyła na niej psie pazury :) kinderkraft to taki tańszy odpowiednik, moim zdaniem całkiem udany :) Obecnie Kajka uzywa 4 puzzli :)

Jeheria - 50g przy ciągłych kupach to spoko wynik!

A my dzisiaj już po szczepieniach. Był ryk, ale w domu już gaworzenie :) Pani pochwaliła nas za ładną główkę, ale kazała woecej ćwiczyć jej trzymanie. Będę musiała wprowadzić więcej sesji. Pani pediatra powiedziała, ze najbezpieczniejsza pozycja to na wznak 🤪 zwariować idzie 🙄

Ja też od położnej i pediatry usłyszałam, że mam małą kłaść na plecy. Na boczku niedobra na bioderka (zwłaszcza jak ktoś ma problem) no i jest ryzyko przewrócenia na brzuszek. Moja w ogóle na boku nie leży, no ale ja się boję o bioderka.

‹‹ 699 700 701 702 703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ