Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej!
Pewnie się powtarzam, ale u nas chyba zaczyna się jakiś skok czy coś w tym stylu. Mała jest taka przytulaśna i nieodkładalna. Musiała ze mną znowu spać, a wieczorem bardzo płakała i przestawała tylko utulona. Tak w ogóle to nie ogarniam tych skoków. Moja ma już umiejętności z trzeciego skoku, a nie ma wszystkich z drugiego. Zaczynam rozumieć sceptyczne podejście pediatrów do tych skoków. CDL mi tłumaczyła, że to dorastanie i nabieranie nowych umiejętności. Też jakoś unikała stwierdzenia "skok". Zwłaszcza, że nasze dzieci są różne i później zaczyna się niepotrzebne porównywanie.
Ja mam jakiś kryzys. Chyba napiszę do CDL, żeby przepracowała ze mną pozycje do karmienia, bo nam nie wychodzi i zaczynam wątpić w to karmienie.
Wczoraj próbowałam sciagnac mleko po karmieniu to praktycznie nic nie zebrałam, także u mnie taka metoda zbierania pokarmu odpada, aczkolwiek byłam bardzo zdenerwowana, to może też dlatego...
Mam nadzieję, że przestanie padać, bo chcę iść na spacer. Najwyżej nałożę pokrowiec, ale jednak przyjemniej chodzić w suchym.
Dobrego dnia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 08:52
jaina_proudmoore, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Ja też od położnej i pediatry usłyszałam, że mam małą kłaść na plecy. Na boczku niedobra na bioderka (zwłaszcza jak ktoś ma problem) no i jest ryzyko przewrócenia na brzuszek. Moja w ogóle na boku nie leży, no ale ja się boję o bioderka.
-
dobuska wrote:Jak się sam przewraca, to co mu zrobisz. Tak mu najlepiej.
To po prostu rozwój, dla każdego dziecka unikalny wręcz. 🙂💓
Oczywiście warto trzymać rękę na pulsie i w razie czego pytać pediatry o pewne kwestie.
Na wszystko przyjdzie pora. 💪dzieci to nie roboty przecież, maja Swój charakter i temperament. Czasem samo przytulanie to bodziec do rozwoju 💓Ada.. 31, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Widocznie tak leżał w brzuchu jak krewetka 🙂tez ostatnio Myślałam o tych słynnych skokach.
To po prostu rozwój, dla każdego dziecka unikalny wręcz. 🙂💓
Oczywiście warto trzymać rękę na pulsie i w razie czego pytać pediatry o pewne kwestie.
Na wszystko przyjdzie pora. 💪dzieci to nie roboty przecież, maja Swój charakter i temperament. Czasem samo przytulanie to bodziec do rozwoju 💓
Często zapominamy, że te dzieci to już indywidualne jednostki. Sama się na tym łapię!jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Dokładnie, dlatego ja mówię, że mała ma skok, ale bardziej myślę o tym, że po prostu nabiera nowej umiejętności i ją to stresuje. Nie liczę tygodni, nie analizuję tego. Fakt, są rzeczy, na które trzeba zwracać uwagę, na przykład jak dziecko nie podnosi głowy do jakiegoś czasu.
Często zapominamy, że te dzieci to już indywidualne jednostki. Sama się na tym łapię!
Też mam dni że zastanawiam się albo martwię.
To chyba normalne jednak.
Wydaje mi się że warto ufać swojemu lekarzowi, ale trzymać rękę na Pulsie. Albo korzystać też z wiarygodnych źródeł w Internecie. Nie brakuje przecież artykułów które się wykluczają. Ja też myślałam o tym że Alex bardziej lubi prawy bok. Jak zmieniliśmy ustawienie jego spania + przewijak to przekręca się na lewo, a najciekawsze jest to,Że robię to wtedy kiedy sam chce. Jak się go zmusza to wtedy stawia opór i się Spina. Pediatra poleciła trzymanie mu klatki piersiowej i lekkie dociskanie głowy w lewą stronę, natomiast Fizjo był przeciwny takim ćwiczeniom. To samo ćwiczenie znalazłam na jakiejś stronie innego fizjoterapeuty🤷♀️dobuska, Ada.. 31, Kasiastaraczka, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
Z tym spaniem na boku to moja do pewnego momentu też sama się przekręcała na boczek ale już jakiś czas śpi na pleckach i tylko głową raz w jedną raz w drugą stronę się układa, najczęściej na prawo i jak najbliżej boku dostawki, prawie twarzą w materiale🙈
Jestem załamana... Prawie miesiąc walczyłam z odparzeniem i wczoraj założyłam dady złote, może z 5 sztuk zużyłam a dziś rano tragedia ... 😭 Mimo, że w nocy młoda spała od 20 do 6 rano ale nie miała mocno narobione to i tak uważam, że to wina tych pieluch !!!!
W ogóle tak Was czytam to mam wyrzuty, że ja tak mało ćwiczę z moją, czasami na brzuchu tylko raz dziennie bo albo śpi albo humor nie taki 🙈 Mi to brakuje pomysłów na zabawę z nią, książeczki kontrastowe, czytanie, mata, wszystko szybko się nudzi i najlepiej od okna do okna i zwiedzać mieszkanie, to ją interesuje 😜
Miłego dnia 🙂🙂dobuska, jaina_proudmoore, AnSan89, Ada.. 31, Kasiastaraczka, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Jaina, na sile to ja bym nawet nie chciała dziecku obracać głowy. Z pediatrą, jeśli chodzi o pielęgnacje, trzeba spokojnie. Moja jest cudownym lekarzem, ale też kazała mi nie nosić za dużo dziecka, bo się przyzwyczai 🤷🏻♀️
Magg, nie stresuj się! Wychodzi na to, ze każda z nas ma takie wątpliwości.
Jeszcze się zdążymy nabawić z dziećmi
Umówiłam się do CDL, ale dopiero na 21 kwietnia. Tego dnia mamy tez fizjo.
I wiecie co? Położyłam mała na kocyku, na brzuszku, taką wspartą na przedramionach. Odwróciłam się do maty, żeby zdjąć lustereczko, odwracam się, a ona na plecach 🙄
Jakim cudem? Chyba coś niechcący jej wyszło, bo już tego nie powtórzyła, ale to dla mnie sygnał, ze nie mogę jej zostawiać samej! Bez wyjątków!jaina_proudmoore, AnSan89, Ada.. 31, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Magg u mojego też odparzona pupa, chociaż dzisiaj już lepiej. Wczoraj dzwoniłam do położnej to poradziła 3 razy dziennie przemywać roztworem nadmanganianu potasu i wietrzyć. Efekt był już po pierwszym przemyciu.
jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
@Magg - spanie od 20 do 6 rano wooow 🙉🙉🙉ja swojego budzę czasem jak coś kwęka już ok 3 na nocne karmienie. Wczoraj to nawet dwa były o 2 i potem o 5. 🙂
Niestety z tymi odparzeniami to tak bywa, fajnie byłoby wietrzyć pupę częściej, ale jak mój Alex dłużej leży na przewijaku to zawsze się zesika 🙂🤣 ( zmiana temp). I często osika tez ubranie i jest do przebrania 🙄pomimo podwijania do góry.
Każda z nas się martwi czego za mało a czego za dużo.. mój kawaler dziś leżał sam i patrzył na karuzele albo na karty kontrastowe, a ja usiadłam do laptopa aby zamówić kilka rzeczy z Allegro, potem zrobiłam sobie kawę i miałam już wyrzuty sumienia, że się z nim nie bawię. 🤯
Pokazuje mu karty często, żeby tez podążał za nimi wzrokiem, ale jeść/ itp tez trzeba.
@Mk Bambino - tez mam wrażenie tego chaosu. Mały śpi to szybko biegiem to zmywarka, to wieszanie prania, to jedzenie itp. Zaplanować nie można nic raczej. 🙄
Koleżanka mnie pociesza, że od 4 miesiąca ma być lepiej, zobaczymy.
@Jeheria - jak ze zdrowiem maluchów i twoim? Mam nadzieje ze lepiej 💓😘
@Kasiu - kiedy idziecie do Fizjo bo zapomniałam 👶😜
@Niutek -jak tam starszak? Lepiej trochę? 👶☺️
Zgadnijcie kto mnie dziś odwiedza ah kto 🤣🤣🤣taaak, nasz powód anegdot 😎
Edit: 📍czy wy usypiacie swoje dzieci w ciągu dnia? Jak widzicie ze mały/ mała ziewa albo jest zmęczony. Mój zwykle zasypia przy piersi. Smoczek odpada na razie. Noszenie tez średnio działa. Szumis jedynie na noc. Sprawdza się spanie przy piersi po karmieniu 🙂ale to tez zależy od dnia, raczej Alex nie z tych co maja drzemkę 3h 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 11:18
dobuska, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Jaina póki nie karmię i młodszy śpi to grzeczniutki jak aniołek. Jazda zaczyna się przy karmieniu albo jak rozmawiam przez telefon. Może niedługo minie, oby.
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Dobuska, ja po karmieniu jak ściągam pokarm (bardziej podkręcam lsktscję), to mam go tez niewiele. Kaja wszystko wysysa ale tu parę kropel, tam psrę kropel, kolektorkiem trochę i się uzbiera. Większość idzie do mrozenia, ale czasem muszę podać Kajce troszkę jak zachce jej się jeść po 1,5godzinie od poprzedniego karmienia. Wtedy to co naprodukowałam jej nie wystarcza..
AnSan, nie ma problemow w funkcjonowaniu w państwie z takimi różnymi dniami wolnymi? Długo przyzwyczajałaś się do takiego klimatu? Ja lubię ciepełko, ale takie 40stopni mnie przeraża jednak
Magg, ale takie noszenie i pokazywanie świata to tez suoer rozwój! A jak jeszcze przy tym gadasz to już w ogóle bomba możesz ułożyć malucha na kolanach i łączyć raczki, łączyć nóżki, pokazywać zabawkę Od 20 do 6 w jednej pieluszce to trochę długo. Zmieniłabym raz w nocy, nawet tylko po to, zeby przez chwilkę dupka pooddychała.
Ja testowałam teraz Dady perfect care i mała dalej ma odciski po gumkach 🙄 Teraz wjechały pampersy, zobaczymy.
Przyjechała do nas niania elektroniczna i monitor oddechu właściwie nie wiem dlaczego wcześniej tego nie mieliśmy, gdzieś to nam uciekło 🙈 Jestem teraz dużo spokojniejsza. Po wczorajszym szczepieniu mała ciutkę więcej śpi i ma luźniejszą kupkę (w ogóle dla mnie to nowość, że dwa dni pod rząd jest kupa 😄), ale poza tym wszystko git. Uff! Pogoda u nas dzisiaj pod psem. Czekam na okienko pogodowe, bo nie mam pojęcia gdzie jest folia przeciwdeszczowa 🤦🏼♀️jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:To Skoczę do fryzjera🤣🤣🤣
Rety, mi sie pokazało więcej siwych włosów, więc zamawiam fotel koło Was!
Ale się pochwalę, że dostałam od partnera voucher na spa stop i lecę w sobotę się odprężyć ciutkęKasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Cześć,
U nas nocka nawet nawet,pierwsza pobudka bez płaczu,jedzonko siku jedzonko i spanko,ale kolejna pobudka już z płaczem,bo kupki nie można zrobić...
Magg jeśli nie pieluchy wielorazowe to może jakieś typu bambiboo, Bambo nature, Moltex?
Jaina nie zapomniałaś tylko nie pisałam 🤣
Ogólnie to jakaś lipa w Luxmed,bo pierwszy termin na zajęcia dopiero na 11 mają... później mamy jeszcze 2 sesje umówione co tydzień,a na kolejne 2 na razie nie ma miejsc...
Na razie ćwiczymy w domu,mam nadzieję,że to dużo da i za miesiąc będzie spora poprawa
Mój Tadzio też zasypia przy piersi i wtedy czasami uda mi się go przenieść
No teraz tak mi się udało i śpi w koszu Mojżesza
Miłego dnia 😚
jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Heja, tak czytam wasze rozterki i chyba wszystkie je mamy. Moją też nie lubi leżeć na brzuchu , glowę troche podnosi, ale widać że sprawia to trudność i szyblo się zniechęca i jest ryk. Przeczytalam tu ostatnio wiele fajnych i mądrych słów. Niby rzeczy oczywiste, a jednak fajnie że wybrzmiały. Dzięki dziewczyny.❤
Mi ostatnio udało się skoczyc do fryzjera. Mała została z babcią na ponad 3 godziny. Ja oczywiście cała w stresie i co.. Emi przespała całą moją nieobecność. Nie wiem jak to babcia zrobiła bo mi spała przez ostatnie dni z 30min Góra na drzemkach. Może chciała pokazać babci, że jest grzeczna a matka to głupoty wygaduje.😂 dzis ją uspiłam i śpi już za 1.30 godz a ja nie wiem co ze sobą począć. Zapomniałam jak to jest mieć wolną chwilę 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 12:13
Joana23, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, AnSan89, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość
13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna
10dpt beta 33,12
12 dpt beta 65,14
14 dpt beta 132
16 dpt beta 271
22 dpt beta 1353
29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
8tc💔
12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
10dp beta 640 mIU/ml
13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
29.05 pierwsze usg🙏
Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
11.06 mamy ❤ i 11 mm
28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
24.01.2022 córeczka
4❄️
IVF
KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
NK 25%😔
PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔 -
Jeśli chodzi o odkładanie do łóżeczka, to Kaja przysypia przy cycku, ale zasypia sama w łóżeczku. Właściwie nie mieliśmy z tym problemow oprócz tego czasu jak wjechał większy smoczek Lovi (szukam teraz innego..). Nigdy Kajki nie wyciągaliśmy jak marudziła, tylko ciutkę inaczej ją układaliśmy, poprawialiśmy kocyk, dawaliśmy smoczek jak wypadł. Oczywiście nigdy nie była w łóżeczku jak był ryk, ale jak chciała spać, ale coś jej nie pasowało (patrz wyzej), to szukaliśmy rozwiązania i zasypiała raz dwa. Czasem przy niej siedzę i po cichutku szumię a czasem wychodzę i ona trochę się sobą zajmuje i zasypia.
Na samiusieńkim początku chciała być koniecznie na rękach, wtedy była noszona, no bo co
Tak jeszcze sobie myślę, ze u nas pomogło łóżeczko dostawne z woodies, które jest niewielkich rozmiarów i jest niedaleko nas.jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość