Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
AnSan, przepraszam, w koncu się nie odniosłam do odbijania. Wczensiej nie miał z tym problemu i ładnie odbijał po każdym jedzeniu, choć zazwyczaj jak bierzemy go na ranię, to się denerwuje (musimy wypróbować inne pozycje), no ale właśnie ostatnio ma z tym problem i nie odbija 😕 może coś w tym jest, bo jakby z tym brzuszkiem chyba jest gorzej od pewnego czasu. Może rzeczywiście to się jakoś łączy.
Magg, z tą vit D tez słyszałam. Podajemy teraz ibuvit D, zmienimy na jakieś kropelki i zobaczymy.jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂 czytam Was codziennie ale coś ostatnio weny nie mam na pisanie.
U nas raz lepiej raz gorzej. Kilka dni było już naprawdę ok, zwłaszcza jak miałam holter to Wiktor jakoś się ode mnie odkleił i nie krzyczał gdy go odkładałam tylko ładnie bawił. Od wczoraj znowu nieodkladalny. Wczoraj nawet cycki ciumkal jak smoka- a tego odkad jest niemowlakiem nie robi ( jak nie je to najczęściej puszcza). Noc kiepska. Najpierw po uśpieniu gdzie poprostu padł obudził się po kwadransie i nie chciał już spać w dostawce. Mąż próbował go na powrót uśpić ale tak długo to trwało że mały zgłodniał. Wzięłam go już wtedy na karmienie do łóżka a on tak się rozbudził że zaczął gadać, uśmiechać się i zupełnie sen nie był mu w głowie. Później jeszcze nad ranem tak cisnął kupę że porządnie ulał i musiałam go przebrać. Przy okazji na przewijaku zrobił już ta kupę. A rano po prostu marudził. I dzisiaj cały dzień w zasadzie to spanie na mnie i jedzenie. Ostatnio mega dużo mam pokarmu i on też sporo je. I dużo śpi. Już naprawdę bałam się że to infekcja ale innych objawów nie ma. Poza tym miewa też dobre humory. I bardzo lubi być noszony w pionie- koniecznie tak żeby wszystko widzieć. Ręce usychają... Wiem że najlepiej żeby leżał na płaskim ale już mi w uszach brzęczy od jego krzyku. Zwłaszcza że jakiś czas temu odkrył że jego głos ma skalę i teraz często to wykorzystuje... Poza tym robi banki ze śliny a dziś to nawet wypluł na mnie delicol. Byłam metr od niego. Jak lama dosłownie 🤦 to jest ten skok rozwojowy?😁 Żartuje. U nas nie ma mowy o skokach. Jutro mamy szczepienie. Mam nadzieję że dobrze je zniesie.
Wczoraj zdjeto mi holter. Jak dla mnie wyniki ok ale poza zrozumiałymi dla mnie pomiarami na wydruku mam jeszcze jakieś wyliczenia i wykresy. Zobaczę co kardiolog na to i na moje wyniki z krwi...
Dziewczyny, ja to Was podziwiam że wyjeżdżacie z maluchami. Ja też mega bym chciała ale wiem że nie dałabym rady.
AnSan- a ta oliwka to jak bardzo podgrzana była? I tetra zamiast pieluchy czy tylko na brzuszek? Córka długo w tym była? Ciekawy patent 🙂👍
U nas niby Wiktor robi kilka kupek dziennie ale zdarza się że nie ma kupy 8-10 h i on tak mega ciśnie. I widać że go to męczy... A jak puszcza bąki to często placze...Aneta, mam nadzieję że uda się coś zaradzić na te brzuszki Maksa. Strasznie przykre że dziecko się tak męczy. Ja też czekam na ten koniec 3 mca licząc że może wreszcie będzie łatwiej...
Dziewczyny, dużo zdrowia dla Was i maluchów 🙂
jaina_proudmoore, AnSan89, mk_bambino, Aneta8, Kasiastaraczka, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Aneta mój się czasem denerwuje przy odbijaniu na ramieniu, więc układam go na przedramieniu i on sobie wisi, uspokaja się a ja oklepuje mu plecyki.
Spróbuj pokombinować z tym odbijaniem, bo może faktycznie tutaj jest problem. Jak dziecko dobrze nie odbije to gazy nagromadzone w brzuszku powodują ból w klatce piersiowej. Dorosły przy tym się namęczy a co dopiero niemowlak😟
https://youtu.be/TxuU47T0Sd4
Tutaj na filmiku są pokazane różne metody odbijania. Ja stosuje wszystkie oprócz tej siedzącej, bo jakoś mi niewygodnie i się boję że coś mu się z kręgosłupem stanie🤷 mam nadzieję że link się wkleił.Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Stokrotka- oliwka była ciepła, taka przyjemna w dotyku nie jakaś gorąca. Tetra była na brzuszek, żeby dodatkowo utrzymać ciepło po nałożeniu oliwki. Ona tak całą noc w tym spała. Ja do tego pomysłu podchodziłam trochę sceptycznie, ale tonący brzytwy się chwyta🙂 a patent pochodził od matki 7 dzieci, więc stwierdziłam że chyba wie co mówi i warto spróbować🙂
Aneta8, Kasiastaraczka, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
MyŚliwa - taaak, nie patrzę na laktator, kitram go pod bluzką i w międzyczasie czy sobie czytam, czy coś w internecie przeglądam. co do pory ściągania to z tym różnie, jak uda mi się ze dwa razy po karmieniu to jest dobrze, ale standardowo raz po karmieniu w ciągu dnia i wieczorem power pumping zamiast karmienia. to są zalecenia od położnej do kolejnej wizyty (której daty jeszcze nie znam, ale prawdopodobnie w przyszłym tygodniu ma nas odwiedzić). a co do moich wspomagaczy to popijam fematiker i karmi.
jutro mamy wizytę u pediatry, więc dopytam o te dokarmianie.
Magg - ja właśnie Małą dzisiaj oprowadzałam po mieszkaniu, ale mój cycuścholik nie był zainteresowany. a co do pieluch to współczuję, miałyśmy to samo z paroma modelami. Małej pupka tylko współgra z bambiboo z rossmana.
jaina - ja naprawdę wypatruję już końca 3mc, a dopiero w połowie jestem. boje się tylko, że to może nie być kwestia czwartego trymestru. co do dziennych drzemek to moja też zasypia przy cycku z wyjątkiem 2/3h drzemki na spacerze.
Joana23 - przybijam wirtualną piąteczkę. od kiedy urodziłam Małą pojawiły mi się siwe włosy... :o
Aneta8 - nam położna mówiła, że niektóre bobasy mają problemy brzuszkowe na wit d i podpowiedziała by zmienić na devikapp (są na receptę). my zmieniliśmy i jest ciut lepiej z brzuszkiem, ale mamy jeszcze zalecenie brania 10 kropel espumissanu 4 razy dziennie przed karmieniem. a może termoforek by tutaj pomógł?
Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
My dziś wieczorem zwazylismy Tadzia i miał 4840g przed kupą,a po ubyło 40 g! Toż to gruba sprawa 🙃
Aneta8, mk_bambino, AnSan89, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Stokrotko, trzymam kciuki za Wiktorka na szczepieniu! Oby obeszło się bez problemow. Zbijamy piątkę bo my tez jutro mamy.
Daj znać co powie kardiolog na wyniki. Ja miałam wizytę dzisiaj (pokręcili coś z datą, bo pierwszą info dostałam, ze wizyta w maju). Dostałam zlecenie na badania z krwi, echo i tez holter. Dziś na wizycie zrobili ekg.
AnSan dzięki za linka, ta druga pozycja rzeczywiście lekko przerażająca 😉 ta z kładzeniem na ramieniu wydaje się spoko, tylko ja mam bardzo chude ręce i obawiam się, ze go nie utrzymam i jemu będzie niestabilnie i niewygodnie.. w moim ebooku są propozycje na kolanach, te muszę wypróbować.
Mk_bambino podpytam pediatrę jutro o tą vit D. Zobaczymy co poleci. Termoforek stosujemy codziennie i espumisan do każdego karmienia..Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 22:13
AnSan89, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Mieliśmy dzisiaj mieć wizytę u pediatry i okazało się, że pomylili daty , bo pediatra jest w środy. W końcu żebyśmy nie musieli jeździć dwa razy to go zaszczepili. Dobrze, bo będę miała z głowy. Poza tym w moim mieście były ostatnio 3 zachorowania wśród dzieci na polio i teraz robią wielką akcje szczepień. Przynajmniej maluszek będzie bezpieczny.
Dostałam zalecenia zwiększenia dokarmiania, bo wagowo słabo. Rośnie bardzo długi, ale w 3 tygodnie przybrał tylko 500g. Dodatkowo kazali mi zwiększyć kaloryczność posiłków.Ada.. 31, mk_bambino, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Hej, my szczepienie mamy w poniedziałek. Wczoraj znów byłam u pediatry bo Kai nic się nie poprawiło po kropelkach i prawdopodobnie ma przytkany kanalik łzowy. Dziś próbuje się dodzwonić do jakiegoś okulisty, tragedia z tym jest 🙄🙄.
Stokrotko u nas też pojawiło się sporo śliny i Kaja namiętnie ssie palce, do tego wycwanila się i żelazo przytrzymuje w buzi żeby potem go wypluć 🤪🤪
My podajemy Devikap, neontolog nam przepisała.
Ogólnie Kaja przesypia pięknie noce, któregoś pięknego dnia albo nocy skończyło sie.
Miała ostatnio trochę placzkow prawdopodobnie spowodowane zwiększona ilością żelaza.Anetka kupy mogą być ciemne od żelaza i Maxa może brzuszek boleć po żelazie, zresztą kolki mogą się utrzymywać nawet do czasu aż dziecko zacznie siadać tak nas poinformowała pediatra.AnSan89, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
polecam poczytać artykuł o Lecytynie sojowej w mleku modyfikowanym.
Teoretycznie to nic zlego, ale niestety produkcja samej lecytyny sojowej jest GMO.
"Lecytyna sojowa w mleku modyfikowanym jest składnikiem niepożądanym. Znacznie lepszym wyborem może być lecytyna słonecznikowa. Lecytyna sojowa może pochodzić z tzw upraw GMO. Na etykiecie mleka dla dzieci można też znaleźć substancje, które nie są korzystne dla młodego organizmu, a pełnią jedynie funkcje smakowe. Lecytyna w naturalnej postaci nie jest szkodliwa, jest zdrowa dla organizmu. Jest substancją, która podnosi poziom HDL – dobrego cholesterolu, a obniża LDL, czyli złego. Problem tkwi w tym, że 95% soi pozyskiwanej na świecie jest modyfikowana genetycznie, a więc, jeśli nie zostało to zaznaczone na opakowaniu, prawdopodobnie jest to lecytyna GMO. Niestety na dzień dzisiejszy nie mamy dobrego sposobu jak sprawdzać za każdym razem zawartości lecytyny sojowej w mleku modyfikowanym.
"Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 09:14
-
niutek87 - to powodzenia na szczepieniach. nas czeka ta "przyjemność" po świętach.
AnSan89 - najważniejsze, tak jak napisałaś, że maluszek będzie bezpieczny.
w jaki sposób będziesz planujesz dokarmiać?
a jeszcze dopytam - czy suplementujecie się? mi si∑ właśnie skończyły tabletki mama dha plus i zastanawiam się, czy przy nich zostać czy może zakupić jakieś inne z kwasami omega3.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 09:40
niutek87, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Na tą chwilę dokarmiałam 2 butelkami mm. Lekarka kazała dawać 5-6. Poza tym Co drugie karmienie piersią dawać dodatkowo mm, znaczy po kp. Mnie to trochę nie przekonuje, bo jak on je powiedzmy 10 razy na dobę i połowa z tego to będzie mm to ja się z laktacją bardzo szybko pożegnam. Bez sensu trochę. Córki karmiłam prawie rok i szkoda mi, żeby on w większości mm jadł. Postaram się popracować z laktatorem i dokarmiać wtedy moim mlekiem.Muszę też zwracać większą uwagę na nocne karmienia, bo jak karmię na leżąco to on się chyba nie najada tylko przysypia🤷
Witaminy biorę takie jak w ciąży, ale często o nich zapominam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 09:42
Ada.. 31, jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej!
U mnie nieco smutniej. Nie chciałam Wam się za wiele żalić i w sumie dalej nie chcę. Wiele mam ma gorsze problemy, ale wczoraj dotarliśmy już do ściany i cóż... bardzo bolesna sprawa.
Moja mała najprawdopodobniej odrzuca pierś. Oczywiście walczymy dalej i jesteśmy w kontakcie z CDL, ale powoli muszę się z tym pogodzić. To okrutny widok, jak własne dziecko nie chce piersi, w której jest mnóstwo mleka, no ale cóż...
Może winny smoczek (nie miałam wyjścia, przy moich bólach i jej silnym odruchu ssania nawet nie mogę mieć wyrzutów sumienia), może mój bardzo silny wypływ, nie wiem. Na ten moment mała już głównie dostaje moje mleko z butelki i prawdopodobnie będę KPI, chyba że wydarzy się cud, a CDL znajdzie jakieś rozwiązanie.
No, ale tak jak mówiłam, jest mi bardzo ciężko, aczkolwiek nie chcę się nad tym rozwodzić. Nie chodzi o samo podawanie butelki, ale o to, jak ona płacze, gdy próbuję ją nakarmić piersią.
Prawdopodobnie przybrała za mało właśnie z tego powodu, a nie od szczepienia...
Dobra, koniec żali, nadrabiam!
Z dobrych rzeczy, malutka spała dzisiaj sama. W końcu mąż się wyspał.
Kilka z Was pytało o łóżeczko podróżne, wybraliśmy Caretero Esti. Jest fajnie wykonane, chociaż dosyć ciężko się rozkłada. No i przekonała mnie ta funkcja dostawki. Po złożeniu zajmuje tyle miejsca, co złożona choinka (na szerokość, bo na wysokość nie ma nawet metra chyba...)
A czemu się boicie wyjazdów? Ja się wręcz nie mogę doczekać. Zwłaszcza, że będę z mamą i siostrą i nianie same się znalazły. Istnieje nawet szansa, że wyjdę z mężem na kolację.
Niutek, Lovi 0-2 miały mniejsze tarcze, stąd moje porównanie. Ale mała nie chce innych smoczków, więc nie zamierzam jej zmuszać.
Joana, ciekawa jestem, jak Kaja zareaguje na Bibsa. Teoretycznie te smoczki mają złą i dobrą sławę jednocześnie.
Aneta, jeśli Wasza dostawka przyzwoicie się składa i macie miejsce, to bym nie kupowała. My mamy kosz Mojżesza i normalne łóżeczko.
Boziu, jak mi szkoda malutkiego...
U nas pomogło przejście na vigantol. Wcześnie brała d-vitum i były większe bóle.
Dziewczyny, powodzenia dzisiaj na szczepieniach!
Ada.. 31, Stokrotka 86, AnSan89, jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
AnSan- dziękuję za wyjaśnienie 🙂 zapisałam sobie ten sposób. Mam nadzieję że nie będę musiała z niego korzystać 😉
Jakieś dziwne u Ciebie te zalecenia co do dokarmiania. Wydaje mi się że trochę za dużo tego mm w Twoim przypadku.
Kasiu, to Tadzio już konkretny chłopak🙂 i konkretne kupy robi 😁
Aneta, super że udało się z kardiologiem 👍 ten holter to trochę upierdliwy ale warto zbadać.
Daj znać co powie pediatra. My już po szczepieniu. Nasza pediatra kazała nam więcej na brzuszku ćwiczyć. Tylko żeby jeszcze ten mały chciał współpracować...
Ada..31 to ta twoja Kaja to spryciula😁 ja to mam wrażenie że mój cwaniak robi podobnie z espumisanem. Wcześniej tak było z Wit d ale odkąd dajemy z probiotykiem to raczej łyka.
Mk Bambino- ja nadal biorę suple i dha. I magnez.
Dobuska, ja boję się wyjazdu z dzieckiem bo nam nie miałby kto pomoc. A liczyć na dobry humor Wiktora...Jeśli u Ciebie jest tyle chętnych do opieki to super🙂
Wiktor w koszu Mojżesza leżał może tydzień jako noworodek. Potem już nie akceptował go.
Wczoraj w nocy mały znowu się wybudził gdy go odkładałam do przystawki. I nie chciał spać. Oczy jak 5 złotówki, cały uśmiechnięty i zagaduje. Zostawiłam go samego bo stwierdziłam że skoro jest nakarmiony i odbekniety to czas żeby sam nauczył się zasypiać a moja obecność go tylko prowokuje. Trochę się wyciszył gdy wyszłam ale standardowo po ok 30 minutach płacz. Mąż tak go usypiał że zasnęli trzymając się za ręce😁 mąż w łóżku, mały w dostawce🙂
jaina_proudmoore, Ada.. 31, AnSan89, Kasiastaraczka, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Hej, miłego dnia. W końcu trochę słoneczka za oknem 🙂
Ale nie wiem czy się uda tego mojego kasztana wziąć na spacer 😈i czy zaśnie.
Najpierw to ja się muszę ogarnąć do wyjścia bo dziś się czuje jak pijany zając, już piłam kawę od razu po śniadaniu. To chyba wina pogody 🙄sama nie wiem.
Mój mały dziś je z przerwami na rozglądanie się i radosne pierdy 🤣🤣🤣
Napisze później bo mały jakoś marudny dzisiaj a ja mega senna 🙉
Wczorajsze odwiedziny = nerwy jak zawsze.
Dzwoniłam nawet do męża jak jego kochana mamusia umyła mojego laptopa i konsole mokra ściera. 🙄🤬🤣🙈powiem wam, to jest cyrk na kołach. Mały był o dziwo bardzo grzeczny, długo leżał na macie i się sam bawił itp ale co z tego, skoro ja musiałam pilnować i przestawiać po niej rzeczy.. bo jak zwykle zrobiła po swojemu. Pomimo moich próśb o stawianie gdzie było. 🤦♀️Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Mk bambino ha biorę dalej mama dha plus
AnSan lepiej żebyś dokarmiała swoim o ile dasz radę
A to ile przybiera Twój synek, że takie dokarmianie włączone ?
My przybralismy teraz 100 g w 3 dni,a mamy dokarmiać moim mleczkiem 80-100 ml na dobę i kontrola za tydzień
Dobuska przykra sprawa z tym odrzuceniem...ale jeśli nie kp to tak jak piszesz można i kpi
Na FB jest grupa dla takich mam- to da się zrobić 💪
Trzymam jednak kciuki żeby utrzymać kp
Stokrotka słodki widok dwóch chłopaków ❤️
U mnie też czasami mąż kładzie się na moim miejscu i trzyma Tadzia za rękę albo kładzie na nim rękę i tak sobie śpią
Jaina heh cyrki masz z tymi odwiedzinami
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31, AnSan89 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
@Ansan - dziwna sprawa z tym dokarmianiem 🙄położysz laktację w ten sposób na pewno. A ile waży twój mały?
Mój dostaje butle mm na noc jedynie. Jedna została i chyba się nie odzwyczai, teraz ma większa porcje nawet bo to już 3miesiac i nawet wypija cała po 21 i kupy nie robi od razu, tylko rano dopiero 🙊🙉ja nie wiem gdzie on ma miejsce na to jedzenie.
@Stokrotka- to dobrze, że Wiktorek był grzeczny w stosunku do holtera 🙂ja tam czekam na jakiś wyjazd; wiem ze może być ciężko ale nie chce siedzieć w domu, to nie dla mnie. My często jeździliśmy w góry; nie wyobrażam sobie żeby z tego zrezygnować. Mąż powiedział, że on małego nie wniesie do Samotni w Karkonoszach bo szybciej sam zejdzie 🤣🤣🤣wczoraj był pełen podziwu jak ja mogę go trzymać i tyle nosić, bo stw wieczorem, że jakiś ciężki jest 😜nasz pierwszy wyjazd to będzie nad morze, szybsza droga od nas, autostrada, mały lubi prędkość bo śpi. Teoretycznie jedna przerwa na karmienie i rozprostowanie małego od fotelika. 💪
@Dobuska - przykro mi, ze mała odrzuca pierś 😭mam nadzieje, ze CDL coś doradzi. Wiem, że ci smutno i źle, ale musiałaś dać smoczek bo wyjścia nie było. Dziecko ma być najedzone! To podstawa. Ale wiem, że to boli bo sama źle reaguje czasem na wieczorne mm dla małego. Skup się może na plusach - u mnie to chwila czasu wolnego dla siebie. Chociaż ja często idę wtedy spać… i tyle 🙄🤦♀️Po prostu po całym dniu już padam ze zmęczenia. Nawet z pomocą męża po południu. Chwilami mam wrażenie, że ostatnio mały daje popalić ale właśnie od 15-16 bo wisi i wisi na piersi.
@Niutek - mnie to brzuch rozbolał w poradni przed szczepieniem 🤣🤣aż uciekłam z gabinetu i się pediatra pytała męża czy się dobrze czuje 😎
@Aneta-a może przyczyna tkwi w mleku które Maksiu je? Pisałaś o kupach przy innym mleku. Może warto tu zgłębić temat.. szkoda Maksia naprawdę. Tyle się nacierpi plus te wcześniejsze badania jeszcze. Szkoda mi go 😢i dodatkowo was bo domyślam się jakie macie kombo nerwów i zmęczenia 😭może Fizjo coś pomoże albo ten sposób z oliwka?
@Joana - jak tam Kaja się miewa i jak piesek? ☺️
Te Bibsy maja zła i dobra sławę - ale samemu trzeba testować co mały/ mała polubi.
U nas dziś będzie próba z Nuk bo w końcu paczka dojdzie.
Poleciłaś mi kiedyś stronę na fb „ Niania od spania”
Dziewczyny. Rewelacja, zachęcam do zajrzenia 🙂💓przepiękne wspierające teksty
@Kasiu - piękna waga i ciężka kupa hehe. Zastanawiam się skąd tyle ciśnienia w tych małych ciałkach przy takich głośnych pierdach 🤣🤣z drugiej strony to w sumie dieta tylko mleczna wiec.. ☺️😜Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Jaina ja też mam wrażenie,że mój Tadzik po południu zaczyna wiszenie na piersi i raczej w nocy kupy nie robi,a teraz zrobił już drugą
Ja ściągam mleczko, przebierzemy się i idziemy na sosy,bo dziś cieplej podobno 🌞
Zajrzałam na tę stronę niania od spania, dobrze że to żadne treningi 💪🙂
My też pierwszy wyjazd planujemy nad morze
A dłuższy z przerwą szykuje nam się na święta do mojej mamyWiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 12:09
jaina_proudmoore, Aneta8, Ada.. 31, AnSan89, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Dzisiaj ważył 4200g, czyli wchodzi że przybiera 25g na dobę, trochę mało. On ogólnie na każdym ważeniu jest w dolnej granicy normy 🤷Postaram się z laktatorem popracować, bo nie wyobrażam sobie tyle mm w niego pakować.
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, mk_bambino lubią tę wiadomość