Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
AnSan89 wrote:O widzisz, jak on już w nocy siku nie robi to ja bym nawet nie wybudzała. Podkład obowiązkowo. Ja mam prześcieradła nieprzemakalne (kupiłam na allegro) i je podkładam pod normalne prześcieradło. Wiele razy uratowały mi materac przed zalaniem🙂 w razie gdyby się zdarzył "wypadek" to oba prześcieradła do pralki i zakładam nowy zestaw. Nie trzeba czyścić materaca, suszyć i kombinować w środku nocy🙂
O widzisz nawet nie wiedziałam,że są takie prześcieradła, muszę też kupić 🙂jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Przepraszam, że tak wpadnę i tylko się pochwalę, ale nie zdążę dziś Was nadrobić.
Powitaliśmy ten tydzień z zębem na przedzie😲😁!!!
(Co prawda na razie tylko się przez dziąsło przebił i widać białą kropeczkę coraz większą, ale mam dowód, że mój instynkt rodzicielski wygrywa. Tak jak mówiłam, górna lewa dwójka. Balbinka się trochę uspokoiła i co ciekawe, przez kilka dni przestawiła się na inny, bardziej normalny tryb życia - zasypia o 21-23 i budzi się o 9. Oczywiście, karmienia i przewijania w międzyczasie zalicza. Zaczyna już masować sobie po prawej... ale nie wiem czy to nie przypadek.)jaina_proudmoore, AnSan89, Kasiastaraczka, niutek87, Stokrotka 86, Joana23, dobuska, f_a_l_k, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Niutek są, są🙂 Ja mam u siebie na materacu też. Jak karmię w łóżku i mu się uleje to nie ma paniki😁
Myśliwa gratulacje dla Balbinki. Pierwszy ząbek na forum😁
Ja się zaraz do lekarza szykuję. Kompletnie jestem nie gotowa. 🤦Padłam wczoraj zaraz po małym i nawet ubrań jeszcze nie uprasowałam🙄niutek87, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Przepraszam, że zadko się odzywam, czytam, ale brak czasu na pisanie, chyba wy najlepiej mnie rozumiecie, jeśli chodzi o brak czasu
Myśliwa dziękuję za filmik, jeśli chodzi o walkę o laktacja. Tak nasza ma dosyć słabe przyrosty, ciągle z tym walczę, wchodzimy w 21 tydzień, powoli zaczynam czytać o rozszerzaniu diety. U nas waga urodzeniowa 3.5 (przy wyjaciu ze szpitala 2.9)a teraz mamy tylko 6.5...
Zaczynam myśleć o tych sklejonych wargach bo nie mam pojęcia jak to wygląda i które? Również mi o tym nigdzie nie mówili jedynie ost fizjoterapeutka wspomniała, żeby smarować maścią z Wit A, ale tak na zewnątrz warg dużych, aby tego uniknąćAneta8 lubi tę wiadomość
-
My już po wizycie. Były 2 szczepienia w nóżki i 2 doustnie-rotawirus i polio. Wzrost 64cm a waga 5600 g. Widziała go też pediatra. Powiedziała, że przyrost jest dużo lepszy niż do tej pory. Odbił wreszcie od minimum, ale powinnam go karmić też w nocy, żeby trend przyrostów się utrzymał. Za tydzień (od 4 miesiąca) mamy zacząć dawać żelazo. Dostałam zalecenie podawania warzyw, a owoce i kaszki od 6 miesiąca.
Inka lekarz powiedział Ci, że słabo przybiera? Mój urodził się 3100g, przy wypisie 2930g. Do tej pory ciągle się czepiali wagi, ale teraz powiedzieli, że jest ok. A Twoja córeczka waży prawie 1kg więcej. 🤷 Może nie ma się czym martwić i tylko dodajesz sobie stresu?
Z tym sklejeniem to chodzi tak konkretnie o wejście do pochwy... Musisz sprawdzić, czy jest otwarta czy zamknięta. Nie wiem czy się prawidłowo wyraziłam...😐
jaina_proudmoore, niutek87, Stokrotka 86, Joana23, Inkaa85, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Mysliwa gratuluję zabka 👏
Na mszy Młody chciał spać ale jak zawsze musi popłakać przed spaniem. Mąż go powoził wózkiem 20 minut i w końcu padł na całe 20 minut.
Wiecie że moje dziecko ani razu w dzień od urodzenia nie przespalo ciągiem 1,5h bez mojej pomocy (typu leżenie na mnie, bujanie, cyc).
Naprawdę zazdroszczę Wam tych nocy, u mnie raz policzyłam było 8 pobudek i po cycku nie zasypiał a płakał i musiałam wstać bujać. Serio czasami mam ochotę odstawić kp bo jestem jego smoczkiem. Nie tak miało to wyglądać że siku nie mam jak zrobić. A bujać to można karmiąc mm a kp miało mi pomóc w nocnych pobudkach, być lekiem na całe zło. A u nas tak to nie działa 😭 usypianie 1,5h na noc...
Dobuska ale z tego co pamiętam powrót na plecy będzie sporo później. Dzieci które umieją się przekręcać na brzuch mogą na nim spać. Gdzieś tak czytałam.
Joana Kajka waży super 💪
jaina_proudmoore, AnSan89, Agawa85, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Myśliwa, gratulujemy pierwszego ząbka!
AnSan, ja również nie wiedziałam, że są takie nieprzemakalne prześcieradła. Dzięki! Czadowo, że synek odbił
Jaina, jak się prowadziło muuvo podczas biegu (czyt. marszu;))? Nie chciałabyś kupić sobie spacerówki biegowej? ST jeszcze nie obejrzeliśmy do końca, zostały nam 2odcinki. Przerzuciliśmy się na dokument o dinozaurach „Prehistoryczna planeta” na Apple TV. Gorąco polecam!
Stokrotko, mam wrażenie, ze takie głupie komentarze już zawsze bedą.. trzeba chyba przywyknąć, bo ile to można tłumaczyć.. Całego świata się nie zbawi 😒 no i gratulacje taki j wyczynów na macie!
Aneta, super, że jest poprawa u Maksia! Dużo zdrówka :* Czekamy na info w piątek.
Kasiu, ekstra, ze żółty ser i twaróg przeszły! Trzymam też kciuki za jogurt Ja zaraz będę robić zamówienie na te wszystkie wegan jogurty, mleka owsiane itd Co do nerwów.. chyba każda mama je miewa 😘 Raz są lepsze, raz są gorsze dni
Dobuska, będziemy czekać na info jak się nowy laktator sprawuje Mocno kibicuję Twojej walce 😘
Inka, a kiedy urodziła się Twoja córa? Do 6miesiąca dziecko ma czas na podwojenie wagi urodzeniowej, jesteście już bardzo blisko 🤞🏻
Jeheria, prawdziwy czort się Tobie trafił.. Przylepa na całego.. Może jemu jest niewygodnie, za gorąco, za zimno, za jasno, za głośno, złe feng shui, cholera wie co, że tak nie chce zasypiać?
Zmierzyłam wczoraj Kajkę, bo u mnie w przychodni tego nie robią i ma już 64cm! Sprawdziłam na siatce centylowej i wagowo jesteśmy na 80centylu, a wzrostowo na 88! Duża panienka nam rośnie Jak tak dalej pójdzie to dogoni mojej przyjaciółki córeczkę, starszą o 3miesiące i nie będziemy mieli po kim ubranka dostawaćWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2022, 08:46
jaina_proudmoore, AnSan89, Stokrotka 86, Aneta8, Inkaa85, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Jeheria wrote:Wiecie te noce jeszcze bym przeżyła ale żeby w dzień dał się odłożyć i pospać beze mnie
Współczuje naprawdę.
Pamietam jak bardzo ci zależało na kp.
Jeszcze ta alergia na mleko nie pomaga z karmieniem mm.
Częściowo wiem jak to jest, ale u mnie się poprawiło i zmieniło.
Oby w końcu u ciebie było lepiej.
Długo już dajesz radę kochana. Niebawem rozszerzanie diety to i może lżej będzie 💝☀️😇
Trzymaj się ciepło!AnSan89, Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Jeheria wrote:Wiecie te noce jeszcze bym przeżyła ale żeby w dzień dał się odłożyć i pospać beze mnie
Po prostu ten typ tak ma, a może high need baby. Raczej jedzenie nie ma tutaj pewnie nic do rzeczy.
Jeheria przytulam mocno i życzę żeby mu to szybko minęło 😘jaina_proudmoore, AnSan89, Aneta8, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
u doroslych u niektorych osob na bezsennosc wplywa pelnia ksiezyca i dni w tej okolicy. W maju na przyklad pelnia byla 16.05. W czerwcu bedzie 14.06. Dzien przed i dzien po jeszcze moze byc problem z zaśnięciem. Nie wiem czy u dzieci tez to ma znaczenie.
jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Hej!
Jeju, u nas zęby plus chyba niesławny regres snu.
Płacze, wkłada wszystko do buzi, denerwuje się przy tym. Słaby apetyt. Drzemki w ciągu dnia tylko z wymęczenia, wieczorne zasypianie to horror. Plus jeszcze taki, że jak zaśnie o tej 22 to śpi do 6 rano wykończona.
Odpukać...
Trochę się to na mnie odbija psychicznie, bo ogólnie mam trudny czas, a teraz jeszcze młoda. Myśli czasem głupie, pełne słabości... ehhh:/
Teraz śpi obok, wykończona tak bardzo, że aż serce się kraje.
Kupiłam żel na dziąsła, ale na razie użyłam tylko raz, bo nie widzę jeszcze tego zęba i pewnie coś źle posmarowałam.
Tak się cieszyłam z tego laktatora, a ilości mi tak lecą w dół, że nie wiem czy dotrwam do niego...Cóż, trudno.
Falk, super, że chrzciny macie już za sobą! My dopiero w niedzielę, aż się boję. No i piękna waga!
Dokładnie tak jest z tym mm. Trochę jest moim zdaniem demonizowane...
AnSan, witaj w klubie
Też tak mam z prześcieradłem. Ostatnio tak się jakoś dziwnie ułożyła, że siusiu przeciekło i zrobiłam, jak piszesz.
Wpadaj do nas na grupę!
Kasiu, super, że po wizycie u fizjo jesteś spokojniejsza. Jakiś gorszy czas mają te nasze dzieciaczki...
Jaina, dobrze, że pozwalasz sobie na więcej luzu, czy to przy wyjściach, czy przy mm. Ty musisz być dla siebie najważniejsza, bo jeśli Ty będziesz szczęśliwa, Aleks będzie to czuć.
Niutek, ja w Ikei kupiłam takie wielkie na łóżko.
Myśliwa! Super! Mamy pierwszego zęba!
Jeheria, ale ja Ci współczuję... I podziwiam, że dalej dajesz radę z kp.
Co do powrotu na plecy to nie jest tak, że zawsze on jest dużo później. Nawet u mamyfizjoteraputki czytałam, że może być przed przewrotem na brzuch, po prostu okienko jest dłuższe. Mojej już się kilka razy zdarzyło, i nie był to upadek, jak wcześniej. Z tym spaniem też tak czytałam, ale jednak mam jakieś obawy... Na szczęście przez sen woli na plecach lub na boku.
Dobra, obudziła się i kopie mnie w laptopa
jaina_proudmoore, Aneta8, Jeheria lubią tę wiadomość
-
MyŚliwa wow pierwszy ząbek na forum! Ciekawe bo górne dwójki idą jako trzecie w kolejności ponoć. I to nie wcześniej jak po 9 miesiącu! Ale pomylić nie sposób, ząbki u dzieci są ostre 😃.
Jeheria ty to jesteś twarda babka! Faktycznie wymagające dziecko. Ja bym pewnie panikowała że moje nie dojada jak się tak zachowuje. Ja wiem że ważne są przyrosty ale to tylko tabelki a dziecko może mieć indywidualne potrzeby i pewnie bym dokarmiała. Ale to ja z moim świrem na jedzenie 😋. Podziwiam że ty zachowujesz zima krew.
AnSan to faktycznie drobinka z tego twojego malucha. Mój też się urodził 3100 a mamy już 6200 a ma dopiero 13 tygodni. I wcale nie jesteśmy wysoko w siatce centylowej. Podwoił wagę na 3 miesiące. Może twój tak po prostu ma, taki typ i nic nie zrobisz. Moja córka też teraz chudzielec i nie mogę jej poduczyć. Dobrze przybierała tylko jak była na mleku, potem tragedia.
Dobuska straszysz tym spaniem. U nas ledwo to się poukładało że młody śpi w dzień a zaraz to się może skończyć. Ledwo rutynę złapałam.jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
A mam do was pytanie- jak teraz usypiacie maluchy na drzemki? Ja dalej w rożku bo jest sztywny i mały się nie wybudza po odłożeniu. Ale raz że jest już ciężki a dwa że rożek już mały i wygląda jak przerośnięty hotdog. Myślę jak to zmienić...
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
f_a_l_k wrote:A mam do was pytanie- jak teraz usypiacie maluchy na drzemki? Ja dalej w rożku bo jest sztywny i mały się nie wybudza po odłożeniu. Ale raz że jest już ciężki a dwa że rożek już mały i wygląda jak przerośnięty hotdog. Myślę jak to zmienić...
Dwa rożki mamy ciut większe i jeszcze wyglada w miarę. 🤣
Ale wystaje niczym parówka z dużego hot doga hehe 🙃
Śpiworek miał raz i nie przypasował mu 🤷♀️ -
Falk, ja odkładam Kaję do łóżeczka, ona przyciska moją rękę lub pieluszkę i odpływa. Czekam na śpiworek, bo u nas jest już gorąco i poprzedni jest za gruby. Przykrywam ją dużą pieluchą, którą miałam do spowijania, a na noc przykrywam ją bambusowym kocykiem.
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość