Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiu, to może na dniach też mu zaproponuje wodę w bboxie. Nic na siłę ale może zalapie😉
Aneta, mam nadzieję że jednak mdłości mina i nie będą uciążliwe. I w ogóle że dobrze ciążę zniesiesz.
To teraz z macierzyńskiego na L4 wskoczysz?😉
Jaina, czyli dom przez dziecko zaakceptowany😉 z tym żelazem to była decyzja dr. Nie napisałam w sumie 😁 wyniki ok ale... Ja miałam CC, W. to wcześniak i miałam też silna anemię na samym końcu ciąży i początku kp. Normalnie dieta powinna zrównoważyć niedobory ale różnie z tym bywa. A że mój w grupie ryzyka to wolę żeby bral żelazo. Właśnie do końca 12 mca mamy zalecenie. Podaje mu innofer ( ten zwykły, nie baby) i nie ma żadnych efektów ubocznych.
AnSan to ty może przedszkole załóż 😉 serio ile ty masz na głowie 🙀 kurcze, mam nadzieję że te bóle i krzyki szybko się skończą. Wiem z doświadczenia że nic przyjemnego...
Dziewczyny, czy któraś z Was oddaje po macierzyńskim dziecko do żłobka i wraca do pracy?
jaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dziewczyny! Wku**a mam szalonego, od rana chodzę zła jak osa. Takie rodzinne perypetie. No nic.
Kaja ma dalej spięte bareczki 😔 Podłamałam się bardzo.. jest bardzo blisko wysokiego podporu (już od jakiegoś czasu), ale te barki ją blokują. Pani pokazała ćwiczenia. Doszliśmy też do wniosku, że będziemy do niej chodzić ze dwa, trzy razy w tygodniu, żeby ona pocwiczyla z małą, bo ja coś pewnie kuuurna robię nie tak. Do tego mam zjazd psychiczny przez tą dietę.. Mocno mi z tym ciężko 😔 Po plasterku sera Kajce wyskoczyły nowe krostki. Idę dzisiaj do apteki po specjalną maść, zobaczymy co dalej.
Kasiu, buziaki polroczkowe dla Tadzia! Brokuł jako prezent na pół urodzinki 🥰🥦 Ja mam zamiar dodawać olej lniany, słonecznikowy i rzepakowy - kupiłam zimnotloczone tutaj: https://www.olejznatury.pl/ Na olini.pl też są i jest nawet mieszanka „dla dziecka”. Ciekawe, że tak TSH poleciało.. może właśnie przez mniejszą ilośc żelaza? Sprytnie kuzynka zrobiła z tym bboxem
Stokrotka, u nas było dokładnie tak samo z pojawieniem się taty! Już mogliby ci tatusiowie się nie pokazywać Współczuję takiej nocy.. może jak zębole wyjdą to nędznie ciut więcej spokoju. A teraz nie ma też jakiegoś skoku w harmonogramie? Na zbadanie ferrytyny sami się zdecydowaliście czy z zalecenia pediatry? Brawa dla Wiktorka za zaakceptowanie nowego miejsca do spaniajaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość
-
Aneta, a w ciąży z Maksiem też miałaś mdłości? Dołączyłam do Was pózniej i tak pytam z ciekawości Super, że Maks już zdrowy! Pięknie się rozwija pomimo trudnego startu na tym świecie. Te cialka maluchów są jeszcze bardzo plastyczne i wierzę, że raz dwa wypracujecie te obecne niedociągnięcia 😘
Jaina, organizacja pierwsza klasa! Obsuwa może i jest, ale jak widać niewielka
AnSan, ja po raz kolejny nie mogę się nadziwić jak Ty ogarniasz całą gromadkę szacun x200! A tacie trzeba pogratulować, że zaczyna zmieniać nawyki żywieniowe. Jeszcze mu tą cukrzyce ładnie ustabilizujesz 😘
Stokrotko, ja wracam po macierzyńskim do pracy. Na ten moment chyba będziemy szukać niani na kilka miesięcy, a potem żłobek. Możliwe, że w styczniu podpiszą wprowadzą ustawę o wprowadzeniu dodatkowych 9tygodni tylko dla tatusiów. Wtedy plan mamy taki, żebym ja wykorzystała zaległy urlop, potem mój partner ma wziąć 2tygodnie z tych 9, wiec będziemy mieć już kwiecień ja w pracy od góry mam zawsze narzucone 3tygodnie wolnego w lipcu, więc jakoś musimy się przebimbać od kwietnia do czerwcajaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Jaina, następną wizytę mam 11.08 i już u docelowego lekarza u którego chce prowadzić ciąże 🙂 jestem jeszcze na grupie fb gestozowe mamy i tam polecają mi zapisać się jeszcze do hipertensjologa (lekarz specjalizujący się w leczeniu nadciśnienia tętniczego), także obgadam temat z moim nowym doktorkiem.
Stokrotko, tak planuje przejść na L4 (zawsze to trochę większa kasa). Niestety ominie mnie podwyżka, którą mam już zaaneksowaną, no ale i tak, żeby dostawać więcej musiałabym przepracować rok z taką pensją.. No lekko nie będzie, bo tez nam rata kredytu wzrosła dwukrotnie, no ale jakoś damy radę 🙂 zdecydowaliśmy się teraz na te wakacje kredytowe i wysłaliśmy dziś wniosek. Chcemy odłożyć te pieniążki i w grudniu nadpłacić kapitał. No i ogólnie był plan, ze ja wrócę do pracy a M poszedłby do żłobka.
Joana, tak, z Maksiem też miałam mdłości. Z nim odrzuciło mnie od słodkiego, a teraz mi wszystko za słone. Dbają o mnie te moje dzieci 😆
A z tym urlopem ojcowskim od sierpnia, to nie będzie on dotyczył dzieci urodzonych po sierpniu właśnie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2022, 14:00
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Witajcie 🙂
Od tygodnia jesteśmy u mamy. Nie piszę za bardzo, bo zazwyczaj pod koniec dnia padam na twarz. Trochę pomocy mam przy chłopakach,ale główny ciężar spoczywa na mnie. Dzisiejsza noc byla ciężka Andrzej spał ciągiem tylko 3 godziny, a tak to bardzo często budził się z płaczem. Dzisiaj rano pojawił się katar, który odciągam i obserwuję go. Dałam mu dzisiaj na noc paracetamol,bo widać,że zęby dają popalić mimo, że ich jeszcze nie ma. Bardzo mało mleka je w dzień, nadrabia w nocy. Rozszerzamy dietę od 3 tygodni, a Jedrek zjadł już dzisiaj cały mały słoiczek brokuła z batatem i później na podwieczorek jeszcze malutki słoiczek gruszki. Widać, po nim,że woli konkretniejsze jedzenie. Jak widzi łyżeczkę otwiera buzię i generalnie lubi jeść, co jest miłą odmianą po starszaku niejadku.
Marek zaczął ładnie mówić, może nie ma jeszcze szału, ale powie już o co mu chodzi. Odpieluchowywanie idzie ciężko. Przedwczoraj zrobił taką 💩 w majtki,że musiałam wyrzucić je do kosza razem z zawartością. Chciałam je zdjąć, on w nie stanął stopą i musiałam go myć, a przy tym czyszczeniu puściłam pawia 🙈 Dziwne, bo nigdy nawet nie zerwało mnie przy zmianie pieluchy. W dodatku wczoraj dostałam kolejny okres.
Najlepszym plusem pobytu u mamy jest to,że mam do kogo buzię otworzyć🙂
@Jaina super,że przeprowadzka idzie tak sprawnie 🙂
@Aneta super,że maluszek rozgościł się w bezpiecznym miejscu 🙂jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
❤️ Trzymaj matkę, nie dziecko!
🎈 Ponieważ dziecko jest pod opieką...
❤️ Dziecko jest nakarmione, wyprzytulane i obdarzone całą miłością świata nie tylko przez matkę ale i przez tatę, dziadków, rodzeństwo, kuzynów i przyjaciół.
💔 Ale to matka cierpi na braku snu…
💔 Ale to matka ma goją się rany po porodzie…
💔 Ale to matka czasami może siedzieć w łóżku i płakać czując się przytłoczona tym co dzieje się z jej ciałem i życiem…
💔 Ale to matka musi poradzić sobie z nadmiarem lub brakiem pokarmu…
💔 Ale to matka musi poradzić sobie ze strachem o dziecko…
💔 Ale to matka zostanie z tym dzieckiem, kiedy już minie pierwsza euforia i zachwyt rodziny noworodkiem…
💔 Ale to matka musi zmierzyć się z własnym wyobrażeniem o tym jaką jest matką, ponieważ w jej umyśle „ona nigdy nie jest i nie będzie wystarczająco dobra”…
❤️❤️❤️ Ale pamiętaj, że to matka jest całym światem tego dziecka i musi być wspierana, otoczona pomocą i opieka żeby nie zniknęła w tej poporodowej mgle…
❤️ Więc trzymaj matkę, nie dziecko.
❤️ Matka wie, że jej dziecko jest ważniejsze.
❤️ Dlatego karmi je o każdej porze,
przytula, pociesza i tuli gdy ono płacze i jest zawsze w gotowości aby jej dziecko czuło się zawsze kochane i bezpieczne.
❤️ Matka jest dla dziecka wszystkim.
💔 Więc to matka potrzebuje bardziej twojej miłości, opieki i wsparcia.
🎈 Nie traktuj matki jak by była tylko tłem dla dziecka.
❤️❤️❤️ Wierz mi- matka zapamięta na zawsze, kto ją trzymał kiedy była najsłabsza.
❤️ Więc zamiast „Idę zobaczyć dziecko”, spróbuj powiedzieć: „Przyjdę do ciebie i wtedy poznam dziecko. " ❤️
❤️ Bo matkę trzeba trzymać bardziej.
Beata Jasiowka MedicumAneta8, niutek87, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Hej,
Aneta jak macie znajomą fizjo to lepiej do niej,skoro w lux med i tak płacicie
To fajnie,że u Maksia wszystko w porządku już po badaniach
Oo trzymaj się z tymi mdłościami 😚
Dzięki w imieniu Tadzia 😚
Jaina TSH mam 0,222 ,a ft4 1,66
Ogólnie to bardziej chciałam sprawdzić co innego i nie robiłam ft3,bo nie miałam skierowania,ale myślę że endokrynolog mi da do powtórzenia
Dzięki za życzenia 🥰
AnSan 😚
Na więcej nie dam rady odpisać,bo wzięło mnie jakieś przeziębienie...
jaina_proudmoore, Aneta8, AnSan89, niutek87 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
@Kasiu - zdrówka dla ciebie 💚
Ja bym powtórzyła 3 tarczycową.
Sama biorę Euthyrox 75, w ciąży brałam 100. Bo jednak większe obciążenie i organizm pracuje/ pracował mocno 💪
@Niutek - niezła historia z 💩🙉
Ale nie ma co się dziwić, że aż cię zemdliło.
Im dziecko starsze tym te historie pieluszkowe pewnie ciekawsze.
@Joana - mam nadzieje, ze nastrój już lepszy 🙃😇
Nie wiem jak ty wnosisz gondole na 3 piętro serio 😛
A ten mikrobiom to jak ta mała istotka z reklamy hehe / musiałam to napisać 🤣
My nadal pakujemy/ pakujemy/ pakujemy.
Za tydzień mamy już spać w nowym domu 🙉
Olkowski dziś zjadł 0.5 jarzynowej.
Wsadziliśmy go też do spacerówki w domu, ale regulacja pasów równa się ryk wiec chwile posiedział i to byłoby na tyle. 🤯mam nadzieje, ze się polubi z nowym pojazdem.
Dziś się ledwo zmieścił w Body 68, także ciśnie na długość 🤣
W ogóle dziś przypadkiem go 2x usypiałam głosem swoim.
Widocznie tak nudno gadałam do męża co ma spakować na pon, że zasnął 🤣
Mam pytanie o poranne pobudki, czasem kawaler budzi się po 5 i potem bajlando zanim zaśnie 1-1.5 h, zje i oczy jak 5 zł i buszuje w łóżeczku. Tez wam się to przydarza? Ja jak widzę, która godzina to już dostaje nerwa rano. Bo wiem, że będę czekać, aż padnie bo oczywiście to dziecko bez pleców 🤣
Spokojnej nocy i niedzieli 💚🌷💚🌷💚🌷Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2022, 18:58
Aneta8, AnSan89, Joana23 lubią tę wiadomość
-
Dobry wieczór dziewczyny
Mamy już dwa zęby Dzisiaj i wczoraj byli u nas znajomi (inni;)) z dziećmi i Kajka ładnie sobie poradziła. Na początku chciała być u mnie na rączkach, ale udało ją się po jakimś czasie odłożyć na matę. Cieszy mnie to mocno
Jaina, nastrój lepszy, dzięki W tygodniu bierzemy dwa dni diety pudełkowej, żeby trochę zjeść coś innego i podpatrzeć pomysły na posiłki. Więcej nie chcę, bo ta wegańska dieta opiera się na soi, a wiadomo, że z tym przesadzać też nie można. Nie bardzo wiem o jaką reklamę chodzi nie mamy telewizji aaa, obejrzeliśmy ST - trochę jestem zawiedziona, że będzie jeszcze jeden sezon. Ładnie to połapali i wydaje mi się, że on będzie taki mocno na siłę. Kajka wstaje zazwyczaj około 6:30 (czasem 6:15, czasem 6:45). Moze za późno kladziecie Aleksa spać? Albo za wcześnie hahahah Rety, już za tydzień nowy dom! Czad! Będziecie tęsknić za obecnym lokum?
Niutek, tej sytuacji z kupką nie zazdroszczę.. ale mam nadzieję, że u Twojej mamy Marek już załapie o co chodzi 🤞🏻
Kasiu, dużo zdrowia!
Aneta, ta ustawa o dodatkowym urlopie nie wejdzie od sierpnia, jeszcze trwają nad nią prace i coś przebąkują o styczniu. Póki co chyba się będziemy łapać na te przepisy. Maksio na dietce bez soli, więc w sumie idealnie się składa 🙃jaina_proudmoore, AnSan89, Aneta8, dobuska, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Kasiu dużo zdrówka dla Ciebie i siły 😚
Jaina, Maks chodzi spać ok 21, budzi sie na mleczko najczęściej ok 4, ale zdarza sie, ze i o 5 czy nawet po 6, ale zje i dalej idzie spać. Wstaje 7:30-8:00. Nie wiem co bym zrobiła, gdyby budził sie o 5 😅 mam nadzieje, ze już sobie tej granicy pobudki nie przesunie 😜
Joana, gratuluję ząbków! 🤓 ta buzia jest z nimi taka urocza 😊jaina_proudmoore, AnSan89, Joana23 lubią tę wiadomość
-
Hej!
Wróciłam z tygodniowego urlopu nad morzem. Nie miałam prawie wcale internetu, więc było ciekawie. Ale czy odpoczęłam? Średnio. Jednak dopóki dziecko nie siedzi, nie bawi się samo, to mój kręgosłup był zaangażowany przez większość dnia.
Dzisiaj pierwszy raz usiadła w krzesełku z Ikei. Zamontowałam też poduszkę i ogólnie trzymała się stabilnie, chociaż nieidealnie. Jednak ja ją karmie sama na kolanach i jest mi bardzo trudno. Musze ogarnąć podnózek, bo nie mam zamontowanego, a jest bardzo ważny.
Często zjada już 125 gramów ze słoiczka, ale nie zawsze.
Powoli też mieszamy bebilon 1 z 2.
No i ostatnio znowu lepiej śpi. Wieczorem jest kąpiel, ubieram ją w piżamkę, włączam na Spotify dźwięk deszczu , daję mleczko i kładę się z nią do łózka, daje smoczek, przytulankę i zasypia szybko. Mąż odkłada ją do łóżeczka i na przykład dzisiaj spała do rana. Ale to żadna moja zasługa, zwykłe szczęście.
A tak to nie ma zęba, nie siada, nie powtarza za mną żadnych sylab. Nie spieszy się, ale jest wesoła i żywotna, więc się cieszę tymi chwilami.
Stokrotko, ja tam jadę na słoiczkach do momentu, kiedy nie zaczniemy BLW. To inne słoiczki, niż były dostępne kiedyś. Teraz ładne składy, wygodne. No trzeba sobie troszkę ułatwiać, bo i tak nie ma lekko. Ty szczególnie nie miałaś lekko!
A i sama widzisz, jak W chętnie zjada. No i gratuluję przenosin do łóżeczka! Moja śpi od początku sama (musi zasnąć ze mną w łóżku). Co prawda kupiłam barierkę do łózka, ale to na trudne chwile. Bo zdarza się jakiś dramat i chce spać ze mną, a wtedy nie jest już bezpiecznie.
Okeeeej, to już nie kupuj za dużo tych pieluch! A tak serio, no tak kiedyś robili. Dzieci ledwo siadały, a już odpieluchowali. Mama mi mówi, że to wynikało raczej z tego, że z pieluchami było ciężko. Pampersy drogie, a pranie było wtedy jeszcze uciążliwe. No i ludzie robili jak robili. Taka anegdotka, że jakiś czas temu trafiłam na artykuł, w którym matka pisała, że jej dwutygodniowe dziecko już nie potrzebuje pieluch, bo daje znać. 😂
Joana, wczoraj byłam w Ikei, żałuję, że nie przeanalizowałam wcześniej Twojego posta! Ale dodam teraz do listy zakupów.
Prykro mi, że ciągle problemy z BKM
Jeheria, współczuję tego gryzienia. U nas też sa pobudki na smoczek.
Jaką kaszkę podajesz?
Ja daję młodej słoiczek przed mlekiem, tylko wtedy mi je. Potem dopija mlekiem.
Niutek, ale przeboje!
młoda sie awanturuje, idę z nie na spacer!
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Co za pogoda dziś straszna... Ani wyjść na spacer ani nic. A miałam dziś iść z dziećmi na festyn 😥.
Ja diety ciągle nie rozszerzam ale chętnie dowiem się czy te wkładki miękkie do fotelika z Ikei wam się sprawdziły. Ciągle myślę czy dokupić... I jakie śliniaki polecacie? Czy któraś korzysta z maty EZPZ?
Aneta8 ja mam znajomą która zaszła w ciążę trzecim miesiącu po porodzie cesarką i wszystko się dobrze skończyło i na teraz dwie śliczne córeczki. Lekarz jej wcale nie straszył, nawet uspokajał że zanim brzuch zacznie rosnąć i blizna pracować to jeszcze sporo minie i jest czas na regenerację. Myślę że będzie dobrze z tą ciąża 🙂. Jedynie co to raczej nikt nie pozwoli ci spróbować urodzić naturalnie i pewnie jesteś skazana na drugie CC.
dobuska co to za kubek z Ikei? Ja bardzo lubię IKEA za genialne pomysły i że tam wszystko jest takie sprawdzone.
Dobuska zazdroszczę wczasów nad morzem... Też bym się gdzieś wybrała ale to dopiero jesienią pewnie nastąpi.
jaina_proudmoore mój mały chodzi spać po 20 i budzi się w okolicach 8 rano. W międzyczasie przynajmniej 3 pobudki na cyca ale na szczęście na śpiocha. Też byłabym bardzo niezadowolona gdyby mi się o 5 rano budził...
Stokrotka 86 ja mam zamiar poszukać opiekunki dla dziecka po skończonym roku. Ja sobie spokojnie wrócę do pracy a opiekunka będzie pewnie przez 1,5 roku do czasu przedszkola.
A jak u was dziewczyny z spaniem w dzień? Ile razy i jak długo śpią wasze dzieci?!Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Aneta, jeszcze tylko, jak się czujesz?
Mdłości mdłości mdłości 🤢🤢🤢 i nic więcej chyba nie napisze 😂jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Falk, dziękuje Ci za tę pozytywną historię 😊
Jeśli chodzi o rd to my karmimy się na razie w bujaczku. Fajnie się sprawdza, dużo wygodniej niż na kolanach. Fizjo zabroniła nam jeszcze młodego sadzać do krzesełka. Widziałam te maty w necie, ale na razie zdecydowałam się na zwykle naczynia, zwłaszcza, ze i tak ja karmie łyżeczką. Swoją droga już jest porysowana od spodu zębiskami 😆
Jeśli chodzi o dzienne drzemki to mamy 4 po 30 min. Ale np wczoraj jak poszliśmy spać wszyscy razem to udało się godzinę 😃jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Falk, ja mam te wkładkę do krzesełka właśnie i jestem zadowolona. Bez niej młodej bym nie wsadziła jeszcze. na shopee dokupilam tez podnózek i silikonowa matę na tackę.
Moja mała śpi 3-4 razy dziennie. Raczej trzy razy, regularnie dosyć, wiec już mniej więcej wiem, kiedy co i jak.
Aaa i kubek ten
https://www.ikea.com/pl/pl/p/boerja-kubek-dla-dziecka-20213883/
Chwyciłam go w ostatniej chwilo ze względu na cenę. A tu młoda chętnie z niego pije wodę.
Aneta, o maj gad. Już zapomniałam, jak to było. Inaczej niż z M?jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Dobuska, tez juz zdążyłam zapomnieć, ale chyba jest gorzej niż z M 🙈
Muszę się wybrać do ikei 😄dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość