X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, dziękuję za gotowca z linkiem 😀

_nova, no coś Ty dziecku ciastka zalujesz, wg babcinej teorii powinnaś jeść teraz za 2, także jedno Twoje, drugie Czarusia😁

_nova lubi tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka wrote:
    A w jaki sposób powierzchownie? Myślałam o przecieraniu chusteczkami nawilżanymi ale nie tymi wodnymi tylko np babydream sensitive. Starczy?
    Ja tak robię, tylko przecieram chusteczkami :)

Milanka lubi tę wiadomość

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa współczuję czekania, ale jak już cię poloza w sali to sobie odpoczniesz..

Co do odwiedzin mnie parę godzin po cesarce odwiedził mąż z teściową z racji tego że lezalam ponad 100 km od domu, a mąż chciał do córki do szpitala z kimś jechać (była na oiomie w innym szpitalu) ale jakoś mi to nie przeszkadzało, może dlatego że całkiem dobrze z teściową się dogaduje :) było mi tylko przykro jak do innych dziewczyn przychodzili członkowie rodziny i zachwycali się dziećmi, a ja mojej córki przy sobie nie miałam i widziałam tylko na zdjęciu. Ale same wizyty mi nie przeszkadzały :)

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Właśnie do mnie jak tesciowie przyszli to przystawili krzesełka do łóżka i się gapili. Najgorsze wspomnienie z porodu. Leżysz jak te zwłoki w brudnej koszuli. Boli wszystko, w moim przypadku po nocy kiedy odeszły wody i nie spałam nic a nic i kolejnej kiedy udało mi się usnąć na może 2 godz. I te pytanie teściowej czy brzuszek boli. A na wnuka nawet nie spojrzeli. Rozplakalam się wtedy i mąż zaraz ich wyprowadził. Ja od początku ich wizyty miałam ochotę krzyczeć wynocha.
    Wrrrr teraz te wspomnienia wracają jak myślę o porodzie.

Mam nadzieję, że moja familia posłucha i nie będzie najazdu. Powiedziałam, że mają czekać z wycieczka na telefon i moja zgodę. Bez tego ani rusz. Jak nie będę w nastroju i w zdrowiu to zapraszamy do domu, a do szpitala zakaz.

Choć swoich rodziców czy teściów jeszcze może bym przebolala, ale psychicznie byloby ciężko. Ale jak się ogarnąć i nie wybuchnąć, gdy do towarzyszek z pokoju przyjda oglądacze. Koleżanka opowiadała, że jak leżała na sali bodajże 5 osobowej (jeszcze 10 lat temu w USK norma), to do Pan przychodziły hordy. Często bardziej zainteresowane innymi pacjentkami, niż swoim nowonarodzonym potomkiem. Nawet był jeden mąż, co bardziej ciekawiły go podczas karmienia cycki innych Pan niż rodzonej żony. Koleżanka mówiła że trauma olbrzymią, bo musisz do toalety i wstydzisz się wynurzyc spod kołdry. Teraz mówi, że byłaby bardziej asertywna, ale wówczas 23 lata, pierwsze dziecko.

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce tylko męża i córkę. Rodzice zapewne przyjada teź raz czy dwa,teściowa stawiam że nie odpuści i bedzie za moim mezem i Polą lazic i przyjedzie i oczywiscie obiad wpychac. Tesciu mam nadzieję, że odpuści jak poprzednio.
    Co do odwiedzin to 2-3 tyg.to absolutne minimum dla odwiedzin.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jak CC był nagłe o o 13 nastej, to jak mnie przywieźli na moją sale to już byli i rodzice i teście i szwagierka wpadła po pracy bo ma blisko...no rany ręce opadają. Na drugi dzień jeszcze brat z bratową i teściowa z rosolem z gołębia który jeszcze przy niej musiałam jeść! I skąd ona tego gołębia wzięła to do dzisiaj nie wiem, ale mi niedobrze na samą myśl... No i też pamiętam te akcje, że czuję że mi coś przecieka i chce do toalety prędko a tu teść siedzi w najlepsze i czuje się mega skrępowana tą sytuacją. Najbardziej to mi jeszcze pasowało jak mój tata wpadł bo on zawsze dużo pomógł i młodego przewinął i podał itd. No ale czuję że u mnie zakaz odwiedzin nie przejdzie, także jakoś muszę się na to znów przygotować.

Milanka lubi tę wiadomość

• meerici Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    U mnie w 3 tygodnie z 4 cm na 2,8 cm. Powiedziała, że sporo, ale na wizytę kazała przyjść dopiero za 3 tygodnie, więc chyba nie przewiduje, że coś się wydarzy.
    I jeszcze mi się przypominało, że jak byłam w szpitalu z szyjką 14 mm w 30 tygodniu to dostawałam 2x200 luteiny a przy wypisie (po tygodniu) sam ordynator zalecił żeby tyle nie brać wiec zeszłam do 2 x 100, także wydaje mi się ze przy Twojej szyjce i etapie na jakim jesteś naprawdę nie masz się o co martwić i ta ilość luteiny jest dobra. Tylko wiadomo, bez szaleństw, lepiej tryb kanapowy włączyć 🙂

Aaga ja myślę, że może być tez tak, że z czasem wszystko będzie na nas zwalone i będą gadać, że kontakt się urwał, bo nie dość, że się przeprowadzili to jeszcze teraz dziecko. Ale teraz po tych kilku miesiącach widzę, ze niektórych znajomosci to mi żal nie będzie. Także nie ma tego złego 🙂

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammarylis, lubię za gołębia. Pal licho skąd wzięła, choć nie ukrywam ciekawa sprawa, ale ze ona go wypatroszyla, oskubala i ugotowala🤣

ammarylis lubi tę wiadomość

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które nie donosiły poprzedniej ciąży: myślałyście o tym, żeby polozyc się w szpitalu po to, żeby podali sterydy na płuca? Ja od kilku dni mam taką rozkmine, że jakbym urodziła wcześniej, to maluszek byłby zabezpieczony po podaniu sterydu. Pytam z czystej ciekawości. Nie mam pojęcia, czy takie coś wogole jest praktykowane. Ot, takie nocne przemyślenia baby w ciąży 🙃
    Nie ma szans
    Oni zahamują skurcze i wtedy podadzą sterydy co 6 h.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moze się orientujęcie, bo nie mogę się dodzwonić. Obecnie nie mam dostępu do Ikei, w Białymstoku jest tylko punkt odbioru, czy jak chcę produkt, który nie jest dostępny online, to ten punkt może mi go sprowadzić, czy tylko przez normalne sklepy?

• moni05 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu tylko mąż i moja mama. Mama dlatego, że mąż pomoże mi się wykapać, a mama zajmie się młodym. Mąż może być w szoku 😋 to jego pierwsze dziecko, w dodatku takie maleńkie 😁
    Ale o nikim innym mowy nie ma. W domu, jak już się lepiej poczuje to moje siostry i rodzice do pomocy, będę potrzebowała. A teściowie i cała reszta po miesiącu, co najmniej.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • japonka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które nie donosiły poprzedniej ciąży: myślałyście o tym, żeby polozyc się w szpitalu po to, żeby podali sterydy na płuca? Ja od kilku dni mam taką rozkmine, że jakbym urodziła wcześniej, to maluszek byłby zabezpieczony po podaniu sterydu. Pytam z czystej ciekawości. Nie mam pojęcia, czy takie coś wogole jest praktykowane. Ot, takie nocne przemyślenia baby w ciąży 🙃
    Nie wiem czy prewencyjnie się tak da jeśli nie masz wskazań. Jak coś się zacznie dziać przed czasem to i tak podadzą i może dostaniesz coś na wstrzymanie akcji na czas podania obu dawek tak jak u mnie było.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziwnie się czuje, tzn ciśnienie ok, ale jak mam skurcze, a zdarza się to kilkanaście razy dziennie to aż mnie przytyka tzn ciężko się oddycha i nagle jest mi mega gorąco, wręcz pot mnie zalewa, chwila mija i przechodzi. Miała któraś z was tak ?

oar843r8hxms7jm7.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka przekonałaś mnie, no! Dwa ciastka się należą, jak nic!

Historia twojej koleżanki przypomniała mi zachowanie męża jednej babeczki z sali 🤦 on wprawdzie nie interesował się cyckami innych mam (chyba), ale był tak natrętny, głośny i ogólnie wszędobylski, że miałam go dosyć po 10 minutach. Ciągle o coś pytał, wszystko chciał wiedzieć i nie interesowało go, że właśnie chciałaś na chwilę się zdrzemnąć lub po prostu zająć się dzieckiem. Przychodził dwa razy - rano w porze obchodu i wieczorem, ok. 19. Raz pielęgniarki musiały go 3 razy wypraszać z sali, a ten za każdym razem wracał, jak gdyby nigdy nic. Za trzecim razem akurat wszedł, jak lekarz kończył oglądać mi krocze, ale na szczęście zdążyli mnie przykryć.na samo wspomnienie mnie trzepie...

• Atyde Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammarylis ten rosół mnie rozwalił :)

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezuu... Ja w sumie tyle odwiedzin nie mialam, ale jak napisałaś o rosole to w głowie pojawilo się widmo bawarki i budyniu... Moja mama mi dzień w dzień serwowała niby na laktację jak do domu wrocilam... Bleh...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammarylis zrobiłaś mi dzień tym rosołem z gołębia hehe :) panicznie boje się gołębi więc i pewnie rosołu bym nie tknęła :)

Ja już na sali. Mam swoje łóżko. Już że mnie krew wyssali, pobrudzili żelami na USG na ktg i wszystko w tym żelu.
    Tym razem z 3 piętra trafiłam na 4 zaraz drzwi obok porodówka więc już bliżej niż dalej hehe

moni05, kalcia, Cabrera, silent, japonka, mia4444, Aaga, eemmiilliiaa lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Dziewczyny, dziwnie się czuje, tzn ciśnienie ok, ale jak mam skurcze, a zdarza się to kilkanaście razy dziennie to aż mnie przytyka tzn ciężko się oddycha i nagle jest mi mega gorąco, wręcz pot mnie zalewa, chwila mija i przechodzi. Miała któraś z was tak ?

A bolesne te skurcze? I co ile? Bo może dobrze by było pojechać gdzieś, żeby Cię pod jakieś ktg podłączyli i sprawdzili. Ja dwie doby od takich nieregularnych skurczy (ale u mnie były bardzo bolesne i już w okolicy terminu) urodziłam tak więc ten tego..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Tak, od 20tc coraz mocniej. Teraz to już w ogóle, te przepowiadające są straszne, bo czasem idą z krzyża. Szyjka mi przez to poszła z 3,9 na 2,5 w miesiąc :/ kiedy masz wizytę?

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa, widać że dziś Ciebie szybciej ogarnęli niż wczoraj. Służba zdrowia...

Kookosowa lubi tę wiadomość

‹‹ 1021 1022 1023 1024 1025 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ