X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka, znów łącze się w bólu. Też pod prysznic szłam następnego dnia po urodzeniu, bo wcześniej nie byłam w stanie, na obchodzie głupio mi się pytali, czemu jeszcze prysznica nie wzięłam (też leżałam w szpitalnej koszuli do porodu), więc im mówię, że mocno krwawię i jak wstaję ledwo jestem w stanie ustać. Umyłam się jak mi mąż przyjechał i przejął dziecko i miałam pewność, że usłyszy jakbym się gibnela w łazience. Pierwsza przyjechała moja mama, zaraz po tym jak się umyłam, posiedziała chwilę i luz. Potem mi teściowie jeszcze wpadli i ciotka, i też to wspominam średnio, bo wyglądałam jak pół dupy zza krzaka, no ale jak bym mogła powiedzieć, żeby nie obejrzeli sobie pierwszej wnuczki :-/
    Teraz się nastawiam na podobny scenariusz, choć też mam nadzieję, że poród pójdzie szybciej i będę mniej zryta.

Co do lewatywy. Nie miałam, nie uważałam tego za konieczne. I w trakcie porodu coś tam zf mnie poleciało, choć nie wiele, ale i tak byłam w takim stanie, że choćbym pół porodówki im obesrala za przeproszeniem, to bym się tym nie przejęła ;-) człowiek na skraju omdlenia, gdzie ból jest nie do wytrzymania naprawdę nie myśli, czy kogoś obesra przy tym, tylko się modli, żeby dziecko wyszło i ból się skończył. Więc teraz też nie myślałam jeszcze nad tematem, w sumoe to tam gdzie rodziłam nawet mi tej lewatywy nie zaproponowali.

Konieczynka lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które nie donosiły poprzedniej ciąży: myślałyście o tym, żeby polozyc się w szpitalu po to, żeby podali sterydy na płuca? Ja od kilku dni mam taką rozkmine, że jakbym urodziła wcześniej, to maluszek byłby zabezpieczony po podaniu sterydu. Pytam z czystej ciekawości. Nie mam pojęcia, czy takie coś wogole jest praktykowane. Ot, takie nocne przemyślenia baby w ciąży 🙃
    Ja nie , w moim przypadku dobę po podaniu 2 dawek sterydów córka zaczęła się dusić- nie nadążała pewnie za ich dalszym rozwojem.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e576a1a9682e.jpg

kasia1518, ManiaM, przedszkolanka:), ammarylis, Milanka, Kookosowa, japonka, sunshine03, mia4444, Konieczynka, nuśka91, eemmiilliiaa, brunetka91 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni05, Jupik - nie są bolesne, raczej nieregularne ale coś za częste mi się wydaje niż zwykle .. może to przez tą pogodę. Wizytę miałam tydzień temu, następna 16.09 A jeszcze 5.09 na nfz ale idę tylko po skierowanie na badania krwi.
    Wzięłam dziś 2x magne b6, jeszcze wezmę z jedną tabletkę i odpoczywam generalnie mimo burdelu w domu. Powiesilam tylko dwa prania bo wczoraj wróciliśmy z nad jeziora i trochę się uskładało.
    Jak do wieczora nie przejdzie to pojadę na KTG do szpitala. Bo aż ciężko się oddycha

moni05 lubi tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po porodzie z kolei bardzo dobrze się czułam. Po 2h os porodu szłam się myć (bardzo mi to pomoglo) dostałam śniadanie o 4 rano i na salę 😉
    W szpitalu byliśmy 5 dni, więc odwiedzin trochę mieliśmy, ale raczej to były krótkie wizyty 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    e576a1a9682e.jpg
    Buhahahahahahaha sikam!

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Moni05, Jupik - nie są bolesne, raczej nieregularne ale coś za częste mi się wydaje niż zwykle .. może to przez tą pogodę. Wizytę miałam tydzień temu, następna 16.09 A jeszcze 5.09 na nfz ale idę tylko po skierowanie na badania krwi.
    Wzięłam dziś 2x magne b6, jeszcze wezmę z jedną tabletkę i odpoczywam generalnie mimo burdelu w domu. Powiesilam tylko dwa prania bo wczoraj wróciliśmy z nad jeziora i trochę się uskładało.
    Jak do wieczora nie przejdzie to pojadę na KTG do szpitala. Bo aż ciężko się oddycha
    Może spróbuj więcej magnezu, ja biorę 3x3 jako normalna, codzienna dawkę

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok spróbuje, mi do tej pory wystarczala 1 tabletka dziennie. Chyba zwiększe dawkę. No nie mam na nic siły...

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,Moni wszystkiego najlepszego🍰🍰Do mnie dziś przyszła paczka że Smyka zamówiłam kocyk jest super ciepły na przecenie za 40zl polecam serdecznie na jesień idealny😉i przyszło mi jeszcze polecone przez położna urządzenie zwane nipletek:)ponieważ mam problem z wklęsła jedna brodawka i już go wypróbowałam i działa super,wyciąga idealnie:)więc jak by któraś miała taki problem to polecam😉

moni05 lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM ja bym się wystraszyla i pojechała jednak na ktg bo do tej pory żadnych skurczów nie mam. Co do rosołu to nie wiedziałam z czego jest.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Ok spróbuje, mi do tej pory wystarczala 1 tabletka dziennie. Chyba zwiększe dawkę. No nie mam na nic siły...
    Jejku to naprawdę malutko i tak, ja brałam 3x2 to lekarz mi zwiększył, a jak miałam niedobór magnezu to właśnie miałam skurcze

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milanka oj tak dzie 3 godziny a nie 8 więc luksusy. :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • silent Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego Moni :)

ManiaM, moim zdaniem to zwyczajne skurcze BH, i tak późno zaczęłaś je mieć. Ja mam bolesne i zapierające dech w piersiach od 16 tc, teraz jest coraz gorzej. Ale oczywiście lepiej sprawdzić, żadna z nas nie da Ci gwarancji czy u Ciebie to fizjologia. Dla pocieszenia powiem, że miałam ich znacznie więcej w pierwszej ciąży niż teraz (kilkanaście dziennie) i spokojnie dociągnęlam do terminu.

moni05 lubi tę wiadomość

3uqruv0.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znacie sposób żeby sobie ulżyć chyba z rwa kulszowa? Mam niesamowity ciągle ból od tylnej strony prawego uda, zaraz pod posladkiem. Ledwo chodzę :(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Dziewczyny znacie sposób żeby sobie ulżyć chyba z rwa kulszowa? Mam niesamowity ciągle ból od tylnej strony prawego uda, zaraz pod posladkiem. Ledwo chodzę :(

Mi jedyne, co przynosi troszeczkę ulgi to rozmasowanie tego nerwu kulszowego piłeczką sensoryczną. Cos w tym stylu:
    https://www.orteo.pl/pilki-rehabilitacyjne/pileczka-rehabilitacyjno-relaksacyjna-z-kolcami-9-cm-kolczatka?gclid=CjwKCAjwqZPrBRBnEiwAmNJsNi7gi-_cEDufm9yjCBVI9bdCwe0jmHkUmCmVX2U7tvM5txcnCWN4QxoCziAQAvD_BwE
    Ale niestety, całkowicie to nie przejdzie 😞 zależy od dnia, od ułożenia dziecka itd. Jedyne, co pomoże to poród... 🙈

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Nie ma.. Też ledwo chodzę, cały posladek boli jak nie wiadomo co

Sarrrra lubi tę wiadomość

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Mi jedyne, co przynosi troszeczkę ulgi to rozmasowanie tego nerwu kulszowego piłeczką sensoryczną. Cos w tym stylu:
    https://www.orteo.pl/pilki-rehabilitacyjne/pileczka-rehabilitacyjno-relaksacyjna-z-kolcami-9-cm-kolczatka?gclid=CjwKCAjwqZPrBRBnEiwAmNJsNi7gi-_cEDufm9yjCBVI9bdCwe0jmHkUmCmVX2U7tvM5txcnCWN4QxoCziAQAvD_BwE
    Ale niestety, całkowicie to nie przejdzie 😞 zależy od dnia, od ułożenia dziecka itd. Jedyne, co pomoże to poród... 🙈
    Mam to. Mam tym masować w miejscu gdzie boli?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Nie ma.. Też ledwo chodzę, cały posladek boli jak nie wiadomo co
    Nigdy takiego bólu nie czułam kończyn. Nigdy. Masakra. Nie dam rady 3 tyg do cc

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, spokojnie możesz brać magnez 3 x 2 tabletki. Do tego przydałaby się luteina lub duphaston - No ale najważniejsza to wizyta u lekarza :)

Sarrra, rwę niestety trzeba przeczekać...ja miałam ucisk taki, ze chodzić przez miesiąc nie mogłam, przeszło od kilku dni...wiec tylko czas pomoże :)

• moni05 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Mam to. Mam tym masować w miejscu gdzie boli?
    Tak, jeśli od pośladka czujesz ten ból to właśnie tam i krzyż w prawo. Bo mówiłaś o prawej stronie. Mi mąż masuje, zaczyna się powoli i sama zobaczysz czy ruchy pionowe czy okrężne bardziej Ci służą. I ruchy stopniowo mocniejsze, coraz bardziej przyciskamy. Jakbyś chciała coś zbitego rozsmarować na boki.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 1022 1023 1024 1025 1026 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ