Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
moni05 wrote:Nie. Jest wysoko.
-
moni05 wrote:Co następuje... po 3h oksy dostałam okropnego bólu głowy (jak zawsze), chwile później mdłości, wymioty. Po 5h poprosiłam o odłączenie.
Schemat z pierwszej ciąży się powtarza, ewidentnie reaguje na nią po prostu źle. Ja już psychicznie i fizycznie nie mam siły na to wszystko.
Mój lekarz mówi, że ma plan, że ma dyżur jutro, ale nikomu nic nie mam mówić. Bardzo mnie to niepokoi. Wydaje mi się, że on chce przebić mi po prostu pęcherz. Przy zerowej akcji ja nie uważam tego za rozsądny pomysł... nie podoba mi się to 😞 co ja mam robić?
Zaraz nadrobię.ból głowy do porodu to raczej mało fajne,też bym chyba chciała żeby odłączyli:/ A wody jak przebija to pewnie z nastawieniem na ciecie:/
2017 #1
2019 #2
-
aga_ni wrote:Emikey Ty jesteś bohaterka z luźnym podejściem do wagi Twojego malucha
tak wiem że cukrzyca może powodować duża wagę. Zastanawiam się raczej czy np jedzenie słodyczy ma wpływ na wagę dziecka. Chociaż chyba za późno na takie rozważaniaale wmawianie sobie o nie ma 3,5 czy tam 4kg nie dam rady urodzić działa na psychikę blokująco. Wolę myśleć ok ma 4200 ale tłuszczyk się przecisnie
wagę szacuje się na podstawie głowy brzuszka i nóżek. Jeśli ma długie nogi wiadomo waga wyjdzie większą. To samo z brzuszkiem. Jak usg jest podczas gdy dziecko się napilo też wyjdzie większą. No i głowa. Głowę podaję się w 2 parametrach przynajmniej tu w UK. Niby wychodzi mojemu ponad siatkę albo na granicy jeśli mierzona na około. Ale już jak wezmą ten drugi pomiar (bo mój nie ma okrągłej głowy jak od cyrkla) to jest na 74 centylu. Zreszto kiedyś polozna powiedział mi, że łatwiej rodzi sie większe dziecko (nie bardzo duże żeby nie było) bo nie cofa się w kanale rodnym. Małe dzieci maja tendencje do cofki. Potwierdza to moja mama. Mój starszy brat 4kg a ja młodsza 2950. Mama mówię, że z nim było łatwiej i miała 3 bóle parte tylko.
-
Spirit wrote:Mnie tam nawet duża waga nie dziwią nigdy ale fascynowało mnie zawsze jak w kobiecie 165 dziecko które ma 65 cm się mieści czasami :p
Pewnie tak samo jak kobiecie z 150cm dziecko 50/55cm😅😂Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
emikey wrote:To pomyślcie sobie ze niektórzy mają bliźniaki trojaczki i szescioraczki I też się mieszczą
U mnie by się raczej nie zmieściły nawet blizniaki😏 jakaś przyczyna być musi że rodze małe dzieci😏😅Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Aga ni słodycze nic nie maja do wagi. Z córką jadłam fast foody, słodycze. Przytyłam 30 kg w ciazy. A corka wyszła 2970 i do twj pory jest nisko na siatce. Za to teraz mialam parcie na owoce duzo warzyw i odrzut od tluszczu miesa i słodyczy i Bartek 3140.
aga_ni lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Monalisa88 wrote:Są są. Tez właśnie ostatnio zauwazylam😂 zupełnie o tym zapomniałam. Tylko nie wiem od kiedy liczą 1 fazę porodu bo ja przy 2 porodzie mam1h55m a skurcze miałam od około 23 urodziłam o 4 więc musieli od 2 liczyć a nie pamiętam am o której dotarlam na porodowke
Znalazłam! I faza 3:35 (chyba liczone od czasu podania oxy), II faza 35 minut. Nieźle, jak na pierwszy poród. Ciekawe, jak teraz będzie.
Moni, a jak Twój lekarz chce Cię przemycić na jakieś badanie, jak jest z innego oddziału? W sumie nie powiedział, że chodzi o przebicie pęcherza (albo coś przegapiłam). Może coś innego wymyślił. Cokolwiek się jutro nie stanie, pamiętaj, że masz tu wsparcie i zawsze możesz się wygadać. -
ManiaM wrote:Haha jak to mówią nadzieja matką głupich 😅🤣
Niech już się zaczną nam te akcje porodowe!
Hahaha, śmiać mi się chce z tych naszych objawow;) każda sobie coś znajdzie żeby sobie wmówić ze to już. Ale może to dobrze, położne na szkole rodzenia mówiły że pomaga wizualizacja, wiec jak mnie coś kłuje i czuje skurcze to sobie wizyalozuje ze to właśnie zaczyna się poród;p kiedyś się spełni!ManiaM lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Sarrrra wrote:Widzę że masz dziecko 5 m starsza od mojego. Czy on już jest kumaty? W sensie że jak mu powiesz to posłucha? Bo u mnie mam dzika. Leci i wszystko w okol fruwa. Nie jest łatwo. Muszę przetrwać te pół roku do tego dom i dzialanosc. Chyba muszę poszukać inspiracji na jakiś forach kobiet matek przedsiębiorców.
Sarrra ja mam 2mc młodsza od Twojego, która jeszcze nie chodzi, tylko raczkuje i przez ostatni tydzień mam masakre... stanie mi przy nogach, wyciąga ręce do góry żeby ja wziąć, a ja tego nie robię i jest jeden wielki histeryczny ryk- nie wiem co jej się stało. Było ok. Mogłam zrobić jej śniadanie na spokojnie, pomyć naczynia, pójść do łazienki czy zrobić obiad, a teraz nic nie mogę. Na szczęście rozumie i jeszcze reaguje na słowa nie wolno. A ostatnio mąż do niej palcem pokazał nu nu nu ( pierwszy raz bo nigdy tego nie robiliśmy) i teraz jak chce coś zbroić i ja powiem tylko Zosia ... to sama się odwraca i macha palcem nu nu nu. Dużo też rozumie jak się do niej mówi np. Podaj pieluszke , przynieść piciu piciu, nie ściągaj butów itp. Przeraża mnie to jej zachowanie i mam nadzieję że jej minie przez 2tyg bo inaczej będzie bardzo ciężkokasia1518
-
aga_ni wrote:Hahaha, śmiać mi się chce z tych naszych objawow;) każda sobie coś znajdzie żeby sobie wmówić ze to już. Ale może to dobrze, położne na szkole rodzenia mówiły że pomaga wizualizacja, wiec jak mnie coś kłuje i czuje skurcze to sobie wizyalozuje ze to właśnie zaczyna się poród;p kiedyś się spełni!
-
emikey wrote:No bo przecież nic nie poradzę na to ile waży. Jakoś musi wyjść
ale wmawianie sobie o nie ma 3,5 czy tam 4kg nie dam rady urodzić działa na psychikę blokująco. Wolę myśleć ok ma 4200 ale tłuszczyk się przecisnie
wagę szacuje się na podstawie głowy brzuszka i nóżek. Jeśli ma długie nogi wiadomo waga wyjdzie większą. To samo z brzuszkiem. Jak usg jest podczas gdy dziecko się napilo też wyjdzie większą. No i głowa. Głowę podaję się w 2 parametrach przynajmniej tu w UK. Niby wychodzi mojemu ponad siatkę albo na granicy jeśli mierzona na około. Ale już jak wezmą ten drugi pomiar (bo mój nie ma okrągłej głowy jak od cyrkla) to jest na 74 centylu. Zreszto kiedyś polozna powiedział mi, że łatwiej rodzi sie większe dziecko (nie bardzo duże żeby nie było) bo nie cofa się w kanale rodnym. Małe dzieci maja tendencje do cofki. Potwierdza to moja mama. Mój starszy brat 4kg a ja młodsza 2950. Mama mówię, że z nim było łatwiej i miała 3 bóle parte tylko.
Podoba mi się takie podejście do sprawy! U mnie BPD na 88centylu, a jak się nazywa ten drugi parametr? Jaki ma skrót? Wiem, że nie ma się co przywiązywać do tych wyliczeń bo np na moim ostatnim zapisie usg jest napisane ze to +\- 400 g a to jednak bardzo duży margines błędu.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
emikey wrote:To pomyślcie sobie ze niektórzy mają bliźniaki trojaczki i szescioraczki I też się mieszczą
Taaaak, to jest dla mnie magia! Ja się zastanawiam jak moje pół metrowe dziecko mi się mieści jak ja mam niecałe 160 cm a ta kobieta co ostatnio w Krakowie urodziła szescioraczki to jakoś kosmos dla mnie🙈 dopóki sama nie byłam w ciąży nie rozumiałam jakie to ekstremalne!23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
Gratulacje dla nowych mamuś. Dziewczyny byłyście mega dzielne przy porodach. Po porodzie nowe problemy i nowe zmartwienia, karmienie,żółtaczka, kolki i tak już będziemy się martwić ciągle o te nasze bobasy. Ja po wizycie u ordynatora. CC na 11.10 wyznaczone. Ktoś jeszcze szykuje się na ten termin?
-
Witam wszystkie ciocie. Zostałam wyjęte z mamy brzuszka chwilę przed 14.00, ważę 3750 i ciągle chcę jeść.
Jak się ogarnę to napisze więcej.
Dziękuję za kciuki_nova, Klaudia2016, ManiaM, ammarylis, Kookosowa, silent, lena198808, kasia1518, KasiaP, Aaga, moni05, Karooo93, adella1, Monalisa88, mia4444, Jupik, Cabrera, brunetka91, kkkaaarrr, eemmiilliiaa, basia1987, meerici, japonka lubią tę wiadomość
-
Ktoś z terminem z końca listy powinien gdzieś zapisywać dzieci urodzone od ostatniego na liście rozpakowanych mam. Od 30.09 chyba. Sunshine potem nie znajdzie wszystkiego by uzupełnić. A tak to wystarczyło by jej jedna wiadomość wysłać później
Karooo93 lubi tę wiadomość
-
aga_ni wrote:Podoba mi się takie podejście do sprawy! U mnie BPD na 88centylu, a jak się nazywa ten drugi parametr? Jaki ma skrót? Wiem, że nie ma się co przywiązywać do tych wyliczeń bo np na moim ostatnim zapisie usg jest napisane ze to +\- 400 g a to jednak bardzo duży margines błędu.