Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Sarrrra wrote:Widzę że masz dziecko 5 m starsza od mojego. Czy on już jest kumaty? W sensie że jak mu powiesz to posłucha? Bo u mnie mam dzika. Leci i wszystko w okol fruwa. Nie jest łatwo. Muszę przetrwać te pół roku do tego dom i dzialanosc. Chyba muszę poszukać inspiracji na jakiś forach kobiet matek przedsiębiorców.
jak zapierdziela na biegowce i powiem mu stop to się zatrzyma np. Jak powiem przynieś swoje buty to też przyniesie. Ale jak powiem nie ściągaj skarpet to i tak ściągnie. Wydaje mi się że rozumie wszystko po polsku i angielsku bo po węgiersku nic. Tyle że on często wybiera nie słuchać się. Wie kiedy go wołam albo mówię że czegoś nie wolno. Ale ma rogaty charakter raczej. Czasem celowo robi mi różne rzeczy na złość. Nie da się wytresować dziecka że będzie się słuchał bezwarunkowo. twój jest jeszcze mały. Nawet mój jest jeszcze mały. Lubi odkrywać świat i trzeba mu pozwolić
a to że dom wygląda jak po przejściu huraganu. No cóż.
-
Aga, jeny, trzymaj się! 🙏🏻
aga90 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
nick nieaktualny
-
Olliiii wrote:A muszle laktacyjne to jest to samo co osłonki?🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
Nova, wiem co ile trwało, bo wyczytałam w książeczce zdrowia dziecka 🙂 na porodówce czas to było dla mnie pojęcie względne 😜
Konieczynka lubi tę wiadomość
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
lena198808, nie mam pojęcia jak ja funkcjonuję.. chyba na tzw. oparach
najgorsze nocki, bo już nie przesypiam całych, jak się obudzę i wybudzę (czyli codziennie) to już zasnąć się nie da
Dreamer, gratulacje
Saarrraa, moja kończy zaraz półtora roku. Niby dużo rozumie, typu umyjemy rączki, idź na krzesełko, idziemy zmienić pieluchę itd. ale druga rzecz to ile CHCE z tego zrobić. Bo już zaczyna się faza pt. nie - chyba dla samego podkreślenia swojego zdania i tego, że nie będzie robić co jej się mówi. Tak więc jest wesołoDom to pobojowisko, można chodzić i sprzątać. No ale wychowuję w atmosferze małego odkrywcy, więc zabraniam tylko tego, co niebezpieczne i rzeczywiście dla mnie bardzo niewygodne. Trzeba przetrwać ten okres i tyle.
Moni, to lekarz, z założenia powinien wiedzieć co robi, choć dla mnie jakaś dziwna ta Twoja sytuacja, że Cię już tyle trzymają i męczą i mimo wszystko nie zrobią tego cięcia.. Przebicie pęcherza chyba aż tak niebezpieczne nie jest (ja miałam przy porodzie przebijany, bo mi wody same nie odeszły) i zakładam, że jeśli wtedy akcja się nie zacznie to już nie będą mieli innej opcji jak zrobić w końcu cięcie i tyle. -
Miała któraś z Was nie do końca dobre ktg? Zbyt zawężone? Do powtórki? U mnie wczoraj takie wyszło, mały chyba po prostu spał, nie ruszał się. Potem już normalnie się ruszał. Lekarz trochę się zaniepokoił. Kilka godzin później Na IP wyszło już idealne, usg i przepływy też. Ale od tego czasu nie powiem, martwię się jak cholera, że jednak coś jest nie tak, myślę o jakiś strasznych niedotlenieniach. Mam robić co 2-3 dni do porodu już. I boję się, że się powtórzy. Kurczę, przecież nie rusza się ciągle, ma drzemki tak jak ja. A pomiedzy nimi się rusza żwawo, więc nic mnie nie zaalrmowalo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 18:53
-
A ja dziś po szpitalu. Skończyło się tak, że żeby dostać zwolnienie (bez kładzenia się do szpitala) musiałam im napisać, że odmawiam dziś hospitalizacji i zdaję sobie sprawę z konsekwencji... Ale przynajmniej wielu rzeczy się dowiedziałam. Zbadała mnie dokładnie, łącznie z usg. Mały leży dobrze. Nie jest mały - komp.wskazał ponad 4 kilo (!!!!), ale babka uspokajała, że nie ma więcej niż 3800 (na podstawie wagi z ostatniego usg). Zwolnienie do piątku i jak nic się nie zadzieje w sobotę rano mam się stawić z walizką na IP. No ale wyszedł przekręt z moim terminem porodu. Z OM 28 wrzesień, z 1 USG 5 październik, a w karcie ciąży 1 październik.. Lekarka twierdzi, że powinnam w tym wypadku mieć wpisany 5.10 (bo 1 dzień ciąży to nie 1 dzień okresu..) i w szpitalu jak mnie położy 5.10 w sobotę to i do 12.10 mogą mnie trzymać
przeraziło mnie to, ale wyjścia nie będę miała, jeśli chcę ciągłość L4. No chyba, że bym olała szpital i wzięła macierzyński zanim się mały urodzi, czego na pewno nie zrobię.
Tak więc ja jednak już bez śmiechu zaczynam mycie podłóg na kolanach i wcinanie tych ananasów (+ uprzedziłam męża odnośnie codziennego orgaźmiku dla żonki), bo nie mam zamiaru leżeć plackiem w szpitalu nie wiadomo ile...
-
Po wizycie: szyjki brak, rozwarcie bez zmian 1cm, główka bardzo nisko, ledwo mógł zmierzyć na usg. Mała waży 2880g czyli w dwa tyg przybrała tylko 200 gr? Dziwne. Teraz to już chyba nie ma co przejmować się wagą. Obwód główki niecałe 34 cm.
Nie zapisał mnie już na kolejną wizytę, bo mówi że zaraz urodze. Słyszę to od miesiąca i nic. Ale podobno macica już odseparowana czyli coś tam mówił że do okola macicy wsadza palce A na poprzedniej wizycie nie mógł jeszcze - cokolwiek to znaczy.
Także nadal czekam aż mojemu dziecku się zachce urodzić.przedszkolanka:), mia4444, kasia1518, aga_ni lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Silent, ja miałam ktg w poniedziałek i też tętno było praktycznie cały czas takie samo, jedynie skurcze się pisały, chyba z 5 razy musiałam brzuchem trząść, żeby mały w ogóle się ruszył, a wsiadłam do auta po ktg to nagle impreza na całego
a lekarka nie mówiła nic złego, powiedziała, że wszystko jest dobrze.
silent lubi tę wiadomość
-
Olliiii wrote:Dreamer gratulacje 😊
Ja po wizycie, nasz 'mały' goryl ma już 3,5 kg, jestem przerażona 😱 wiem, że niektóre z Was maja większe dzieciaczki, ale myślałam, że będzie mniejszy, chociaż cieszę się, że dobrze rośnie. Ale gin mówi, że jak po terminie dalej nie urodze to maluch może być za duży na SN. Jestem ciekawa czy zawsze robią cc jak jest ponad 4 kg czy jest to zależne na kogo się trafi. No i Ignaś nawet w sumie nie jest ułożony do porodu, póki co ma ułożenie odgięciowe? Jakoś tak, nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam. Szyjka 13mm,zero rozwarcia.. No nie spieszy się ten nasz chłopak.
Olii ja mam termin ma 11.10 i wyglada na to, że nasze maluchy waza dokładnie tyle samo. Mój w 37+5 ważył 3250 a ostatnio przybiera 250 w tydzień wiec dzisiaj (38+5) chyba około 3,5 kg wazy. No i to niby nie jakoś super dużo, ale mnie to przeraża. Następna wizytę mam za tydzień, chyba tez się nie zapowiada poród do tego czasu. A jak dokładnie jest Twoje dziecię ułożone?23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Paulina099 wrote:Gratulacje dla kolejnych mam.
Pytanie mam odnośnie spiworka do fotelika samochodowego.
Jaki macie, możecie coś polecić? Bo ja się zastanawiam czy wziąć taki jesienny z minky czy zimowy? Kompletnie nie mam pojęcia na co się zdecydować
Dołączam do gratulacji! I bardzo bardzo Wam dziękuje za opisy porodów, każdy z nich pozwala mi się coraz bardziej oswoić z tematem.
Paulina ja kupiłam zimowy beztroska robin chudek. (Używany na olx) pasuje do gondoli i fotelików. Nie wiem czy będę używać w foteliku, kupiłam z myślą o spacerach z wozkiem. mam jakieś ciepłe pajace i kocyki gdyby śpiwór się nie sprawidził.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
_nova wrote:To takie rzeczy są w książeczce? Muszę koniecznie przejrzeć swoją!
Są są. Tez właśnie ostatnio zauwazylam😂 zupełnie o tym zapomniałam. Tylko nie wiem od kiedy liczą 1 fazę porodu bo ja przy 2 porodzie mam1h55m a skurcze miałam od około 23 urodziłam o 4 więc musieli od 2 liczyć a nie pamiętam am o której dotarlam na porodowkeKarolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Konieczynka wrote:
Wczoraj już nie miała sił pisać. Ogólnie mam bilirubine 13,25 z krwi więc na granicy. Bo do 15. Lili nic nie przybrała od niedzieli ale mamy się mocno nie przejmować bo jeszcze waga może spadać. Dostałam wagę na wynos do domu i mam sprawdzać ile zjada. Ważyć przed i po i zapisywać. Jak nie utucze jej do piątku to będzie oddział. Więc jak mało zje z cyca to pójdzie mm.
A w nocy wybudzalam ja 3razy. Jaki to jest dramat. Najpierw samej się obudzić a potem dziecko spiocha. Wręcz muszę się nad nią znecac, laskotac, szarpać, szturchac. I ściągam w międzyczasie swoje mleko i w nocy butle podstawiam żeby ją dopchac.
Muszę zrobić wszystko żeby nas nie położyli bo na oddziale maja mnóstwo wirusowek biegunek i zapalenia płuc.
A szpital wiadomo że nic przyjemnego.
Trzymajcie kciuki za nas.
Konieczynka, trzymam kciuki, dacie radę!
A powiedz mi jak Twoje obrzęki? Zeszły już? Bo ja się już nie mogę doczekać aż pewnego dno się obudzę bez tego uczucia ze mam nalane czymś od środka dłonie i stopy
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!