Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie też zaskoczyło, że cc jest od 4.5 kg, a nie 4. Myślę, że w praktyce jak gin widzi że wychodzi 4.2 - 4.3 kg, a kobieta nietęga, to może coś "kombinuje", żeby wystawić skierowanie.
U mnie, gdyby nie spojenie chyba i tak byłoby cc... W 35+5 waga wychodziła 3300, wymiary główki na 39 tc :o Wczoraj na IP na szybkim usg wyszło 3400, więc trochę zwolnil. -
japonka wrote:Tak! Urodziłam wczoraj o 23:03 (albo 05, byłam zbyt nieżywa, żeby pamiętać). SN niestety bez znieczulenia ale wszystko inne było super. Michaś 10/10, 48 cm, 2,78 kg. Wrzucę później zdjęcie.
Japonka gratuluję jeszcze raz! Znalazłam Cię na FB i tam napisałamJak na wcześniejszy poród to Michaś jest całkiem duży! Dbajcie o siebie 😘
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 18:46
japonka lubi tę wiadomość
-
Wczoraj pisałam wam o leżeniu na tej piłce. Chyba zadziałało. Wczoraj vs teraz.
Widzicie różnic? Ruszył się chyba w końcu z lewego boku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 15:38
ManiaM, Monalisa88, Klaudia2016, kalcia, Karooo93, moni05, Kookosowa, Jupik, mia4444, kasia1518 lubią tę wiadomość
-
Myślę, że to może zależeć od szpitala czy bardziej nastawiony na wszystko co naturalne czy nie. Mój szpital gdzie chce rodzic jest raczej to pierwsze, czyli bez nacinania, KP, SN i te sprawy
zobaczymy jak to będzie,tylko teraz nie wiem czy zacząć latać po schodach żeby już urodzić w miarę małego czy zaciskać nogi do takiej wagi żeby mi zrobili cc 😂
ManiaM lubi tę wiadomość
-
silent wrote:Mnie też zaskoczyło, że cc jest od 4.5 kg, a nie 4. Myślę, że w praktyce jak gin widzi że wychodzi 4.2 - 4.3 kg, a kobieta nietęga, to może coś "kombinuje", żeby wystawić skierowanie.
U mnie, gdyby nie spojenie chyba i tak byłoby cc... W 35+5 waga wychodziła 3300, wymiary główki na 39 tc :o Wczoraj na IP na szybkim usg wyszło 3400, więc trochę zwolnil. -
Miska lepsze. Są z hydrokortyzonem - sterydy, działa p/zapalnie. Tylko nie czytać ulotki bo w ciąży i przy karmieniu nie są zalecane. Ale tak naprawdę z odbutu do krwioobiegu za dużo się nie wchlonie.
Ja mialam gbs dodatni, powinnam była dostać antybiotyk przy porodzie, ale w wyniku pomyłki nie dostałam. I Lili musiała być zbadana po porodzie na nosicielstwo, została zaszczepione później i miałyśmy dodatkowa noc w szpitalu
Aaga ja tak liczę że 1gram=1ml. Bo mleko raczej nie jest dużo gestsze niż woda. Na tej objętości chyba można tak przyjąć? A ile Twoja waży. Lili urodziła się z waga 4kg więc jak miesięczne donoszona niemowlę. Myślę że 30-40g na karmienie to jednak mało. Ale zasypia i nie sposób jej dobudzic. Najgorsze ze nie przybiera i nie robi kup. Robi jedna Góra dwie dziennie. Takie po pachy ale to i tak mało. Bo z kalem wydalana jest bilirubine, u niej z jelit skoro nie jest usuwana to wchłania się na nowo do krwi. I takie błędne koło się tworzy.
Tak sobie myślę jakie każda ma rozterki i problemy. Jedne rodzą za szybko, inne przenoszą. Jedne chcą KP i nie wychodzi, inna ma a nie chce, u kogoś dziecko non stop się drze i źle, a u mnie śpi non stop i też nie dobrze... ŻYCIEAaga, aga_ni lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKonieczynka, dziewczynie u mnie w szpitalu przy maluchu lekko ponad 3 kg wyliczyli dawkę 50 ml. A lekarka sprawdzała to w jakimś kalkulatorze. Może podpytaj swojego lekarza??
A ja się dziś złamałam i zamówiłam wagę do ważenia Stasia. Majątku nie kosztowała (Ok 75 pln), co prawda chciałam sobie oszczędzić stresu, No ale lekarz tez przyjdzie na pierwsza wizytę do domu i mogłabym Stasia zważyć pewnie dopiero przy szczepieniu...a tak długo nie wytrzymam...
Także jak dojdzie, to poproszę o kciuki za pierwsze domowe ważenie
Moni, jest akcja ?? -
Konieczynka wrote:Gratulacje dla nowych świeżo upieczony h mam. Dreamer, Sunshine, Meerici dużo zdrówka
Jeśli chodzi o osłonki to ja nie mam potrzeby. Na oddziale od każdej położnej słyszałam jakie to piękne mam brodawki, tylko karmić. Ale dziewczyna z pokoju miała bardzo duze piersi i płaska brodawek. Dziecko ssalo nieefektywnie i jej zaleciły kupić. I z tego co słyszałam z ich rozmów to faktycznie może zmniejszyć ilość mleka, ale bez osłonki maluch źle chwyta. Pomaga to wyciągnąć sutek.
Wczoraj już nie miała sił pisać. Ogólnie mam bilirubine 13,25 z krwi więc na granicy. Bo do 15. Lili nic nie przybrała od niedzieli ale mamy się mocno nie przejmować bo jeszcze waga może spadać. Dostałam wagę na wynos do domu i mam sprawdzać ile zjada. Ważyć przed i po i zapisywać. Jak nie utucze jej do piątku to będzie oddział. Więc jak mało zje z cyca to pójdzie mm.
A w nocy wybudzalam ja 3razy. Jaki to jest dramat. Najpierw samej się obudzić a potem dziecko spiocha. Wręcz muszę się nad nią znecac, laskotac, szarpać, szturchac. I ściągam w międzyczasie swoje mleko i w nocy butle podstawiam żeby ją dopchac.
Muszę zrobić wszystko żeby nas nie położyli bo na oddziale maja mnóstwo wirusowek biegunek i zapalenia płuc.
A szpital wiadomo że nic przyjemnego.
Trzymajcie kciuki za nas.
Ja wysłałam dziś męża po muszle laktacyjne do sklepu i wyobraźcie sobie, ze patrzyli na niego jak na wariata 🤔 nigdzie nie mieli na stanie, ewentualnie na specjalne zamówienie, no i wszędzie musiał tłumaczyć co to jest, nawet w aptece!
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
lena198808 wrote:Cześć dziewczyny
Gratuluje nowym Mamusiom,Merici przeczytalam twoj opis porodu przed spaniem 🙈 w nocy obudzilam sie i jakas panika mnie ogarnela chociaz rodzilam dokladnie rok i 8 miesięcy temu 😂 ja z natury miekkie jajo jestem i panikara.
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
Co następuje... po 3h oksy dostałam okropnego bólu głowy (jak zawsze), chwile później mdłości, wymioty. Po 5h poprosiłam o odłączenie.
Schemat z pierwszej ciąży się powtarza, ewidentnie reaguje na nią po prostu źle. Ja już psychicznie i fizycznie nie mam siły na to wszystko.
Mój lekarz mówi, że ma plan, że ma dyżur jutro, ale nikomu nic nie mam mówić. Bardzo mnie to niepokoi. Wydaje mi się, że on chce przebić mi po prostu pęcherz. Przy zerowej akcji ja nie uważam tego za rozsądny pomysł... nie podoba mi się to 😞 co ja mam robić?
Zaraz nadrobię.Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
moni05 wrote:Co następuje... po 3h oksy dostałam okropnego bólu głowy (jak zawsze), chwile później mdłości, wymioty. Po 5h poprosiłam o odłączenie.
Schemat z pierwszej ciąży się powtarza, ewidentnie reaguje na nią po prostu źle. Ja już psychicznie i fizycznie nie mam siły na to wszystko.
Mój lekarz mówi, że ma plan, że ma dyżur jutro, ale nikomu nic nie mam mówić. Bardzo mnie to niepokoi. Wydaje mi się, że on chce przebić mi po prostu pęcherz. Przy zerowej akcji ja nie uważam tego za rozsądny pomysł... nie podoba mi się to 😞 co ja mam robić?
Zaraz nadrobię. -
Nie wiem, komu już gratulowałam, a komu nie, więc dla wszystkich nowych mamuś najlepsze życzenia.
Jak czytam Wasze opisy, to przypomina mi się poród. Zastanawiam się tylko, skąd wiecie, ile czasu były parte? Ja przy pierwszym porodzie kompletnie nie ogarniam czasu. 😂 Jakby mnie kto spytał, to nie wiedziałabym czy parlam trzy godziny, czy trzydzieści minut :p
Dołączam do grona mam 3,5kg klocków w 38tc 🙊 jak tak dalej pójdzie, to moje piękne ciuszki na 56 pójdą na dno szafy prędzej, niż je z niej wyciągnęłam... A tyle pracy było z praniem i prasowaniem.
Na pocieszenie dodam, że znalazlam zapiski, że 9.05 mój pierworodny wg USG ważył 3300, a urodził się 25.05 z wagą 3270, więc w sumie na tym etapie, pomiarami czasami można sobie tyłek wytrzeć.
Moni, czekamy na jakieś informacje! Albo dalej Cię męczą, albo już tulisz Remika 💙
Macie jakieś sposoby na podrażnienia po goleniu? Do depilacji cały czas używałam kremu, w poniedziałek przed wizytą machnęłam ma szybko maszynką i teraz tak mnie bolą wrastające włoski i Bóg wie, co jeszcze, że czuję mega dyskomfort -
A muszle laktacyjne to jest to samo co osłonki?
-
_nova wrote:Na pocieszenie dodam, że znalazlam zapiski, że 9.05 mój pierworodny wg USG ważył 3300, a urodził się 25.05 z wagą 3270, więc w sumie na tym etapie, pomiarami czasami można sobie tyłek
-
Dreamer - gratulacje! 😘💐
Cabrera - dziękuję za ciągle zainteresowanie ❤️ będę trzymać kciuki żeby waga była zawsze ładna 😊✊🏻✊🏻
Konieczynka, trzymam kciuki ✊🏻✊🏻 będzie dobrze, zobaczysz 😊
Monalisa, Emikey - ja się boje przebicia pęcherza tak bez niczego. Bo on sam ostatnio mówił, ze gdyby była regularna akcja to by to zrobił. A bez nie może... przecież to jest niebezpieczne.Konieczynka lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Widzę że masz dziecko 5 m starsza od mojego. Czy on już jest kumaty? W sensie że jak mu powiesz to posłucha? Bo u mnie mam dzika. Leci i wszystko w okol fruwa. Nie jest łatwo. Muszę przetrwać te pół roku do tego dom i dzialanosc. Chyba muszę poszukać inspiracji na jakiś forach kobiet matek przedsiębiorców.