Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry dziewczyny
Sunshine, Meerici łatwe porody to nie były.. Dzielnie jesteście!
U mnie wczoraj przepowiadajace przeszły dopiero gdy poszłam spać. Kilka godzin skurczy i nic. Chyba tak szybko nie urodze..
Pola co do tego co moja gin na ułożenie to nie dogadaliśmy się ale po przeanalizowaniu na spokojnie widać było że myślała o cc że zrobią jak mnie ruszy a mała się nie obroci tylko weszłam jej w pół słowa i mówiłam że chciałam rodzic naturalnie to tylko odparła że rozumie. Ale że jak się zacznie bym jak najszybciej była w szpitalu. Co skwitowalam że przy moich przepowiadajacych te szybko nie wiem na ile wykonalne czym dojdę że to są porodowe już. I tyle w temacie. W czwartek mam znów ktg to jak się nie obroci to podraze temat. (dodam że teraz te wizyty mam poza kolejka na szybko bo tylko w zasadzie wchodzę by zerknela na wydruk ktg)
Tak czytam o waszych początkach z karmieniem i się zastanawiam czy któras myślała o zakupie i używaniu osłonek na piersi do karmienia? Miałam z nimi styczność przy 1 córce bo miałam wklesle i położna poradziła taki zakup. Przy drugiej ciąży nie miałam problemu ze wklesle ale zakupiłam w razie czego. Przydały się gdy miałam już calkiem wymeczone sutki wtedy karmienie mniej bolało. Tym razem też kupiłam i mam w torbie do szpitala spakowane. Może warto w ten sposób sobie pomóc?Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Sunshine gratulacje!!! Jeju dziewczyny jestescie mega dzielne przy tak ciezkich porodach!!
Monslisa ja korzystam z kapturkow bo inaczej moja kruszynka nie potrafi chwycic calej otoczki, jest zdecydowanie za duza na jej mala buzke, do tego 3 tyg w szpitalu jadla z butli wiec cyc to wyzwanie. Niestety czytalam ze karmienie w kapturkach poeoduje zanik pokarmu...
I faktycznie mam wrazenie ze jest go mniej niz dwa dni temu, ale bede dalej walczyc laktatorem. -
Kate_88 wrote:Niestety mnie karmienie piersią boli bardzo. I na początku i po 6 tygodniach również. Karmie blizniaki i moje sutki dalej się nie przyzwyczaily.. macie jakieś rady? 😑
U mnie tym razem bolu zero, od pierwszego przystawienia stanowimy duet idealny, lanoline zuzywam do smarowania ust. Ale, nawet mimo tej idealnosci, CDL jeszcze w szpitalu zalecila podciecie wedzidelka, bo to i na przyszly rozwoj mowy dobrze robi. -
Sunshine gratulacje!! Rzeczywiście podobne przeżycia do moich 😜
Co do nacięcia - nie obyło się bez, ale w zasadzie tego nie czułam, zakładanie szwów w znieczuleniu też spoko i po samym porodzie nie było źle. Proponowali mi tabletki przeciwbólowe, ale nie widziałam potrzeby w ich użyciu (szczerze mówiąc po samym porodzie to najbardziej bolały mnie te nieszczęsne nogi!!).
Ranę smarowałam altacetem (tak doradziła lekarka) i przynosiło to fajną ulgę, polecam. A teraz smaruję maścią szostakowskiego, żeby się lepiej zrosło. Tantum rosa się u mnie zmarnowało.
Tak naprawdę ten szew zaczął napier*alać w 7 dobie, ciągnęło mnie to okropnie i wtedy pożerałam garściami paracetamol. Po zdjęciu szwów super.
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025! -
Merici, sunshine, a u was dzieci byly po prostu za wysoko czy miały ulozenie odgieciowe?? Zastanawiam się czy w moim przypadku cc to była rzeczywiscie jedyna opcja, vacuum nikt nie proponował, tylko migiem mnie wieźli na cc
-
Ja akurat chcę karmić piersią, ale serio nie dziwię się dziewczynom, które rezygnują. Jeden wielki ból, mordęga i te tysiące osób wokół ze swoimi radami. Tyle opinii usłyszałam w szpitalu, że pod koniec byłam głupsza niż na początku w tej kwestii. Mam wrażenie, ze teraz już mi się ustabilizowała ta laktacja i sutki już mniej dokuczają, ale oczywiście jak nie urok to sraczka i zatkało mi się ujście kanalika w jednej piersi (biała kuleczka na czubku sutka) za Chiny ludowe nie wiem co z tym jeszcze można zrobić, próbowałam wszystkiego z internetów oprócz przebijania igłą brr 😕 może macie jakieś sprawdzone sposoby? A jak nie da rady to wszędzie piszą, że trzeba się do lekarza udać - mam rozumieć ze do ginekologa?🤵🏽♀️34
🤵🏻♂️34 ⭐
-> ❄ 5BB -> ET ❌
Decyzja o AZ 🔮
meerici wrote:Ja akurat chcę karmić piersią, ale serio nie dziwię się dziewczynom, które rezygnują. Jeden wielki ból, mordęga i te tysiące osób wokół ze swoimi radami. Tyle opinii usłyszałam w szpitalu, że pod koniec byłam głupsza niż na początku w tej kwestii. Mam wrażenie, ze teraz już mi się ustabilizowała ta laktacja i sutki już mniej dokuczają, ale oczywiście jak nie urok to sraczka i zatkało mi się ujście kanalika w jednej piersi (biała kuleczka na czubku sutka) za Chiny ludowe nie wiem co z tym jeszcze można zrobić, próbowałam wszystkiego z internetów oprócz przebijania igłą brr 😕 może macie jakieś sprawdzone sposoby? A jak nie da rady to wszędzie piszą, że trzeba się do lekarza udać - mam rozumieć ze do ginekologa?
meerici lubi tę wiadomość
-
kkkaaarrr wrote:A ja mam pytania do tych z was, ktore mialy wczesniej CC.
1. Polozne zakazaly golić sie na dole minimum do konca pologu a najlepiej 8 tyg. Dla mnie brzmi to jak abstrakcja. Trzymalyscie sie tych zalecen?
2. Jak dlugo utrzymuja sie opuchniete, bolace waleczki pod i nad linia ciecia?
3. W skutek punktu 2 mam powazne obawy przed zapieciem normalnie pasow w samochodzie. Kiedy zaczynalyscie prowadzic po CC? Zapinalyscie normalnie pasy??
Co do wałeczków to ja jestem tydzien po i jeszcze opuchlizna jest. Czasem bolą jak przesile się. Na zdjęciu szwów lekarz mowil ze jeszcze 2 tyg zanim wszystko wroci do normy apropo skóry itp.
Co do pasow to ja zapinam ale trzymam w dłoniach ten odcinek na brzuchu.kkkaaarrr lubi tę wiadomość
Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
Sunshine super że mimo ciężkiego porodu truskass pozytywną energią
ból się zapomina uwierz mi. Co do KP to niestety na początku zagryza się wargi z bólu ale potem np u mnie to już była czysta przyjemność. Gaba odrzucił cyca zanim wyrosły mu żeby bo ponoć wtedy to znów tragedia
też bym wybrała vacumm. Tyle się nameczyc przed porodem a potem jeszcze tyle po cc? Bez sensu
-
kkkaaarrr wrote:Merici, sunshine, a u was dzieci byly po prostu za wysoko czy miały ulozenie odgieciowe?? Zastanawiam się czy w moim przypadku cc to była rzeczywiscie jedyna opcja, vacuum nikt nie proponował, tylko migiem mnie wieźli na cc🤵🏽♀️34
🤵🏻♂️34 ⭐
-> ❄ 5BB -> ET ❌
Decyzja o AZ 🔮
emikey wrote:Sunshine super że mimo ciężkiego porodu truskass pozytywną energią
ból się zapomina uwierz mi. Co do KP to niestety na początku zagryza się wargi z bólu ale potem np u mnie to już była czysta przyjemność. Gaba odrzucił cyca zanim wyrosły mu żeby bo ponoć wtedy to znów tragedia
też bym wybrała vacumm. Tyle się nameczyc przed porodem a potem jeszcze tyle po cc? Bez sensu
🤵🏽♀️34
🤵🏻♂️34 ⭐
-> ❄ 5BB -> ET ❌
Decyzja o AZ 🔮
meerici wrote:No właśnie ponoć to wcale nie jest takie bez sensu. Czytałam w mądrych książkach, że skurcze stymulują dziecko, dobrze wpływają na późniejszy jego rozwój, a poza tym podczas takiego porodu wydziela się u noworodków coś na wzór naszej adrenaliny i to też pozytywnie wpływa na procesy neurologiczne u dziecka. Szczegółów nie pamietam, ale zapamiętałam właśnie fakt, że to nie jest takie bezsensowne rodzic kilkanaście godzin i ostatecznie trafić na stół na wypadek gdyby mnie coś takiego spotkało 😜
a wiadomo że dla dziecka lepsze cc po skurczach niż takie planowane na zimno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 10:10
meerici lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySunshine, gratulacje, jesteś bardzo dzielna 🥳!! Z karmieniem daj sobie chwilkę, mnie bolało tylko na samym początku, ze dwa dni, później nie wiedziałam, czy mam mleko, czy mam go za dużo...🤷♀️ Teraz juz chyba trochę poznałam swoje cycki i jest Ok (to znaczy taka mam nadzieje, ze młody ładnie przybiera, bo nie mam go jak zważyć).
Najważniejsze, to jak najmniej stresu!
Ps. Bardzo ładne imię 😊
Moni, jak tam sytuacja?? Trzymamy kciuki!!sunshine03, moni05 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKkkaaarrr u mnie ze względu na zmęczenie, nieregularne skurcze i znieczulenie nie było efektywnego parcia. Wiec chyba maluch był za wysoko.
Miałam usg tuż przed tym proznociagiem wiec sprawdzali jakis kat czy w ogole porod jest możliwy.
Mogłam wybrać, ale lekarz namawial na vacuum, a jesli sie nie uda to cc.
Wierzyłam mu, bo to w sumie mega specjalista, kojarzylam goi zresztą słusznie
mamy zdrowe dziecko
bez cc
Przyznam ze w tych bólach jak zaczelo schodzić znieczulenie ledwie w ogole wiedzialam co sie dzieje wiec zgadzalam sie na wszystko 😅
Przyznam szczerze, że gdyby na wcześniejszym etapie ktos mi zaproponował cc to bym brala z pocałowaniem ręki, ale na sam koniec po tylu godzinach mordęgi jeszcze mieć cc to nie była aż taka super opcja 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 10:29
-
Kate_88 wrote:Niestety mnie karmienie piersią boli bardzo. I na początku i po 6 tygodniach również. Karmie blizniaki i moje sutki dalej się nie przyzwyczaily.. macie jakieś rady? 😑
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 11:46
-
Meerici I Sunshine, dziękujemy za piękne opisy. Ja wiem że jest w nich i ból i trud, ale mimo wszystko są bardzo pozytywne w odbiorze ❤️ końcówka wynagradza wszystko ❤️
Ja wracam z kontroli, na ktg cisza i spokój, przepływy łożysko i wody w porządku, więcej nie sprawdzali. Także dalej mam sobie czekać spokojnie. Następna kontrola za tydzień w dniu terminu 🙂 -
Dziewczyny ja wpadłam tylko na chwile. Donieść ze 30 września urodził się mój Michas. Waga 3300 i 53 cm. Zdał pierwszy egzamin na 10 pkt. Jest boski. Gratuluje wszystkim z całego serca.
Cesarka to zło. Rana bardzo boli. Ciężko wstawać. Nic nie można jeść. CieZko.ManiaM, kasia1518, Klaudia2016, meerici, KasiaP, przedszkolanka:), Cabrera, kkkaaarrr, Karooo93, silent, kalcia, sunshine03, mia4444, ammarylis, brunetka91, Kookosowa, _nova, moni05, Jupik, aga_ni, Zimri, Goemi, japonka lubią tę wiadomość