Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Pepti jest jeszcze na coś innego- alergie białka mleka krowiego, w pierwszych dniach życia raczej mało prawdopodobne, bo żeby była reakcja alergiczna dziecko musi wytworzyć przeciwciała, których na tym etapie jeszcxe nie wytwarza.
Mój starszy syn miał AZS i alergie na białko mleka, mimo wszystko chłopakom jedli jyz daje zwykła mieszankę póki
nie maja objawów. Do rozważenia są jeszcze mieszanki HA gdzie te łańcuchy białka są krótsze, pepti progilsktyczmie bym nie dawała.
Takie objawy jak piszesz są często prz niedojrzałości przewodu pokarmowego, która trzeba przetrwać niestety, wspomagając sue tym o czym pisałam w poprzednim poście
-
Karooo93 wrote:Gratulacje dla wszystkich nowych mam 😊😍
Kasia i Moni - trzymam mocno kciuki ✊✊✊
Atyde, Olala i pukola - jak z Wami ?
Ja niestety odnośnie brzuszka nie bardzo pomogę, ale na takie problemy to chyba
Też Espumisan dla dzieci 🤔
Aaa i postaram się ogarnąć list z porodami 😉 jak już Sunshine będzie miała
Chwilę oddechu i chęci to podeślę. Tylko nie ogarnę już raczej, która w danym tygodniu,no paseczek się zmienia no, ale może mi się uda 🤣
Eh u mnie masakra. Leżę od poniedziałku,we wtorek miałam kroplowke na 3-4h i nic nie ruszylo. Wczoraj mialam aplikowany żel, który wywołał dość silne skurcze ale niestety z godzine na godzine były coraz słabsze. Dziś znów planują oksytocyne i jeśli nie ruszy to w sobote znowu. Jestem załamana bo mimo,że pierwszej kroplowki nie odczulam za bardzo to lezenie kilka godzin praktycznie w jednej pozycji to katorga. Jeśli ida mi jakies skurcze to ida z krzyża i ciężko wytrzymać. Orientuje się ktoras z Was ile razy można ta oksytocyne podać na wywołanie? -
Przedszkolanko, kładź go jak najwiecej na brzuszku w pozycji żabki. To najzdrowsza pozycja, nawet na kontroli bioderek mi to powiedzieli w 6 tygodniu życia Kosi. Ja ja ciagle tak kładłam. Oczywiście jeśli masz obawy to u siebie na brzuchu Olusia tak trzymaj lub gdzieś blisko siebie- ja Kosie miałam ciagle przy sobie i pod okiem, wiec nie miałam obaw. Możesz tez kłaść termoforek z pestek wiśni lub zwykły pod brzuszek lub po prostu nagrzana pieluszkę.
Cabrera, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
24 lata -
Wczoraj nie mogłam nic pisać- znowu mnie wywalało
s chciałam ci Moni napisac, ze dobra stronę czytasz i absolutnie się nie zgadzaj na przebicie pęcherza przy takich słabych warunkach porodowych.
Chyba Silent wczoraj miała słaba ktg? Ja dzień przed porodem tez tak miałam. Kosia po prostu spała cały dzień i na nic nie reagowała , polozna nie mogła jej dobudzić i kazała przyjść następnego dnia o innej porze i jak przyszłam to już rodziłamwiec czasem każdy maluszek może mieć lenia po prostu
silent, moni05 lubią tę wiadomość
24 lata -
pukola wrote:Eh u mnie masakra. Leżę od poniedziałku,we wtorek miałam kroplowke na 3-4h i nic nie ruszylo. Wczoraj mialam aplikowany żel, który wywołał dość silne skurcze ale niestety z godzine na godzine były coraz słabsze. Dziś znów planują oksytocyne i jeśli nie ruszy to w sobote znowu. Jestem załamana bo mimo,że pierwszej kroplowki nie odczulam za bardzo to lezenie kilka godzin praktycznie w jednej pozycji to katorga. Jeśli ida mi jakies skurcze to ida z krzyża i ciężko wytrzymać. Orientuje się ktoras z Was ile razy można ta oksytocyne podać na wywołanie?
Pukola, a przypomnij czemu Ty masz już wywoływany poród, bo nie pamiętam? -
Tak Kalcia, u mnie było słabe ktg. Na szczęście wieczorem tego dnia juz było „książkowe”. Dzięki za słowa otuchy, widocznie to się zdarza częściej niż myślałam.
Monalisa, ja też mam ktg 2x w tygodniu ze względu na cukrzycę i duze dziecko, i na całą wyprawę schodzi 3h. I boję się, że znowu mi się trafi słaby zapis, bo mały będzie spał, a ja będę sobie wkręcać nie wiadomo co. -
nick nieaktualnyKasia, powodzenia ✊✊
Przedszkolanko, tez pomyślałam, żeby często leżał na brzuszku (najlepiej na Tobie).
W szpitalu mówili, ze to normalne, ze kupy może nie być przez kilka dni. Także jeszcze bym chyba nie podnosiła alarmu...
Ale co ja wiem, Stasio robi kupy kilka razy dziennie 😱
I niestety bardzo ulewa...(nie umie/nie lubi odbijać w ogóle). Po karmieniu trzymam go w pozycji z główka znacznie wyżej niz brzuszek, w łóżeczku ma klin.
Jakieś rady na ulewanie??
Bo te nasze 5 pajaców na krzyż w rozmiarze 56 i pieluchy tetrowe i ulewajki prane są praktycznie codziennie
-
Jupik wrote:Pukola, a przypomnij czemu Ty masz już wywoływany poród, bo nie pamiętam?
Cukrzyca z insulina nocna. W dodatku tydzień temu na gorszym sprzecie moj maly wazyl niby 3300 a w poniedziałek przy przyjeciu juz na lepszym sprzecie powiedziano mi ze 4kg. Na dziś mam termin. -
emikey wrote:No bo przecież nic nie poradzę na to ile waży. Jakoś musi wyjść
ale wmawianie sobie o nie ma 3,5 czy tam 4kg nie dam rady urodzić działa na psychikę blokująco. Wolę myśleć ok ma 4200 ale tłuszczyk się przecisnie
wagę szacuje się na podstawie głowy brzuszka i nóżek. Jeśli ma długie nogi wiadomo waga wyjdzie większą. To samo z brzuszkiem. Jak usg jest podczas gdy dziecko się napilo też wyjdzie większą. No i głowa. Głowę podaję się w 2 parametrach przynajmniej tu w UK. Niby wychodzi mojemu ponad siatkę albo na granicy jeśli mierzona na około. Ale już jak wezmą ten drugi pomiar (bo mój nie ma okrągłej głowy jak od cyrkla) to jest na 74 centylu. Zreszto kiedyś polozna powiedział mi, że łatwiej rodzi sie większe dziecko (nie bardzo duże żeby nie było) bo nie cofa się w kanale rodnym. Małe dzieci maja tendencje do cofki. Potwierdza to moja mama. Mój starszy brat 4kg a ja młodsza 2950. Mama mówię, że z nim było łatwiej i miała 3 bóle parte tylko.
-
Monalisa88 wrote:U mnie by się raczej nie zmieściły nawet blizniaki😏 jakaś przyczyna być musi że rodze małe dzieci😏😅
-
nick nieaktualny
-
przedszkolanka:) wrote:Kasia kciuki!!
U nas dzisiaj noc nieprzespana. Bolał go brzuszek, bo dalej kupy nie było,zasnął o 5 po bąku dopiero. Myślicie,że mogę mu dać coś już,pomoże na kupę delicol? Albo coś innego co możemy już dać?
Monalissa ja nie miałam takich zaleceń.przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Przedszkolanko, jeszcze teraz fioletowa stronę przeczytałam, zaczailam dopiero, ze dajesz dodatkowo mm, po co? Nie wolisz trochę dłużej go przy piersi przytrzymać czy walnąc się z nim na fotel i poprzytulać na razie? Bo jeśli karmisz mieszanie to stad tez mogą być problemy z kupa. Dziecko wyłącznie kp może nie robić kupy nawet dwa tygodnie i jest to w granicach normy. Mm jednak jest ciężkostrawne w porównaniu z twoim mlekiem, mało kto wie, ale podając nawet jednorazowo mm powinnaś przez 2 tygodnie podawać probiotyk, bo to jest znowu coś nowego dla układu trawiennego i zmienia się flora bakteryjna, wiec u takiego maluszka trzeba to wspomóc. Są probiotyki od urodzenia.
Jupik lubi tę wiadomość
24 lata -
kkkaaarrr wrote:A ja znam dziewczyne niecale 150, jaka waga nie wiem, ale na oko 40coś i blisko rok temu urodzila zdrowe blizniaczki. Ja do dzis sie zastanaeiam gdzie one sie zmiescily!
Osobiście mam 148cm waga sprzed ciąży max 46kg więc też sobie tego nie wyobrażam gdzie bym bliźniaki pomiescila😂
Brunetka ja pamiętam że jesteśmy na tym samym etapie:) ja już przestałam szukać symptomów porodu bo znikły i cisza poza skurczami bh które mnie już nie ruszają. Najgorzej że mała dalej poprzecznie i chyba czas się nastawić na cc a nie SN. Dziś muszę przycinsnać gin po ktg co ona o tym sądzi bo oszaleje. I zaczynam twierdzić że przenoszę ta ciąże. Myślałam że trzecia będzie krótsza a nie najdluzsza🙄Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞