X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Kochane, dziękuję za wszystkie kciuki. Może mój październikowy maluszek tylko zmienił datę porodu? Będą bliźniaki ;)

Bliźniaki ❤️❤️ Podwójne gratulacje!!!

Kinga13 lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Padłam ;-) mąż wymyślił coś jeszcze, specjalnie dla naszych mamuś- jedna chciała Kosme, druga Mariusza, powiemy im, że będzie Kosmariusz ;-)

😁 Proponowałabym bardziej Kosariusz. Bez tego m w środku 😁 a to ciekawe że jedna z nich proponowała dość oryginalne imię kosma, a nie pasował jej Filip. Ludzie są niemożliwi 🙈

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupił,bez urazy ale Feliś jest o wiele ładniejsze niż propozycje mamuś ;p

Kinga serio bliźniaki? ;O

My po spokojnej nocy,spał że mną i myślimy o dostawce na ten czas.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Kinga serio bliźniaki? ;O

Serio, serio ;) oczywiście wszystko się może zdarzyć, ale mamy dwie kosmówki i dwie owodnie także najbezpieczniejsza opcja ;) oczywiście martwi mnie mój konflikt, ale powtarzam sobie, że musi być dobrze. Wizja bliźniaków nie przeraża mnie wcale, nadstawialiśmy się już na trojaki to teraz czuję się jakbym miała na wakacje jechać xD pochwalę się usg jak rozkminię wrzucanie na komputerze. Jak rodził się pierwszy syn to te stronki miały już gotowe linki na forum :(

aga_ni, Aaga, moni05, przedszkolanka:), meerici, nuśka91, mia4444 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za mamusiami się nie nadąży.. a ich propozycje były do d... Mojej musiałam przytaczać statystyki, bo nie mogła uwierzyć, że Feliksów jest teraz więcej niż Mariuszkow ;-P

Mi im dalej w las tym Feliś podoba się coraz bardziej i coraz bardziej jestem pewna, że dobrze wybraliśmy :-)

Kinga13, kalcia, kasia1518, Kookosowa, nuśka91 lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Mam to wpisane na karcie ciąży (np przy dacie porodu są wpisane dwie: z usg i z transferu, zamiast tej z ostatniej miesiączki). Ja nigdy nie mam intencji tego ukrywać, wychodzi to zreszta od razu w wywiadzie przy pytaniu jakie leki brałam w ciąży. I jeśli lekarze są oswojeni z tematem, przyjmują do wiadomości. Jeśli nie, zaczyna się b dokładny wywiad (który to transfer, z jakich przyczyn in vitro) i stawiają nawet po 6 wykrzykników w papierach (autentycznie - policzyłam;)) i piszą „stan po in vitro”. I najchętniej by mnie od razu wysłali do szpitala, a najlepiej na cesarke. Moja lekarka mówi ze to wynika z ich strachu ale jak się boja to się sami powinni z tego leczyć, a póki co ja tu jestem pacjentka i maja mnie leczyć ;)
    Po części wiem o czym mowisz i co czujesz. Ja w karcie ciazy mialam wpisana ta pierwsza stracona ciaze, cudownym medycznym okresleniem "obsoleta 27tc". Większość tych 'przypadkowych' lejarzy jak docierala do tej informacji od razu patrzyli na mnie i moją obecna ciaze inaczej. Nawet w dniu porodu (choc tu akurat sie ciesze) wypchnelam inna pania z sali porodowe, bo jak argumentowali miedzy soba na IP "pani rodzi 3 raz i jeszcze wywiad obciazony, obsoleta w 27tc". Takze tak, niby lekarze, niby to wszystko powinno byc dla nich normalne, ale jednak koniec koncow to tylko ludzie i wychodza ich straszki...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, skakać przez okno nie, współczuje jemu, ze się tak meczy. Kupa była przy każdym karmieniu, a od przedwczoraj nie zrobił wcale...
    Przedszkolanka, no to samo dokładnie miałam... odłożony to może z 10 minut da radę „pospać”.

Kinga, ogromne gratulacje! ❤️ Czekam na fotki Waszego podwójnego szczęścia 🥰

aga_ni, Kinga13 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, piszecie o kolce, to coś czego strasznie sie boję. Borys nie miał i Nina póki co też nie. I tak się zastanawiam kiedy można zacząć się cieszyć, jak późno moze sie kolka pojawić (bo tak ksiazkowo to chyba 2/3 tydzień się pojawia)? Macie jakieś doswiadczenia, albo wiedzę na ten temat?

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Po części wiem o czym mowisz i co czujesz. Ja w karcie ciazy mialam wpisana ta pierwsza stracona ciaze, cudownym medycznym okresleniem "obsoleta 27tc". Większość tych 'przypadkowych' lejarzy jak docierala do tej informacji od razu patrzyli na mnie i moją obecna ciaze inaczej. Nawet w dniu porodu (choc tu akurat sie ciesze) wypchnelam inna pania z sali porodowe, bo jak argumentowali miedzy soba na IP "pani rodzi 3 raz i jeszcze wywiad obciazony, obsoleta w 27tc". Takze tak, niby lekarze, niby to wszystko powinno byc dla nich normalne, ale jednak koniec koncow to tylko ludzie i wychodza ich straszki...

Tak, dokładnie o tym mówię. Nie chcę na to narzekać bardzo bo to jakiś wyraz empatii i to fajnie. Tylko jakby decyzje były merytoryczne jednak, byłoby ok.

• Aaga Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni u nas bylo tak z soboty/ niedziele I cala niedziela. Wczorajsza noc I poranek bez porownania lepiej. Ale kupy nie ma 5 dzien... Polozna mowi zeby nie panikowac, ale jednak sie martwie.

kasia1518 lubi tę wiadomość

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nakombinowałam się żeby nie zajmowały całej strony, ale są ;)

e2f4c7859aa60b1bdb4ee25add5cc375.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 10:42

Klaudia2016, przedszkolanka:), moni05, kkkaaarrr, Cabrera, Karooo93, sandrina22, sunshine03, kalcia, Jupik, Monalisa88, wiktoriaa, Goemi, Konieczynka, kasia1518, Aaga, Kookosowa, meerici, KasiaP, nuśka91, mia4444 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

Wysłany: 21 października 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja,Kinga ale Ci los wynagrodzi <3 gratuluje!!

U nas kupy od wczoraj nie ma,ale brzuch w dzień też zaboli ..

A Polą 3 razy ból brzucha miała i tyle..zero kolek czy ząbkowania to pewnie teraz nadrobimy jedno i drugie ;p

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, z Alą też ani kołek ani ząbkowania 😬😅 wiec może faktycznie wszystkiego trzeba doświadczyć 😋

Kinga, śliczności 🥰 niech rosną zdrowo! Dawaj nam tu znać! 😉

Aga, ja się boje ze to przez mm. Bo w sobotę dostał pierwszy raz jedna butle, o 22:45 kupa i później już brak... wczoraj dostał 2x mm i dziś w nocy raz, ale 80ml wypił. Wcale po mm się nic nie nasila, ale brak kupy to pewnie to... nie wiem czy mu się organizm przyzwyczai i po tej kupie będzie ok, czy już mam po 3 razach mleko zmieniać...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem co robić, jednak to ja muszę podjąć decyzje czy chce spróbować urodzić naturalnie czy od razu się zdecydować na cesarkę. Nie ma takich bezwarunkowych wskazan do cesarki, ale są przesłanki ze ten poród naturalny się nie uda. Dlatego decyzja należy do mnie.

Po dzisiajeszym usg okazuje się ze młody wazy 3900, szyjka zamknięta, główka nie wstawia się.

Lekarka dała mi wybor: czy chcę podjąć próbę naturalnego porodu czy od razu się decyduję na cesarkę. Zapytałam o indukcję to powiedziala ze w moim przypadku odradza balonik, kroplówkę z oksytocyną możemy podać jesli chcę. Dzisiaj już nie zdążą ale jeśli się decyduje to mam jej teraz powiedzieć i podadzą jutro.

Ale ze się na nic nie mogłam zdecydować to lekarka powiedziała ze jak nie wiem to możemy nic nie robić jeszcze jutro. Czyli decyzja odroczona ale jutro się muszę na coś zdecydować żeby w środę coś się zadziało.

No o nie wiem co robić :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, cudowna nowina ❤️❤️

Z kupami nie doradzę, choć widzę, ze u nas tez coraz mniej ich...kiedyś (jak to brzmi ;)) było kilka dziennie, a od kilku dni raczej raz dziennie, ale porządnie...

My już niestety wracamy, było bardzo fajnie, teraz tylko martwię się o drogę powrotna...oby mały był tak dzielny jak ostatnio :)✊✊

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Dziewczyny, nie wiem co robić, jednak to ja muszę podjąć decyzje czy chce spróbować urodzić naturalnie czy od razu się zdecydować na cesarkę. Nie ma takich bezwarunkowych wskazan do cesarki, ale są przesłanki ze ten poród naturalny się nie uda. Dlatego decyzja należy do mnie.

Po dzisiajeszym usg okazuje się ze młody wazy 3900, szyjka zamknięta, główka nie wstawia się.

Lekarka dała mi wybor: czy chcę podjąć próbę naturalnego porodu czy od razu się decyduję na cesarkę. Zapytałam o indukcję to powiedziala ze w moim przypadku odradza balonik, kroplówkę z oksytocyną możemy podać jesli chcę. Dzisiaj już nie zdążą ale jeśli się decyduje to mam jej teraz powiedzieć i podadzą jutro.

Ale ze się na nic nie mogłam zdecydować to lekarka powiedziała ze jak nie wiem to możemy nic nie robić jeszcze jutro. Czyli decyzja odroczona ale jutro się muszę na coś zdecydować żeby w środę coś się zadziało.

Wiem, że to kontrowersyjny temat ale ja cc wspominam super. Pierwsze wstawanie jest bolesne ale nie jest strasznie jak to mi wmawiala rodzina. Drugie dziecko tylko cc

aga_ni lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga-ni, dla mnie to trochę dziwna sytuacja, ze decyzja jest zostawiona zupełnie Tobie. Ja poprosiłabym lekarzy o ich stanowisko i rekomendacje.
    Ale, tak czy siak spotkanie z maleństwem już coraz bliżej 😊

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:

Miałam podobnie ze Stasiem. Chciałam sn bardzo. Ale zapowiadał się duży a ja miałam szyjkę ze stali. Miałam skurcze we wtorek, które się same wyciszyły, chodziłam z rozwarciem 3cm. W piątek próba indukcji oksy. Niestety, ale jeśli dla organizmu to nie ten moment to oksy powoduje tylko bolesne. skurcze z małym efektem rozwarcia. Ciągle mi to podkręcali, jak zaczęłamz 3cm przed południem to po 18 miałam raptem 5cm... Ostatecznie cc i był taki moment, gdy po prostu intuicja podpowiedziała mi by się zgodzić, mimo mega nastawienia na sn. To uratowało mu życie, bo o konflikcie nie wiedzieliśmy wcześniej. Ale ja miałam ten komfort psychiczny, że spróbowałam. Co jeszcze z medycznych kwestii było dla mnie ważne to to, że cc nie była na zimno. Jakby nie patrzeć on czuł pół dnia te skurcze, wiedział, że coś się dzieje. Także ja bym wybadała sytuację na ile będą skłonni zrezygnować z tej próby w trakcie jeśli jednak po indukcji poprosisz o cc. Jeśli są do dogadania to bym spróbowała, nie dowiesz się jak nie spróbujesz. A jak już wszystko będzie w trakcie to nie analizuj, wsłuchaj się w swoje ciało i zaufaj intuicji ;) serce matki wie najlepiej

08.09.2017 - Staś <3

Wysłany: 21 października 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ni ja bym doradziła próbować. Zawsze jest granica błędu,poza tym i większe rodzą naturalnie a cc mogą wykonać w każdej chwili i nie na sucho. No ale to ja,ja rodziłam dwa razy natutalnie(raz wywolany) i nie mam porównania co do cc.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję sie ze szpitala.. Więc 2 dni nic ze mną nie zrobią będą czekać aż może samo sie ruszy. Rozwarcie może na 1.5 cm. Maly wysoko, 4180 ale lekarz sam powiedzial że to usg jest kiepskie. Ale jak urodzilam córkę 4020 to kolejne dam rade takie jest ich nastawienie...

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
‹‹ 1353 1354 1355 1356 1357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ