X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny czy Was też tak bolą piersi? U prawej sutek boli bardzo bo młoda jak już jest bardzo głodna to strasznie go maltretuje i jak już w końcu dobrze się złapie to widzę dosłownie gwiazdy. Potem już ok, smaruje lanoliną, ale całe piersi bolą jakby ktoś w nie szpilki wbijaj!

Czy wy robicie kompiel codziennie?

Co do skóry to też schodzi szczególnie rączki, szyja, nóżki i dziś trochę brzuch, położna kazała kupić taki sam balsam jak płyn do kąpieli ale balsam z tego jest dopiero po 3 miesiącu!

A wiecie czy jakaś firma oprócz pampersa ma jeszcze pieluszki rozmiar 0?

Brunetka co u Ciebie, bo nic nie piszesz
    My kąpiemy codziennie jak jesteśmy w domu, a jak w szpitalu to wcale , przemywam tylko wacikami.

Firma happy ma jeszcze pieluszki 0.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpieli, my myjemy co drugi dzień A tak to też woda przegotowana i wacikiem takie miejsca typu buzia, szyjka, paszki tyłek. Ale chyba zaczniemy codziennie bo w sumie w piecu też palimy codziennie więc jest ciepło .
    Wasze dzieci też tak cierpią ja próbują zrobić kupkę? Moja to wrecz sina z wysiłku się robi... i płacz straszny przy tym. Ile kupek dziennie powinny robić?

oar843r8hxms7jm7.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eemmiilliiaa wrote:
    Wiktoria, u mnie gwiazdy pojawiają się jak mleko wypływa na początku. Ale mam to uczucie nie tylko przy dostawianiu do piersi ale tez jak Mały zaczyna płakać albo za długo się na niego gapię jak śpi :)
    A co do kąpieli to my kąpiemy co drugi dzień.
    Co do skóry, to dziś położna mówiła o kąpieli w krochmalu i wycieraniu zmian na skórze itp kleikiem po rozgotowanych płatkach owsianych górskich (ta drugą metodą chyba ma coś wspólnego z tym, co pisze Merci o siemieniu).
    W krochmalu też kąpiemy jak się robi podrażniona skóra na pupie. Ale za często nie można, bo krochmal skórę wysusza.
    My kapiemy codziennie, ale czasem to tylko sama woda, tak żeby się popluskał :) mały się bardzo wycisza, zanurzamy mu brzuszek (wierzę ze to pomaga na te cholerne wzdęcia) potem masażyki, generalnie odgłosy natury w tle, przytłumione światło, nasze ściszone głosy, robimy mu takie małe spa :) ja sama robię się senna po wszystkim 😜 potem zawijam go w kocyk, przytulamy się, czasem chce jeszcze trochę cyca (karmię go przed kąpielą, bo inaczej ryk) jakaś kołysanka i dziecko do łóżeczka i tak od tej 21 do 5 śpi cudownie spokojnie, oczywiście z przerwami na karmienie. Bez tego rytuału kąpielowego jego sen wyglądał zupełnie inaczej, bardzo niespokojnie 😕 jeszcze teraz walczę sab simplexem o spokojny sen około tej 5 rano (wtedy najbardziej męczą go wzdęcia), widzę poprawę, ale to dopiero 3 dzień stosowania więc narazie za dużo nie chcę mówić.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania nie ma normy co do kupy tak naprawdę. Może być po każdym karmieniu albo nawet raz na tydzień-dwa ( o ile dziecko się przy tym nie męczy).

Mój robi cichaczem, nic po nim nie widać. Za to czuć niemiłosiernie 😂

My teoretycznie kąpiemy 2 razy w tyg, w razie potrzeby częściej. Pupę po każdej kupie zawsze wacikami na mokro.

Mój też na suchą skórę, ale smaruję tylko mocno łuszczące się miejsca. Niech się hartuje do nowego środowiska :)

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merici o mi się marzy takie spa. Ale póki co jesteśmy na etapie akceptacji gorącej wody. Masaże, nacieranie oliwkami u nas nie przejdą. a najgorszy dramat małego człowieka do odkryte jajka. Także po relaksie w wanience u nas zaczyna się wrzask na ręczniczku, bo trzeba zadek posmarować kremami.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też męczę się z bólem piersi już tydzień. Znalazłam artykuł o nadprodukcji mleka i niestety objawy u nas występują 😪
    Mam skierowanie do neurologa przed szczepieniem ale pierwszy wolny termin wizyty prywatnej to 22 listopad załamka

• meerici Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Merici o mi się marzy takie spa. Ale póki co jesteśmy na etapie akceptacji gorącej wody. Masaże, nacieranie oliwkami u nas nie przejdą. a najgorszy dramat małego człowieka do odkryte jajka. Także po relaksie w wanience u nas zaczyna się wrzask na ręczniczku, bo trzeba zadek posmarować kremami.
    U nas wrzask przy każdym przewijaniu także rozumiem o czym mówisz 🤦🏼‍♀️ Ale woda go jakoś uspokaja także przynajmniej ten wieczór mamy przyjemny 😉

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina u nas identyczna sytuacja - odkryte jajka to dramatyczne przeżycie ;) zarówno podczas przebierania jak i po wyjęciu z wanienki.

sandrina22 lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    W krochmalu też kąpiemy jak się robi podrażniona skóra na pupie. Ale za często nie można, bo krochmal skórę wysusza.
    My kapiemy codziennie, ale czasem to tylko sama woda, tak żeby się popluskał :) mały się bardzo wycisza, zanurzamy mu brzuszek (wierzę ze to pomaga na te cholerne wzdęcia) potem masażyki, generalnie odgłosy natury w tle, przytłumione światło, nasze ściszone głosy, robimy mu takie małe spa :) ja sama robię się senna po wszystkim 😜 potem zawijam go w kocyk, przytulamy się, czasem chce jeszcze trochę cyca (karmię go przed kąpielą, bo inaczej ryk) jakaś kołysanka i dziecko do łóżeczka i tak od tej 21 do 5 śpi cudownie spokojnie, oczywiście z przerwami na karmienie. Bez tego rytuału kąpielowego jego sen wyglądał zupełnie inaczej, bardzo niespokojnie 😕 jeszcze teraz walczę sab simplexem o spokojny sen około tej 5 rano (wtedy najbardziej męczą go wzdęcia), widzę poprawę, ale to dopiero 3 dzień stosowania więc narazie za dużo nie chcę mówić.
    A i mówiła cos o nadmanganianie potasu - chodziło o kryształki. Ale nie wolno wrzucać ich w całości do wanienki tylko roztwór, a woda ma byc tylko bladoróżowa

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w klubie wrazliwych jajek 😂
    u nas przy każdej zmianie pieluchy i już po kąpieli na ręczniku...No i siku pojawia się w ciągu 10 sekund od otwarcia pieluchy, wiec jak nie zdążysz, to sorry, ale przegrywasz 😅

eemmiilliiaa, sunshine03, sandrina22, Jupik, aga_ni lubią tę wiadomość

• eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    u nas przy każdej zmianie pieluchy i już po kąpieli na ręczniku...No i siku pojawia się w ciągu 10 sekund od otwarcia pieluchy, wiec jak nie zdążysz, to sorry, ale przegrywasz 😅
    Takie to prawdziwe :D

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za podpowiedzi, lecę do apteki albo rossmanna i zobacze co tam w ogóle mają.

My kąpiemy co drugi dzień, ale czuję się teraz jak wyrodna matka, bo nie pomyślałam nawet żeby w dni kiedy nie kąpiemy przemywać go chociaż wacikami 🙈

A dziewczyny, które KP, myślicie że mogę sobie zjesc ciasto z alkoholem? 🙊 Nie wiem czy taka ilość się w ogóle dostaje do krwi? Czy zrobić przerwę w karmieniu?

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania u nas to samo przy kupce. Płacz ogromny i spinanie sie ale położna mowiła ze to tez ma zwiazek z nierozwiniętym układem trawiennym.
    Co do klejenia pępka to my kleiliśmy bo położna kazała a pediatra nie wiec juz nie kleimy. Bądź tu mądrym...

Własnie odciągam mleko i katastrofa. O połowę mniej niz zwykle. Jest coraz mniej.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Hej

Moja corka miała zaklejany. Mały teraz tez bedzie miał. W wtotek chirurg, najpierw musielismy poczekac az ta kulka sie wyleczy. I tlenek azotu pomogl:-).
    A co to znaczy ze aż ta kulka się wyleczy, coś się z nią działo?

U nas kikut dawno odpadł ale jeszcze na samym środku jest taka żółta plamka i to się obkurcza/ wysusza, więc narazie nie chce zaklejac. Są do tego jakieś specjalne plastry czy to się normalnymi robi ?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    U nas to samo. W wodzie pełny relaks A jak tylko wyciągnę to ryk nie z tej ziemi .

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Wpadam na szybko, bo jednak przy dwójce maluchów czasu brak.
    U nas póki co wszystko ok, brzuchowych kłopotów brak, tylko wciąż ten katar :(. Mieliśmy dzisiaj wizytę u pediatry, mała ma już 3580,a 6 dni temu położna ja ważyła to było 3280,takze ładnie przybiera, karmimy się tylko cyckiem.
    Też mamy problem z sucha skóra, ale kąpie w emolium i chyba jest lepiej. Kąpiele co drugi dzień, na szczęście lubi, ale szybko kończę, bo jestem sama wieczorami, mąż w pracy i jednak ciężko do spania obie wyszykowac.
    Miałam parę gorszych dni, że nie daje sobie rady, ale już jest lepiej. Tylko cierpliwości do starszej mi brak. Mąż mówi, że dużo na nią krzyczę, no ale jak powtarzam po 10 razy a ona ma to gdzieś no to sorki. Dobrze, że mała póki co grzeczna i drze się tylko jak głodna, bo inaczej bym oszalała.

I czas szybko leci, już koniec października. Miałam rodzić przedwczoraj a tu mała już jutro dwa tygodnie skończy.
    No i gratuluję nowym mamom i trzymam Kciuki za nasze ostatnie :)

sce8joy.png
    di3k7n9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czym smarować maluchowi usta, jak się wychodzi na wiatr, mróz?
    Tym samym kremem co do twarzy czy są jakieś pomadki? Bo nie za bardzo mogę coś takiego znaleźć

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:

Eee u nas siku tak nie działa. On czeka na świeżą pieluszkę, i leje jak tylko zostanie odłożony do łóżeczka. A tak można wisieć nad nim nad przewijakiem i nic nie pójdzie, mimo że widzisz że ma ochotę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 16:30

Cabrera lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dzięki za podpowiedzi, lecę do apteki albo rossmanna i zobacze co tam w ogóle mają.

My kąpiemy co drugi dzień, ale czuję się teraz jak wyrodna matka, bo nie pomyślałam nawet żeby w dni kiedy nie kąpiemy przemywać go chociaż wacikami 🙈

A dziewczyny, które KP, myślicie że mogę sobie zjesc ciasto z alkoholem? 🙊 Nie wiem czy taka ilość się w ogóle dostaje do krwi? Czy zrobić przerwę w karmieniu?
    to zależy ile tego alkoholu ktoś do ciasta doleje :D bo pewnie można dużo :D

https://www.hafija.pl/2013/08/karmienie-piersia-i-alkohol.html

ja bym odczekała po zjedzeniu profilaktycznie 2h z karmieniem ;)

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 29 października 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    A co to znaczy ze aż ta kulka się wyleczy, coś się z nią działo?

U nas kikut dawno odpadł ale jeszcze na samym środku jest taka żółta plamka i to się obkurcza/ wysusza, więc narazie nie chce zaklejac. Są do tego jakieś specjalne plastry czy to się normalnymi robi ?

Hej
    Tym.sie zajmuje chirurg. Nam kikut szybko odpadł ale był ziarniak -takie wystające nie dogojone miesko. Dlatego skonczylismy u chirurga dzieciecego by to wygoic. A ze ma tez przepukline to po 2 tug jak sie zagoi chirurg bedzie plastrami zaklejał i zobaczymy czy sie wchlonie pepek. U corki plastry pomogły.

‹‹ 1379 1380 1381 1382 1383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ