WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii nie smarujecie za każdym razem? My w ciągu doby zużywamy ok 10 pampersów. W tym jest ok 6 z kupą. I smarujemy za każdym razem linomagiem zielonym. Tylko ta noc była taka jaka była i coś tam się odparzyło, ale wcześniej zero problemów.

• eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska, chusty można od chwili narodzin a nosidła dopiero od momentu jak dzidzia już siedzi :)

Cabrera lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • _nova Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik początkowo też chcieliśmy przenieść starszaka i męża do salonu, ale za tydzień mąż wraca do pracy - czyli będzie wychodził ok. 4. A młody na bank wpadłby w panikę, jakby się obudził sam... Ale jak dalej będzie tak, jak jest, to spróbujemy i tego. Wasza mała się nie buntuje, że śpi w salonie, a nie przy mamie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Cabrera, a ciężko Wam idzie przystawianie do piersi? Nam przy karmieniu mieszanym idzie już coraz gorzej, z każdym dniem coraz dłużej to trwa jakby mały w życiu z piersi nie jadł 🙁

Młody się bardzo denerwuje, nerwowo szuka, czasem jest płacz i histeria...czasami tylko jakby się zapomniał i ładnie pije...u nas przez pierwsze tygodnie nie było z tym żadnego problemu...zaczęło się, jak kp mu nie wystarczało i był głodny, wiec doszło mm. Położna poleciła nam butelkę medeli chyba „calm”, taka z bardzo wolnym przepływem, gdzie maluch musi się namęczyć...już zamówiliśmy, mogę ci dać znać, czy działa, czy w ogóle chce z niej pic...
    Jak on tak płacze przy piersi, to mi go okropnie zal :/
    I dlatego podejrzewam, ze psychicznie nie wytrzymam tego powrotu do kp :/

A my w ogóle dupki nie smarujemy (może kilka razy się zdarzyło), ale stwierdzam, ze pampersy 1 są rzeczywiście słabsze, dupka często odciśnięta (na szczęście nie odparzona) (0 były naprawdę spoko).

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa, mój synek dziś pierwszy raz zaszczycił mnie świadomym uśmiechem patrząc mi prosto w oczy ❤️😊😍

eemmiilliiaa, Monalisa88, moni05, Aaga, przedszkolanka:), nuśka91, Kookosowa, ManiaM, japonka lubią tę wiadomość

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka, na szkole rodzenia kazali smarować tylko jak się coś będzie dziać, więc tak też robiłam, no ale jak widać się nie sprawdza, a nawet nie było żadnego zaczerwienienia tylko odrazu odparzenia ☹️ teraz będę smarować za każdym razem..

Cabrera, daj znać jak butelka, bo myślę że właśnie u nas ten problem, że małemu się po prostu nie chce wysilać i ssać, bo niby bierze pierś do buzi, ale jakby czeka aż mleko samo poleci. A karmimy go dobrze z butelki ze wskazówkami od mamyginekolog, żeby nie wlewać w dziecko mleka jak w gęś tylko żeby się trochę namęczył i z butelki pije ładnie, sam ssie bo słychać jak się męczy i musi robić sobie przerwy. A z cycka to by chciał najlepiej, żeby samo wyszło i odrazu wyskoczyło do żołądka 😀

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie smarujemy przy każdej zmianie pieluszki, bo w szpitalu mówili że jeśli skóra jest ładna to nie ma potrzebny ciągle jej lepić mascią, mamy alantan niebieski.

O to mi z kolei położna powiedziała że jeśli chce dokarmiać mm to wszystko byle nie NAN optipro (chodź takie piła w szpitalu) i dajemy właśnie hipp bo podobno dużo lepszy, ja się nie znam.

Też się boję że przez to że odciągam laktatorem przez te poranione sutki młoda mi odrzuci pierś. I nie wiem jak to zrobić żeby nie dokarmiać może zjeść mojego 90 A i tak żeby miała tylko 10 mm zjeść to musi bo drze się jakby ją ze skóry obdzierali.

Też poszukuję leżaczka bujaczka, ktoś coś? Coś fajnego, sprawdzonego?

syy26iye928jhyb7.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest taki fajny artykuł o składach mleka mm:
    https://www.mamaitatawtrojmiescie.pl/2017/09/analiza-skadu-mleka-modyfikowanego.html?m=1
    Z tego co tam piszą to HiPP ma całkiem dobry skład,warto się zapoznać🙃

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój misio ma teraz 5,5tyg i je około 120ml czasem 100 tak 7razy dziennie,wcześniej jadł 90ml 8razy dziennie i ostatnio pediatra nam kazał uważać bo Maciuś w ciągu 5tyg przytył 1,2kg i stwierdziła że to za dużo.Chyba lepiej faktycznie mieć nad tym kontrolę żeby nie rozpychać maluszkowi żełądka i żeby sam się dobrze czuł😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 14:16

moni05 lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Moni i masz jakieś sposoby na te gazy? Wydaje mi się ze h nas podobny problem, tylko przy kp.
    Delicol nic, biogaia tez nie (chociaż kupa jest codziennie, wiec pewnie coś tam daje), espumisan tez niewiele. Zamówiła wodę koperkowa. Jeśli nic innego nie działa to spróbuje tego. No i mieszanka mleka comfort z normalnym. Nie mam innych pomysłów. Ponoć przechodzi po trzech miesiącach, wiec w najgorszym wypadku jeszcze dwa 😂

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, nam właśnie Nan optipro zrobiło rewolucje... brak kupy i okrutne kolki. Trzy dni męki. Ale za to Alicja miała tak z bebiko a Nan Piła 1,5 roku. Remik dokładnie odwrotnie. ;)

Do chusty będziemy mieć trzecie podejście jak będzie miał dobry humor. Była niesamowita histeria dwa razy... a do sklepów itd brać go muszę, bo jestem sama z dwójką też i siłą rzeczy jak mąż wraca wieczorami to już nie mam weny jeździć po sklepach i gotować na kolejny dzień. Trzeba sobie radzić jakoś w takiej sytuacji, w jakiej jesteśmy. W marketach gorąco raczej nie jest. Po prostu on tez lubi wiecznie jechać, jak zatrzymuje się przy jakimś regale na dłużej to dramat. Kolejka do kasy to samo... i nie wiem dlaczego, bo ja go nie „majtam” prawie wcale. Czasem jak jest niespokojny to się lekko kołyszemy tak jak w tańcu. 🤷🏻‍♀️

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Czy któraś z Was ma dziecko , które zle znosi wózek i spacery? Na świeżym powietrzu jeszcze jest ok, ale w sklepie, na poczcie czy gdziekolwiek po drodze chce wejść jest darcie w niebogłosy. Później nic nie mogę załatwić (Przedszkolanko, przepraszam, jeszcze nie dotarłam), bo ludzie patrzą na mnie jakbym mu krzywdę robiła. No i hałas jest potężny... czy jedyna droga to na sile go przyzwyczajać i to przetrzymac?
    Nie minie,miałam z Polą to samo ;) ręce były i później w spacerówce już ok. Przykro mi,nie pocieszylam :d

moni05 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _nova wrote:
    Cześć! U nas kryzys laktacyjny pełną gębą. Mały wisi na mnie już ponad godzinę, a zawsze najadał się w 5-8minut. Cycki sflaczałe, jak znoszone kapcie. No nic. Będziemy się dzisiaj cały dzień przytulać. Po południu chciałam choplcow odstawić do babci i jechać z mężem na groby, ale jak dalej tak będzie, to jednak zostanę w domu.
    Którą herbatkę z HiPP polecalyscie? Taką do zaparzania, czy w granulkach?

Mam pytanie do mam starszakow, które śpią w tym samym pokoju, co maluchy. Jak radzicie sobie z nocnym karmieniem? Mój budzi się przy każdym karmieniu i mocno zwraca na siebie uwagę, włazi na mnie. W dzień mu nie przeszkadza, że karmię Czarka, za to w nocy jest dramat. Mąż nie może go dotknąć, przytulić, bo od razu jest ryk. Musi być mama. Przez pierwsze dwa tygodnie wychodziłam do salonu, teraz już nie wychodzę, bo chce ich do siebie przyzwyczaić, ale marnie mi to wychodzi...
    Moja śpi albo zakrywa się kołdrą..nie wychodzę też już,bo jestem nieprzytomna później;p

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Aaa, mój synek dziś pierwszy raz zaszczycił mnie świadomym uśmiechem patrząc mi prosto w oczy ❤️😊😍
    U nas już też są świadome <3

Cabrera lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sprawie leżaczka. Ja mam Tiny Love lezaczek- bujaczek 3w1. Jest spoko, bo ma opcje calkiem na plasko, a bardzo wiele lezaczkow wymusza pozycje jak w foteliku sanochodowym. Moge polecic, sprawdzil sie pzy Borysie i teraz Nina tez lubi :)

wiktoriaa, nuśka91, Cabrera lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiem że przy odparzeniach trzeba wietrzyc pupke, ale jak to robić, żeby mały się nie obsikał? A ma takie ciśnienie, że już 2 razy osikal sobie głowę, więc mata nie pomoże 🤷🏻‍♀️ i nie będzie mu zimno na golasa w około 23 stopniach?

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krótka relacja,chyba byłam ostatnia?

Dominik 30.10 planowe ciecię ;)

Do szpitala na 7,standardowo milion papierów i kiedy okazało się że kolejność jest alfabetyczna więc będę teoretycznie szybko,każdej następnej dziewczynie skakało tętno na samo słowo zastrzyk A co dopiero operacja i musieli im robić "nagle"planowe ciecię więc sobie tak leżałam pod ktg chyba tylko po to żeby mi się nie nudziło ;) potem doczekałam się,było bardzo fajnie w trakcie cięcia,wszyscy się śmieją z tego że mi się podobało :p ale serio było lepiej niż przednio A chyba bardziej byłam zdenerwowana :p

Potem sala pooperacyjnA i dostałam bobasa :D wygląda identycznie jak pierwszy synek A wpadłam jeszcze na genialny pomysł żeby byli ubrani tak samo bo to słodkie, no cóż,będę musiała podpisywać zdjęcia żeby się dzieci nie myliły :p

Wieczorem trzeba było wstać,wstałam jakby operacji nie było -dziewczyny z sali patrzyły trochę z niedowierzaniem trochę jak na wariatke i nie ukrywam sama jestem zdzwoniona ze tak śmigam:D

Potem już na położnictwo gdzie jestem w wielkiej sali od 30 godzin sama:D także mam nadzieję że nie wystawia mi rachunku za apartament przy wyjściu. Jedyny minus to taki że sala jest tak duża że mi się do kontaktu ciężko wstaje więc jak nie muszę nie korzystam z telefonu,w sumie całkiem spoko detoks :p

Mały dużo spadł z wagi ale liczę że jutro trochę pójdzie w górę i nas jutro puszczą do domu bo swoją łazienka to jednak swoją łazienka o tęsknocie za synkiem nie wspomnę...

Gruby wcale nie taki gruby bo 3600 za to 58 cm i chyba to zawyzało wagę :p

trzymajcie kciuki żeby jutro nas puścili do domu!

wiktoriaa, Kinga82, Aguuula;2525, Goemi, Aaga, silent, Cabrera, przedszkolanka:), Jupik, ManiaM, nuśka91, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Kokosowa wspaniałe zdjecie. JK pierwsza nocka w domu?:-) jaka radość.

Zasneli oboje z corka o 20. Karmilam go na śpiocha butelka o 21 potem 23 i dopiero 5 i 7. Wstal o 9 razem ze mną.
    Duzo emocji na raz. I dzis juz spacer zaliczony. Zimno na dworku ale juz mam dosc siedzenia w murach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 17:27

moni05, Goemi, Cabrera, nuśka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    W sprawie leżaczka. Ja mam Tiny Love lezaczek- bujaczek 3w1. Jest spoko, bo ma opcje calkiem na plasko, a bardzo wiele lezaczkow wymusza pozycje jak w foteliku sanochodowym. Moge polecic, sprawdzil sie pzy Borysie i teraz Nina tez lubi :)
    Też ten mam i polecam :) a na późniejszy okres mam babybjorn też z poleceń koleżanek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 18:21

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eemmiilliiaa wrote:
    Też ten mam i polecam :) a na późniejszy okres mam babybjorn też z poleceń koleżanek :)
    Czemu na pozniejszy okres?.ja mam baby bjorn i juz teraz używam. Pozycja naprawde fajna dla malucha mi sie wydaje.

Ktoś pytał o chuste
    Zależy jaka pozycja i jaka chusta. Pozycja na żabkę od urodzenia dobra:-)

‹‹ 1388 1389 1390 1391 1392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ