X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 04:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Taaa... same here!
    Moje dziecko o 3 w nocy:
    976bb23a0a4f.jpg
    Obudził się o 2:00...

Moni a grzecznie lezy czy marudkuje? U nas jak Julka tak ma to troche udaje ze nie widze I sie klade. Poki nie jeczy to jej nie ruszam a jak kweka to na dobitke cyc. Czasem jeczy jak jej zgasze swiatlo to na nowo zapalam lampke I spokoj. Popatrzy sobie I zasypia za jakis czas.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, faktycznie Pola z opisu to jak Kinga, no tyle, że Pola starsza. A co ćwiczysz w ogóle? I Pola wtedy z Tobą ćwiczy? Kinga jest jeszcze mała, nie do końca wierzę, żeby skakała wtedy obok, ale pewnie kiedyś i tak do tego dojdziemy i spróbuję.. u nas ze spaniem podobnie też, tyle że my wszyscy działamy w trybie nocnym (mąż później wychodzi do pracy i późno wraca), więc u nas Kinia właśnie chodzi spać 22-23 a wstaje ok.8-9. Wczoraj jak padła o 21 (w dzień nie chciała drzemki) obudziła męża o 6 (a on się kładzie 1-2 i właśnie wstaje z nią ok.8-9).. 🤷 myślę, że jakbym ją wypychała o 20 to 5 rano murowana, i nijak ma się to do naszego trybu życia. Będziemy to przestawiać jak pójdzie do przedszkola, ale do tego jeszcze trochę.

Kiniorek, mega współczuję.. mi kiedyś ortopeda powiedział, że mam krzywy kręgosłup i nie powinnam chodzić na siatkówkę, bo tam się skacze, a to nie dobre dla mojego kręgosłupa.. popłakałam się mamie, że nie ma takiej opcji, bo siatkówka to moje życie i na szczęście pozwoliła mi chodzić dalej, ale to jednak chyba nie było aż tak poważne, mój kręgosłup jakoś bardzo nie ucierpiał (jednocześnie ćwiczyłam na kręgosłup). Nie wyobrażam sobie, żebym miała wtedy przerwać treningi. Tak więc rany, żeby tylko nie wyszło to co piszesz, trzymam kciuki z całych sił..

Ja też mam chwilowo pomoc przy dzieciakach (siostrę męża), więc korzystam ile wlezie. Najgorsze wieczory, bo Felo też nocny Marek i największą aktywność łapie wieczorem. Więc tu ogarniamy starszą, sprzątamy z nią zabawki, kolacja, kąpanie itd., a tu on chce na cyca, żeby go ponosić i spania wtedy zero. Samej byłoby ciężko się rozdwoic. Mąż jeszcze czasem w pracy, bez cioci nie wiem jakbym ogarnęła.. generalnie dwójka dzieci w podobnym wieku to wyzwanie, ale tak jak wszyscy, pocieszam się, że do czasu ☺️

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Ona podobno boli. Mój też źle zniósł akurat ta.

Kiniorek, Spirit. - a wybralyscie te sanepidowską szczepionkę czy tę płatną na pneumokoki? Zastanawiam się czy to ma znaczenie dla skutków ubocznych.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Moni a grzecznie lezy czy marudkuje? U nas jak Julka tak ma to troche udaje ze nie widze I sie klade. Poki nie jeczy to jej nie ruszam a jak kweka to na dobitke cyc. Czasem jeczy jak jej zgasze swiatlo to na nowo zapalam lampke I spokoj. Popatrzy sobie I zasypia za jakis czas.
    1,5h na piłce gibalam, coś tam przysnelam... zasnął o 5:00 na godzinę. Ale to chyba skok, bo chce spać ale jakby nie może zasnąć. Taki pobudzony jest, wije się, rzuca... miał tak w 4 tyg i mu przeszło po kilku dniach. Oby.

Tez zaczynam się bac... 18 grudnia mamy pneumokoki i meningokokityp B. Pierwsze szczepienia zniósł fatalnie. Dwa razy dawałam mu pedicetamol, marudził strasznie. Ponoć te są bolesne i może racja, bo niby tydzień a ślad na nóżce nadal jest 😕

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni mój też upodobal sobie godzinę 2-3 na buszowanie 😏

Agatka też nie chodziłam i jestem chyba normalna 😂 ale u nas znowu było tak,że na wsi się wszyscy znali,odwiedzali itp.

Jupik ćwiczę głównie Chodakowska. Lubię ja i jej treningi,Pola zna już doskonale jej słodycze haha :D i tak ,ćwiczy że mną albo się bawi obok albo z mężem i Olkiem . Ostatnio prawie cały trening przeskakala ze mną;)
    Z tym że ja ćwiczę od połogu jak ją urodziłam. Zaczynałam po 15 min.,jak tam się udawało. Po roczku poszłyśmy na pierwsze zajęcia fit mamy i dwa razy w tygodniu jeździlyśmy aż do ciąży teraz. Polą się nie mogła doczekać zajęć bo też miała kontakt z dziećmi,była sala,trampolina,muzyka ;) no i bakcyla złapala😊

moni05, Jupik lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga od szpitali niestety nie odpoczniemy. Po operacji serca będziemy jezdzic na obserwacje. Z takim maleńkim dzieckiem co ok 3 miesiace. Jeszcze nas czekaja wizyty z racji zespołu. Musimy sie zdiagnozowac ze wszystkiego. A niestety operacja nie leczy na stałe. Łata sie zużywa i dziecko rosnie. Operacje bedzie trzeba powtarzac po latach.

Tez podziwiam mamy z mała różnica wieku. U nas 3,5 i mysle ze jest dobra. Judka trochr zazdrosna ale sama sie soba zajmie. Ba nawet chce karmic Bartka. Butelkę mu trzyma i pieluszki zmienia z moja pomoca. Bardzo jest za nim. Rok wczesniej jeszcze by nie byla taka. Byla bardzo mamina.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny

Kiniorek mam nadzieję że niepotrzebnie Was nastraszyla taka diagnoza.

Dziś cała noc przespalysmy! Mała zasnęła o 22 i obudziła się za pięć 6 na jedzenie. Aż byłam w szoku i myślałam czy nie pamiętam że ja karmilam czy co😂

Byliśmy wczoraj na usg bioderek i jest lepiej ale dalej na noc pieluszkowac i masować stopki kontrola za 6 tyg. I znów będę w stresie.

Goemi z 1 córka nosilysmy szelki pavlika. Na szczęście dzielnie z tym wytrzymała.

Ostatnio z mężem my też ❤️ i na drugi dzień widziałam trochę krwi. Myślałam że to po tym bo podczas czylam jakby mi tysiąc szpilek ktoś wbijal.. Tylko że ja dalej krwawie, nie mocno ale jednak i się zaczęłam zastanawiać czy okres dostałam. 🙄 Wizytę u gin mam 3grudnia dopiero😏 tylko że my dalej KP więc chyba na okres za szybko.. Poza krwawienie nic mnie nie boli. Ale kilka dni przed chodziłam ostro podminowana właśnie jakbym miała dostać. Sama nie wiem..

Spokojnego dnia

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Omg spałam od 22:30 do 9:30 z 3 przerwami tylko na karmienie 🤩 od porodu się tak nie wyspałam! Ale to jest zajebiste uczucie!

Aaga, ja na jedno karmienie podaje tylko jedna pierś j uzwazam, że młody skończył albo jak przyśnie, albo jak przestanie aktywnie ssać albo jak minie maks 20 minut.

Kiniorek, mam nadzieje ze diagnoza się nie potwierdzi.

Kookosowa, te późniejsze kontrole lekarzy to przynajmniej będą dużo rzadziej, teraz trzymam kciuki za operacje, żeby gładko poszła. No nie macie łatwo ale ku dobremu, będzie coraz lepiej.

Wie ktoś może co u Basi i Japonki?

moni05, Kookosowa, Karooo93 lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek przed podjęciem decyzji o przerwaniu treningów warto poradzić się lekarza medycyny sportowej. Też znam taki przypadek że dziecku zakazali lekarze jakiego kolwiek sportu z powodu choroby oczu. Oczywiście ns wf też nie ćwiczył i oberwał piłką w głowę siedząc na ławce. Później jak był już trochę starszy to wbrew wszystkim zaczął grać w siatkówkę i biega

• Aaga Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz spacer skonczyl sie w polowie ulicy przerwany wrzaskiem na cala okolice...

Nie wiem co ja tak na tych spacerach parzy, jeszcze jak bylo cieplo to byla chwila ale teraz wyjsc to prawdziwa wyprawa ktora konczy sie szybciej niz zaczyna... najpierw przewijanie, karmienie, ubieranie siebie I malej, jak juz w koncu wyjdziemy to 3 min I placz jakby ze skory obdzierali me dziecie... sama przyjemnisc.

• Spirit Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Kiniorek, Spirit. - a wybralyscie te sanepidowską szczepionkę czy tę płatną na pneumokoki? Zastanawiam się czy to ma znaczenie dla skutków ubocznych.
    Synflorix się chyba nazywało? Ta bezpłatna w każdym razie ale dwa lata temu,nie wiem czy teraz to ta sama bo my jeszcze przed szczepieniem.

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Nasz spacer skonczyl sie w polowie ulicy przerwany wrzaskiem na cala okolice...

Nie wiem co ja tak na tych spacerach parzy, jeszcze jak bylo cieplo to byla chwila ale teraz wyjsc to prawdziwa wyprawa ktora konczy sie szybciej niz zaczyna... najpierw przewijanie, karmienie, ubieranie siebie I malej, jak juz w koncu wyjdziemy to 3 min I placz jakby ze skory obdzierali me dziecie... sama przyjemnisc.
    Jejku, u nas ostatnio podobnie. Na początku było fajnie a ostatnio spacery trwają po 15 min.

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88, ja tylko kp i właśnie mam okres 😫

Przedszkolanka, ja jak tylko będę mogła (czekam na zielone światło od fizjo) włączam Sklapel 😁 mąż mi też znalazł zajęcia dla mam, ale z Kinga nie będę chodzić, żeby mi syfa do domu nie przyniosła i Felkowi nie sprzedała.

Moni, jeśli mam być szczera to jeżeli Twój synek źle zniósł pierwsze szczepienia to nie laczylabym Pneumokokow i Meningokokow B 🤔 u mnie w przychodni Mening.B w ogóle z niczym nie łączą i zachowują duże odstępy (aż nadto przesadzają, pisałam kiedyś o tym), ale Kinga wszystkie szczepienia znosiła na medal a po Mening.B gorączka 39-40 st.i występuje u większości dzieci, poczytaj. Ibuprofen każą podawać już po samym szczepieniu, nie czekać na gorączkę, a uwierz, moja pielęgniarka która szczepi generalnie jest anty lekowa i zawsze każe najpierw schładzać, a w tym przypadku sama polecała wzięcie ibuprofenu tuż po szczepieniu. Nie wiem, czemu u Ciebie chcą połączyć te szczepionki 🤔

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie szczepimy ani pneumo ani meningo,

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też neonatologię mówił że dzieci najgorzej znoszą meningokoki. Neurolog znów nie kazała łączyć żadnych szczepionek.

moni05 lubi tę wiadomość

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik u mnie to jednak tez okres. Od poniedziałku bardziej plamienia ale dziś już ilość większa kolor się zgadza itd😜
    Według tego co wyczytałam, tu cytat:

"Tzw. niepłodność laktacyjna występuje w przypadku karmienia piersią co ok. 2-3 godz. z przerwą nocną nie dłuższą niż 4 godziny. Jeśli śpimy dłużej, poziom prolaktyny obniża się , a jajniki mogą wrócić do pracy wcześniej."

Nie powinnam mieć wątpliwości że dostałam okres u nas od początku była jedna przerwa w nocy 4,5h która teraz się wydłuża.
    No to rozpacz hehe😅

Rodzilas dwa dni przede mną więc obie szybko wrocilysmy" do formy" 😅

Jupik lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Na razie próbuje się zapisać do pediatry a to ciężko bo na telefon potrafie 1.5godz czekac aż odbiorą.
    Co do szczepionki to wziąłem ta z sanepidu.
    A sama okresu nie dostałam jeszcze a karmie mm...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, dziękuje! Córki nie szczepiła na meningokoki, nie było wtedy głośno o czymś takim... wiec Twoje rady są cenne :)

Remi wyniki krwi ok. Źelazo 105 przy normie do 100. Dalej bierzemy vigantol, przy czym dodajemy witaminę B1. Kazała mu też w razie niepokoju dawać viburcol. Czopek (bez końcówki, czuli niecały). Bo nie ma 3 miesięcy. Zobaczymy... choć teraz to skok, bo i przy rozwoju brzuszka regres...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa, u nas też karmienie w nocy raz co 4 godz.,raz po 7 🙄 coś za coś. Osobiście mnie to o tyle boli, że trzeba będzie zacząć się zabezpieczać, a my jedziemy bez antykoncepcji od..7 lat 🙉

Moni, osobiście uważam, że warto szczepić na te meningi, i wkurzam się, że w mojej przychodni takie restrykcje, że mi pewnie termin w 8 mcu wyznaczą.. tak więc z jednej strony im wcześniej tym lepiej, z drugiej- meningi robiłabym osobno, na pewno nie z pneumokokami.

moni05 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziewczyny nam się chyba zbiorowo okres zrobił 😱 u mnie właśnie zauważyłam plamienie i może to to... Chyba z powodu tego że w nocy mały się budzi czasem co 3h a czasem nawet ma przerwę 5h.

Aaga ja wiem, że mój chce drugą pierś jak zaczyna się robić taki niespokojny, oczywiście nie śpi i zaczyna się tak rzucać. Jak jest pojedzony to albo zasypia, albo po prostu przestaje jeść, ale jest grzeczny ☺️

‹‹ 1448 1449 1450 1451 1452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ