Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
miśka wrote:Dziewczyny!
Jak masować bliznę po cc?
Byłam u fizjo urogin i nic sensownego się nie dowiedziałam:/ tylko, że są jeszcze strupki na bliznie i muszą się najpierw wygoić. "Badała" postawę, chwilę pomasowala kresę. Pieniądze wydane w błoto 🤦♀️
Kiepski fizjo. Moja sama mi masowała z pół godz.i pokazywała jak mam to robić. Początkowo robisz dwoma palcami zgiętymi wskazującym i środkowym, tak po całej bliźnie kawałek po kawałku, w każdą stronę, kółeczka albo nie kółeczka. Po prostu ją ruszasz na całej długości. Najlepiej jednocześnie wmasowywac od razu maść (ja mam Cotratrubex). Tylko poczekała bym do całkowitego wygojenia (jak już nie będzie strupków). Na 2 wizycie już weszła głębiej- masowała z naciskiem, do kolejnej warstwy, było początkowo bardziej bolesne, ale potem ok. Sama też mam tak masować, czyli już nie tak delikatnie po wierzchu, ale z naciskiem. -
meerici wrote:Nie wiem do końca jak to jest, ale widziałam gdzieś wywiad z Zawitkowskim, który twierdzi, że takie gwałtowne opadanie dziecka - jak przy przysiadach - jest absolutnie niewskazane, że to już jakaś forma agresji. Dziecko uspokaja się, ale dlatego że się przestraszyło. Też takie cuda robiłam i bujałam na wszystkie strony świata a teraz mam to sobie za złe, bo rzeczywiście wszędzie trąbią, że delikatne ruchy prawo lewo i ewentualnie delikatne uginanie kolan to wystarczająca stymulacja dla niemowlaka. No ale jak jest ryk od kilku godzin to człowiek nie wie jak się nazywa i ma w dupie te wszystkie zasady :p
Rubii jeszcze mi się przypomniało, że chusta się sprawdza u wielu.Paulina -
Mama mi jeszcze zasugerowała, że może boli go jakiś mięsień od szczepionki, ale nie wiem. Myślicie, że mogę podać mu paracetamol nie mając pewności co mu jest? Tak strasznie płacze, że aż sie serce kraje 🙁
-
Olliiii wrote:Mama mi jeszcze zasugerowała, że może boli go jakiś mięsień od szczepionki, ale nie wiem. Myślicie, że mogę podać mu paracetamol nie mając pewności co mu jest? Tak strasznie płacze, że aż sie serce kraje 🙁Paulina
-
lena198808 wrote:My w domku wypuscili nas 1 dzien prędzej. Co 2 tyg kontrola moczu przez 2 miesiace.
Dalam rade sama ogarnac dwojke dzieci do spania 💪
Kasia jak u Was sytuacja?
Super że u Was już wszystko ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2019, 22:08
lena198808 lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Wlasnie odwolali operacje z jutra i przełożyli na wtorek. No jestem taka wsciekla jak nigdy. Chyba sobie z nas jaja robia.
A do tego Judka mi placze w domu. W weekedn zamienie sie z Piotkiem. I bede z nia w domu to bede tesknic za Bartkiem. Ehh a mialo być 3 dni a zrobilo sie 9 dni stresu.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
paulina2811 wrote:O widzisz nawet jie wiedziałam ale mieliśmy moment, że kolka była maksymalna, ani chwili odpoczynku tylko płacz cały czas i mąż zaczął właśnie robić przysiad-noe minęło 5 minut a mały spał. Ja właśnie słyszałam o dmuchaniu w twarz, że to forma agresji i nie można tego robić.
ManiaM lubi tę wiadomość
🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ? -
U mnie też na duży płacz pomaga unoszenie lub skakanie na piłce góra dół. Nie wierzę, że to stresuje dziecko, bo uspokaja się i zasypia. Często też zasypia jak schodzę z nim ze schodów - widoczne lubi ten rodzaj ruchu ☺️
Ja dmuchanie w twarz praktykowałam w pierwszych dniach życia jak mi się zakrztuszał przy jedzeniu. Miał taką chwilę, że nieruchomiał i nie wiedziałam czy już odkrztusił czy jeszcze nie i czy brakuje mu powietrza więc celowo dmuchałam, żeby się wystarczył i poruszył.
Po szczepieniu mi mówili, że nawet do tygodnia mogą wystąpić skutki. Smoczek też nie pamiętam czy wyparzyłam od razu a to nim kierowałam mu tą szczepionkę do buzi żeby nie wypluł 🙈 Ważne żeby myć ręce po każdej zmianie pieluchy - wiem że tak się można zarazić.
A u nas chyba pierwsze objawy ząbkowania. Dużo śliny, ręce i wszystko inne pcha do buzi. Pojawiły się jakieś płacze bez powodu w dzień i niespokojny sen w nocy. Oczywiście do czasu pierwszych ząbków może minąć jeszcze nawet kilka tygodni ale objawy mogą być już 😑
Jestem w szoku ale u nas rozmiar 74 jest już na styk. Musiałam wynieść właściwie 100% dotychczasowych ubranek. Wczoraj w nocy coś mu zamawiałam w necie, bo nie mielibyśmy już nic do ubrania w takim tempie wzrostu. Nie wspomnę o noszeniu prawie ośmiu kilo. Niby mały dzidziuś, bo dopiero 2,5 miesiąca a gabarytowo jak półroczne dziecko 🙈moni05 lubi tę wiadomość
-
nuśka91 wrote:U mnie też na duży płacz pomaga unoszenie lub skakanie na piłce góra dół. Nie wierzę, że to stresuje dziecko, bo uspokaja się i zasypia. Często też zasypia jak schodzę z nim ze schodów - widoczne lubi ten rodzaj ruchu ☺️
Ja dmuchanie w twarz praktykowałam w pierwszych dniach życia jak mi się zakrztuszał przy jedzeniu. Miał taką chwilę, że nieruchomiał i nie wiedziałam czy już odkrztusił czy jeszcze nie i czy brakuje mu powietrza więc celowo dmuchałam, żeby się wystarczył i poruszył.
Po szczepieniu mi mówili, że nawet do tygodnia mogą wystąpić skutki. Smoczek też nie pamiętam czy wyparzyłam od razu a to nim kierowałam mu tą szczepionkę do buzi żeby nie wypluł 🙈 Ważne żeby myć ręce po każdej zmianie pieluchy - wiem że tak się można zarazić.
A u nas chyba pierwsze objawy ząbkowania. Dużo śliny, ręce i wszystko inne pcha do buzi. Pojawiły się jakieś płacze bez powodu w dzień i niespokojny sen w nocy. Oczywiście do czasu pierwszych ząbków może minąć jeszcze nawet kilka tygodni ale objawy mogą być już 😑
Jestem w szoku ale u nas rozmiar 74 jest już na styk. Musiałam wynieść właściwie 100% dotychczasowych ubranek. Wczoraj w nocy coś mu zamawiałam w necie, bo nie mielibyśmy już nic do ubrania w takim tempie wzrostu. Nie wspomnę o noszeniu prawie ośmiu kilo. Niby mały dzidziuś, bo dopiero 2,5 miesiąca a gabarytowo jak półroczne dziecko 🙈Paulina -
nuśka91 wrote:U mnie też na duży płacz pomaga unoszenie lub skakanie na piłce góra dół. Nie wierzę, że to stresuje dziecko, bo uspokaja się i zasypia. Często też zasypia jak schodzę z nim ze schodów - widoczne lubi ten rodzaj ruchu ☺️
Jestem w szoku ale u nas rozmiar 74 jest już na styk. Musiałam wynieść właściwie 100% dotychczasowych ubranek. Wczoraj w nocy coś mu zamawiałam w necie, bo nie mielibyśmy już nic do ubrania w takim tempie wzrostu. Nie wspomnę o noszeniu prawie ośmiu kilo. Niby mały dzidziuś, bo dopiero 2,5 miesiąca a gabarytowo jak półroczne dziecko 🙈Paulina -
meerici wrote:Dmuchanie w twarz tez praktykowaliśmy i tez nie wiedziałam ze to niewskazane 🤦🏼♀️ Normalnie strach być rodzicem 🤦🏼♀️Paulina
-
Kokosowa bardzo mi przykro... a dlaczego znowu przelozyli operacje?
Mamy starszakow bywaly u Was biegunki w wieku niemowlecym? Ile trwaly? Lekarz kazal sie nie martwic, ale tak sie nie da, panicznie boje sie odwodnieniaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 07:44
-
Aga bo wskoczyl kolejny dzieciak. Poszerzanie tetnicy płucnej. I tak ciagle mnie spychaja. Tym razem na wtorek. A lekarzowi ktory sie nim zajmuje nie przekazali i rano wpadl wkurzony jak osa.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Dziewczyny ten nawał śliny to normalna sprawa około 3mc. Też przy pierwszym dziecku myślałam że to się ząbkowanie zaczyna, a pierwsze zęby pojawiły się jak mala miala 9mcy ( wiek skorygowany 7mc). Około 3mc pojawia się więcej śliny bo praca ślinianek się stabilizuje . Aczkolwiek tez są przypadki że niektórym dzieciom zęby pojawiają się szybko w okolicy 4mc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 08:17
kasia1518