X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie zalecenia podawać żelazo dziecku? Ja dostałam takie zalecenie od drugiego miesiąc do skończenia pierwszego roku. Wczoraj podałam pierwszy raz i martwię się o brzuszek malutkiej i jak to wpłynie np na zęby. Na początku stycznia mam zrobić kontrolną morfologię.

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj miałyśmy szczepienie. Malutka rozdrażniona i ewidentnie bolą ja nóżki ... 😬 I nam też mówiono,że przez kilka dni może być niespokojna, gorączka itd. Poza tym nadal walczymy z pleśniawkami 😬 nystatyna średnio nam pomaga ... Za ok. 4 tyg mamy zrobić morfologię.
    Jasio zostaje dzisiaj cały dzień w przedszkolu, tzn do 21 - ma imprezę z Kraina Lodu i bardzo chciał pójść.
    A matka teraz się stresuje jak sobie poradzi 😬

Nuśka - ale masz dużego chłopaka! 😱 Mój Jasio jak miał roczek to nosił 74 i był niewiele cięższy niż Kubuś teraz 😁

Kokosowa - bardzo współczuję sytuacji. Najgorsze jest to,że niewidomo czy teraz uda się Wam wyjść do Świąt ... 😐
    Oby wszystko dobrze już poszło. Trzymam mocno kciuki i dużo siły dla Was! ✊🤗

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokoosowa, bardzo mi przykro, ze macie jeszcze dodatkowy stres 😞
    Trzymaj się dzielnie dla Bartusia!!

Nuska, No spory Maluch, ale to dobrze, będzie silny :)
    Mój Staś ma 5,5 kg, ale to tez dużo zważywszy na wagę wyjściowa (już ja podwoił 😍). I jak patrzę na jego pierwsze zdjęcia to jesrem przeraża ona, jaki on był drobniutki i chudy 😱

Ps. I do mnie zawitała @, No ale młody mało co juz je z piersi, wiec mnie to nie dziwi zbytnio😞

• Paulina099 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa obyście wyszli do świat. Eh, straszne to ze was tak spychają, niepotrzebnie tylko w szpitalu siedzicie :/
    Ponawiam pytanie. Jak stosujecie ten syrop ze słodu jęczmiennego? Ile razy dziennie? Sam czy do czegoś? I co jeszvze możecie polecić na rozbudzenie laktacji oprócz laktatora i częstego przystawiania?

Kookosowa lubi tę wiadomość

• Miśka06 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Jak to jest z tymi kupkami ze Sluzem? U nas pojawiły się nagle miedzy 5 a 6 tż i każda tak wyglada. takie jakby smarki ciągnące w kupie. Poza tym dziecko zachowuje się normalnie...

• Aaga Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi my regularnie podajemy, najpierw bylo, 0,5ml codziennie potem po 1ml ale mamy ladne wyniki wiec teraz jest 0,5ml ca drugi dzien I w lutym badania. Z brzuszkiem problemow nie bylo choc slyszalam ze, czasami moze tow zaklocac funlcjonowanie.

Goemi lubi tę wiadomość

• eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa, kciuki, żeby wszystko poszło szybko i żeby już Was nie przekładali.

Paulina, ja nie piłam słodu jęczmiennego.

Goemi, my nie podajemy.

Kurde, u nas dziś śluz w kupie, w ciągu godziny trzy pampersy. Młody też niespokojny całą noc. Wiercił się, poplakiwal jakby przez sen. Dziś rano obudził się z placzem, potem te trzy pieluchy. Ciągle poplakuje raz głośniej raz ciszej. Słyszalam, że mu w brzuchu bulgotalo. Co przysnął rano to na pięć minut i znowu płacz. Rano 37,1, więc bez szału. Teraz udaje mi się go uśpić na godzinę, dalej budzi się z krzykiem, dostaje cyca i od nowa - po godzinie budzi się z placzem, cyc i drzemka. Niepokoi mnie ten śluz. Kupa byla wodnista, ale raczej niewiele mocniej niż zawsze. Na razie cisza. Dzwoniłam do pediatry, ale nie może przyjechać, inni nie odbierają. Jestem dziś sama w domu i staram się nie panikować...

Kookosowa lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma szans na swieta w domu. Operacja we wtorek. Potem ok tydzień na oiomie i jesli bedzie ok to ja z nim w wigilie przechodzę na oddział. Jesli mialby jakies komplikacje to po świętach. Tak czy siak swieta w szpitalu Bartus. A ja zalezy kiedy go przeniosa.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Dziewczyny ten nawał śliny to normalna sprawa około 3mc. Też przy pierwszym dziecku myślałam że to się ząbkowanie zaczyna, a pierwsze zęby pojawiły się jak mala miala 9mcy ( wiek skorygowany 7mc). Około 3mc pojawia się więcej śliny bo praca ślinianek się stabilizuje . Aczkolwiek tez są przypadki że niektórym dzieciom zęby pojawiają się szybko w okolicy 4mc.
    Mój od urodzenia prawie miał ślad na dole,ta dziurkę że wychodzi ząb i już był cały jak miał z 12 tygodni na wierzchu :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:
    Czy macie zalecenia podawać żelazo dziecku? Ja dostałam takie zalecenie od drugiego miesiąc do skończenia pierwszego roku. Wczoraj podałam pierwszy raz i martwię się o brzuszek malutkiej i jak to wpłynie np na zęby. Na początku stycznia mam zrobić kontrolną morfologię.
    Ja podaje że względu na niską hemoglobine. Pierwszej córce do 5mc dawałam. Teraz też do momentu kiedy hemoglobina będzie Oki nie będzie spadać.

A co macie? Innofer baby który się bardzo źle podaje? Nam to przepisali w szpitalu zarówno dla pierwszej córki i teraz też ale nasza super pediatra zaleciła nam zmianę na actiferol start i actiferol 7mg - ściągam raz mleko i w nim rozpuszczam bo to w saszetkach ale dużo lepiej mi tak i zęby się nie będą psuly . W kwestii brzuszka pierwszej córce nic nie było, teraz ciężko stwierdzić , bo mała ma problemy z brzuszkiem od początku.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo szczepilas dziecko z pleśniawkami?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak podaję innofer od wczoraj a dziś bardzo zielona kupa.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:
    Tak podaję innofer od wczoraj a dziś bardzo zielona kupa.
    Dla mnie to była beznadzieja ze względu na podawanie, bo dawkę się zwiększa wraz z waga dziecka i później naprawdę ciężko to podać, stąd my ba actiferol przeszliśmy.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey hey. Wpadłam do was przed świętami sprawdzić jak żyjecie :)

U nas wszystko ok. Wczoraj maly miał pierwsze szczepienie. Niestety dostał po nim gorączki. Dziś już jest ok.

Waży już 7,5kg. Jest duży i długi. Zaczynamy pampersy 4 i ubranka 74 bo 68 sa za krótkie :)

Starszy syn z ignorowania przeszedł na kochanie. Ciagle Daniela całuję i przytula. Mały za nim wodzi oczami, przekreca się do niego na bok i śmieje.

Ogonie bardzo łatwe w obsłudze dziecko (w odróżnieniu od pierwszego). Nie ma kolek, przesypia noc, mogę z nim chodzić po sklepach i nawet nie zapłacze (ostatnio 5h przespal w wózku).

Karooo93, Cabrera, Kookosowa, nuśka91, moni05, Jupik lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Karooo szczepilas dziecko z pleśniawkami?

Tak. Podobno nie są przeciwwskazaniem do szczepienia 🤷🤔
    Na szczęście nie ma ich dużo.

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Tak. Podobno nie są przeciwwskazaniem do szczepienia 🤷🤔
    Na szczęście nie ma ich dużo.
    Tak samo jak katar, też nie jest, ale ja bym nie zaszczepila. Podziwiam za odwagę. My u pierworodnej mieliśmy plesniawki i pediatra na prywatnej wizycie powiedziała że pod żadnym pozorem nie szczepic tylko najpierw wyleczyć. Oczywiście w przychodni pediatra nawet tych plesniawek nie zauważyła i chciała mi dziecko zaszczepić- a poszłam do niej celowo, zobaczyć jaka będzie jej decyzja.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goemi wrote:

My mieliśmy zalecenie tylko ma podstawie niskiej hemoglobiny zbadanej jeszcze w szpitalu ale postanowiłam to zignorowac, bo pomyslalam że przecież się mogla poprawić już a ja w ciemno nie będę podawać. aZrobiłam badanie krwi i okazało się, że jednak nie trzeba podawać. Ale my mamy tak beznadziejna pediatrę ze naprawdę nawet szkoda opisywać. Lekarka wspominała ze to może złe wpływać na brzuszek.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa jaka masakra! Chyba by mnie cos trafilo! Najgorsze jest to ze nie mozna nic zrobic jestescie zdani na lekarzy. Nie rozumiem tylko jednego skoro Bartus nie jest dla nich tak pilnym przypadkiem ze przyjmuja przed nim inne dzieci to czemu nie wzieli Was na spokojnie po swietach :/

• Spirit Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    My mieliśmy zalecenie tylko ma podstawie niskiej hemoglobiny zbadanej jeszcze w szpitalu ale postanowiłam to zignorowac, bo pomyslalam że przecież się mogla poprawić już a ja w ciemno nie będę podawać. aZrobiłam badanie krwi i okazało się, że jednak nie trzeba podawać. Ale my mamy tak beznadziejna pediatrę ze naprawdę nawet szkoda opisywać. Lekarka wspominała ze to może złe wpływać na brzuszek.
    Właśnie też nie wiedziałam co robić bo kazali podawać A morfologia nawet ok to szkoda męczyć brzuch:/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2019, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Nie ma szans na swieta w domu. Operacja we wtorek. Potem ok tydzień na oiomie i jesli bedzie ok to ja z nim w wigilie przechodzę na oddział. Jesli mialby jakies komplikacje to po świętach. Tak czy siak swieta w szpitalu Bartus. A ja zalezy kiedy go przeniosa.

Bardzo mi przykro:( mam nadzieje ze już niedługo to będzie tylko złym wspomnieniem.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
‹‹ 1472 1473 1474 1475 1476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ