X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u dermatologa. Łojotokowe zapalenie skóry ma Maja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2020, 22:05

ammarylis lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    35397cdb9119.jpg

Ulubiona pozycja do spania :)

Cabrera, Aaga, mia4444, sandrina22, nuśka91, wiktoriaa lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co na ropiejace oczko? Dzis zauwazylam przezroczysta wydzieline w jednym oku :/

Moja corka ma dzis tak beznadziejny dzien ze jezeli to skok to chyba jutro zacznie chodzic, czytac a nawet recytowac Pana Tadeusza...

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Dziewczyny co na ropiejace oczko? Dzis zauwazylam przezroczysta wydzieline w jednym oku :/

Moja corka ma dzis tak beznadziejny dzien ze jezeli to skok to chyba jutro zacznie chodzic, czytac a nawet recytowac Pana Tadeusza...

Ja przemywam oczko wacikiem i sola fizjologiczna. Zwykle 2-3 dni i mija. Najczęściej jest to albo wina paprocha albo rzęsy. Przezroczysta wydzielina to taka ochrona bariera ktora oko wydziela. Ropa jest zwykle brazowo zielonkawa i skleja rzesy. Wtedy do lekarza sprawdzic czy to infekcja.

Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Byłam u dermatologa. Łojkotowe zapalenie skóry ma Maja

Jasio też ma. Co Ci polecił dermatolog?

Aga - Julii cały czas ropieje oczko, tylko u nas prawdopodobnie zatkane kanaliki. Ja przemywam solą, albo herbata 😏 mieliśmy krople i nic.

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za Wasze opinie. Czyli podsumowując jednej osobie jest bardzo ciężko z dwójką maluchów. Ja niestety pierwsze trzy miesiące ciąży miałam okropne. Tak złe, że chyba wolałabym dwa porody pod rząd niż znowu przeżyć takie fatality. Może być też tak, że następnym razem będzie inaczej, ale kto to wie? Najlepiej byłoby nie przeprowadzać się jeszcze z dwa lata. Wtedy z moją mamą pewnie w ciągu dnia bym ogarnęła. Ale niestety będziemy już grzać w domu, żeby regipsy nie spękały itp więc raczej bez sensu płacić tylko rachunki. W nowym domu teściowie będą obok, ale oni chcą pracować zawodowo do końca życia najlepiej... No i nie mają aż takiego podejścia do dzieci. Na opiekunkę niestety nas nie stać. Teraz to mam wrażenie, że jest więcej przeciw niż za 😉 No trudno, trzeba być realistą, nikt za mnie potem z dziećmi nie zostanie. Ale też kolejne długie starania mnie przerażają...

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Jasio też ma. Co Ci polecił dermatolog?

Kazał kupić emolium na ciemieniuche (to już 4 preparat bo ciągle dziadostwo wraca) Cetaphil do kąpieli bo to co mam jest za tłuste i stosuje się do suchej skóry A ona takiej nie ma. Do smarowania clotrimazol pomieszać z hydrocortizonem i na noc cienka warstwę.
    Nie kazał odstawić od piersi tyle że dieta ma być. Zero kakao, orzechów, cytrusów i czekolady. Umrę bez słodkiego ale jak trzeba to trzeba

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria hydrokortyzon to steryd także ostrożnie. Sciencza skórę.
    Po jakimś czasie diety zrób prowokacje z kakao, wystarczy kostka gorzkiej czekolady i zobaczysz jaki będzie efekt. Bo czy twoje dziecko musi być na wszystko uczulone?
    Ja na diecie bez nabiału, jaj, miodu i orzechów. Z słodyczy żelki 🤦‍♀️ tak wiem że to dziadostwo ale cóż.
    Mufinki sama robię na jajkach przepiorczych.
    SA ciastka w Tesco na mące pszennej i oleju kokosowym. Mi smakują - jak herbatniki.
    I są takie wafelki Kokosowe nie pamiętam nazwy. Skład mają fajny taki ze mogę zjeść. Na dziale z tzw zdrowa żywnościa.

Aaga moja czasem też ma takie dni choć dziś było ok. Ciekawa jestem nocy.

Nuska nigdy nie wiesz jak będzie. Ale. Myślę że rok po roku to za szybko o ile masz wyjście. I nie opłaca się, lepiej pod koniec macierzyńskiego. Wtedy możesz na L4 siedzieć rok z starszakiem,albo dać wcześniej do żłobka żeby się dziecko oswoiło z nową sytuacja.
    W moim otoczeniu miałam 4 takie sytuacje
    1. Pierwszy syn po wielu latach starań oaza spokoju, drugi po 16mkesiacach czort wcielony. Do tego mąż zaczął pić a ona była sama, bez pomocy, rodzina daleko. Dała radę choć mówi że dwa lata pierwsze działo się. Obaj chłopcy żłobkowi.
    2. Syn planowany, po 12m córka. Kompletna wpadka. Wzięli nianie i babcie non stop. Teraz 2i3 latka i już się bawią razem (lub biją)
    3. Pierwszy syn grzeczniutki, drugi po 2 latach żywioł. Żeby było odwrotnie różnica byłaby zdecydowanie większą. Babcia codziennie a koleżanka narzekała jak jej ciężko. Ten typ tak ma.
    4. Córka teraz ma 1,5roku i poszła do żłobka, za 2m ma mieć brata. Są sami i tak planowali.

wiktoriaa lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę samej rok po roku to się można zarżnąć.

Też tak sobie planowaliśmy... zaczynamy się starać w styczniu żeby do końca macierzyńskiego czyli do sierpnia się udało zajść w druga ciążę... No ale to planować sobie można- było bach i kolejna ciąża za pierwszym razem, a że byłam już na rodzicielskim to ciągnęłam do 18tc na macierzyńskim bo bałam się przejść na l4 ( gdybym od razu wzięła L4, to muduskabym pisać wniosek do firmy że rezygnuje z reszty urlopu rodzicielskiego i gdybym np. Poronila to musiałabym wracać do pracy no albo brać wychowawczy, także długo byłam w ciąży na macierzyńskim mając 80% wynagrodzenia a nie 100%)

To trudna decyzja do podjęcia Nuśka, ale życie pisze różne scenariusze

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka dzięki, wiem, dostałam ten co się kupuje bez recepty 0.5 procent czy jakoś tak więc trochę słabszy. Ja już jestem bez mleka, jaj, sera i każdy mi mówi że jak tak ma to wyglądać to lepiej odpuścić bo zarżne i siebie i dziecko. Nie jest źle, ludzie mają gorzej. Byle jej zeszło

syy26iye928jhyb7.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 03:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Konieczynka za przykłady 😊 kasia ja też chciałabym najlepiej pod sam koniec macierzyńskiego, ale właśnie mam podobne myśli. Ciężko po dwóch latach starań wyobrazić sobie, że można tak sobie zajść od jednego razu 😀 więc z zasady trzeba byłoby próbować wcześniej ale tak jak Tobie - jednak może się udać od razu i trzeba też na taką opcję się przygotować podejmując decyzję.

Dziewczyny na dietach eliminacyjnych - ja pierwsze co wpisałam w Google po diagnozie skazy białkowej: "jakie słodycze są wegańskie" 😀 I dowiedziałam się, że oreo nie jest na mleku tyle, że ma kakao. Ale spróbowałam i nic się nie stało po tym kakao, dlatego teraz ciągle jem oreo 😉 jest też kilka galaretek i skittlesy ☺️ A ja dietę nawet dobrze znoszę jak jestem w domu. Ale jak jestem gdzieś w gościach i cały stół zastawiony a ja nic nie mogę to mnie krew zalewa. Święta to była udręka, na wigilię w dwóch domach jadłam pierogi z jagodami 😂

• Aaga Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 05:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio widzialam dokument o zlobku w oswiecimiu. Prawdziwa masakra prawie plakalam razem z tymi dziecmi... a my musimy do zlobka poslac mloda I juz mnie paraliz chwyta :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2020, 06:17

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Kazał kupić emolium na ciemieniuche (to już 4 preparat bo ciągle dziadostwo wraca) Cetaphil do kąpieli bo to co mam jest za tłuste i stosuje się do suchej skóry A ona takiej nie ma. Do smarowania clotrimazol pomieszać z hydrocortizonem i na noc cienka warstwę.
    Nie kazał odstawić od piersi tyle że dieta ma być. Zero kakao, orzechów, cytrusów i czekolady. Umrę bez słodkiego ale jak trzeba to trzeba

U nas ciemieniucha zniknęła po 1 razie, stosowałam Baby Cap i po 8 minutach ścierałam pieluszką tetrową. Nie ma ani śladu. A była mocna już, taka skorupka

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Ostatnio widzialam dokument o zlobku w oswiecimiu. Prawdziwa masakra prawie plakalam razem z tymi dziecmi... a my musimy do zlobka poslac mloda I juz mnie paraliz chwyta :/
    Właśnie na wątku z wrzesnia 2018 z mamami też został ten temat poruszony, ja nie oglądałam, doczytałam w Internecie... przechodzi to ludzkie pojęcie i jeszcze żłobek prywatny

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska mysle ze z drugim to bedzie właśnie rach ciach. Zwykle z dzieckiem masz pelno roboty. Nie liczysz ani dni plodnych ani ze robicie dziecko. I mozg kobiecy w ten sposob jest odblokowany.
    Ja chciałam 3 lata roznicy. Za kazdym razem sprawdzalam zeby nie było plodnych i innych cudow. I nic nie było. Potem zaszlam w wakacje w ciążę ktora poronilam w październiku. Caly listopad i grudzien mialam odpoczac a w styczniu nawet nie myslalam zeby w ciaze zachodzić. Myslelismy ze znowu zaczniemy planowac na wiosne a tu bach i jest.

Witaj synku
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    A najgorsze jest to, że co jakiś czas głośno jest o takich przypadkach.
    A takie najmniejsze maluszki to się nawet nie poskarżą w domu:(
    My do żłobka też dajemy jak 2 lata będzie miał. Też mam obawy, a najbardziej o to czy będzie dobrze zaopiekowany przy dużej liczbie dzieci.
    No i chcielibyśmy do państwowego, bo u nas mają dużo lepsze opinie niż pryw. Tyle, że dostanie się graniczy z cudem.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    A najgorsze jest to, że co jakiś czas głośno jest o takich przypadkach.
    A takie najmniejsze maluszki to się nawet nie poskarżą w domu:(
    My do żłobka też dajemy jak 2 lata będzie miał. Też mam obawy, a najbardziej o to czy będzie dobrze zaopiekowany przy dużej liczbie dzieci.
    No i chcielibyśmy do państwowego, bo u nas mają dużo lepsze opinie niż pryw. Tyle, że dostanie się graniczy z cudem.

Może i się nie poskarza, ale jakieś sygnały będą dawać że coś jest nie tak.
    Ja mam akurat złe wspomnienia z prywatnego przedszkola. Synek rok chodził i było widać że jest tam źle. A że poszedł jak miał 2,4 to niewiele wtedy powiedzieć potrafił. Teraz jest w państwowym przedszkolu i lubi tam chodzić. No ale wiadomo- reguły nie ma. Po prostu źle trafiliśmy.

• Aaga Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina u nas identyczna sytuacja! Jestesmy od wrzesnia zapisani do panstwowego I mino ze razem z mezem pracujemy I na miejsce czekamy rok to tylko spadamy na liscie... niestety dziadkowie pracuja a ja nie moge sobie pozwolic na wychowawczy. Wiec tez musimy alternatywnie znalezc prywatnie.

• adella1 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest 7 państwowych żłobków. Ma w tym roku kolejny powstać. Na 300 tysięcy mieszkańców. Także tego...Chyba trzeba przed narodzinami miejsce rezerwować😉

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina dziecko nie powie ale bedzie widac czy wszystko jest ok. Tak samo my opiekunki umiemy powiedziec rodzicom ze dziecko chore ( a nie zabki albo alergia) tak rodzic zobaczy czy dziecku nie dzieje sie krzywda.

A co bylo w tym Oświęcimiu?? Bo chyba cos mi umknęło. Nie czytalam ostatnio wiadomosci.

Witaj synku
‹‹ 1531 1532 1533 1534 1535 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ