Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas wszystko troszke wolniej ze wzgledu na wiek korygowany. Niby dzis 5 miesiecy ale korygowanego 3,5. Na brzuchu super trzyma glowke, obraca sie na boki I z brzucha na plecy. W pionie jeszcze troche sie glowka chwieje. Siega do zabawek ale dopiero uczy sie je sama lapac.
Konieczynka masakra, a myslalam ze ja mialam kiepska noc. Wwlasnie zmienilam zdanie. -
nick nieaktualny
-
adella1 wrote:Cześć
Słuchajcie dziewczyny- kiedy dzieci powinny zacząć trzymać sztywno głowę? Czarek lubi leżeć na brzuchu, dość długo potrafi rozglądać się wkoło z uniesioną głową. Mąż już panikuje, bo napatrzył się na inne dzieci i twierdzi że junior już powinien to umieć.
Łapie się już za zabawki, mocno trzyma i podnosi głowę i klatkę do przodu jakby chciała usiąść ale wiem że to przygotowanie do obrotów na brzuchWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 13:10
kasia1518
-
U nas główka sztywna już ,ale obracanie jeszcze na boczki i czasem się uda obrócić z brzuszka na plecy;),
Sunshine w poniedziałek dałam 3 łyżeczki rano,we wtorek z 5 bo dziwne miny robił (dałam przed drzemka😣) i dzisiaj przerwa. Jutro ziemniak z marchewką przez 2 dni tak samo. W sobotę przerwa i w niedzielę dynia;)sunshine 03 v.2.0 lubi tę wiadomość
-
My po szczepieniu 5w1 i pneumo.
Mój dzielny bobas zniósł z godnością i wcale nie płakał 😁. Tzn w przychodni. W domu był ryk, teraz odsypia.
Waży 6500 i ma 67 cm.
Pediatra powiedziała, że za dużo waży ( przybiera 800g na miesiąc), to stary ją wyśmiał, że dzieć lata po domu z udkiem z kurczaka i takie są efekty.
Z rozszerzaniem mamy czekać, w temacie skazy/AZS nie wypowiedziała się. Tyle, że dała receptę na pepti refundowane.
Za 2 tyg meningo i rota.
-
Co do umiejętności, to u nas jest ogromny sukces, że mały zaakceptował pozycję na brzuchu. Głowę wtedy bardzo ładnie trzyma. Jak jest noszony to różnie, czasami ładnie, czasami się buja.
Mata z pałąkami już mu się znudziła, ale ładnie sięgał rączkami i chwytał zabawki.
Do obrotów i siadania u nas daleka droga.
Może spektakularnych osiągnięć nie mamy, ale widzę dużą różnicę w rozwoju patrząc na to co było miesiąc temu.
-
U nas Julia też bardzo ładnie trzyma główkę. Na brzuszku uwielbia leżeć i praktycznie cały czas głowka w górze. Dotyka zabawki, ale jeszcze stricte po nie nie sięga. Z brzuszka na plecki też jej się zdarzy przekręcić, ale póki co często na boczki się przekręca.
U nas dzisiaj za to rewelacyjna noc.
Pobudka o 4 i o 6.30 , a z łóżka wstalysmy i 10 😁
Za to w ciągu dnia ma bardzo słaby dzień.
Nie wiem czy przypadkiem nie przypada nam jakoś skok 😏 -
nick nieaktualnySunshine, ja dawałam do spróbowania dwa razy dziennie. W sumie mu się to podoba, wiec i dla nas to powod do radości 😊
Co prawda wiem, ze powinien dostac najpierw warzywko, później mleko, ale u nas nie da tak rady...Także dostaje najpierw Ok 90 ml mm, a potem pare łyżeczek warzywka...
A wy Kiedy zaczynacie?? Powodzenia ✊✊sunshine 03 v.2.0 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCabrera wrote:Sunshine, ja dawałam do spróbowania dwa razy dziennie. W sumie mu się to podoba, wiec i dla nas to powod do radości 😊
Co prawda wiem, ze powinien dostac najpierw warzywko, później mleko, ale u nas nie da tak rady...Także dostaje najpierw Ok 90 ml mm, a potem pare łyżeczek warzywka...
A wy Kiedy zaczynacie?? Powodzenia ✊✊
dzisiaj kupiłam łyżeczki, zaopatrzyłam się w kubeczek do nauki picia wody także od przyszłego tygodnia powolutku zaczniemy
akurat będą już 4 miesiące/18tygodni skończoneWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 18:50
Cabrera lubi tę wiadomość
-
adella1 wrote:Konieczynka-to moczenie synka to reakcja na jakieś wydarzenia? W przedszkolu też mu się zdarza w czasie leżakowania? Jeśli o tym pisałaś, to wybacz- nie zarejestrowałam tego.
W przedszkolu już od 2 lat nie leżakuje. I raczej mu się to nie zdarza, naprawdę wyjątkowo jak się zabawi. A nocne wypadku się zaczęły po porodzie Lili a właściwie od momentu pojawienia się kolek. Nie zwalalabyn winy na przedszkole.
Cabrera właśnie według aktualnych zaleceń najpierw mleko a warzywko na spokojnie po posiłku. Nie ma zastąpić mleka tylko dać do spróbowania i dopiero z czasem naturalnie wyprzeć mleko.
Aaga noc dramat ale jakoś wyjątkowo dobrze się czuje. Tryb matka włączony i naleśniki dinozaurowe zrobione. Oczywiście mój syn pogardził bo takich zielonych to on jeść nie będzie. Polizał i powiedział że nie dobre 🤦♀️😠
-
nick nieaktualnyOoo, Sunshine, a ja dziś cały dzień myśle i kubeczku do wody. Mały z butelki wody nie chce pic, a przydałoby się troszke rozrzedzić 💩
No i chciałabym go powoli do wody przyzwyczajać.
Polecacie jakieś szczególne kubeczki??
Konieczynka, serio, szkoda, ze bliżej nie mieszkacie, to wpadłabym na te naleśniki 😊 mogę zjeść same zielone!! -
nick nieaktualnyA tak w ogóle, to mój młody, który tak nie lubił leżeć na brzuszku i głowy w ogóle w tej pozycji nie unosił nagle z dnia na dzień zaczął się pięknie podpierać na raczkach i trzymać główkę 😊
Także każdy dziec chyba w swoim czasie wszystko robi i musi do danej umiejętności dojrzeć 😉sunshine 03 v.2.0 lubi tę wiadomość
-
Cabrera wrote:Ooo, Sunshine, a ja dziś cały dzień myśle i kubeczku do wody. Mały z butelki wody nie chce pic, a przydałoby się troszke rozrzedzić 💩
No i chciałabym go powoli do wody przyzwyczajać.
Polecacie jakieś szczególne kubeczki??
Konieczynka, serio, szkoda, ze. .. bliżej nie mieszkacie, to wpadłabym na te naleśniki 😊 mogę zjeść same zielone!!
Ile ja nakupywalam przy starszym synku tych kubeczkow, normalnie małą kolekcję miałam. A i tak z żadnego pić nie chciał🙄 Najbardziej odpowiadał mu zwykły kubek plastikowy, dla bezpieczeństwa.Cabrera lubi tę wiadomość
-
Konieczynka wrote:W przedszkolu już od 2 lat nie leżakuje. I raczej mu się to nie zdarza, naprawdę wyjątkowo jak się zabawi. A nocne wypadku się zaczęły po porodzie Lili a właściwie od momentu pojawienia się kolek. Nie zwalalabyn winy na przedszkole.
Cabrera właśnie według aktualnych zaleceń najpierw mleko a warzywko na spokojnie po posiłku. Nie ma zastąpić mleka tylko dać do spróbowania i dopiero z czasem naturalnie wyprzeć mleko.
Aaga noc dramat ale jakoś wyjątkowo dobrze się czuje. Tryb matka włączony i naleśniki dinozaurowe zrobione. Oczywiście mój syn pogardził bo takich zielonych to on jeść nie będzie. Polizał i powiedział że nie dobre 🤦♀️😠
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 20:15
-
Cabrera u nas identycznie z ta głowa na brzuszku- a ja już zdążyłam być u fizjoterapeuty- co prawda myślę że dobrze powiedziała że mała spięta mocno w barkach i trzeba rozciągać ( sama to czułam jak chciałam jej rączki wyżej dac) no ale za wiele nie cwiczylisny bo się darła bardzo a ja bałam się że wyrwe ręce, no a dziś co położę na brzuch, to pięknie trzyma główkę i już nie protestuje- to się zmieniło z godziny na godzinę, bo rano jeszcze był bunt.
Co do kubeczka polecam doidyCup- stosowalam u pierworodnej i się super sprawdził, tylko u nas przy pierwszej próbie był płacz- nawet już schowałam kubek do szafki , ale za jakiś czas znowu podeszłam i ładnie pila i tak zostało, choć teraz to często pije z bidonu z silikonową rurką. U Gabrysi też będę próbować z doidyCup. Łyżeczki to kupiłam silikonowe na początek - podaje jej od początku witaminy i kropelki na niej i nie ma problemu z nią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 21:22
Cabrera lubi tę wiadomość
kasia1518