X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko troszke wolniej ze wzgledu na wiek korygowany. Niby dzis 5 miesiecy ale korygowanego 3,5. Na brzuchu super trzyma glowke, obraca sie na boki I z brzucha na plecy. W pionie jeszcze troche sie glowka chwieje. Siega do zabawek ale dopiero uczy sie je sama lapac.

Konieczynka masakra, a myslalam ze ja mialam kiepska noc. Wwlasnie zmienilam zdanie.

• adella1 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka-to moczenie synka to reakcja na jakieś wydarzenia? W przedszkolu też mu się zdarza w czasie leżakowania? Jeśli o tym pisałaś, to wybacz- nie zarejestrowałam tego.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z racji wady i operacji wszystkk tez inaczej idzie. Obraca sie ładnie na brzuch. Głowę podnosi ale nadal wiotka ta szyja. I sie giba jak noworodek.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2020, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, Przedszkolanko dynię/marchewkę na początku dawałyście raz czy 2 razy dziennie do posmakowania? :)

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura ma 3.5 miesiąca. Główkę w pionie trzyma ładnie, na brzuszku też. Na macie długo się bawi i szarpie zabawki. Jeśli chidzi o rozszerzenie diety to synowi dawałam raz dziennie kilka łyżeczek .

sunshine 03 v.2.0 lubi tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Cześć :) Słuchajcie dziewczyny- kiedy dzieci powinny zacząć trzymać sztywno głowę? Czarek lubi leżeć na brzuchu, dość długo potrafi rozglądać się wkoło z uniesioną głową. Mąż już panikuje, bo napatrzył się na inne dzieci i twierdzi że junior już powinien to umieć.
    U nas już sztywno trzyma główkę, ale za to leżąc na brzuchu różnie z tym jest- raz jest ok a drugi raz drze się i nie podnosi głowy.

Łapie się już za zabawki, mocno trzyma i podnosi głowę i klatkę do przodu jakby chciała usiąść ale wiem że to przygotowanie do obrotów na brzuch

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 13:10

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas główka sztywna już ,ale obracanie jeszcze na boczki i czasem się uda obrócić z brzuszka na plecy;),

Sunshine w poniedziałek dałam 3 łyżeczki rano,we wtorek z 5 bo dziwne miny robił (dałam przed drzemka😣) i dzisiaj przerwa. Jutro ziemniak z marchewką przez 2 dni tak samo. W sobotę przerwa i w niedzielę dynia;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu 5w1 i pneumo.
    Mój dzielny bobas zniósł z godnością i wcale nie płakał 😁. Tzn w przychodni. W domu był ryk, teraz odsypia.
    Waży 6500 i ma 67 cm.
    Pediatra powiedziała, że za dużo waży ( przybiera 800g na miesiąc), to stary ją wyśmiał, że dzieć lata po domu z udkiem z kurczaka i takie są efekty.
    Z rozszerzaniem mamy czekać, w temacie skazy/AZS nie wypowiedziała się. Tyle, że dała receptę na pepti refundowane.
    Za 2 tyg meningo i rota.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do umiejętności, to u nas jest ogromny sukces, że mały zaakceptował pozycję na brzuchu. Głowę wtedy bardzo ładnie trzyma. Jak jest noszony to różnie, czasami ładnie, czasami się buja.
    Mata z pałąkami już mu się znudziła, ale ładnie sięgał rączkami i chwytał zabawki.
    Do obrotów i siadania u nas daleka droga.
    Może spektakularnych osiągnięć nie mamy, ale widzę dużą różnicę w rozwoju patrząc na to co było miesiąc temu.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Julia też bardzo ładnie trzyma główkę. Na brzuszku uwielbia leżeć i praktycznie cały czas głowka w górze. Dotyka zabawki, ale jeszcze stricte po nie nie sięga. Z brzuszka na plecki też jej się zdarzy przekręcić, ale póki co często na boczki się przekręca.
    U nas dzisiaj za to rewelacyjna noc.
    Pobudka o 4 i o 6.30 , a z łóżka wstalysmy i 10 😁
    Za to w ciągu dnia ma bardzo słaby dzień.
    Nie wiem czy przypadkiem nie przypada nam jakoś skok 😏

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2020, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, ja dawałam do spróbowania dwa razy dziennie. W sumie mu się to podoba, wiec i dla nas to powod do radości 😊
    Co prawda wiem, ze powinien dostac najpierw warzywko, później mleko, ale u nas nie da tak rady...Także dostaje najpierw Ok 90 ml mm, a potem pare łyżeczek warzywka...

A wy Kiedy zaczynacie?? Powodzenia ✊✊

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2020, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Sunshine, ja dawałam do spróbowania dwa razy dziennie. W sumie mu się to podoba, wiec i dla nas to powod do radości 😊
    Co prawda wiem, ze powinien dostac najpierw warzywko, później mleko, ale u nas nie da tak rady...Także dostaje najpierw Ok 90 ml mm, a potem pare łyżeczek warzywka...

A wy Kiedy zaczynacie?? Powodzenia ✊✊
    zaczynamy w przyszłym tygodniu :)
    dzisiaj kupiłam łyżeczki, zaopatrzyłam się w kubeczek do nauki picia wody także od przyszłego tygodnia powolutku zaczniemy :D
    akurat będą już 4 miesiące/18tygodni skończone :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 18:50

Cabrera lubi tę wiadomość

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adella1 wrote:
    Konieczynka-to moczenie synka to reakcja na jakieś wydarzenia? W przedszkolu też mu się zdarza w czasie leżakowania? Jeśli o tym pisałaś, to wybacz- nie zarejestrowałam tego.

W przedszkolu już od 2 lat nie leżakuje. I raczej mu się to nie zdarza, naprawdę wyjątkowo jak się zabawi. A nocne wypadku się zaczęły po porodzie Lili a właściwie od momentu pojawienia się kolek. Nie zwalalabyn winy na przedszkole.

Cabrera właśnie według aktualnych zaleceń najpierw mleko a warzywko na spokojnie po posiłku. Nie ma zastąpić mleka tylko dać do spróbowania i dopiero z czasem naturalnie wyprzeć mleko.

Aaga noc dramat ale jakoś wyjątkowo dobrze się czuje. Tryb matka włączony i naleśniki dinozaurowe zrobione. Oczywiście mój syn pogardził bo takich zielonych to on jeść nie będzie. Polizał i powiedział że nie dobre 🤦‍♀️😠
    49b4c3e2848b.jpg

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, Sunshine, a ja dziś cały dzień myśle i kubeczku do wody. Mały z butelki wody nie chce pic, a przydałoby się troszke rozrzedzić 💩
    No i chciałabym go powoli do wody przyzwyczajać.
    Polecacie jakieś szczególne kubeczki??

Konieczynka, serio, szkoda, ze bliżej nie mieszkacie, to wpadłabym na te naleśniki 😊 mogę zjeść same zielone!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle, to mój młody, który tak nie lubił leżeć na brzuszku i głowy w ogóle w tej pozycji nie unosił nagle z dnia na dzień zaczął się pięknie podpierać na raczkach i trzymać główkę 😊
    Także każdy dziec chyba w swoim czasie wszystko robi i musi do danej umiejętności dojrzeć 😉

• adella1 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Ooo, Sunshine, a ja dziś cały dzień myśle i kubeczku do wody. Mały z butelki wody nie chce pic, a przydałoby się troszke rozrzedzić 💩
    No i chciałabym go powoli do wody przyzwyczajać.
    Polecacie jakieś szczególne kubeczki??

Konieczynka, serio, szkoda, ze. .. bliżej nie mieszkacie, to wpadłabym na te naleśniki 😊 mogę zjeść same zielone!!

Ile ja nakupywalam przy starszym synku tych kubeczkow, normalnie małą kolekcję miałam. A i tak z żadnego pić nie chciał🙄 Najbardziej odpowiadał mu zwykły kubek plastikowy, dla bezpieczeństwa.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    W przedszkolu już od 2 lat nie leżakuje. I raczej mu się to nie zdarza, naprawdę wyjątkowo jak się zabawi. A nocne wypadku się zaczęły po porodzie Lili a właściwie od momentu pojawienia się kolek. Nie zwalalabyn winy na przedszkole.

Cabrera właśnie według aktualnych zaleceń najpierw mleko a warzywko na spokojnie po posiłku. Nie ma zastąpić mleka tylko dać do spróbowania i dopiero z czasem naturalnie wyprzeć mleko.

Aaga noc dramat ale jakoś wyjątkowo dobrze się czuje. Tryb matka włączony i naleśniki dinozaurowe zrobione. Oczywiście mój syn pogardził bo takich zielonych to on jeść nie będzie. Polizał i powiedział że nie dobre 🤦‍♀️😠
    49b4c3e2848b.jpg
    Nasi synowie maja wiecej wspolnego niz sikanie do lozka! Na kolacje zrobilam omlet. Postaralam sie i ulozylam kaeslki szyneczki i pomidorka w ksztalcie buzi, a ze robie na tskiej malej patelni to mi elegancko wyszlo. Podobalo sie, ale posmakowal i stwierdzil, ze bleee. No i po co matka sie starala, bylo trzeba dac sucha bule...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 20:15

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak, sucha buła rządzi😁😁

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera u nas identycznie z ta głowa na brzuszku- a ja już zdążyłam być u fizjoterapeuty- co prawda myślę że dobrze powiedziała że mała spięta mocno w barkach i trzeba rozciągać ( sama to czułam jak chciałam jej rączki wyżej dac) no ale za wiele nie cwiczylisny bo się darła bardzo a ja bałam się że wyrwe ręce, no a dziś co położę na brzuch, to pięknie trzyma główkę i już nie protestuje- to się zmieniło z godziny na godzinę, bo rano jeszcze był bunt.

Co do kubeczka polecam doidyCup- stosowalam u pierworodnej i się super sprawdził, tylko u nas przy pierwszej próbie był płacz- nawet już schowałam kubek do szafki , ale za jakiś czas znowu podeszłam i ładnie pila i tak zostało, choć teraz to często pije z bidonu z silikonową rurką. U Gabrysi też będę próbować z doidyCup. Łyżeczki to kupiłam silikonowe na początek - podaje jej od początku witaminy i kropelki na niej i nie ma problemu z nią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2020, 21:22

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas lovi 360 ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 1529 1530 1531 1532 1533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ