X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo trudna decyzja... pewnie najwcześniej zaczniemy się starać koło lipca/sierpnia żeby w razie czego różnica była trochę większa niż rok po roku. Ale i tak nie wierzę że szybko się uda. Kokosowa masz rację, że u niektórych kolejna ciąża może wyjść szybciej, bo nie ma czasu na myślenie ale u mnie był problem z hormonami. Teraz też czuje że mam wszystko rozregulowane... Dostałam okres jak mały miał dwa miesiące i już powinnam mieć trzeci okres a miałam tylko jakieś plamienie nawet nie w dacie miesiączki. Test zrobiłam ale to nie to 😉 do gina muszę iść.

Poza tym ja po macierzyńskim nie mam powrotu do pracy. Mam swoją firmę ale jeszcze mało rozwiniętą i mało co mam na razie z niej dochodu. Trochę chciałbym żeby przeciągnąć ten macierzyński z tymi świadczeniami które mam na kolejną ciążę. Albo żeby firma zaczęła fajnie działać. Ale co ja gadam, życie i tak zweryfikuje, ja se mogę planować.

A o Oświęcimiu widziałam tylko wywiad z jedną matką anonimowo to twierdziła że często dziecko miało dużo siniaków i zadrapań ale opiekunki jej wciskały kit że sam sobie tak robi, przewraca się itp lub inne dzieci przy zabawie mu to robią. To kurcze kim trzeba być żeby tyle czasu nie reagować na takie niepokojące sygnały.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska no zdarzają sie wypadki w żłobku. Przy mnie dzieciak sie wywrócić na dworku i rozcial brode. No pech i zszywanie. Czasem sa przypadki nie do unikniecia. Dzieci biegaja łapią zajaca i w cos sie uderzą. Nie kazdego złapie w locie. Ale to sa sporadyczne przypadki. Ale siniaki w różnych miejscach gdzie np trudno samemu sie uderzyć to juz powinno niepokoić. Pozatym widac ze dziecko nie chce isc do cioci. Boi sie jej. Dzieci nie oszukaja bo nie potrafią.

Nuska pamietaj ze po ciazy hormony sa rozwalone. Jedna ma kilka dni połogu i wraca do normy a inna sie pol roku nie doczeka normalnych okresow. Dodaj stres, zmeczenie, nieregularne jedzenie albo brak porządnego odżywiania i okres szaleje.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety obserwacja własnego dziecka nie jest taka prosta. Roczniak oddawany do żłobka płacze, rozstanie zawsze będzie trudne, szczególnie na początku. Siniaki u dzieci są i będą, tylko właśnie jak kokosowa pisze, zależy jeszcze gdzie one są. Mój syn wiecznie jest w sińcach, normalnie Rambo8. 💪 Nogi już nie pamiętam kiedy były bez siniaka.
    Ale my zmienialiśmy mu żłobek (pomimo dobrych opinii początkowo) po tym jak widziałam kilka akcji. Po pierwsze zostawialiśmy syna o 7 rano a odbieraliśmy o 16 (9h) i była ta sama opiekunka codziennie. Pytanie po ile godzin one pracują??? Dawałam swoje jedzenie i wracało albo zjedzone bylo tylko to co na słodko, albo odbieram swojego alergika a ten z biszkoptem z sklepu w ręku. Kolejny raz weszłam do sali bez pukania a mój synek siedzi na podłodze z smoczkiem w buzi (już po odsmoczkowaniu) i układa klocki w najlepsze. Pytam opiekunkę skąd ten smok w jego buzi a ta mi kłamie ze teraz biegł i wyrwał młodszemu. Po co tak kłamać? Skoro okłamała w takiej sytuacji to co w poważniejszej. I zabarlismy po tym jak młody upadł z schodów i rozwalił brodę. I nie temu że nikt go nie złapał w locie tylko temu że na podwórku było 25 dzieci i jedna kobieta (zamiast 4!) która jak zobaczyła krew na brodzie wpadła w taką panikę, bo było to przy mnie, nie wiedziała jak dziecko zdezynfekowac. Bałam się co by zrobiła jakby się zakrztusił np. Czarę goryczy przelał nóż zostawiony w tym czasie na stoliku gdzie chwilę wcześniej kroiła arbuza dzieciom na placu zabaw.
    Kolejny żłobek/przedszkole było z monitoringiem sprawdzone pod każdym względem. Nawet kobiety na fb po profilach szukałam żeby zobaczyć kto będzie z moim dzieckiem 🤦‍♀️
    Pomimo wszystko bardzo przedszkole polecam. Ja w domu w życiu był nie zrobiła takich zabaw i prac jak w przedszkolu. A też nie wierzę że babcia czy opiekunka by malowała np farbami folie albo barwiła makarony w kolory tęczy i pozwoliła się w tym babrać.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • mia4444 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mojemu lzawi oczko i mu ropieje dostawał biocadyna i masc działały na krótko:(.. któraś też tak ma ??

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:
    Kochane mojemu lzawi oczko i mu ropieje dostawał biocadyna i masc działały na krótko:(.. któraś też tak ma ??
    Mojej tylko łzawiło, długo mleko pomagało, ale w końcu pediatra wpisał krople chibroxin i odpukać przeszło. Jak byliśmy prywatnie u innego to wypisał krople biodacyna ale kazał wykupić jak pojawi się ropa więc nie kupowałam

mia4444 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia4444 wrote:

U nas cały czas łzawi i ropieje 😔
    Mieliśmy floxal i coś na v, ale wszystko wraca. U nas raczej zatkane kanaliki łzowe. Mamy masować kąciki oczu. W sumie to masować, masować i masować 😏

mia4444 lubi tę wiadomość

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, myślicie że przed rozszerzeniem diety muszę się skonsultować z pediatra czy mogę zacząć sama? Chciałam zacząć jak skończy 17 tygodni.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, myślicie że przed rozszerzeniem diety muszę się skonsultować z pediatra czy mogę zacząć sama? Chciałam zacząć jak skończy 17 tygodni.
    Olii możesz sama. Z synem jak byłam w wieku 5 i pół miesiàca u pediatry na szczepieniu to sam mi się pytał czy już coś wprowadziłam bo już czas na to. Teraz też czekam do conajmniej 5 ciu miesięcy, a pewnie zaczniemy po kolejnym szczepieniu czyli 17 go marca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2020, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii, ja się konsultowałam, ale w sumie tylko potwierdziła mi pediatra, ze jak najbardziej można juz rozszerzać, potwierdziła optymalna kolejność i w ogóle kilka ciekawych kwestii „dogadalysmy”.

Także śmiało i smacznego 😊

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale jaja! Nina od kilku tygodni slini się niemiłosiernie, wściekle gryzie oaluchy i od paru dni zabawki i wszystko co sie napatoczy. Sprawa wydawałaby się prosta - zęby. Wymacałam jej dziąsła. Mięciutkie, zero zaczerwienienia, no zębów na horyzoncie brak. Dziś rano zaczęła się śmiać z szeroko otwartą buzią, a tam co? Dwie białe kropki na dziąsłach, po dotknięciu ewidentnie twarde i ostre. No i teraz najważniejsze. To nie są jedynki tylko chyba trójki!! Ewentualnie czwórk, ale położenie mi bardziej do trójek pasuje... poczekam i zobacze co z tego dalej wyjdzie, ale jeśli to rzeczywiscie zeby i trójki to co z tym robic? Nic czy może jednak pediatra? Moze pedodonta? Ktoras z was jak dobrze pamietam miala cos wspolnego ze stomatologia, poratujecie???

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy rozszerzaniu diety zmieniacie tez powoli mm na następne 2? 🤔

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Majki to chyba nie jest diagnoza dermatologa. Buzia dalej brzydka, brzuch znowu taki jak był. Eh z wizytami i lekami już prawie 500zł A my dalej w punkcie wyjścia. Już nie wiem gdzie z tym iść, do alergologa? Póki co kupiłam ten ectokrem

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr na zakątku ( forum dla rodziców dzieci z zespolem) to czesto zeby zaczynają isc od 3 albo 4. I zwykle konsultacja stomatologa wystarcza. Potem maja kontrole. Moze nie jest to czeste u zdrowych dzieci ale czasem bywa.

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    A przy rozszerzaniu diety zmieniacie tez powoli mm na następne 2? 🤔

2 zmienia sie po ukończeniu 6 miesięcy. Potem po roku jest mleko 3. 4 po dwóch latach

Witaj synku
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr a może to dwójki? U mego syna wyszły najpierw dolne jedynki a potem górne dwójki i też tak śmiesznie to wyglądało. Bo wydaje mi się że bylibyście przypadkiem jednym na milion zdrowych dzieci żeby żeby szły od 3ek. Kolejność zazwyczaj to 1,2,4 i dopiero 3.

Gdzies kiedyś czytałam że mleko 1 jest lepiej oczyszczone i restrykcyjnie produkowane niż 2. I żeby się nie spieszyć z zmiana. Ale nigdy tego nie zrewyfikowalam więc to tylko taka zaczytana gdzieś informacja.

A ja czekam na gości. I jaka dziś wściekła chodzę. Mama zrobiła mi niedźwiedzia przysługę. Upiekla ciasto i zrobiła sałatkę tak że nie mogę ich zjeść na swojej diecie. A miałam zamiar zrobić to sama tylko zastąpić produkty innymi żebym i ja miała co zjeść. Potem się okazało że mąż mimo próśb nie wyjął mi wózka z bagażnika, więc robiłam to z wyjącą w nieboglosy Lila. I mój syn rano zwymiotowal więc nie poszedł do przedszkola. A moi goście to dziewczyny z pracy które same się wprosiły na odwiedki. Zadzwoniły i wprost zapytały czy dziś o 19 będzie ok. A ja się zgodziłam 🤦‍♀️ nadal czekam na nie... Mąż kąpię starszaka a młodsza ma drzemke. Wszystko jakoś nie tak.
    #zalpost

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. To był zły dzień... Nasz przedszkolak złamał nogę. 4 tygodnie gipsu😢 No, mam takie wyrzuty że go nie dopilnowalam...

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adella los tak chcial. Choćby caly dzień siedział na fotelu to schodząc by ja złamał. Większość dzieci cos sobie łamie. Spokojnie. Teraz was czeka 4 tygodnie bajek i nudy. Dobrze ze zima nie lato. :) bedzie mial potem grono fanów ze mial gips

adella1 lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    U Majki to chyba nie jest diagnoza dermatologa. Buzia dalej brzydka, brzuch znowu taki jak był. Eh z wizytami i lekami już prawie 500zł A my dalej w punkcie wyjścia. Już nie wiem gdzie z tym iść, do alergologa? Póki co kupiłam ten ectokrem

Wiktoria dopiero co zaczęliśmy stosować co lekarz przepisał. Niestety, aby skóra "wyzdrowiała" potrzebuje czasu no i niestety nawroty beda. Łojotok utrzymuje się z reguły do 2 roku życia. Jaś lada chwila będzie miał 3 i nadal ma. Co gorsza zauważyłam,że u Julii też coś zaczyna się dziać 😬
    Pokaż te zmiany 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie leki mogę brać w razie grypy przy kp? Apap? Theraflu?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, 2ki to ma pewno noe sa. Waham sie miedzy 3 a 4. No i wlasnie wymacalam tez cos u gory. Najblizsze dni pokażą co to. Jejkuuuu, ze tez u nas nie moze byc tak zwyczajnie i nudno...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 1533 1534 1535 1536 1537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ