WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, ja akurat Pappy nie polecam. Bazuje na statystyce. W necie można znaleźć mnóstwo wspisow, że wyszło źle, a dziecko urodziło się zdrowe, i odwrotnie, wyszło dobrze, a dziecko chore.
    Moja przyjaciółka robiła Pappa. Wyszło źle. Mieli zaleconą amniopunkcję, na którą czekali parę tygodni. Stres ogromny, ile wylanych łez. Bała się i wyniku i ryzyka poronienia (też już słyszałam o faktycznym poronieniu przy amnio). A na końcu amnio wyszła ok. Super. Ale jakby nie robili Pappy ile mniej stresu by mieli. Ja podchodzę w tym roku pod 35 i na pewno Pappy robić nie będę.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci ja kupiłam i są ok. Póki co noszę swoje. Mimo lekkiego wywalenia brzucha to są akurat.
    Mój lekarz mi odradzał test pappy. Właśnie dlatego żeby nie martwić się jeśli coś będzie nie tak bo dziecko zdrowe może być a wynik wyjdzie statystycznie.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • meerici Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba wymienię na rozmiar mniejszy. Mam tylko nadzieję, że mi w ta ciąża w uda nie pójdzie, bo się nie zmieszczę ;)

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Sunshine, ja akurat Pappy nie polecam. Bazuje na statystyce. W necie można znaleźć mnóstwo wspisow, że wyszło źle, a dziecko urodziło się zdrowe, i odwrotnie, wyszło dobrze, a dziecko chore.
    Moja przyjaciółka robiła Pappa. Wyszło źle. Mieli zaleconą amniopunkcję, na którą czekali parę tygodni. Stres ogromny, ile wylanych łez. Bała się i wyniku i ryzyka poronienia (też już słyszałam o faktycznym poronieniu przy amnio). A na końcu amnio wyszła ok. Super. Ale jakby nie robili Pappy ile mniej stresu by mieli. Ja podchodzę w tym roku pod 35 i na pewno Pappy robić nie będę.
    Mam to przemyślane i test pappa będę robić. Test podwójny to nie tylko statystyka, bo daje też informacje o pracy łożyska.
    Jestem świadoma, że 5% wyników jest fałszywie dodatnich. Mam wykształcenie medyczne (z innej dziedziny wprawdzie), więc dokładnie się dowiedziałam wszystkiego o tym badaniu i na pewno je zrobie.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci ja najbardziej utylam właśnie w udach i tyłku. U mnie to predyspozycje po rodzinie.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarzowi mogło też chodzić o to USG genetyczne właśnie oparte na certyfikacie z wyliczaniem ryzyka. Może sam nie ma tego certyfikatu a tak wierzy w swoje umiejętności, że na oko pozna ewentualne zaburzenia - bez wprowadzania pomiarów i obliczania. Może nie chce kierować do innego lekarza. Takiego podejścia nie komentuję

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Moni, a Ty wiesz kiedy i czym mogłaś się w ogóle zarazić?

Nie mam zielonego pojęcia... Nie ma czego roztrząsać, ale odkąd wiem o ciąży to uważam na to, co jem. Zresztą to musiało być coś bardzo wrednego, lata temu zawsze próbowałam mięsa na kotlety itd i nie było toxo, a teraz...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Kiniorek, aż mnie zmroziło jak przeczytałam Twoją historię!

Dziewczyny, które kupiły spodnie ciążowe w lidlu - macie je takie lekko luźne w nogach i na tyłku? Zastanawiam się czy wymienić na mniejsze? Nie mam pojęcia jak się tyje w ciąży :p

No niestety, a mój się mi dziwi że chce sn jak mam próg bólu ponizej normy, ale to taka trauma, że wole już sn,..

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dzisiajszych pozytywnych wizyt :)
    Moni trzymam kciuki żeby wszystko bylo dobrze :*

moni05 lubi tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedawno sie przedstawialam to moze ktos mnie pamięta:) dzis wizyta super. Bylam z corka i mezem bo bardzo chciala isc. Byla zachwycona :)
    Maluszek ma 1.23 cm i pięknie bije mu serduszko :) nastepna wizyta 8 marzec a potem juz co 4 tyg.
    Pozdrawiam :)

Jupik, sunshine03, Kookosowa, Dominika32, borsuk, Paolka_25, Cabrera lubią tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Mam to przemyślane i test pappa będę robić. Test podwójny to nie tylko statystyka, bo daje też informacje o pracy łożyska.
    Jestem świadoma, że 5% wyników jest fałszywie dodatnich. Mam wykształcenie medyczne (z innej dziedziny wprawdzie), więc dokładnie się dowiedziałam wszystkiego o tym badaniu i na pewno je zrobie.

Ok, każdy robi jak uważa :-) wiem, że dużo dziewczyn/kobiet z tego korzysta, wszystko jest dla ludzi, nikogo nie przekonuje.
    Ja też mam to przemyślane i dla mnie i tak to jest bez sensu, bo wprawdzie nie mam wykształcenia medycznego, ale za to ekonom.ze specjalizacją ze statystyki ;-) i jak ktoś mówi, że ryzyko zespołu Downa dziecka wynosi 1do10000 to ja mu mówię, że info dla mnie żadne ;-) statystyka jest super, ale nie w tym wypadku.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    No to pewnie chodzi mu o test pappa. Na nfz przysługuje jedynie po 35 roku życia albo jak coś jest nie tak na usg czy w wywiadzie są wcześniejsze poronienia. Pewnie to miał na myśli Twój lekarz :)
    Ciężko wyczuć co miał na myśli bo bardzo oszczędny w słowach. Ma się wypowiedzieć po najbliższym USG 14 marca. Z ciekawostek jak robił usg w dniu porodu i określił wagę córki to dokładnie tyle ważyła po porodzie co do grama

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Ok, każdy robi jak uważa :-) wiem, że dużo dziewczyn/kobiet z tego korzysta, wszystko jest dla ludzi, nikogo nie przekonuje.
    Ja też mam to przemyślane i dla mnie i tak to jest bez sensu, bo wprawdzie nie mam wykształcenia medycznego, ale za to ekonom.ze specjalizacją ze statystyki ;-) i jak ktoś mówi, że ryzyko zespołu Downa dziecka wynosi 1do10000 to ja mu mówię, że info dla mnie żadne ;-) statystyka jest super, ale nie w tym wypadku.
    Jupik każdy sam decyduje, ja nikogo nie namawiam :) ale to badanie to właśnie nie tylko czysta statystyka :)
    gdyby nifty, sanco itp. nie były takie drogie to bym sobie żadnym testem pappa głowy nie zaprzątała tylko od razu tamto zrobiła ;)

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez slyszalam ze pappa jest dosc kontrowersyjne. :) Ale zdaje sobie sprawe ze na inne badanie mnir nie stac i zostaje lrzy tym dostepnym.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mam też nadzieję, że za jakiś czas Nifty będzie dużo tańszy i to on będzie na porządku dziennym.

Ps. Mam opaski, dziś idę w nich spać :-)))

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Agu1 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktora z dziewczyn robi prenatalne w gyncentrum katowice ?

oar8csqvruh93gj7.png
    km5scwa1vgft2op7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też w pierwszej ciąży chciałam zrobić papa ale moja gin mi odradziła- powiedziała że jakby miała najmniejszą wątpliwość to by mnie sama skierowała na dodatkowe badania, a ma certyfikat więc jej zaufałam i się nie myliła.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu1 wrote:
    Ja robię w gyncentrum ale nie w katowicach.

Agu1 lubi tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo źle zniosłam cesarkę i dopiero po niej zrozumiałam jak poważną jest operacją (podobno bardziej poważna niż wycięcie wyrostka). Całą ciążę nastawiałam się na SN, po czym w 38 tc rozeszło mi się spojenie i lekarze namawiali na cesarkę. Więc u mnie pewnie jeszcze doszedł jakiś element psychologiczny rozczarowania, że nie SN.

Znieczulenie na wysokości samego cięcia działało dobrze, natomiast bolały mnie bebechy wyżej - nie wiem jak to możliwe, ale w czasie cesarki czułam ból tych bebechów, jak wyjmowali dziecko. Ale spoko - do przeżycia. Po operacji... telepało mną przez 1,5h, po prostu dostałam mega drgawek (któraś z Was też tak miała? Bo do dziś zastanawiam się skąd aż taki telep, to było coś więcej niż emocje). Leżałam na sali z dziewczynami po SN, i tylko patrzyłam jak po 4-5 godzinach dochodzą do siebie, wstają, idą pod prysznic, zajmują się dzieckiem. Bardzo mi było przykro, że ja sie nawet ruszyć nie mogę. No i zaczął sie największy koszmar - ból pooperacyjny i pionizacja. Ból to faktycznie rzecz subiektywna - dla mnie naprawdę był ciężki do wytrzymania i trwał długo. Pionizacja była po 8h. Pamiętam, ze w ciągu 30 minut udało mi się jedynie wstać, nie dałam rady zrobić kroczku. 30 minut, z pomocą męża i położnej, cały czas płakałam, tak bolało. Położenie się z powrotem, znowu płacz. Później z kaźdym dniem było niby trochę lepiej, ale ogólnie jeszcze przez miesiąc, dwa bolało.

Pierwsze dni dużo czynników się na raz złożyło - ten ból, problemy z kp, zmęczenie odciaganiem dzien i noc (manualnym laktatorem) - co zaowocowało trochę mocniejszym niż ustawa przewiduje baby bluesem. Nie chciałam opuścić szpitala, bo ciagle tak strasznie mnie bolało. Mogę się tylko zastanawiać czy nie lepiej zniosłabym sn, przy jego całym niewątpliwym koszmarnym bólu, który jednak szybciej i naturalniej mija. Zawsze bardzo źle znosiłam rany cięte, źle mi się też goja.

Długo się zastanawiałam nad VBAC, ale podobno niemal zawsze powtarza się „przyczyna” skierowania na cc. Trochę się też jednak boję o bliznę. Jednak tym razem będę przynajmniej bardziej przygotowana psychicznie.

Chyba i tak najgorzej maja dziewczyny, które najpierw się męczą 20h przy skurczach, a i tak kończy się na cesarce...Współczuję tym które to przeszły.

Sorki za zamulanie, ale to była dla mnie trauma jakich mało ;)

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu1 wrote:
    Ja ;)

Agu1 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ