Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Blw to nie podawanie kawałków ale metoda rozszerzenia diety gdzie dziecko decyduje czy zje i ile zje. Raczej taka filozofia na rozszerzenie diety niż sam fakt nie karmienia łyżeczka. Ale to trzeba sobie o tym poczytać i zgłębić temat.
Ja osobiście synowi rozszerzałam dietę tradycyjnie czyli najpierw łyżeczka papki, potem grudi i kawałki.
A z córką kusi mnie żeby spróbować z blw ale nie wiem czy to na moje nerwy.
A na tej grupie matki wstawiają zdjęcia dzieci jedzących mufinki z buraka, frytki z batatow, no różne takie. A ja taka tępa jeśli o kuchnie chodzi i aż im nie wierzę że one tak normalnie na co dzień 5 posiłków z warzyw i z warzywami. Choć ciasto z fasoli od nich sciagnelam i powiem wam pycha.
I coś zjadłam bo Lida cała wysypana. Ręce, nogi, brzuch - masakra.
Albo kilka orzeszków nerkowca albo ciastka oreo bo w składzie któraś z was pisała ze nie ma mleka. I faktycznie skład wydał się ok (poza olejem palmowym i syropem glukozowym ale nie dajmy się zwariowac🤦♀️) -
Co za masakryczny dzień. Byliśmy dziś w Czd u dermatologa. Wizyta na 9.30 a z rejestracji wyszliśmy koło kolo 11, do lekarza po 11. Lekarz stwierdziła, że to łojotokowe zapalenie skóry, przepisała maść na zamówienie. Poszłam do apteki koło domu, a one mówią, że recepta źle wystawiona. No masakra.
Później wizyta u chirurga dziecięcego z lux medu. Poszłam z tym wędzidełko em, a on ze według niego jest ok. A tak wogole to do laryngologa powinnam pójść. Tego ibtak mi nie zrobi od ręki bo trzeba dziecko uśpić....
Jutro idę zanieść skierowanie bo panstwowo 16 marca idziemy. Podpytam się lekarz jak to wygląda, bo wierzyć mi się nie chce ze dziecko usypiac.
-
Zimri do wędzidełka jest znieczulenie miejscowe - zastrzyk pod język. Nie usypia się dziecka. No z tym, że główkę trzeba trzymać.
U nas takie zabiegi wykonuje laryngolog - tradycyjne przecięcie lub stomatolog ( my tak robiliśmy, elektrokoagulacja zamiast cięcia).
-
Zimri nie wiem jak u starszych dzieci, ale my podcinalisny w okolicach miesiaca I robila nam to polozna ze szkoly rodzenia. Zabieg trwal lacznie moze z 5 min, bez znieczulenia ani nic, robila to specjalnymi nozyczkami. Po zabiegu polecialo minimalnie krwi a mloda nawet nie zaplakala. Bardziej denerwowalo ja wkladanie palcow do buzki aniezeli samo podciecie. Ladnie ssie I jezykiem bawi sie jak inne niemowlaki wiec raczej wszystko ok.
-
Dziewczyny ile ten regres snu może trwać? Wymiękam po 3 nocy, poprzednie dwie od g. 3 pobudki co godzinę, ale dziś przeszła sama siebie , spałam może ze 3godziny... najpierw usypianie 2h (21.45 do 23.45) spala aż do 1.45 ( moje 2h spania), potem ululalam o 2.45 i pobudka o 3 i tak powtórka z rozrywki co chwilę, powieki mam jakby mi ktoś ciężary doczepil. Byliśmy dziś na bexero ale to raczej nie są skutki szczepionki, bo raz że już 3 noc ma częste pobudki, a dwa uśmiecha się na prawo i lewo, a matka już ryczy z bezsilności 😥😥😥
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 05:49
kasia1518
-
nick nieaktualnykasia1518 wrote:Dziewczyny ile ten regres snu może trwać? Wymiękam po 3 nocy, poprzednie dwie od g. 3 pobudki co godzinę, ale dziś przeszła sama siebie , spałam może ze 3godziny... najpierw usypianie 2h (21.45 do 23.45) spala aż do 1.45 ( moje 2h spania), potem ululalam o 2.45 i pobudka o 3 i tak powtórka z rozrywki co chwilę, powieki mam jakby mi ktoś ciężary doczepil. Byliśmy dziś na bexero ale to raczej nie są skutki szczepionki, bo raz że już 3 noc ma częste pobudki, a dwa uśmiecha się na prawo i lewo, a matka już ryczy z bezsilności 😥😥😥
co zrobić, jak w nocy zaglądam do łóżeczka, bo marudzi, a tam uśmiech od ucha do ucha i gotowy do zabawy -
sunshine 03 v.2.0 wrote:u nas też już ponad 2 tygodnie trwa, ale były ze 2 noce w trakcie lepsze. Powoli się człowiek przyzwyczaja do zmiany rytmu
co zrobić, jak w nocy zaglądam do łóżeczka, bo marudzi, a tam uśmiech od ucha do ucha i gotowy do zabawy
O matko. Widzę że jeszcze te cudowna zmiana przed nami -
Kurczę, ja się boje tego regresu snu 😬 u nas jeszcze nie ma... ale w sumie noce były na początku takie, że były 2-3 pobudki i spanie na nas po pierwszej... teraz jest jedna pobudka i później dosypia 1,5h jeszcze w łóżeczku. Mam nadzieje, że spanie na nas w nocy nie wróci, bo kurczę 7kg to nie 4... 🤣Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
A już się cieszylam, że wszystko będzie po staremu, bo dzisiaj tylko 1 pobudka na karmienie o 4.. Czyli nie cieszę się przedwcześnie 😀
Kasia1518, może byc, że to nie od bexero, ale np u nas jest tak, że po szczepieniu mały w dzień jest Oki, uśmiecha się, a właśnie w nocy jest tragedia, ciągle się budzi i płacze. A potem w dzień znowu okej. -
No to jest najgorsze... matka zmęczona na maxa a dziecko oczy jak 5zl, uśmiech od ucha do ucha i jeszcze gaworzy na cały pokój. Jakby grzecznie leżała w łóżeczku to bym zostawiła ale ona zaczyna stekac i tylko na rękach taka zadowolona, a jeszcze piszczec się nauczyła i bardzo jej się to podoba
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 08:44
kasia1518
-
Zimiri co za glupoty lekarz opowiada. Wedzidelko podcina chirurg na dzien dobry. Judka miala podcicnane. Kladziesz dziecko. Podtrzymujesz buzie żeby nie ruszyla. Chirurg bierze takie nożyczki specjalne. Cyk i tyle. Nawet krew nie poleciala. Mieliśmy skierowanie od pediatry.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 09:01
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Wiktoria, mój też nic w nocy nie słyszy. A mały potrafi się wydrzeć jak za długo na butlę czeka. Może trzeba mojego starego do laryngologa wysłać 🤔
U nas regresu nie ma póki co. Standardowo 4 pobudki w nocy i dzień rozpoczęty o 6.
Za to wczoraj był fatalny dzień - do południa 2 godziny bobas wrzeszczał, bez przerwy. Padł że zmęczenia i obudził się jak nowy. Nie wiem co się zadziało. Pierwszy raz taka sytuacja.Aaga lubi tę wiadomość
-
A wedzidelko u starszych dzieci podcina sie w znieczuleniu miejscowym. Nie wiem na ile nasze maluchy sa juz statsze, ale roczniak szwagierki mial niedawno i musza mu teraz masowac, aby nie zaroslo. U noworodka to nie jest unerwione, a im dziecko starsze tym gorzej
-
Dziewczyny tylko mnie nie zlonczujcie za taki „problem”
wydaje mi się moje dziecko za długo śpi w nocy tj wstajemy o 10tej dopiero. Ja przyznaje ze tez jestem śpiochem j mi to pasowało że młody je np o 5 albo 6 zasypia i potem o 7albo 8 i znowu od razu zasypia i budzi się dopiero o 10tej. Ja zasypiam razem z nim i tez się tak późno budzę. A teraz sobie mysle ze może dlatego potem takie jazdy wieczorem i nie chce zasnąć do 23iej. Ci myślicie? Budzić gada o tej 7 albo 8 i wyciągać z łóżka żeby nie spał?
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!