X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie picia:

https://www.hafija.pl/2015/01/niemowleta-i-woda-czy-niemowletom-woda-potrzebna-do-picia-i-zycia.html

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    W temacie picia:

https://www.hafija.pl/2015/01/niemowleta-i-woda-czy-niemowletom-woda-potrzebna-do-picia-i-zycia.html
    Dziękuję Ci dobra kobieto za ten artykuł 😊

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też noce bardzo przerywane ale całe szczęście głównie na wsadzenie smoczka. Zasypianie do tej pory nie było większym problemem a teraz jest wiercenie głową na boki, rączkami, skrobanie wszystkiego, rzucanie nóżkami, przekręcanie raz na bok raz na plecy. Z jedzenia to przez ostatnie 2 dni masakra. Zjada jakąś połowę z tego co normalnie i to też głównie na śpiocha. Ręce stale w buzi, gryzaki też. Dziąsła zrobiły się mocno grube i bułowate więc pewno cisną zęby, choć w takim tempie to nie wiem kiedy się przebiją.

Z dobrych wieści to wczoraj byliśmy z Hanią u kardiologa i nieciągłość między przedsionkami zmniejszyła się i jesteśmy na dobrej drodze do samoistnego zamknięcia. Aorta wg tabelek ciut węższa niż norma ale przepływy są w porządku więc jeśli nic nie będzie się działo to kolejna kontrola dopiero za rok.
    Dziś byłam z małą na rehabilitacji i pani rehabilitantka stwierdziła że ona nie ma do czego się przyczepić. Młoda świetnie sobie radzi i już nie musimy chodzić na kontrole.
    Audiolog dopiero kontrolnie w październiku i jak wyjdzie dobrze to dostaniemy juz certyfikat o prawidlowym słuchu.

Karooo93, sandrina22, Aaga, kkkaaarrr, aga_ni lubią tę wiadomość

• adella1 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga- dobrze czytać że wychodzicie na prostą🙂

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    A my jeszcze w łóżku 🤦🤦
    Wczoraj szczepienie na rota i mały cały dzień się prężył i popłakał. Dziś standardowo pobudka o 6tej, i znów płacz, chrypka, podwyższona temp.
    Teraz odsypia trudy.
    W końcu w marcu zero szczepień, ale będzie skok więc znów moje dziecko nie będzie miało radości z życia 😂 może za to podciągnie się w obrotach i guganiu :)

Aguuula wypił?

Olliii no niestety niektórzy to zachowują się tak jakby ich myślenie opuściło. Pewnie każda z nas ma w otoczeniu taką osobę.
    O 12 dopiero w południe!!! Wczesniej o 3.30 w nocy! Taka przerwa.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Niestety tak. Moj tez ma skok i nie da sobie wcisnac na trzezwo. Tylko jak spi. 7 godzin to długo. Jak nie daje rady smokiem to strzylawka albo lyzeczka po kropelce trzeba podawac.
    Wypił tak naprawdę jak "przewiał" tyłek na spacerze . Dotlenił sie. Później do wieczora juz ok. Juz kiedyś mielismy taką akcję ze wypił nad ranem i dopiero ok 12 czy 13 kolejna porcja. Myślałam ze to jednorazowo.
    Zobaczymy jutro...

4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, konieczynka śliczna córcia🥰
    My wczoraj skończyliśmy 5 miesięcy 😄

• Zimri Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczął się nam maraton lekarzy. Trafiliśmy do gastroenterologa z powodu słabych przyrostów. Dostakusmy6skierowanie do neurologa, neurologooedy, kardiolog i bardzo rozszerzona morfologie.
    Dziś odbyła się wizyta u kardiologa, osłuchowo ok skierowanie na echo zasadne bo jak płaczę to sinieje, zapowietrza się i ten przyrost. Jak porządnie dziś zjadła to waga po jedzeniu pokazała 5 kg, tak to 4930

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na domiar złego bardzo brzydko kaszle więc pediatra, jutro wizyta kontrolna bo podobno tak małe dzieci trzeba często osluchiwac bo szybko się zmienia.
    Dostała debridat, helicid i gastrotuss.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri trzymam kciuki za szybką diagnozę. Dobrze, że od razu do kilku specjalistów dostałyście skierowanie. A gastrolog miał jakieś podejrzenia w czym może być problem?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie straszcie skokami, u nas w miarę jest ok ze spaniem. Jak dla mnie może tak zostać mimo zasypiania koło 23:00 którego nie potrafię przestawić 🙈

U nas dziś mój tata zamoczył małemu palec w piwie.... 😮😮😮 Czuje że też będzie niezła przeprawa z dziadkami.

Oliii marchewka jest zatwardzająca, u nas po 5 dniach dawania też był problem. Dodam, że mały od urodzenia nie miał problemów z kupą, robił po 5-6 dziennie. A po marchewce 1 kupa z bólem przez większość dnia i taka że przebierało pampa.

aga fajnie, że wszystko idzie dobrze 👍

Zimri trzymam kciuki, żeby nie wyszło nic poważnego...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 02:18

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 02:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak robicie żeby zabrać dziecko na spacer na czas drzemki? U nas jest taki problem, że mały zasypia mi na drzemki przy cycu prawie za każdym razem... Co wtedy, wybudzać go ubieraniem i liczyć że zaśnie w wózku? Dodam, że na spacerze musi być pojedzony full, już np po godzinie od jedzenia może być źle 😛

Kurcze mam też taki problem, że warzywa daje mu dopiero koło 17:00-18:00 bo dopiero wtedy jest ktoś w domu żeby trzymać go na kolanach jak ja daje łyżeczkę. Sama nie umiem go trzymać i karmić a do żadnych fotelików i bujaczków ponoć nie wolno. Nie wiem czy tak może być, tzn wydaje mi się że to rozszerzanie diety powinno być bardziej w godzinach obiadowych. O której Wy dajecie jedzenie?

• Aaga Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska my dajemy wczesniej ale dlatego ze maz wczesniej wraca z pracy. Tez bym sama nie dala rady.

Zimri znam to od samego poczatlu, lacze sie w bolu I przesylam duzo wsparcia! Najwazniejsze to trafic na dobrych specjalistow.

Dziewczyny ktore podaja czasami butle z mm mam pytanko. Czy maluchy gorzej potem lapia piers? Daje cos takie dokarmienie na noc albo w nocy mm? Lepiej maluchy spia? Ja zaczynam juz swirowac przez te nocki... od czego zaczac diete eliminacyjna? Czy cos co do tej pory nie powodowalo problenow brzuszkowych nagle moglo zaczac? Np. nabial?

Karoo jak u Was wygladaly te nocki? Maluch sie wybudzal I bujaliscie czy karmilas wtedy?

Dzis probowalam ja uspokoic bez piersi bo zaczela ulewac ale dostala takich spaznow ze nie bylo szans...

• Zimri Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Zimri trzymam kciuki za szybką diagnozę. Dobrze, że od razu do kilku specjalistów dostałyście skierowanie. A gastrolog miał jakieś podejrzenia w czym może być problem?
    Na razie nic nie mówił. Chcę zrobić badania

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Jak robicie żeby zabrać dziecko na spacer na czas drzemki? U nas jest taki problem, że mały zasypia mi na drzemki przy cycu prawie za każdym razem... Co wtedy, wybudzać go ubieraniem i liczyć że zaśnie w wózku? Dodam, że na spacerze musi być pojedzony full, już np po godzinie od jedzenia może być źle 😛

Kurcze mam też taki problem, że warzywa daje mu dopiero koło 17:00-18:00 bo dopiero wtedy jest ktoś w domu żeby trzymać go na kolanach jak ja daje łyżeczkę. Sama nie umiem go trzymać i karmić a do żadnych fotelików i bujaczków ponoć nie wolno. Nie wiem czy tak może być, tzn wydaje mi się że to rozszerzanie diety powinno być bardziej w godzinach obiadowych. O której Wy dajecie jedzenie?
    Mi ta ostatnia pediatra powiedziała że jak zacznę rozszerzać dietę to dziecko ma siedzieć w Bujaczku albo foteliku samochodowym

syy26iye928jhyb7.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny pamiętacie mnie jeszcze?
    Podczytuje Was w wolnych chwilach.
    Zimri trzymam kciuki za dobre wyniki badań!

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Paulina099 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kojarzę ze pierwsze nowe rzeczy powinno się podawać do południa w razie potencjalnej alergii.
    Zimri, oby jednak się okazało ze wszystko w porzadku. A po prostu „taka uroda”. A co dokładnie sinieje? U nas często były raczki i nóżki sine. Ale na szczęście echo serca Ok. Polozna mówiła ze jakby były jakieś problemy z krążeniem to najbardziej widoczne jest koło ust.
    My jesteśmy po podcięciu wedzidelka

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ledwo żyję.. Od 21 do 7 rano spalismy może z 1,5h. Maly wierci się na wszystkie strony, nie może zapaść w sen, płacze w dzień nagle bez powodu. W poniedziałek skończyliśmy 5 miesięcy. Skok jakiś przypada?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    Ja kojarzę ze pierwsze nowe rzeczy powinno się podawać do południa w razie potencjalnej alergii.
    Zimri, oby jednak się okazało ze wszystko w porzadku. A po prostu „taka uroda”. A co dokładnie sinieje? U nas często były raczki i nóżki sine. Ale na szczęście echo serca Ok. Polozna mówiła ze jakby były jakieś problemy z krążeniem to najbardziej widoczne jest koło ust.
    Mogłabyś napisać jak wyglądało podcięcie?? Zwłaszcza czy była choć kropla krwi bo w naszym przypadku to najważniejsze. My musimy czekać do roku

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mona Lisa, co u was?
    Paulina099 wrote:

Też czytałam, że do południa. U nas pewnie i tak będzie koło 16 jak stary wróci z pracy. Bo pewnie nie uda mi się małego trzymac na kolanach i karmić.
    Niektóre mamy sadzają dziecko w foteliku samochodowym, ale u nas to nie pozycja do jedzenia.

Te zasinienia wokół ust są dość częste u niemowlaków i w większości przypadków to też taka uroda, na szczęście.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1559 1560 1561 1562 1563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ