X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka łączę sie w bólu. U mnie tarczyca szaleje. Stres strasznie popsul mi wyniki.

Gluten mozesz podawac dopiero ok 1 roku zycia. Wcześniej nie ma zaleceń ze trzeba. Ale najlepiej to kasza manna na mleku.

Bartek ma takie dygotania, drgania w danej pozycji. Pojawiły mu sie dopiero niedawno ale łączę to z jego napieciem miesniowym. Zwykle ma gdy podnosi wysoko głowę. Wtedy miesnie napiete mu zaczynaja drgac. Zauwazylam ze jak go przecwicze i ponosze to coraz mniej ma tych drgan bo miesnie lepiej pracuja.

Dzis mama miala wychode do pepco. Poszlam z moja mama i na łowy i obkupilam towarzystwo na wiosne. Rachunek mial pol metra ale bylo warto :) polecam kurteczki na wiosne. Super i dla dziewczynek i dla chlopcow.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz odnośnie wprowadzania smaków.

Czy planowo najpierw dajecie wszystkie warzywa, każde osobno, potem wszystkie owoce, każde osobno a potem dopiero łączenie czyli np marchewka z groszkiem itp? Czy po wszystkich warzywach osobno już jest łączenie tych co już były a potem dopiero owoce?

No i przy wprowadzaniu owoców dajecie je zamiast warzyw czy wtedy już trzeba zrobić porę kolejnego posiłku i np w południe warzywa a koło 16:00-17:00 owoce?

Sorry, może pytania głupie, ale na prawdę ciężko na to znaleźć odpowiedź, bo niby teoria kolejności wprowadzania pokarmów została obalona i podobno to jest wszystko jedno...

• Zimri Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 02:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Zimri kciuki za wyniki tych konsultacji! My tez dzisiaj dostaliśmy debridat chociaż u nas nie ma problemu z wagą (aktualnie 6920). Stosowałaś już?
    Debridat podaje 2 dzień, miło patrzeć jak,, zajada,, go mała, strzykawke trzyma i płacz jak się skończy haha
    Odkąd podaje mamy znowu buzię usypana, ale jak piszą w ulotce,, oczekiwane korzyści ze stosowania leku są z reguły większe, niż szkody wynikające z pojawienia się działań niepożądanych,,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 02:14

aga_ni lubi tę wiadomość

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 03:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmię w bujaku- ms taka sama pozycję jak w foteliku- u nas ogólnie mala już się podnosi z pozycji połlezacej do siadu i po kilka sekund utrzyma równowagę siedząc.

Ja jak już dam pojedynczo wszystkie warzywa to potem mieszam je że sobą. Owoców jeszcze nie dawalam jak już zaczne to nie zamiast warzyw, tylko dodatkowo, czyli jak warzywa dostaje około 12.00, to owoc około 16-17.00 będę podawać.

U nas chyba też skok bo już 2dzien tak się drze bez powodu, a jeszcze Zosie mam od wtorku z gorączka bo wychodzą jej dolne trójki i mamy armagedon szczególnie w nocy. U Gabrysi bez zmian pobudki regularnie co 3h na butlę... już zaczynam wątpić czy to się jej zmieni 😥 jeszcze żeby to było karmię i odkładam, a tu trzeba lulac czasami 30min, czasami 45min, a i zdarzają sie raz w tyg minimum noce ze o 3 jest wyspana i wtedy lulanie 1.5-2h- jedyny plus że nie muszę na rękach nosić i bujać, tylko na siedząco kołysze i to jej wystarczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 03:40

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Konieczynko gdyby mi teściowa tak zrobiła to długo by wnuka nie zobaczyła.
    Malutka śliczna :)

Ja daję wodę już do picia,ale zastanawiam się jak podać gluten ? Z Polą ciut manny dawałam do mleka ale takiej surowej? nie pamiętam już..

Współczuję Wam skoków i ząbkowania.. i nocek!

u mnie tarczyca znowu szaleje,już na lekach znowu jestem. A co do Olka to się martwię bo przy jednej pozycji przy zasypianiu ma drżenia.. mijają zaraz po zmianie pozycji,przesunięciu... może któraś spotkała się z czymś takim?

Dzisiaj kończymy 5 miesięcy <3
    Przedszkolanko ja w tym tygodniu konsultowałam takie drżenia raczki przy zasypianiu u neurologa. Jeśli dzieje się to tylko przy zasypianiu to nie ma problemu. Powinno minąć jak sie wyreguluje układ nerwowy.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez karmimy sie w lezaczku (tiny love 3 w 1). Staram sie aby siedziala nie dluzej jak 15-20min. Konsultowalam z fizjo i mowila, ze taki czas krzywdy nie powinien zrobic tylko dobrze polozyc na twardym podlozu po lezaczku, aby miesnie popracowaly.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oraz, u nas tez ustawila sie na wstawanie w nocy cook 3h. Pierwszy sen ma dluzszy ok 4-5h, a potem z zegarkiem w reku co 3h. Dla mnie wychodzi zazwyczaj na 2 pobudki. Nie narzekam, ale czasem marzy sie przespana noc...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u nas noc kiepska. Żeby zasnąć wieczorem to matka musi się nieźle nagimnastykować, a potem pobudka o północy i 3 nad ranem A potem to już oczy jak 5zł, piski, śmiech i gotowa do zabawy 🤦‍♀️ ja lulam i odkładam, śpi 10 minut i gotowe. Przed 8 wstałam bo to nie ma sensu 😖 Boże jak mi się chce spać.

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może któraś skorzysta. Położna mi to zostawiła

f2e41136ce82.jpg

meerici lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas masakra. Wczoraj mały wpadł w godzinną histerię, aż tchu mu brakowało i się cały spocił,tak się darł. Noc kiepska, bo po jedzeniu miał problemy z zasypianiem. Standardowo pobudka o 6, ciśnięcie kupy i znowu histeria. Dopiero co padł 🤦🤦
    Obstawiam ból brzucha po szczepieniu. Boję się co będzie jak się obudzi.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

Nuska ja wczoraj zaczęłam wprowadzać owoce i o 14 jadła obiadek a o 16.30 deserek. Alez jej smakowało! 😍
    A co do wprowadzania smaków to u nas w sumie nie robiłam pojedynczo tylko zaczęłyśmy od Marchewki później Marchewka z ziemniakiem ziemniak z dynia i dodawałam po kolei coś czego nie próbowała. Ot taka medote sobie wymyśliłam.
    Na dniach wprowadzimy na 2 śniadanko kaszkę bezglutenowa później zaczniemy dodawać łyżeczkę manny do mleka na noc. 😄 Mięsko też zacznę wprowadzać po 10 marca wtedy kończymy 5 mies. Ale najpierw ta bezglutenowa kaszka. Żeby nie za dużo tych nowości jednego dnia. Najpierw przyswoimy obiadek plus deserek jakiś tydzień czy 2.:)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88, a kaszke będziesz dawać samą czy z czymś? Owocem np? Ja sie zastanawiam czy kaszke dawac jako sniadanie czy np wlasnie dodawac do owocow i jako deser 🤔

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Monalisa88, a kaszke będziesz dawać samą czy z czymś? Owocem np? Ja sie zastanawiam czy kaszke dawac jako sniadanie czy np wlasnie dodawac do owocow i jako deser 🤔

Jeszcze nie jestem na tym etapie ustalenia hehe. Spróbuję najpierw sama na śniadanie. Jak nie podejdzie to wtedy z owocem na deser. Moje starsze córki wogole nie znosiły kaszki więc nie wiem czego się spodziewac:) będziemy probowac:)

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dostaliśmy antybiotyk i tak mnie nastraszyli lekarka ze się aż zestresowałam. Młody miał wczoraj gorączkę około 38 ale mu spada i potem znowu 38 i tak kilka godzin. W nocy ok i rano dalej mial wiec poszłam do lekarza. A ze wczoraj byłam u innej lekarki w związku z kolkami/alergią i ona wspomniana o badaniu moczu to pobrałam mu mocz i wzięłam na wizytę, bo mamy w przychodni tez punkt diagnostyki. Na wizycie wyszło ze zdrowy a w południe odebrałam wyniki i wyszły bakterie. Lekarka się super zachowała bo skonsultowała przez telefon wyniki, powiedziała ze to infekcja układu moczowego, zapisała antybiotyk od razu i dała milion innych zaleceń, m in skierowanie do szpitala jakby cokolwiek było gorzej przez weekend. I ciagle mi powtarza: to nie kest błaha choroba😳 mam nadzieje ze antybiotyk szybko pomoże i ze to nie wada układu moczowego tylko zwykła infekcja.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga zdrówka dla Władka.

Moje dzieci też chore.
    Syn w poniedziałek wrócił z Bostonka z przedszkola, niby nic, kilka pryszczy, bez gorączki. Za to od wczoraj Lidia wysypana jak biedronka, na całym ciele krosty i temperatura do 38. Do tego starszak zaczął dziś gorączkować. Sama źle się czuję. Mąż coś mówi że zatoki mu dokuczaja. Szpital w domu.

Ostatnio czytam sporo o żywieniu niemowląt i taki blog mi wpadł w oko. Może kogoś zainteresuje. Jest też o glutenie i kaszach według aktualnej wiedzy.

https://alaantkoweblw.pl/jaka-kasze-kiedy-i-jak-podac-niemowlakowi/

https://alaantkoweblw.pl/syfiaste-kaszki-dla-dzieci-mowimy-nie/

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem taka dumna, tak walczyliśmy o jazdę samochodem i leżenie ma brzuszku, którego nienawidził. Teraz w samochodzie mu śpiewam i śpi bez problemu. Jazda to przyjemność. A dziś śpi już druga godzinę na brzuszku. Mój mały bohater :)

aga_ni, Aaga, sandrina22, moni05, Karooo93 lubią tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Aga zdrówka dla Władka.

Moje dzieci też chore.
    Syn w poniedziałek wrócił z Bostonka z przedszkola, niby nic, kilka pryszczy, bez gorączki. Za to od wczoraj Lidia wysypana jak biedronka, na całym ciele krosty i temperatura do 38. Do tego starszak zaczął dziś gorączkować. Sama źle się czuję. Mąż coś mówi że zatoki mu dokuczaja. Szpital w domu.

Ostatnio czytam sporo o żywieniu niemowląt i taki blog mi wpadł w oko. Może kogoś zainteresuje. Jest też o glutenie i kaszach według aktualnej wiedzy.

https://alaantkoweblw.pl/jaka-kasze-kiedy-i-jak-podac-niemowlakowi/

https://alaantkoweblw.pl/syfiaste-kaszki-dla-dzieci-mowimy-nie/

Dzięki! Masakra z tymi chorobami u was w domu. Zdrówka!

Doświadczone mamy, czy przy gorączce 38 to normalne ze dziecko cały czas śpi? Dzisiaj przez cały dzień maks godzinę noe spał a tak to ciagle śpi, tylko na jedzenie się budzi. Lekarka powiedziała żebym jechała do szpitala jak coś mnie zaniepokoi no i nie wiem czy tk powód żeby do szpitala jechać. Jak zwykle jestem rozsądna to teraz mam w głowie milion scenariuszy czarnych ze to jakaś sepsa albo coś takiego.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie polecam w późniejszym czasie książkę alaaltankowe blw- fajne przepisy, moja Zosia zjada wszystko co zrobię z tej książki. Mam nadzieję że Gabrysi też podejdą te smaki.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni podawalas cos na goraczke? Moja cora przy goraczce a w sumie po paracetamolu tez duzo spala, nawet w nocy ktore sa problemami. Tez tylko wybudzala sie na karmienie.

• adella1 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy gorączce dziecko jest osłabione, to raczej normalne że dużo śpi. Aga, dajesz coś przeciwgoraczkowego? Bardzo temperatura skacze? Ważne żeby maluch jadł i nie odwodnil się. No i myślę że trzeba obserwować i razie np. drgawek szybko reagować.

‹‹ 1561 1562 1563 1564 1565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ