Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Zdrowia dla maluszków.
Dziewczyny ja barfzo wam polecam blog alaantkowe. Aktualna wiedza.
My jeszcze czekamy z rozszerzaniem diety. Przybpierwszym synu warzywa gotowałam na parze, w ten sposób witaminy i minerały zostawały w warzywach a nie wodzie. Polecam ten sposób. -
Aga_ni, podziwiam ze Wladek przelknal zinnat. Moj starszak przez swoja historie jest dosc dzielny w zakresie zjadania niesmacznych lekarstw, ale przy ostatnim zapaleniu ucha dostal zinnat i do tego stopnia mu nie smakowalo, ze az zwymiotowal.
Zinnat owszem musi byc przechowywany w lodowce, ale mozna mieszac z innym plynemnprzed samym podaniem, to chyba nawet w ulotce jest. Jakby bylo bardzo ciezko to mieszaj troche z mlekiem.
Zdrowka dla Wladka!! -
wiktoriaa wrote:O matko a co to było? Bo ja już mam tyle specyfików dla mojego dziecka że szok
Dermedic baby, Linum emolient, masło intensywnie natłuszczające. Nadal mam owrzodzenia na rękach, może komuś dobrze działa ale ja nie polecam.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
kkkaaarrr wrote:Aga_ni, podziwiam ze Wladek przelknal zinnat. Moj starszak przez swoja historie jest dosc dzielny w zakresie zjadania niesmacznych lekarstw, ale przy ostatnim zapaleniu ucha dostal zinnat i do tego stopnia mu nie smakowalo, ze az zwymiotowal.
Zinnat owszem musi byc przechowywany w lodowce, ale mozna mieszac z innym plynemnprzed samym podaniem, to chyba nawet w ulotce jest. Jakby bylo bardzo ciezko to mieszaj troche z mlekiem.
Zdrowka dla Wladka!!
Sama się dziwie ze przełknął. Niby można mieszać z zimnym sokiem albo napojem mlecznym ale ze ma to być zimne, a Władek cały czas na kp i zimnego mleka nie znosi to już wole mi dawać strzykawka. Dzisiaj ani kropelki nie wypluł. Oby tak dalej. Spróbowałam tego dzisiaj - naprawdę obrzydliwe.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
aga_ni wrote:Napisałaś właśnie moje obawy - wczoraj sama nie wiem skąd zaczęłam się martwić czy to nie coś poważniejszego. Obserwuje dziecko cały czas. Gorączka spada. A skąd wiedzieliście ze to uro sepsa? Badania krwi mamy zrobic dopiero w poniedziałek bo ta infekcja wyszła dopiero wczoraj po południu. Teraz jak tak napisałaś żałuje ze dzisiaj nie zrobilismy. Zrobiliśmy jeszcze wczoraj posiew z moczu ale wyniki będą za kilka dni. Jakie objawy miała Wasza córeczka?
Z sob na ndz temp powyżej 38 zbilam pedicetamol em, urosla znowu, po 4 godz bałam się dawać znowu więc dałam tylko pół dawki, obniżyla się ale na krótko.
Pojechaliśmy do szpitala w ndz, w 1 nas nie przyjęli masakra bo to ginekologia niby... ale dzieci przecież się tsm rodzą.... Kazali nam na jakis swiateczny dyżur się udać na szczęście pojechaliśmy do 2 szpitala
Nie wiedziałam że to uto sepsa
Dobrze ze lekarz była dociekliwa
Malutka byla blada i nie miała siły
Od razu pełny zestaw badan
Przy tym paskudztwie bardzo wzrasta prokalcytonina
Zrobili wszystko kłóli Ja chyba 4 razy, aż płakałam razem z nią
Ale dzięki Bogu znaleźli przyczynę i na czas zareagowali
D-dimery też były wysokie prawie 1000
Wszystko poszło w ruch badanie moczu, cwymazy z kalu, z nosa
Cała morfologia, koaguologia i biochemia.
To nie są żarty naprawdę, czasami decydują godziny żeby dziecko na czas dostało antybiotyk, miała robiony antybiogramW życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
Kookosowa wrote:Konieczynka a to nie bostonka??
Zdrowka dla brzdąców. Dzieci nie powinny chorować.
Bostonka. Nadal ja wysypuje. Masakra!!!
Chodzilo mi tylko o to że przy wielu chorobach jest wysypka.
A w poniedziałek mieliśmy mieć szczepienie. Będzie odroczone.
Do tego mój mąż z temperatura. Niby nie duża bo 38 nie przekracza ale zawsze coś.
Co do jedzenia dzieci to coś czytałam o wekowaniu że z warzywami nie ma problemu, ale jak jest mięso to powinno się 3razy zagotować chyba nawet 3 dni z rzędu żeby usunąć przetrwalniki bakterii. Ale ja wolę następnego dnia ewentualnie zupę zagotować ponownie niż rąk wekować.
Dziewczyny a jak gotujecie na parze? Macie specjalne garnki do tego czy parowary? Bo mój parowar zaparowuje mi całe mieszkanie... Bardzo go nie lubię i nie używam. -
Dziewczyny zdrowia dla maluszków.
U nas w przychodni szczepienia są odroczone ze względu na epidemie grypy. Ja miałam szczepic Gabrysie 27 lutego- sama przelozylam bo mi charczala- na szczęście póki co nic z tego się nie rozwinęło, ale u starszej gorączka była od wtorku do piątku i dostala antybiotyk bo ostre zapalenie gardła.
U nas wczoraj nie było kupy ( mamy codziennie) i dzysxw nocy od 23 do 2 miałam taka jazdę... prężyla się i płakała. Zdziwiło mnie to bo dałam pierwszy raz jabłko i byłam pewna kupy a tu do tej pory jej nie ma .kasia1518
-
Koniczynka nigdy nie gotowałam miesa 3 razy. Normalnie gotowałam jak sobie. Tylko bez przypraw. Bez przesady. Teraz sterylnie jałowe jedzenie a za pol roku w żłobku zje wszystko i wylize wszystkie klocki.
Karooo93 lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kookosowa wrote:Koniczynka nigdy nie gotowałam miesa 3 razy. Normalnie gotowałam jak sobie. Tylko bez przypraw. Bez przesady. Teraz sterylnie jałowe jedzenie a za pol roku w żłobku zje wszystko i wylize wszystkie klocki.
Tylko to chodziło o wekowanie a nie takie normalne gotowanie. Jak chcesz zrobić słoik fo wykorzystanis za kilka dni.
I ja przyprawiałam, tylko nie solilam. Już na takim etapie obiadku. Może nie sypałam pieprzu czy ostrej papryki ale bazylią, oregano, słodka papryka, ziele angielskie itd.
Znowu fatalna noc. Padam na twarz. -
mia4444 wrote:Dziewczyny pomocy .. córcia ma.wszy zrobiłam jej preparatem sora fote..Ale nie wiem.czy ja mogę jak karmie.. ;((
mia4444 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
kkkaaarrr wrote:Monalisa, genialny pomysl z mrozeniem warzyw na tackach do lodu, az zaluje ze dopiero teraz przeczytalam, bo polecialabym od razu do sklepu po nowe tacki do tego celu!
Cieszę się, że ten pomysł komuś się spodibal:) sama to też w necie znalazłam i od razu mi się spodobalo:)Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
aga_ni wrote:Dermedic baby, Linum emolient, masło intensywnie natłuszczające. Nadal mam owrzodzenia na rękach, może komuś dobrze działa ale ja nie polecam.
-
Konieczynka wrote:Tylko to chodziło o wekowanie a nie takie normalne gotowanie. Jak chcesz zrobić słoik fo wykorzystanis za kilka dni.
I ja przyprawiałam, tylko nie solilam. Już na takim etapie obiadku. Może nie sypałam pieprzu czy ostrej papryki ale bazylią, oregano, słodka papryka, ziele angielskie itd.
Znowu fatalna noc. Padam na twarz.Paulina -
sylvuś wrote:Napisałam i mnie wywalilo wrrr jeszcze raz w skrócie
Z sob na ndz temp powyżej 38 zbilam pedicetamol em, urosla znowu, po 4 godz bałam się dawać znowu więc dałam tylko pół dawki, obniżyla się ale na krótko.
Pojechaliśmy do szpitala w ndz, w 1 nas nie przyjęli masakra bo to ginekologia niby... ale dzieci przecież się tsm rodzą.... Kazali nam na jakis swiateczny dyżur się udać na szczęście pojechaliśmy do 2 szpitala
Nie wiedziałam że to uto sepsa
Dobrze ze lekarz była dociekliwa
Malutka byla blada i nie miała siły
Od razu pełny zestaw badan
Przy tym paskudztwie bardzo wzrasta prokalcytonina
Zrobili wszystko kłóli Ja chyba 4 razy, aż płakałam razem z nią
Ale dzięki Bogu znaleźli przyczynę i na czas zareagowali
D-dimery też były wysokie prawie 1000
Wszystko poszło w ruch badanie moczu, cwymazy z kalu, z nosa
Cała morfologia, koaguologia i biochemia.
To nie są żarty naprawdę, czasami decydują godziny żeby dziecko na czas dostało antybiotyk, miała robiony antybiogram
Dzięki za opis Sylvuś. Ale musieliście się zestresować tą sytuacja! To moje pierwsze dziecko i pierwsza choroba i powiem wam nie stresuje mnie kłucie dziecka do kolejnych badań, podawanie antybiotyku czy sama gorączka tylko ten niepokój czy to nie jest coś poważniejszego - masakra. Trzeba naprawdę myśleć racjonalnie, być czujnym, ale nie wpadać w panikę, ja zauważyłam ze się czasem daje ponieść temu strachowi. Nad ranem już chciałam jechać do szpitala bo młody miał poniżej 35 stopni i był zimny. Ale to tylko chwilkę trwało, pewnie niedokladnie zmierzyłam, a to ze był zimny to może mi się wydawało bo ja zaspana, spod kołdry a on śpi nie przykryty niczym. potem miał już 35,8 - nie za dużo ale chyba w normie.
Cieszę się ze was dobrze zdiagnozowali i wyleczyli.sylvuś lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
paulina2811 wrote:U nas też fatalnie. Spał może ze 2 godziny a reszta ssania. Moje piersi już tak bolą, że płacze podczas karmienia. Są tak wyciągnięte.
Paulina to już chyba kolejna noc u was taka? A wiecie z czego to wynika ze synek tak kiepsko śpi?23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
Paulina moja Pola tak sypiała. Tylko cycek ,wypadł i po spaniu i ciumkała. 3 lata tak prawie. Po odstawieniu całe noce śpi-byłam smoczkiem po prostu. Ale u nas jej sen była masakra,do tej pory przyczyna nieznana.. wycisza sie długo,ale jak zasnie to do rana twardo.
Olek-przeciwienstwo -
aga_ni wrote:Paulina to już chyba kolejna noc u was taka? A wiecie z czego to wynika ze synek tak kiepsko śpi?Paulina
-
przedszkolanka:) wrote:Paulina moja Pola tak sypiała. Tylko cycek ,wypadł i po spaniu i ciumkała. 3 lata tak prawie. Po odstawieniu całe noce śpi-byłam smoczkiem po prostu. Ale u nas jej sen była masakra,do tej pory przyczyna nieznana.. wycisza sie długo,ale jak zasnie to do rana twardo.
Olek-przeciwienstwoPaulina