X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas teraz tez drzemki po 30-40 minut, 4-5 razy dziennie. Poprawiło się bo mieliśmy 2 albo 3 dziennie po pół godziny.
    Nadal mało je w dzień. W nocy 180 ml i 150 a w dzień np wczoraj wypił raz 150ml później 60, 30 i na wieczór 150. Masakra.

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    U nas teraz tez drzemki po 30-40 minut, 4-5 razy dziennie. Poprawiło się bo mieliśmy 2 albo 3 dziennie po pół godziny.
    Nadal mało je w dzień. W nocy 180 ml i 150 a w dzień np wczoraj wypił raz 150ml później 60, 30 i na wieczór 150. Masakra.
    U nas teraz tak samo tyle że w nocy się jeszcze pogorszyło i spadło do jednego jedzenia 120 a w dzień jak uda się na raty 90 to sukces a tak to po 50.

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    W końcu dobra noc! Może większośc z was złapie się za głowę i zupełnie nie zrozumie wpisu, ale tak! Wstałam tylko 3 razy!!!

W dzień drzemki około 30-40min, jak jest jakiś mega dobry dzień to 1h ciągiem. Wygląda to tak że wstaje koło 6.00 pierwsza drzemka o 8,potem 10-11,13 16 i 18.30. O 19 kąpiel i do spania ale póki usnie jest 21. A czasem jeszcze się rozbudzi i usnie o 23.
    Ogólnie mojej dzieci z tych mało śpiących. Syn jak się kładzie do łóżka to mówi "i tak nie zasnę" 😉

Z chorobami faktycznie masakra. Ja zazwyczaj siebie i męża na grypę szczepilam, że względu na swój zawód. A w tym roku jakoś mi to wypadło z głowy, porod był mi tylko w głowie. No i mam męża z grypa.
    A koronawirus - jak na razie wielka panika, a na zwykła grypę chorują miliony i umierają z powodu powikłań tu u nas w Polsce, tylko jakoś o tym w wiadomościach nie mówią.
    3 razy w ciągu nocy to super wyspana noc :)

Konieczynka lubi tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas drzemki podobnie, kilka po 30-40 minut. I czasami się uda jedna super długa - taka 2-3h. Czasem jest a zwykle jej nie ma - nie wiem od czego to zależy. W nocy zasypia i spi tak jak u Koniczynki, niby idzie spać o 21 a nagle się czasem robi 23, no i3 pobudki to standard. Ja uważam ze to wszystko przyzwoicie a tez słyszę ze młody mało śpi.

Ale jestem zła na siebie! Byliśmy właśnie na pobraniu krwi. Ogólnie ciężki poranek bo podanie antybiotyku, złapanie moczu do badania no i wyzbierać się do przychodni. Jeszcze zasłabłam rano - nie wiem zupełnie dlaczego, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Może z tego stresu ze młody chory. Pół nocy się zastanawiałam czy do szpitala jechać bo miał 35 stopni tylko. Rano wróciło do normy. Pobranie - dramat. Nieumiejętnie to zrobiły te baby, szarpały tą igła w żyle, wylewało im się, wyciskały - a badań zleconych sporo. I jedna nie miała rękawiczek! A druga miała ale przed pobraniem w tych rękawiczkach używała telefonu. A ja zaaferowana żeby go trzymać, przytulać, jeszcze mi rękę kazały trzymac bo nie ogarnęły - nie skomentowałam tych rękawiczek i strasznie jestem teraz zła na siebie.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też każdy mówi że za mało śpi ale co mam jej zrobić widocznie tyle potrzebuje.

Aga porażka z tymi babami! Tyle zachorowań na grypę i w ogóle a te do takiego małego dziecka bez rękawiczek? Zero rozumu.

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mozna pobierac krew bez rekawiczek. To w obie strony dziala ochrona.
    Co do telefonow to nie skomentuje. Mam ochote czasem te telefony wywalić przez okno.

U nas drzemki krotki ale czesto. Ok 6 wstaje na leki. Ok godziny jest aktywny i drzemka. Tak przez caly dzien
    Drzemka czasem trwa 5 minut a czasem 20.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to ja nie narzekam na swoje dziecko. Tak Was czytam i czytam...
    Mimo wszystko, spokojnego tygodnia. Niech wszystkie chorobska się skończą.

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój śpi tak 3x po 40 min. Czasem śpi godzinę a czasem obudzi się po 15 min ale jest potem maruda, bo się nie wyspał. A w nocy budzi się co 2h,czasem prześpi 3h ale rzadko. Nad ranem potrafi co godzinę budzić się na jedzenie. Więc 3 pobudki to byłoby spoko ale u nas w sumie wychodzi więcej. Idzie spać też tak, że o 21 staram się go uśpić ale zazwyczaj wychodzi z tego 22-23.

W tv nic nie mówią, bo zbliżają się wybory, dopiero potem powiedzą. Gdyby teraz były jawne jakieś przypadki zachorowań to byłoby zakazane robić zgromadzenia a politycy mają kampanie i nic innego nie robią.

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ciotki gadają głupoty, bo miały swoje dzieci 30-50 lat temu i już nie pamiętają jak to było 😉

• Aaga Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez tylko 3 pobudki tej nocy 😍 troche zmienilam sposob spania zrobilam jej takie "gniazdko z koca, dalam do dostawki z podwyzszeniem jednej strony (od glowy) cieplej ubralam I spala bardzo spokojnie. Szybkie jedzonko I spanie dalej. Czuje sie jak mlody Bog :D

Co do drzemek tez ok 3x40 min czasem sie zdarzy nadprogramowa turbo drzemka 5-10min , sa dni ze jedna drzemka to 1,5-2 godziny ale kompletnie nie ma na to reguly. U nas tez mniejsze ilosci jedzenia teraz przyswaja, nie wiem dokladnie ale czuje ze nie oproznia piersi jak dotychczas.

Moj tata zawsze wspomina ze moja najstarsza siostra byla turbotrudnym niemowlakiem I w ogole nie spala, jedyna metoda bylo jezdzenie wozkiem przez prog :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 13:00

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny

Nuska ja dodaje łyżeczkę masełka. Każą dodawać bo tłuszcz pomaga w wchłanianiu witamin czy cos

Oli ja nie widzialam specjalnych tacek:) ale jeśli są to napewno lepiej kupić zwykle do ludu.

Dzwonilam dziś do przychodni umówić mała na szczepienia które mamy mieć teraz i babka mówi że nasza dr nie szczepi teraz dzieci przez infekcje (zapewne miała na myśli grypy i koronawirus😒)
    Ale coś gadała ze nie wie czy niemowlaki też są wstrzymane czy tylko od 5lat (nonsens) więc zapyta lekarkę i mi oddzwoni i siebie czekam

Wasze maluchy też pokasluja? Nie często. Nie chcę wpadać w paranoje i wydaje mi się że mała się ślinka co jakiś czas krztusi i tyle.
    Ale byłabym spokojniejsza gdyby była zbadana ale to strach do lekarza iść. Póki nie ma temp i nie pokasuje często postaram się nie panikować.

Zdrówka życzę.
    A ja wracam do dzwonienia do przychodni ortopedy bo odebraliśmy te buty małej i trzeba jej zalozyc😒

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88 wrote:
    Dzień dobry dziewczyny

Nuska ja dodaje łyżeczkę masełka. Każą dodawać bo tłuszcz pomaga w wchłanianiu witamin czy cos

Oli ja nie widzialam specjalnych tacek:) ale jeśli są to napewno lepiej kupić zwykle do ludu.

Dzwonilam dziś do przychodni umówić mała na szczepienia które mamy mieć teraz i babka mówi że nasza dr nie szczepi teraz dzieci przez infekcje (zapewne miała na myśli grypy i koronawirus😒)
    Ale coś gadała ze nie wie czy niemowlaki też są wstrzymane czy tylko od 5lat (nonsens) więc zapyta lekarkę i mi oddzwoni i siebie czekam

Wasze maluchy też pokasluja? Nie często. Nie chcę wpadać w paranoje i wydaje mi się że mała się ślinka co jakiś czas krztusi i tyle.
    Ale byłabym spokojniejsza gdyby była zbadana ale to strach do lekarza iść. Póki nie ma temp i nie pokasuje często postaram się nie panikować.

Zdrówka życzę.
    A ja wracam do dzwonienia do przychodni ortopedy bo odebraliśmy te buty małej i trzeba jej zalozyc😒
    U nas pokasłuje jak mnie wola :) nie ma mnie to zaczyna kasłać przez bite 20 min, ja wracam i po kaszelku.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też pokasłuje, ale to chyba przez to że produkuje ogromne ilości śliny, wszystko wkoło mokre i nie zawsze pamięta że pasuje ją połknąć. W nocy jej bardzo nos zatkało, nie mogła oddychać biedna, zrobiłam inhalacje i puściło. Mam nadzieję że nic z tego się nie rozwinie bo teraz to strach iść do lekarza!

syy26iye928jhyb7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    I jeszcze jedno mam pytanie - czy któraś z Was miała (albo słyszała, że ktoś tak miał) pierwszy okres po porodzie baaardzo skąpy. Mój był na tyle skąpy, że zużyłam wyłącznie jedną wkładkę i to w połowie. Cały dzień mega ból okresowy. A potem cisza i spokój.
    Po poprzedniej ciazy pierwszy okres dostalam po blisko 11msc i bylo to kilkudniowe plamienie. Potem przerwa ponad 40 dni (juz myslalam ze w ciazy jestem!) i przyszedl prawdziwy potop...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas standardowo 3 drzemki. Pierwsza kolo 9 trwa 30min. Potem kolo poludnia 2-3h. I 3cia w okolicach 16.30-17 trwa 30min. W sumie w dzien od 3 do 4h, a w nocy z przerwami na jedzenie 10-11h, wiec idealnie sumuje sie do tych 14

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oddzwoniła z przychodni pieleg iarka która szczepi i rzeczywiście że względu na grypy i koronawirusa nie szczepią dzieci. Mówiła że jak zaczną będzie do każdej mamy dzwonić z terminem szczepienia.

Tak właśnie też przypuszczałam że skoro nie ma innych objawów a pokaslywanie jest rzadko a slinki produkcja nie mała to to jest właśnie przyczyną. ☺️
    Całe szczęście. Średnia w jej wieku zaczęła pokaslywac ale doszła temp i świst w klatce i w ciągu 2 dni wyszło że to już obturacyjne zapalenie oskrzeli a że wymiotowała każdym antybiotykiem trafiłyśmy na 2 tyg do szpitala. A później już raz w miesiącu miała zapalenie oskrzeli wieczne nebulizacje itd. Wspominam to koszmarnie i nie chciałabym tego ponownie przechodzić. 🙄

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    U nas teraz tak samo tyle że w nocy się jeszcze pogorszyło i spadło do jednego jedzenia 120 a w dzień jak uda się na raty 90 to sukces a tak to po 50.
    W poniedziałek mamy szczepienie. Ciekawe co mi na to powie pediatra.
    Chudy nie jest. Moze tylko tyle potrzebuje...

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuula;2525 wrote:
    W poniedziałek mamy szczepienie. Ciekawe co mi na to powie pediatra.
    Chudy nie jest. Moze tylko tyle potrzebuje...
    No właśnie u nas też trzyma się ciągle w 50 centylu i nie widać żeby chudła. A w piątek mamy szczepienie więc też podpytam. U nas też jest problem z dziąsłami bo bolą od napierających zębów więc pewnie to przejściowe.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co na katar u malucha? Robię inhalacje, dawałam nasivin baby, ciągle w nosie jest wodnisty katar, tylko ręce, jedzenie masakra bo nos co chwilę zatkany, ciężka noc się zapowiada A jeszcze mąż ma nocki. Tak mi jej szkoda, tak się biedna męczy. Eh dzieci nie powinny chorować

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoriaa nawilżacz powietrza lub jak nie masz to mokre ręczniki na kaloryfery. I aromactiv albo coś innego z olejkami. Ja Olbas lubię tylko on od 12rż 🙁

Lidia jak śpi na dobę 12h to max. Ale dziś jakiś dzień spiocha bo 1,5h ciągiem a to się często nie zdarza. I wyszły tylko 3 drzemki a nie 5. Teraz też już śpi. Idę i ja. Dobranoc.

wiktoriaa lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
‹‹ 1565 1566 1567 1568 1569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ