X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, może Wy macie pomysł o co może chodzić. Mały od kilku dni to jest jedna wielka tragedia. Co prawda to high need baby, ale nawet na wymagające dziecko to już jest przesada. Tylko rano się obudzi to caly dzień jest płacz, czasami nawet przez sen. Nie mogę go odłożyć nawet na sekundę, bo histeria na maksa. Jest albo na moich rękach albo w foteliku samochodowym. Innych opcji nie ma. A dzisiaj to już przebił wszystko. Odłożyłam go zeby założyć nosidełko, bo nie mogłam go uspokoić. Zaczął tak wrzeszczeć, ze jeszcze nie słyszałam,zeby dziecko wydawało takie dźwięki. Autentycznie się balam, ze zaraz przyjedzie policja. To raczej nie ból, bo dostał dzisiaj paracetamol i nadal było to samo. Mąż tylko się z tego śmieje,ale go nie ma większość dnia i tego nie widzi. Mam wrażenie jak by się tak zachowywał tylko przy mnie. Nie mogę go nosić przecież caly dzień, waży 9 kg, a ja niecałe 50kg, więc mega mi ciężko 😣 jakiś skok, lęk separacyjny?
    Dodam jeszcze ale nie żeby straszyć a w formie ciekawostki, że u siostrzenicy ten skok trwał 6 tygodni. I po nim dziecko miało duuuzo nowych umiejętności. U nas te skok był taki w miarę.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam Wam, że przez 3 ostatnie noce mały nie chciał spać tylko ssał przez cały czas. Dzisiaj spal idealnie ale.. pobudził na maxa laktacje i mam mega zastoje w jednej piersi. Jak mogę sobie pomoc? Ciepły termofor pomoże? Rozmasowywać czy raczej nie,?

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, ja się zastanawiam czy przeżyje kolejny dzień, a gdzie tu tyle czasu 😣 chyba pójdę do sąsiada i powiem co jest grane, bo na prawdę w końcu kogos wezwie.
    Mi na zastój koleżanka położna kazała przed karmieniem isc pod prysznic i moczyć piersi gorącą wodą i delikatnie masować w stronę brodawki. Nakarmić i po karmieniu rozmasowywac guzki jeśli jakieś są. I po tym robić zimny oklad.

paulina2811 lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    U znajomej córeczki też się rączki rozjeżdżały i okazało się, że miała minimalnie obniżone napięcie mięśniowe brzuszka, po 3 spotkaniach z rehabilitantką było już ok

Jest to możliwe bo mamy już za sobą wizytę u neurologa i prywatnie u fizjoterapeutka i mamy stwierdzone wzmożone napięcie kończyn górnych i lekka asymetrie.we wtorek mamy w końcu wizytę w ośrodku rehabilitacyjnym na NFZ. Tylko że te jej rozjeżdżanie zauważyłam jak zmęczona jest. Główki jej się trzymać wtedy nie chce a jak jest wyspana najedzona to bardzo ładnie leży na brzuszku tylko te łokcie jej trochę uciekają i muszę wtedy poprawiać pod kątem jak kazała fizjo. :) także rehabilitację przed nami. Terminy są okropne nawet że skierowaniem pilnym.

Dziś byłyśmy u ortopedy założyć bebax i w sumie fajnie że są lekkie bo mała teraz w nich ma drzemke. Nóżki bez problemu może unosić to jest ok😜

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Pisałam Wam, że przez 3 ostatnie noce mały nie chciał spać tylko ssał przez cały czas. Dzisiaj spal idealnie ale.. pobudził na maxa laktacje i mam mega zastoje w jednej piersi. Jak mogę sobie pomoc? Ciepły termofor pomoże? Rozmasowywać czy raczej nie,?
    Mi położna kazała karmić żeby nos dziecka znajdował się nad guzkiem i lekko masować w stronę brodawki. Jak najczęściej przystawiać, przed karmienie ciepłe okłady, po karmieniu zimne. I 3 razy dziennie Ibuprom albo Ibuprofen żeby się zapalenie nie zrobiło

paulina2811 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria ja tego isonasin septo to daje po 2 krople na dziurkę- nam tak pediatra zaleciła, sprawdza się u starszej i u Gabrysi.

Dziś mieliśmy wizytę u kardiologa... wizyta się nie odbyła.. Gabrysia wpadła w taka histerie że do teraz nie wiem co to było, nic nie pomagało, aż mi było głupio bo nie potrafiłam uspokoić dziecka... najlepsze że na tą wizytę, mimo że prywatnie, czekaliśmy 5mc. Doktor kazała spróbować za jakiś czas i się jej pytam czy znowu mam czekać 5mcy ... No to udało się jakoś na 21 kwietnia nas wcisnąć... niestety żeby zrobić echo serca dziecko musi być spokojne , udało się tylko ekg zrobić- dr powiedziała że raczej nic poważnego nie ma i mam się nie przejmować... Ale jestem w szoku do teraz bo to co odwaliła Gabrysia to naprawdę było straszne... myślę że mogło jej przeszkadzać to że była rozebrana - w samym pampersie, ale jak ululam w kocyk to też był wrzask, więc serio nie wiem co to za akcja dzisiaj była

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wiktoria ja tego isonasin septo to daje po 2 krople na dziurkę- nam tak pediatra zaleciła, sprawdza się u starszej i u Gabrysi.

Dziś mieliśmy wizytę u kardiologa... wizyta się nie odbyła.. Gabrysia wpadła w taka histerie że do teraz nie wiem co to było, nic nie pomagało, aż mi było głupio bo nie potrafiłam uspokoić dziecka... najlepsze że na tą wizytę, mimo że prywatnie, czekaliśmy 5mc. Doktor kazała spróbować za jakiś czas i się jej pytam czy znowu mam czekać 5mcy ... No to udało się jakoś na 21 kwietnia nas wcisnąć... niestety żeby zrobić echo serca dziecko musi być spokojne , udało się tylko ekg zrobić- dr powiedziała że raczej nic poważnego nie ma i mam się nie przejmować... Ale jestem w szoku do teraz bo to co odwaliła Gabrysia to naprawdę było straszne... myślę że mogło jej przeszkadzać to że była rozebrana - w samym pampersie, ale jak ululam w kocyk to też był wrzask, więc serio nie wiem co to za akcja dzisiaj była
    Dzięki, tak zrobiłam.
    Moja w taką histerię wpadła jak byliśmy na bioderkach, niczym się nie dała uspokoić dobrze że to badanie raz dwa bo szło oszaleć, lekarz już też miał dość

syy26iye928jhyb7.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia współczuję takiego ataku😱

A propos usg ktoś jeszcze ma kontrolę? Ja mam w marcu chyba 6 wizytę już zero wskazać typu szelki rozporki.. Do kontroli. 🙄 Czyli dalej z tą lewa strona nie tak. 😣 Lekarz ma najlepsze opinie ale mało gada ja go ciągnę za język. To ten sam co u małej stwierdził wrodzone przywiedzenie przodostopia i dziś buty ustawial😒 ale ja już mam po uszy tej przychodni😩kontrolę bioderek robimy na tą chwilę co 6 tyg. Nóżki dziś kazał co miesiąc ale ze wizyta na koniec marca to zerknie🙄

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• meerici Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisa88 wrote:
    Jest to możliwe bo mamy już za sobą wizytę u neurologa i prywatnie u fizjoterapeutka i mamy stwierdzone wzmożone napięcie kończyn górnych i lekka asymetrie.we wtorek mamy w końcu wizytę w ośrodku rehabilitacyjnym na NFZ. Tylko że te jej rozjeżdżanie zauważyłam jak zmęczona jest. Główki jej się trzymać wtedy nie chce a jak jest wyspana najedzona to bardzo ładnie leży na brzuszku tylko te łokcie jej trochę uciekają i muszę wtedy poprawiać pod kątem jak kazała fizjo. :) także rehabilitację przed nami. Terminy są okropne nawet że skierowaniem pilnym.
    Może spróbujcie wystarać się o WWR ? My mamy obniżone napięcie mięśni brzucha, asymetrię i jakieś inne cuda i właśnie jesteśmy w trakcie załatwiania. Na wizytę konsultacyjna na NFZ czekaliśmy 4 miesiące, po konsultacji mamy czekać na telefon z propozycja pierwszego spotkania. Jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy odbędzie się chociaż jedna wizyta do pierwszych urodzin... dlatego chodzimy prywatnie i mam nadzieje ze niebawem bezkosztowo o ile WWR zostanie przyznane.

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • meerici Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do tego kataru. Jak Ignaś miał to ja skropilam olejkiem miętowym dywanik pod jego łóżeczkiem. I wszystkim nam się lepiej oddychało 🙂 a pod nos odrobina maści majerankowej, to samo działanie, można używać od urodzenia.

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • meerici Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Ja robiłam tak - przed karmieniem ciepły prysznic, po karmieniu schłodzone i podziobane widelcem liście kapusty do stanika, ibuprom żeby uniknąć zapalenia piersi i maksymalnie dużo przystawiania.

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 10 marca kontrole na usg bioderrk . Wszystko w listopadzie było ok, ale mam takiego lekarza że zawsze każe przyjść na kontrolę po 3mc bo twierdzi że u takich dzieci wszystko jeszcze się może zmienić- Z Zosia byłam 2 razy i już później nie chodziłam. U Gabrysi jak wszystko będzie ok to też idę ostatni raz. Pierwsza miałam prywatnie wizytę bo czas oczekiwania na NFZ do tego dr to ponad 3 mc, ale oczywiście jak prywatnie to za 2 dni od tel był termin , więc jak powiedział że do kontroli za 3mc, to ja bach w rejestracji wyciągnęłam to skierowanie co dali nam w przychodni i teraz będzie wizyta na NFZ.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 00:56

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 05:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeerici my mamy wwr ogarniete. W piatek pierwsze zajecia. Ogarniecie zajelo nam miesiac ale to tez inna sytuacja bo bylam prywatnie u fizjo, prywatnie zalatwialam opinie I na nfz mamy zajecia. 4x w miesiacu indywidualne I 1x grupowe. Juz po dwoch wizytach u fizjo widze poprawe, licze ze nadrobimy wszystkie braki po kilku miesiacach rehabilitacji :)

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:

Przepraszam ale nie pamiętam. Jakie macie problemy z serduszkiem? U nas były szmerki

• adella1 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze z Czarkiem na usg bioderek mamy iść, to druga wizyta. Za pierwszym razem wszystko dobrze było.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy za sobą 2 wizyty bioderkowe wszystko dobrze, kazał przyjść jak dziecko zacznie chodzić żeby zobaczyć co i jak

syy26iye928jhyb7.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Może spróbujcie wystarać się o WWR ? My mamy obniżone napięcie mięśni brzucha, asymetrię i jakieś inne cuda i właśnie jesteśmy w trakcie załatwiania. Na wizytę konsultacyjna na NFZ czekaliśmy 4 miesiące, po konsultacji mamy czekać na telefon z propozycja pierwszego spotkania. Jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy odbędzie się chociaż jedna wizyta do pierwszych urodzin... dlatego chodzimy prywatnie i mam nadzieje ze niebawem bezkosztowo o ile WWR zostanie przyznane.

Wybacz że zapytam ale co to to wwr?

Ja się na latałam żeby miała na NFZ bo mądry pan urolog dał zwykle skierowanie a w Poznaniu trzeba mieć wtedy orzeczenie albo skierowanie do szpitala do ośrodka dziennego rehabilitacji🙄Więc od pediatry załatwiłam dobre skierowanie z dopiskiem pilne. Bez dopisku wolne terminy na lipiec. 🙄 Na szczęście nam zostało kilka dni do wizyty. Zobaczymy co tam powiedzą czh ma ta asymetria i wzmożone napięcie czy nie. Bo mi jest ciężko stwierdzić nawet przy 3 dziecku. Wcześniej było widać i czuć te napięte rączki teraz jest lepiej samo z siebie. 🙄

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wwr to wsparcie wczesnego rozwoju. My ogarniemy wwr po komisji na orzeczenie. Narazie z trybem pilnym na cito mamy rehabilitacje 3 kwietnia. Bardzo szybko nie ma co. Nawet ustawa za zycie nam nic nie daje. Bartek sam sie szybciej zdążył zrehabilitowac.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Wwr to wsparcie wczesnego rozwoju. My ogarniemy wwr po komisji na orzeczenie. Narazie z trybem pilnym na cito mamy rehabilitacje 3 kwietnia. Bardzo szybko nie ma co. Nawet ustawa za zycie nam nic nie daje. Bartek sam sie szybciej zdążył zrehabilitowac.
    Też możemy skorzystać z ustawy. Czyli ona w praktyce niewiele daje jeśli chodzi o kolejki?

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy wczoraj bioderka drugi raz, wszystko oki i teraz jeśli zacznie chodzić do roku to można przyjść na wizytę i zobaczyć jak z chodem, jeśli zacznie po roczku to przyjść w rasie niepokojących objawów.
    Podobno NFZ skrócił czas opieki do 1 roku życia dziecka.

Ja ciągle latam po lekarzach w tym tygodniu, jak nie z małą wizyty kontrolne to ze sobą. Cały czas mam problem z plecami, szczególnie z lewy bokiem. Byłam u ortopedy,jutro mam rtg i pewnie zaleconą fizjoterapie i basen. W marcu zamierzam się za to ostro wziąć 😏
    Zobaczymy jak mi pójdzie ... 🧐

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
‹‹ 1567 1568 1569 1570 1571 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ