Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
paulina2811 wrote:Gratulacje!! A powiedz co lekarz mówi na ciążę 5 miesięcy po cc? Bo u nas mówi, że półtora roku trzeba czekać a też chcielibyśmy szybciej
No zaraz po porodzie mówił że trzeba min 1,5 roku odczekać
A dzisiaj mówił że damy radę
Więc chyba trochę na wyrost straszą babki po cesarkachkasia1518 lubi tę wiadomość
-
Dominika32 wrote:No zaraz po porodzie mówił że trzeba min 1,5 roku odczekać
A dzisiaj mówił że damy radę
Więc chyba trochę na wyrost straszą babki po cesarkachkasia1518
-
Dominika gratulacje! 😊
Ja też w sumie zastanawiam się nad kolejnym dzieckiem, ale mam trochę obaw. Poza tym jeszcze karmie a wielu lekarzy zabrania karmienia przy ciąży. Nie wiem, mam bitwę myśli, poczekam chyba do lata. Mam tylko nadzieję, że starania pójdą szybciej niż ostatnio...
Olii jak tam Twój maluch, spokojniejszy?
Meerci ja mam odwrotnie jak Ty 😏 cały czas mówię sobie, że mój maluch dobrze się rozwija itp. Staram się nie być przewrażliwiona. Aż się zdziwiłam jak zaczęłyście pisać o rehabilitacjach ile z Was na nie chodzi. Pomyślałam czy może mojemu dziecku jest to potrzebne a ja o tym nie wiem? Ale przy każdym szczepieniu itp bada go pediatra i mówi że ok. Pytam też zawsze dla potwierdzenia o to napięcie. Chyba mam tak ze względu na to, że moja mama była nadopiekuńcza a ja chce inaczej 🙂
Dziewczyny jaką wodę dajecie dzieciom do picia, do zupek itp? Ja dopiero dziś zorientowałam się, że wypada sprawdzić co jest najlepsze a dawałam nałęczowianke która okazała się za bardzo zmineralizowana... No i dajecie przegotowaną tak?Dominika32 lubi tę wiadomość
-
I ja się muszę wybrać do fizjoterapeuty, zauważyłam że Gabrysia chwytając zabawki często lewa dłoń wykreca w odwrotną stronę do zewnątrz- tak jakby chciała chwycić kostkami. Ręka jest ułożona ok, robi tak tylko dłonią, wolę szybko zareagować niż ma potem wejść jej w nawyk to odginanie. Zauważyłam to 1 marca , niestety do fizjo musimy poczekać bo dopiero termin był na 16 marca , będąc na bioderkach 10 marca , zapytam też ortopedy o to.kasia1518
-
Ja podaje przefiltrowna kranowe, oczywiscie przegotowana
Meerici jak bym o sobie czytala! Tez codziennie ja sama diagnozuje w necie, wiem ze to chore I tylko powoduje zmartwienia, ale nie potrafie przestac 😬
Co do lekarzy identycznie tez nas tylko odsylaja, pediatra I neonatolog nie widza nic niepokojacego ciagle mowia ze ma czas, fizjo stwierdza raz asymetrie, raz zmienne napiecie, a ja po prostu czuje ze cos jest nie tak. Mam wrazenie ze z powodu wczesniactwa biegamy po lekarzach bez sensu na wszelki wypadek, a tam gdzie jest problem nikt nam nie pomaga... corcia przy probie trakcji (oprocz jednej u neonatologa ktora przeszla pomyslnie) nie ciagnie glowki. Miala taki czas ze przy zabawie sama trzymana za raczki sie podciagala teraz konpletnie nic. Pozno zaczela glowke w pionie trzymac bo dopiero teraz (6msc, korygowany niespelna piec), nie lapie zabawek, I to nie ze nie potrafi tylko nawet nie probuje. Wiem ze ja interesuja bo wodzi za nimi wzrokiem i jest zaintwresowana. Zanim fizjo zaczela z nia cwiczyc to glowka leciala na boki, wyginala sie w jedna strone. Jak to sie udalo skorygowac to zaczela ladnie lapac za stopy opracac sie z plecow na brzuch I odwrotnie a teraz znowu jakis regres. Wygina sie mocno w tyl, robi mostki przestala sie obracac.
Czytam ciagle o postepach waszych maluchow I coraz bardziej czuje ze cos nas blokuje 26.03 mam prywatnie neurologa I licze ze nas zdiagnozuje raz a dobrze. No I bardzo licze na ta rehabilitacje. Swoja droga czas oczekiwania do dobrego prywatnego neurologa 6-8 miesiecy😬 -
Nuśka, dalej ciągle płacze i ma napady szału, ale już jest trochę lepiej. Teraz już się chociaż nie obawiam policji 😅
My używamy wodę z kranu przegotowaną , chociaż sama nie wiem czy nie lepsza by była taka butelkowa.
Dzisiaj zauważyłam u malego kilka krostek na buzi. Wczoraj dostał 1 raz banana. Co teraz, spróbować za kilka dni znowu? Czy jak by miał alergię to by bardziej wysypało? -
Dziewczyny ja mam jak wy. Ciągle coś czytam i dopasowuje to pod moje dziecko, fizjo stwierdziła na początku asymetrie, 3 pediatrów nic takiego nie widzi, jeden mówi że jest lekkie napięcie w pionie, inny że na obwodzie. Mąż mówi że odetnie mi Internet bo tylko bym dziecko po lekarzach ciągnęła. No ale dziś idziemy bo wczoraj z nocy miała 38.5
-
U nas wczoraj dopiero pierwszy raz się Hania przekrecila sama bez pomocy na brzuch a właśnie skończyła 5 miesięcy. Rehabilitantka stwierdziła że ma jeszcze na to czas więc nie ma się co stresować. Niby raz w miesiącu chodziłyśmy kontrolnie na tą rehabilitację ale to że względu na niedotlenienie i nigdy nie miała nic do zarzucenia mimo że też jakichś specjalnych osiągnięć nie mieliśmy. Dzieci mają różne tempo rozwoju jednak jeśli coś bardzo Cię niepokoi Aaga to warto sprawdzić. W końcu Ty najlepiej jesteś w stanie ocenić jak mała zachowuje się na codzień.
-
Aaga, powiem Ci, ze ja też jak czytałam tu ,ze jakiś maluch zrobil to czy tamto, a potem patrzyłam na mojego, któremu daleko było, zeby daną rzecz wykonać to się martwilam. I ciągle szukałam problemu, że może coś z nim nie tak, ze jest taki do tyłu ze wszystkim. A potem poszliśmy do fizjo, która była w szoku, bo mały jest motorycznie rozwinięty o 2 miesiące do przodu. Więc tylko bez sensu szukałam zmartwień. Co nie zmienia faktu, ze jak cos nas niepokoi to warto sprawdzić. Ja wolę iść i się dowiedzieć, ze wszystko ok ,niż potem się zamartwiac.
-
Nuska ja z córką nie bylam u żadnego specjalisty. Usg bioderek i chirurg z wedzidelkiem to były jedyne dodatkowe atrakcje poza pediatra. Jak miala problem z obrotem na brzuch to sama ja wycwiczylam. A teraz mamy tyle atrakcji. Tylko sie cieszyc ze nigdzie nie trzeba chodzic z dzieckiem
nie wyszukujcie wad u dzieci na sile. Trzeba sie cieszyc zdrowym bobaskiem
Ja po operacjach juz taki czuje luz. Ze teraz jakies zajecia to rozrywka. A reszte zostawiam specjalistom. Dla mnie jest idealny i nie widze niczego zlego w rozwojuWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 09:08
sylvuś, wiktoriaa, aga_ni, aga90 lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
U nas skok na maxa. Znow pobudka w nocy i zabawa 1.5h. Karmienie 1, a były 2. Drzemek w ciągu dnia tez mniej. Były 4 lub 5 a teraz 2-3 w tym jedna godzinna a pozostałe to turbo.
No i ciagle spi na lewym boku. Zaklinuję go to od razu płacz bo nie chce spac na prawym. Boję się że bedzie miał spłaczczoną lewą str główki.Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
Aaga u nas też przy próbie trakcji Ignaś taki wiotki i główka leci
Mostki z tego co wiem są okej, to podobno przygotowanie do chodu. My długo walczylismy o łapanie za stópki, bo przy słabych mięśniach brzucha to bardzo ważne, ale nie był tym kompletnie zainteresowany, gdy pojawiły się obroty na brzuch (całkiem niedawno) już myślałam, że ten etap pominął a tu nagle bach kilka dni temu złapał za stopę i teraz z nimi szaleje. U nas asymetria jest ewidentna, do tego przygina lewe ucho do lewego ramienia, generalnie cała obręcz barkowa jest tak strasznie sztywna, że mnie boli od samego patrzenia.
Teraz jest etap na samolocik i fizjo twierdzi, że tego jest za dużo, a za mało podporu. Może bym to olała, przecież wszędzie czytam, że to naturalny etap rozwoju, ale on tak przy tym marudzi, płacze, że momentami nie wiem czy coś go boli czy po prostu to jest frustracja związana z tym, że chciałby się przemieszczać a nie potrafi (tak to wygląda). Oliii ja nie wiem jak Ty ten wasz płacz psychicznie wytrzymujesz. U nas od jakiegoś czas całymi dniami płaczliwość niesamowita. Bywa tak, że tylko oczy otworzy i już ryk. Cały czas sobie tłumacze, że pewnie rośnie, pewnie skok, do tego zęby, układ nerwowy dojrzewa itd.ale mimo wszystko ciężko na to patrzeć
U nas też mało głużenia, a zasadzie to tylko krzyczy aaaa i czasem mu wyjdzie jakieś oj, a tu już gaworzenie powinno wchodzić. Przy tym załatwianiu wwra psycholog poradziła skonsultować się z neurologopedą. Neurologopeda zrobiła notatki na pół zeszytu i doradziła udać się do laryngologa na badanie słuchu i dentysty na podcięcie wędzidełka, a oprócz tego poczekać jeszcze. No to czekamy, gadam do niego jak najęta, śpiewam, sroczka kaszkę i tak dalej a on ryczy.
U neurologa byliśmy też prywatnie, trochę czekania było i w sumie dowiedziałam się tyle co nic. Napięcie jest, asymetria jest, dalej rehabilitować i włączyć zabawy sensoryczne, bo wydaje się nadwrażliwy.
I tu oczywiście pojawia się kolejna odsłona mojej psychozy - że to wszystko pewnie moja wina, bo nie dałam rady podczas porodu, że za długo trwała ta druga faza, pojawiło się jakieś niedotlenienie, może za mało parłam, autentycznie takie myśli mam.🤵🏽♀️34
ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
🤵🏻♂️34 ⭐
2019 - Angelius GM - amh 0,14;
bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
-> ❄ 5BB -> ET ❌
✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
Decyzja o AZ 🔮
Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ? -
Meerici u nas tez bylo to przeginanie glowy do barkow, myslalm ze to krecz ale pojawialo sie na dwie strony wiec to nie bylo to. Po zajeciach sie naprostowala. Co do gaworzenia moze to kwestia skupiania sie na czynnosciach ruchowych? U nas bylo ok miesiaca, poltorej totalnej ciszy. Praktycznie zadnych dzwiekow a teraz mowi do mnie po imieniu "Agaaaa" 😃 zaczela wydawac duzo dzwiekow ktorych wczesniej nie bylo. A co do obwiniania sie juz przechodzilam etap "czemu nie donosilam, co zrobilam nie tak, to wszystko moja wina". Teraz staram sie juz tak nie myslec bo przez to wpadlam prawie w depreche w szpitalu.
No nic mam postanowienie nie sprawdzac wszystkiego w necie I zaufac fizjo I neurologowi -
Meerici, słabo wytrzymuje, po prostu siedzę i płacze razem z nim, bo co tu zrobić.. Troche pomaga fakt, ze od urodzenia jest bardzo placzliwy, wiec przywykłam, bo jak bym miała grzeczne dziecko i potem takie akcje to bym trafiła do psychiatryka pewnie 🙉
Mi też powinni odciąć Internet, bo Ignaś już miał wszystkie choroby świata 😄 -
Krótki przepis na to, aby wygenerować uśmiech na twarzy kazdego mijanego przechodnia
1. Ubrać dziecko w kombinezon spacerowy z kapturem z uszami
2. Włożyć dziecko do gondoli na brzuchu
3. Odwinąć budkę gondoli od dołu tak aby dziecko obserwowało świat i zaczepiało uśmiechem przechodniów
Tym oto sposobem, podczas 15minutowej przechadzki w takiej wlasnie pozycji wskazano na nas palcem kilkanascie razy, kilka razy skomentowano na glos i sprzedano nam wieeele uśmiechów. No fajny był ten spacer, a i panienla jaka zadowolona, jak prawdziwa gwiazda w centrum uwagiWiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 13:49
aga_ni, Kookosowa, sylvuś, moni05, nuśka91 lubią tę wiadomość
-
Meerici Pola baaaardzo mało gugała,bardzo. W wieku 2 lat mówiła podstawowe mama,tata,baba itp. Eeg miała przez to niespanie, różni lekarze i co? od 2.5 roku życia buzia się nie zamyka
Olek gaduła, bardzo szybko zaczął. Dwójka dzieci meeega różna.