X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, miała któraś z Was rozejscie mięśni brzucha? Zastanawiam się ile to trwa, żeby wszystko wróciło do normy. U mnie minie prawie 5 miesięcy i dalej jest to samo, a chodzę do fizjo, robię ćwiczenia. I teraz nie wiem czy moja fizjoterapeutka jest do bani i zmienić czy to tyle trwa..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika - gratulacje! 😍 I dużo sił! 💪
    To ja z Jasiem też latałam po lekarzach 🤦a to dermatolog, a to alergolog, laryngolog, nefrolog, neurolog ...aktualnie nie chodzę z nim nigdzie 😏
    Nawet do pediatry 😂
    Z Julka mam nadzieję,że z kardiologiem się szybko uwiniemy i jeszcze te nieszczęsne oczka i będzie koniec.

Pani się też jeszcze nie przekręca, dopiero na boczki, odkryła paluszki u stóp, głowę też zadziera do siadu, ale z tym to jeszcze hoho 😉
    Ponadto ciągle gada, gaduła z niej niesamowita 😍

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii ja chyba mam,miałam i po pierwszej ciąży. Troszkę trwało dojście do normalności.

To Olek już opiera się na kolanach ,rączki wysoko jak do raczkowania :O obroty to w każdą stronę co chwilę, czołga się do tyłu - ekspres jak siostra, bo Pola stanęła w 6 miesiącu z hakiem,ale zobaczymy jak teraz będzie, niech się aż tak nie spieszy :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z brzucha na plecy się przekręci, z pleców na brzuch różnie raz od razu, a czasami się siłuje. Ogólnie teraz lubi leżeć na bokach i się ciągle na nie przekręca. Łapie się za stopy, jak się ja nosi przodem to sama ciągnie do siadu i oparta na kolanach bez problemu siedzi, ale bardzo unikam takich sytuacji, bo wydaje mi się że to jeszcze za wcześnie na siadanie. Zabawki chwyta, na brzuszku głowę wysoko zadziera i już podpierać się na wyprostowanych rękach. I podobnie jak u Karooo, straszna z niej gadała, ciągle gada albo piszczy i ten pisk jej się bardzo podoba.

Mi ogólnie wydaje się że Gabrysia robi wszystko szybko, ale to dlatego że Zosia wcześniak robi wszystko z opóźnieniem tych 2mcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 20:42

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie teściowa zagrzała dziś 😠 jesteśmy po naszej pierwszej marcheweczce, wysłałam dziadkom filmik jak mały wcina i od razu telefon, że takiemu maluszkowi daje się produkty bardziej w formie płynnej, ze on sobie z tym nie poradzi. I w ogóle zjeba, ani słowa jakiegoś zadowolenia, wsparcia. Wszystko źle. A ja ugotowana na parze marchewkę przepuściłam przez wyciskarkę do soków i zrobiło się takie puree, może miejscami wyczuwalne są delikatne grudki ale generalnie wydaje mi się to bardzo dostosowane do niemowlęcia. Jak u Was te papki wyglądają? Bo normalnie zgłupiałam i chodzę zła i przygnębiona od rana zamiast cieszyć się z takiego kroku!

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Ale mnie teściowa zagrzała dziś 😠 jesteśmy po naszej pierwszej marcheweczce, wysłałam dziadkom filmik jak mały wcina i od razu telefon, że takiemu maluszkowi daje się produkty bardziej w formie płynnej, ze on sobie z tym nie poradzi. I w ogóle zjeba, ani słowa jakiegoś zadowolenia, wsparcia. Wszystko źle. A ja ugotowana na parze marchewkę przepuściłam przez wyciskarkę do soków i zrobiło się takie puree, może miejscami wyczuwalne są delikatne grudki ale generalnie wydaje mi się to bardzo dostosowane do niemowlęcia. Jak u Was te papki wyglądają? Bo normalnie zgłupiałam i chodzę zła i przygnębiona od rana zamiast cieszyć się z takiego kroku!

To jak by zobaczyli jak Jasiek w rękę dostawał cała marchewek ugotowaną, nie na żadną papkę tylko zwykła miękka marchewka to chyba by zawału dostali 😉 nie przejmuj się, jeśli maluch sobie dobrze z tym poradził i sprawiało mu to frajdę to jest oki 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy to. Bartek obraca sie z brzucha na plecy. W ten sposób przemiescil sie z jednego konca pokoju na drugi :) no i już mu ida nogi pod pupe proboje pelzac. Chociaz to jeszcze troche potrwa.

meerici, sylvuś, nuśka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • meerici Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    To jak by zobaczyli jak Jasiek w rękę dostawał cała marchewek ugotowaną, nie na żadną papkę tylko zwykła miękka marchewka to chyba by zawału dostali 😉 nie przejmuj się, jeśli maluch sobie dobrze z tym poradził i sprawiało mu to frajdę to jest oki 😉
    O ja Cie... Za blw byłby lincz. Mąż też chodzi wkurzony, bo od kilku dni szykowaliśmy się na tę chwilę i tak nam kochana mama zgasiła entuzjazm😕. ale I tak najlepszy tekst miał mój teściu, który informację, ze synka nie całujemy prosto w usta skwitował stwierdzeniem ze w takim razie powinnismy go do domu dziecka oddać 🤦🏼‍♀️

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici pomysl że są ludzie którzy rozszerzają dietę metoda blw i dają od razu wszystko w kawałkach. Dziecko wtedy samo decyduje co i ile zje. Według badań też nie wykazano żeby pokarm w kawałkach powodował więcej zadlawien niż papki. I trzeba rozróżnić zakrztuszenie od zadławienia. Krztusić będzie się pewnie każde z dzieci, oby żadne się nie zadławiło. Najgorsza ponoć jest konsystencja papki z kawałkami bo dziecko przyzwyczajone do gładkiej papki ma nagle coś w buzi czego się nie spodziewało. I wtedy nie wie co z tym zrobić.

Moja Lidia przekręca się na brzuch odkad skończyła 4,5 miesiąca. Też czasem podnosi się na ramionach a nie tylko łokciach. I chwyta się żeby usiąść ale właśnie nie wiem na ile mogę jej pozwolić na taką pozycje. Teraz ma 5,5m.

Mega źle się dziś czuję. Wstawalam w nocy 6 razy, czyli co 1-1,5h. Poszłam na basen, myślałam że się rozruszam a wyszłam z zawrotami głowy. 😕

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj pierwszy raz ugotowałam małemu sama marchewke, pietruszkę i seler, bo tak to były słoiczki i w ogóle tego nie chciał 🙈 niby to samo co w słoiczku, a ryk był straszny, bo to nie to co pamiętał. Nie wiem co robię źle 🤷‍♀️

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A ja dzisiaj pierwszy raz ugotowałam małemu sama marchewke, pietruszkę i seler, bo tak to były słoiczki i w ogóle tego nie chciał 🙈 niby to samo co w słoiczku, a ryk był straszny, bo to nie to co pamiętał. Nie wiem co robię źle 🤷‍♀️

U nas było odwrotnie. Córka słoiczka nie wzięła do buzi.
    Bartek narazie pluje jedzeniem. Z dwóch łyżeczek polowa idzie w śliniak. Niejadek mi sie trafił

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:28

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici podziwiam,że w ogóle im pokazałaś. Ja już bym tego nie zrobiła.
    U nas idą słoiki, kleik kukurydziany daje od wczoraj i obserwuje bo alergik większy chyba niż Polą była.

Ale mam kompana do ćwiczeń:D
    c16a5fb0f41d.jpg

Konieczynka, meerici, kasia1518, wiktoriaa, nuśka91, Kookosowa, mia4444, moni05 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, łał jaki podpór! 😁
    Jak nie będę wysyłać to obawiam się ze zaczną częściej przyjeżdżać 🙈 a z dwojga złego lepsza zjeba przez telefon niż na żywo 😉

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Przedszolanka, Olek zaraz będzie raczkowal. Ma siłę chłopak 💪💪💪

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie na wspominki naszło, dziś mija rok jak byłam pierwszy raz na usg i zobaczyłam 💗 !!! A dziś to moje serduszko leży obok mnie i pięknie się uśmiecha 😊 piszcząc do tego okropnie 😁

przedszkolanka:), meerici, kasia1518 lubią tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do rozszerzajacych diete juz od jakiegos czasu. Jakie porcje zjadaja wasze dzieci i ile czekacie po jedzeniu zanim podacie mleko?
    Pytam, bo totalnie nie pamietam kiedy z porcji degustacyjnych przeszlam na pelen posilek u starszaka, a Nina mi pochlania kazda ilosc. Mowie stop po 120g czyli po odpowiedniku tych najmniejszych sloiczkow. Wszystko chetnie popija woda prosto z najzwyklejszego kubka. Mleko podaje po ok 1.5-2h w zaleznosci jak nam sie drzemki uloza, alenona nigdy noe odmawia, zje zawsze kazda ilosc najwyzej potem ulewa. Taki lakomczuch mi sie trafil!

W menu mamy jiz marchew, ziemniaka, brokuly, kalafiora, dynie, cukinie. Mysle co kolejne, co proponujecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2020, 22:41

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerci teksty teściów bez komentarza 🙄 nic się nie martw, oni zawsze będą gadać. A z porodem też nie masz się co obwiniać. Każda z nas starała się jak mogła, mimo bólu i zmęczenia. Ja myślałam że się popłacze jak dwa razy poczułam jak mi dziecko zjechało w dół...

Ja moje papki robię mniej więcej takie jak są w słoikach czyli bez grudek lekko płynne. Po prostu do warzyw daje wodę aż konsystencja zacznie mi odpowiadać.

Ja ze słoika dawałam tylko dynie a poza tym cały czas robię na parze zupki na trzy dni. Przygotowanie zajmuje 10 min. Dziś był groszek zielony, ziemniak i marchewka. Dzidziuś jest zachwycony, je chętnie. Muszę tylko pilnować żeby nie dać mu za dużo, bo on jadłby bez końca 😏

A u mnie też głupio gadają żebym dała dziecku rosołu (taki z przyprawami jak my jemy) albo żeby mu posolić bo sól jest dobra 😯 Albo żebym przestała gotować tylko dała słoiki 🤨 Takie głupie teksty chyba nigdy się nie skończą...

Poza tym zastanawiam się kiedy wprowadzić ten drugi posiłek z owocków.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Ale mam kompana do ćwiczeń
    Wow! 5 msc i już taka piękna pozycja. Super ci się chlopak rozwija :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Poza tym zastanawiam się kiedy wprowadzić ten drugi posiłek z owocków.
    My idziemy schematem z 'poradnika' 1000 pierwszych dni. Czyli po 2 tyg warzyw dodamy owoc na 2gi posiłek. Wychodzi nam jabłuszko w najbliższy wtorek

eVspp2.png
    SBwKp2.png
‹‹ 1570 1571 1572 1573 1574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ