WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, miała któraś z Was rozejscie mięśni brzucha? Zastanawiam się ile to trwa, żeby wszystko wróciło do normy. U mnie minie prawie 5 miesięcy i dalej jest to samo, a chodzę do fizjo, robię ćwiczenia. I teraz nie wiem czy moja fizjoterapeutka jest do bani i zmienić czy to tyle trwa..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika - gratulacje! 😍 I dużo sił! 💪
    To ja z Jasiem też latałam po lekarzach 🤦a to dermatolog, a to alergolog, laryngolog, nefrolog, neurolog ...aktualnie nie chodzę z nim nigdzie 😏
    Nawet do pediatry 😂
    Z Julka mam nadzieję,że z kardiologiem się szybko uwiniemy i jeszcze te nieszczęsne oczka i będzie koniec.

Pani się też jeszcze nie przekręca, dopiero na boczki, odkryła paluszki u stóp, głowę też zadziera do siadu, ale z tym to jeszcze hoho 😉
    Ponadto ciągle gada, gaduła z niej niesamowita 😍

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii ja chyba mam,miałam i po pierwszej ciąży. Troszkę trwało dojście do normalności.

To Olek już opiera się na kolanach ,rączki wysoko jak do raczkowania :O obroty to w każdą stronę co chwilę, czołga się do tyłu - ekspres jak siostra, bo Pola stanęła w 6 miesiącu z hakiem,ale zobaczymy jak teraz będzie, niech się aż tak nie spieszy :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z brzucha na plecy się przekręci, z pleców na brzuch różnie raz od razu, a czasami się siłuje. Ogólnie teraz lubi leżeć na bokach i się ciągle na nie przekręca. Łapie się za stopy, jak się ja nosi przodem to sama ciągnie do siadu i oparta na kolanach bez problemu siedzi, ale bardzo unikam takich sytuacji, bo wydaje mi się że to jeszcze za wcześnie na siadanie. Zabawki chwyta, na brzuszku głowę wysoko zadziera i już podpierać się na wyprostowanych rękach. I podobnie jak u Karooo, straszna z niej gadała, ciągle gada albo piszczy i ten pisk jej się bardzo podoba.

Mi ogólnie wydaje się że Gabrysia robi wszystko szybko, ale to dlatego że Zosia wcześniak robi wszystko z opóźnieniem tych 2mcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 20:42

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie teściowa zagrzała dziś 😠 jesteśmy po naszej pierwszej marcheweczce, wysłałam dziadkom filmik jak mały wcina i od razu telefon, że takiemu maluszkowi daje się produkty bardziej w formie płynnej, ze on sobie z tym nie poradzi. I w ogóle zjeba, ani słowa jakiegoś zadowolenia, wsparcia. Wszystko źle. A ja ugotowana na parze marchewkę przepuściłam przez wyciskarkę do soków i zrobiło się takie puree, może miejscami wyczuwalne są delikatne grudki ale generalnie wydaje mi się to bardzo dostosowane do niemowlęcia. Jak u Was te papki wyglądają? Bo normalnie zgłupiałam i chodzę zła i przygnębiona od rana zamiast cieszyć się z takiego kroku!

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> maj 2025 ?
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Ale mnie teściowa zagrzała dziś 😠 jesteśmy po naszej pierwszej marcheweczce, wysłałam dziadkom filmik jak mały wcina i od razu telefon, że takiemu maluszkowi daje się produkty bardziej w formie płynnej, ze on sobie z tym nie poradzi. I w ogóle zjeba, ani słowa jakiegoś zadowolenia, wsparcia. Wszystko źle. A ja ugotowana na parze marchewkę przepuściłam przez wyciskarkę do soków i zrobiło się takie puree, może miejscami wyczuwalne są delikatne grudki ale generalnie wydaje mi się to bardzo dostosowane do niemowlęcia. Jak u Was te papki wyglądają? Bo normalnie zgłupiałam i chodzę zła i przygnębiona od rana zamiast cieszyć się z takiego kroku!

To jak by zobaczyli jak Jasiek w rękę dostawał cała marchewek ugotowaną, nie na żadną papkę tylko zwykła miękka marchewka to chyba by zawału dostali 😉 nie przejmuj się, jeśli maluch sobie dobrze z tym poradził i sprawiało mu to frajdę to jest oki 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy to. Bartek obraca sie z brzucha na plecy. W ten sposób przemiescil sie z jednego konca pokoju na drugi :) no i już mu ida nogi pod pupe proboje pelzac. Chociaz to jeszcze troche potrwa.

meerici, sylvuś, nuśka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • meerici Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    To jak by zobaczyli jak Jasiek w rękę dostawał cała marchewek ugotowaną, nie na żadną papkę tylko zwykła miękka marchewka to chyba by zawału dostali 😉 nie przejmuj się, jeśli maluch sobie dobrze z tym poradził i sprawiało mu to frajdę to jest oki 😉
    O ja Cie... Za blw byłby lincz. Mąż też chodzi wkurzony, bo od kilku dni szykowaliśmy się na tę chwilę i tak nam kochana mama zgasiła entuzjazm😕. ale I tak najlepszy tekst miał mój teściu, który informację, ze synka nie całujemy prosto w usta skwitował stwierdzeniem ze w takim razie powinnismy go do domu dziecka oddać 🤦🏼‍♀️

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici pomysl że są ludzie którzy rozszerzają dietę metoda blw i dają od razu wszystko w kawałkach. Dziecko wtedy samo decyduje co i ile zje. Według badań też nie wykazano żeby pokarm w kawałkach powodował więcej zadlawien niż papki. I trzeba rozróżnić zakrztuszenie od zadławienia. Krztusić będzie się pewnie każde z dzieci, oby żadne się nie zadławiło. Najgorsza ponoć jest konsystencja papki z kawałkami bo dziecko przyzwyczajone do gładkiej papki ma nagle coś w buzi czego się nie spodziewało. I wtedy nie wie co z tym zrobić.

Moja Lidia przekręca się na brzuch odkad skończyła 4,5 miesiąca. Też czasem podnosi się na ramionach a nie tylko łokciach. I chwyta się żeby usiąść ale właśnie nie wiem na ile mogę jej pozwolić na taką pozycje. Teraz ma 5,5m.

Mega źle się dziś czuję. Wstawalam w nocy 6 razy, czyli co 1-1,5h. Poszłam na basen, myślałam że się rozruszam a wyszłam z zawrotami głowy. 😕

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj pierwszy raz ugotowałam małemu sama marchewke, pietruszkę i seler, bo tak to były słoiczki i w ogóle tego nie chciał 🙈 niby to samo co w słoiczku, a ryk był straszny, bo to nie to co pamiętał. Nie wiem co robię źle 🤷‍♀️

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A ja dzisiaj pierwszy raz ugotowałam małemu sama marchewke, pietruszkę i seler, bo tak to były słoiczki i w ogóle tego nie chciał 🙈 niby to samo co w słoiczku, a ryk był straszny, bo to nie to co pamiętał. Nie wiem co robię źle 🤷‍♀️

U nas było odwrotnie. Córka słoiczka nie wzięła do buzi.
    Bartek narazie pluje jedzeniem. Z dwóch łyżeczek polowa idzie w śliniak. Niejadek mi sie trafił

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:28

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meerici podziwiam,że w ogóle im pokazałaś. Ja już bym tego nie zrobiła.
    U nas idą słoiki, kleik kukurydziany daje od wczoraj i obserwuje bo alergik większy chyba niż Polą była.

Ale mam kompana do ćwiczeń:D
    c16a5fb0f41d.jpg

Konieczynka, meerici, kasia1518, wiktoriaa, nuśka91, Kookosowa, mia4444, moni05 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka, łał jaki podpór! 😁
    Jak nie będę wysyłać to obawiam się ze zaczną częściej przyjeżdżać 🙈 a z dwojga złego lepsza zjeba przez telefon niż na żywo 😉

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    Decyzja o AZ 🔮
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Przedszolanka, Olek zaraz będzie raczkowal. Ma siłę chłopak 💪💪💪

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie na wspominki naszło, dziś mija rok jak byłam pierwszy raz na usg i zobaczyłam 💗 !!! A dziś to moje serduszko leży obok mnie i pięknie się uśmiecha 😊 piszcząc do tego okropnie 😁

przedszkolanka:), meerici, kasia1518 lubią tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do rozszerzajacych diete juz od jakiegos czasu. Jakie porcje zjadaja wasze dzieci i ile czekacie po jedzeniu zanim podacie mleko?
    Pytam, bo totalnie nie pamietam kiedy z porcji degustacyjnych przeszlam na pelen posilek u starszaka, a Nina mi pochlania kazda ilosc. Mowie stop po 120g czyli po odpowiedniku tych najmniejszych sloiczkow. Wszystko chetnie popija woda prosto z najzwyklejszego kubka. Mleko podaje po ok 1.5-2h w zaleznosci jak nam sie drzemki uloza, alenona nigdy noe odmawia, zje zawsze kazda ilosc najwyzej potem ulewa. Taki lakomczuch mi sie trafil!

W menu mamy jiz marchew, ziemniaka, brokuly, kalafiora, dynie, cukinie. Mysle co kolejne, co proponujecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2020, 22:41

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerci teksty teściów bez komentarza 🙄 nic się nie martw, oni zawsze będą gadać. A z porodem też nie masz się co obwiniać. Każda z nas starała się jak mogła, mimo bólu i zmęczenia. Ja myślałam że się popłacze jak dwa razy poczułam jak mi dziecko zjechało w dół...

Ja moje papki robię mniej więcej takie jak są w słoikach czyli bez grudek lekko płynne. Po prostu do warzyw daje wodę aż konsystencja zacznie mi odpowiadać.

Ja ze słoika dawałam tylko dynie a poza tym cały czas robię na parze zupki na trzy dni. Przygotowanie zajmuje 10 min. Dziś był groszek zielony, ziemniak i marchewka. Dzidziuś jest zachwycony, je chętnie. Muszę tylko pilnować żeby nie dać mu za dużo, bo on jadłby bez końca 😏

A u mnie też głupio gadają żebym dała dziecku rosołu (taki z przyprawami jak my jemy) albo żeby mu posolić bo sól jest dobra 😯 Albo żebym przestała gotować tylko dała słoiki 🤨 Takie głupie teksty chyba nigdy się nie skończą...

Poza tym zastanawiam się kiedy wprowadzić ten drugi posiłek z owocków.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Ale mam kompana do ćwiczeń
    Wow! 5 msc i już taka piękna pozycja. Super ci się chlopak rozwija :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Poza tym zastanawiam się kiedy wprowadzić ten drugi posiłek z owocków.
    My idziemy schematem z 'poradnika' 1000 pierwszych dni. Czyli po 2 tyg warzyw dodamy owoc na 2gi posiłek. Wychodzi nam jabłuszko w najbliższy wtorek

eVspp2.png
    SBwKp2.png
‹‹ 1570 1571 1572 1573 1574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ