Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Sandrina.
U nas w zasadzie zalezy
Noce przesypiamy od 2 mies je koło 21 najpóźniej i dopiero rano między 6.30 a 7.30.
Mamy za sobą (mam nadzieję) skok. Jak w dzień nie było go widać tak zaśnięcie na noc z płaczem jakby coś się działo. Wczoraj w koncu zasnęła sama normalnie. Dziś kończymy 19tydzien a zaczynamy 20 więc liczę że to koniec skoku
Wczoraj minęło 2 tyg jak rozszerzamy dietę. Karmie ja na foteliku jak już o tym mowa. Z tego co mi mówiono nie zaleca się leżaczków a fotelik jak najbardziej.
Od 3 miez mamy stwierdzone przywiedzenie przodostopia więc od przyszłego tyg nosimy buciku Bebax. Udało się że nie trzeba gipsować nóżek.
Mamy także za sobą wizytę u neurologa i fizjoterapeutka prywatnie bo w 4mies stwierdzono wzmożone napięcie mięśniowe i lekka asymetrie.wizyta na NFZ w 2 tyg marca w innej przychodni więc liczę że zmienia diagnozę. Mała zaczęła teraz brać zabawki i bawić się dwiema roczkami grzechotka co niepokoiło fizjo. A mówiłam im że starsze córki także później wszystko robiły taka ich natura.
To tak w skrócie. Generalnie przynajmniej raz w tyg jestem u jakiegoś lekarza z nią w Poznaniu. 🙄 W marcu tak samo będzie chyba że dojdzie rehabilitacja to będę częściej.Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Nuska co ja czytam? Jak to w piwie? Jezu czy jak sie rodza wnuki to rodzice daja w zastaw.rozum?
Bartek ma skok ewidentnie. Spi ladnie ale dlugo buszuje. Je slabo.
Zimiri kciuki za badania. Moze taka uroda dziecka. Moje tez szczupaczki wiecznie bylo dopychanie zeby ma centyl weszly. A zdrowr i wesole.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
A jeszcze sie pochwale ze jeszcze nie mamy rehabilitacji a Bartus sam radzi sobie znakomicie. Juz trzyma glowe sztywno w pionie. I na brzuchu do góry idzie tez klatka nie tylko sama glowa.
aga_ni, Cabrera lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Paulina099 wrote:Ja kojarzę ze pierwsze nowe rzeczy powinno się podawać do południa w razie potencjalnej alergii.
Zimri, oby jednak się okazało ze wszystko w porzadku. A po prostu „taka uroda”. A co dokładnie sinieje? U nas często były raczki i nóżki sine. Ale na szczęście echo serca Ok. Polozna mówiła ze jakby były jakieś problemy z krążeniem to najbardziej widoczne jest koło ust.
My jesteśmy po podcięciu wedzidelka
-
Monalisa zazdroszczę przespanych nocy. U nas nadal butla co 3 godz 😂
Kokosowa jestem fanką Bartka. Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem, że po tylu przejściach tak sobie świetnie radzi.
Palec w piwie to nic, ja ostatnio dostałam radę żeby stópki posmarować spirytusem, to dziecko będzie mi spało w dzień 🤯Kookosowa lubi tę wiadomość
-
Nuśka, podobno w foteliku właśnie mozna,a bujaczku nie. Ja karmię o 12, w foteliku. A jak nie mogłam w foteliku to na kolanach też dałam radę sama. Normalnie posadzilam bokiem jak do butli i dawałam.
Sandrina, cooo? 😂 a na noc to nie działa? Bo męczą mnie już te pobudki 😂 -
Cześć monalisa, jasne że Cię pamiętamy ☺️
Najlepsze jest to, że nawet nie zdążysz zareagować jak dziadkowie coś wymyślą. Ale nie włożył nawet tego palca do buzi. Taaa będzie spać chyba jak sobie ten spirytus zliże ze stóp 😉
Fotelik to macie na myśli samochodówy? To strasznie leżąco jak dla mojego, on je praktycznie na siedząco. W ogóle bardzo chce siedzieć, jak go kładę na mate albo gdziekolwiek to cały czas odrywa głowę i ciągnie do góry. -
Samochodowy...no u mnie też on jest w nim zbyt leżący i jakiś taki przyduszony. Do siadu z kolei to też mu daleko. A na kolanach się wije jak węgorz lub też jak wasze dzieci przy cycku.
Ja chyba tą dietę to zacznę rozszerzać najpóźniej jak się da, bo ten mój memłak kochany to się fizycznie zupełnie do tego nie nadaje.
-
nuśka91 wrote:Cześć monalisa, jasne że Cię pamiętamy ☺️
Najlepsze jest to, że nawet nie zdążysz zareagować jak dziadkowie coś wymyślą. Ale nie włożył nawet tego palca do buzi. Taaa będzie spać chyba jak sobie ten spirytus zliże ze stóp 😉
Fotelik to macie na myśli samochodówy? To strasznie leżąco jak dla mojego, on je praktycznie na siedząco. W ogóle bardzo chce siedzieć, jak go kładę na mate albo gdziekolwiek to cały czas odrywa głowę i ciągnie do góry.
Ja mam na myśli samochodowy. Ustawiam go opierając o komodę tak że jest bardziej siedzącą pozycją niż leżąca:)
Mamy jakiś kryzys od wczoraj z jedzeniem. Znów zaczęła płuc obiadkiem tak jak wczoraj mimo że oba dni dostała już coś co zna. A chce jej zacząć wprowadzać owoce tylko w formie deseru jakieś 2h po obiadku by dalej pamiętała smak warzyw. 🙄 Chyba zmienie koncepcję..
A co do picia udało się że mała lubi wodę. Kilka lyczkow zawsze wypije. Starsze cory od początku był wrzask i się skończyło że dostawały Soki lub herbatki dla niemowlaczków.
Przt trzeciej staram się nie powielać błędów sprzed lat heheKarolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
paulina2811 wrote:Dziewczyny ledwo żyję.. Od 21 do 7 rano spalismy może z 1,5h. Maly wierci się na wszystkie strony, nie może zapaść w sen, płacze w dzień nagle bez powodu. W poniedziałek skończyliśmy 5 miesięcy. Skok jakiś przypada?
Paulina łączę się w bólu, u nas to samo. Tylko dziecko o miesiąc mlodsze😜23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
Zimri wrote:Zaczął się nam maraton lekarzy. Trafiliśmy do gastroenterologa z powodu słabych przyrostów. Dostakusmy6skierowanie do neurologa, neurologooedy, kardiolog i bardzo rozszerzona morfologie.
Dziś odbyła się wizyta u kardiologa, osłuchowo ok skierowanie na echo zasadne bo jak płaczę to sinieje, zapowietrza się i ten przyrost. Jak porządnie dziś zjadła to waga po jedzeniu pokazała 5 kg, tak to 4930
Zimri kciuki za wyniki tych konsultacji! My tez dzisiaj dostaliśmy debridat chociaż u nas nie ma problemu z wagą (aktualnie 6920). Stosowałaś już?23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
Aaga wrote:Nuska my dajemy wczesniej ale dlatego ze maz wczesniej wraca z pracy. Tez bym sama nie dala rady.
Zimri znam to od samego poczatlu, lacze sie w bolu I przesylam duzo wsparcia! Najwazniejsze to trafic na dobrych specjalistow.
Dziewczyny ktore podaja czasami butle z mm mam pytanko. Czy maluchy gorzej potem lapia piers? Daje cos takie dokarmienie na noc albo w nocy mm? Lepiej maluchy spia? Ja zaczynam juz swirowac przez te nocki... od czego zaczac diete eliminacyjna? Czy cos co do tej pory nie powodowalo problenow brzuszkowych nagle moglo zaczac? Np. nabial?
Karoo jak u Was wygladaly te nocki? Maluch sie wybudzal I bujaliscie czy karmilas wtedy?
Dzis probowalam ja uspokoic bez piersi bo zaczela ulewac ale dostala takich spaznow ze nie bylo szans...
Ja podaje butelkę bardzo rzadko, nie zauważyłam żeby to wpływało na cokolwiek.
Dietę eliminacyjna mi lekarze kazali zacząć od białka krowiego, u nas bardzo widoczny efekt pozytywny ale bóle brzucha wciąż występują. W nocy próbuje ugłaskać ale jak się nie da, przystawiam do piersi.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
paulina2811 wrote:Mogłabyś napisać jak wyglądało podcięcie?? Zwłaszcza czy była choć kropla krwi bo w naszym przypadku to najważniejsze. My musimy czekać do roku
A czemu u Was to takie ważne i czemu musicie czekać do roku? -
Konieczynko gdyby mi teściowa tak zrobiła to długo by wnuka nie zobaczyła.
Malutka śliczna
Ja daję wodę już do picia,ale zastanawiam się jak podać gluten ? Z Polą ciut manny dawałam do mleka ale takiej surowej? nie pamiętam już..
Współczuję Wam skoków i ząbkowania.. i nocek!
u mnie tarczyca znowu szaleje,już na lekach znowu jestem. A co do Olka to się martwię bo przy jednej pozycji przy zasypianiu ma drżenia.. mijają zaraz po zmianie pozycji,przesunięciu... może któraś spotkała się z czymś takim?
Dzisiaj kończymy 5 miesięcyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 19:41
-
Paulina099 wrote:Mąż pojechał na konsultacje a oni zrobili zabieg od ręki. Mąż i pielęgniarka trzymali Małego a chirurg przeciął. Trwało to dosłownie chwile. Kilka kropli krwi było, ale niewielkie ilości.
A czemu u Was to takie ważne i czemu musicie czekać do roku?Paulina -
Dziewczyny,ktore rozszerzają diete po 4 miesiącu, kiedy podajecie mięso? Gdzies wyczytalam ,ze można dopiero po 6-7 mięsiącu,ale nie wiem. To znaczy ze teraz do 6 msc mam podawac tylko warzywa,owoce i kaszki?
Dzisiaj sie wyrwałam w końcu na zakupy sama. 3 godziny buszowałam po sklepach, ale oczywiście w alejkach z rzeczami dla dzieci 😂 i kupilam młodemu kleik ryżowy, ale nie wiem czy wprowadzac po owocach dopiero i do ktorego mleka dawac. 🤔
Edit: teraz przeczytalam ,ze kleik ryzowy dawac tylko od czasu do czasu. Tak to jest jak sie kupuje bez zadnej wiedzy 😑Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 21:06
-
nick nieaktualnyOlliiii wrote:Dziewczyny,ktore rozszerzają diete po 4 miesiącu, kiedy podajecie mięso? Gdzies wyczytalam ,ze można dopiero po 6-7 mięsiącu,ale nie wiem. To znaczy ze teraz do 6 msc mam podawac tylko warzywa,owoce i kaszki?
Dzisiaj sie wyrwałam w końcu na zakupy sama. 3 godziny buszowałam po sklepach, ale oczywiście w alejkach z rzeczami dla dzieci 😂 i kupilam młodemu kleik ryżowy, ale nie wiem czy wprowadzac po owocach dopiero i do ktorego mleka dawac. 🤔
Edit: teraz przeczytalam ,ze kleik ryzowy dawac tylko od czasu do czasu. Tak to jest jak sie kupuje bez zadnej wiedzy 😑
Oliii, ja tez się dziś złamałam i do wody dodałam troszke soku jabłkowego Hipp (mały wypił od razu z 50/60 ml). I zrobiłam to tylko dlatego, ze ma problemy z kupka
Wole dać mu min ilość soku niż żeby mi wpadł w zaparcia nawykowe...
Co do podawania mięsa, ja jeszcze czekam, ale pewnie już całkiem niedługo wprowadzę... jako ze nie nam dostępu do sprawdzonego mięsa to znalazłam słoiczek Hipp’a dynia z indykiem (prosty i dobry skład) i chyba idctego zacznę...
U nas wyszła kilka dni temu wysypka, pediatra podejrzewa alergie krzyżowa (czyli aktualnie powinnam odstawić jabłko, marchew i ziemniaka). A dziś eM. znalazł u siebie taka sama wysypkę, wiec to pewnie jakiś wirus (mały jest przeziębiony) 🙈
Czyli czekam, aż wysypka zejdzie i wprowadzamy produkty od początku 🙈
Ps. Młody brojulsmibpkuje dalej niż widzi, a przy gruszce dziś płakał, jsk się skończyła 😳 -
Cabrera, mąż wczoraj się uparł, że spróbuje dodać trochę słoiczka z jabłkiem do wody ,zeby nie dawac soku i reakcja taka sama czyli histeria. Jutro pierwszy raz dostanie jablko i zobacze jak kupa, ale tez juz w razie co kupilam sok jablkowy hippa. Jeszcze gdzieś wyczytałam, ze od soku lepiej zrobic kompot. Tez spróbuję.
Słoiczki z mięsem są już niby od 5 miesiąca, ale nie wiem czy ufać tym oznaczeniom..
A ja mam takiego glodomara, ze nie wazne czy marchew czy brokuł, ryk jest niesamowity jak za dlugo nabieram łyżeczką i jak sie konczy 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 21:36
Cabrera lubi tę wiadomość