X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Olliiii suszona śliwka ze słoiczka ... dałam tak o, nie było problemów z kupa- po prostu miałam w lodówce i powiem Ci kupa... no cudowna i bez żadnego napinania się, aż pampersa zabrakło- podzieliłam słoiczek na 2 razy
    Dzięki! Słoiczek kupiony, zjedzony i dzisiaj kupa jak marzenie 😁

kasia1518 lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez musze zapodac sliwke bo trzeci dzien bez kupy a dieta rozszerzona... pierwsza kaszka w miare zaakceptowana :) uczycie pic maluchy z kibkow? Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac...

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dalej nie rozszerzyliśmy diety 🙈 codziennie to odwlekam.

A czy wasze maluchy już siedzą? Nasz synek się podnosi mocno, jakby robił brzuszki. I potem wraca do leżenia na plecach. Czy powinnam mu w tym jakoś asystować? Chyba nie podnosić go do siadu?

Czasami mam wrażenie ze za mało aktywnie się zajmuje dzieckiem. Tez tak macie czy tylko ja jestem chora psychicznie? ;) on się sobą sam zajmuje na macie, potrafi nawet z 40 min się bawić zabawkami. Albo rano sobie guga w łóżeczku i jest zadowolony cały. Wiec ja wtedy obiad wstawiam, pranie itp. Może powinnam ja się z nim więcej zajmować? Czy taka swobodna zabawa samemu jest ok? Macie w ogóle jakieś pomysły na zabawy? Władek kocha jak mu recytuje lokomotywę. Jak tylko słyszy słowo lokomotywa to się zaczyna śmiać.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, ciesz się, dziewczyno! Twoje dziecię to skarb 🤣❤️

aga_ni lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga masz jeszcze czas. Karmisz piersią więc spokojnie jeszcze miesiąc. Dziś Władek kończy dopiero 5miesiecy,a moja Lili za 3dni pół roku. Poczytaj sobie o tym na spokojnie i nie oczekuj za wiele. Początkowo więcej jedzenie jest na buzi niż w brzuszku. Dziecko zupełnie nie wie po co ta łyżka jest mu pchana do buzi, na moc nowych wrażeń. Smak, zapach, temperatura. Jak dasz do ręki to i konsystencja i struktura.
    Moja Lili nie siedzi ale ze zaczęłam dietę rozszerzać to musiałam ją posadzić, tzn. była to pozycja półsiedzącą. Tylko że teraz jak już chwilę posiedziała to tak jej się podoba że płacze póki jej nie posadzę. Też nie wiem na ile mogę sobie i jej na to pozwolić.
    I nie miej wyrzutów sumienia, ciesz się że dziecko w końcu wesoło guga na macie. Jeszcze niedawno robił koncerty i nie schodził z rąk. Wypij spokojnie kawę. To tylko chwilą bo zaraz będzie raczkować i nie posiedzisz.

Moja Lidia zaczęła się czołgać. Rozpoczęła swoją podróż przez salon.
    I mamy chyba skok albo zęby. Noc dramat, pobudka o 1 i zasnęła o 3. Chciała spać ale coś jej nie dawało. I taka maruda. Spała godzinę na tarasie, młody w piachu pod domem a ja mogłam pozmywać podłogi. 🙃

aga_ni lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Aga, ciesz się, dziewczyno! Twoje dziecię to skarb 🤣❤️

Haha, dla równowagi powiem ze je w nocy co 2 godziny! ;)

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Aga masz jeszcze czas. Karmisz piersią więc spokojnie jeszcze miesiąc. Dziś Władek kończy dopiero 5miesiecy,a moja Lili za 3dni pół roku. Poczytaj sobie o tym na spokojnie i nie oczekuj za wiele. Początkowo więcej jedzenie jest na buzi niż w brzuszku. Dziecko zupełnie nie wie po co ta łyżka jest mu pchana do buzi, na moc nowych wrażeń. Smak, zapach, temperatura. Jak dasz do ręki to i konsystencja i struktura.
    Moja Lili nie siedzi ale ze zaczęłam dietę rozszerzać to musiałam ją posadzić, tzn. była to pozycja półsiedzącą. Tylko że teraz jak już chwilę posiedziała to tak jej się podoba że płacze póki jej nie posadzę. Też nie wiem na ile mogę sobie i jej na to pozwolić.
    I nie miej wyrzutów sumienia, ciesz się że dziecko w końcu wesoło guga na macie. Jeszcze niedawno robił koncerty i nie schodził z rąk. Wypij spokojnie kawę. To tylko chwilą bo zaraz będzie raczkować i nie posiedzisz.

Moja Lidia zaczęła się czołgać. Rozpoczęła swoją podróż przez salon.
    I mamy chyba skok albo zęby. Noc dramat, pobudka o 1 i zasnęła o 3. Chciała spać ale coś jej nie dawało. I taka maruda. Spała godzinę na tarasie, młody w piachu pod domem a ja mogłam pozmywać podłogi. 🙃

Dzięki!

Wydaje mi się ze możesz ja zasadzać sobie na kolanach żeby miała podparcie. I nosić w nosidle ma siedząco chyba tez ok. A ja w takim razie wyluzuje z tym rozszerzaniem diety, przynajmniej do weekendu :)

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja też jeszcze nie zaczęłam A wszyscy dookoła tylko czemu jeszcze nie jak ona ewidentnie chce już coś jeść 🤦‍♀️
    Moje zamówienie w Rossmann utknęło w martwym punkcie.
    Ostatnio jak prasowałam to Maja leżała godzinę na podłodze i sobie gugała, śmiała się, piszczała, aż sama byłam zdziwiona

aga_ni lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja tez mloda czasem zostawiam na macie I ogarniam dom poki nie zacznie marudzic. U nas jako zabawa to cwiczenia od fizjo I podawanie jej zabawek, albo noszenie I pokazywanie nowych rzeczy, czasem tance I spiewanie, masaze cialka I tez rymowanki, lokomotywa I ptasie radio u nas wygrywaja :D ale jak tylko widze ze zaczyna sie turlac albo lapac zabawki to ja zostawiam, musi tez sie nauczyc ze mamy czasem nie ma. I jak najbardziej pije wtedy kawke albo gadam z kolezanka. Mysle ze jak maluch potrzebuje uwagi to swietnie potrafi to zakomunikowac :)

Ja przedwczoraj mialam rekord chyba 10 razy wstawalam ale dzis o niebo lepsza noc😍 niestety nie moge zrobic badania moczu, laboratoria u nas w obecnej sytuacji nie robia zadnych badan jezeli nie ma powaznego zagrozenia... a tyle sie go nalapalam 😡

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super, że się sobą zajmuje. Mój też się sam potrafi bawić, ale... trzeba być w zasięgu wzroku. Ostatnio nawet siku robię na czas, bo jest wrzask nieziemski.
    Co do zabaw to u nas wierszyki, gilgotki i czasami noszenie na samolot.
    A tak to ćwiczymy obroty, bo ta moja bida jeszcze ma chyba głowę do tego za ciężką ;)

Ostatnio mój bobas ma fazę na fokę. JAk tylko znajdzie się na brzuchu, odnóża w górze, i przywala łbem w podłoże.

Dziś i wczoraj w menu mieliśmy ziemniaczka. Zjadł kilka łyżeczek, ale na twarzy malował się wyraz obrzydzenia :D

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ile mm piją wasze maluchy? I jak to liczycie, ilość wody przed wsypaniem mleka czy przygotowane już mleko? Ja daje 150 ml (czyli 150 woda) i mlody coraz częściej płacze po jedzeniu jakby mu było mało, ale z drugiej strony obawiam się mu Dać więcej bo pediatra nas ciągle strofuje, że Ignaś jest za gruby i nie dawać mu tyle.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • pukola Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2020, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    My dalej nie rozszerzyliśmy diety 🙈 codziennie to odwlekam.

A czy wasze maluchy już siedzą? Nasz synek się podnosi mocno, jakby robił brzuszki. I potem wraca do leżenia na plecach. Czy powinnam mu w tym jakoś asystować? Chyba nie podnosić go do siadu?

Czasami mam wrażenie ze za mało aktywnie się zajmuje dzieckiem. Tez tak macie czy tylko ja jestem chora psychicznie? ;) on się sobą sam zajmuje na macie, potrafi nawet z 40 min się bawić zabawkami. Albo rano sobie guga w łóżeczku i jest zadowolony cały. Wiec ja wtedy obiad wstawiam, pranie itp. Może powinnam ja się z nim więcej zajmować? Czy taka swobodna zabawa samemu jest ok? Macie w ogóle jakieś pomysły na zabawy? Władek kocha jak mu recytuje lokomotywę. Jak tylko słyszy słowo lokomotywa to się zaczyna śmiać.

Tez miewam bardzo czesto takie mysli. Na co dzien jestem sama z małym,mąż za granicą i nikt mi nie pomaga. A dom trzeba ogarnac, posprzatac,ugotować itp. Czasami mam wrażenie,że w ogóle nie spędzam z nim czasu. Biorę go do kuchni gdy robię obiad i robie z siebie idiotkę żeby troche go rozsmieszyc albo sobie z nim pogadac. Na szczęście synek potrafi się sobą zająć przez dłuższą chwile a i na ćwiczenia nawet mogę sobie przy nim pozwolić :).

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pije 135ml (ilość wody) 8 razy dziennie.
    Ale...jak dla mnie takie porównywanie to trochę mija się z celem, bo nasze dzieci różnią się wagą, wzrostem, apetytem...
    Olliii a w siatce centylowej się mieści z wagą? A Ty uważasz, że jest wizualnie gruby?:P
    Jak jest ok, to ja bym spróbowała 1 czy 2 porcje zrobić większe, i zobaczyć czy będzie różnica w zachowaniu.
    Ja czasem daje z 2 porcje na dzień po 150ml, nie zawsze wypije, ale czasem te dodatkowe 15ml robi różnicę.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Mój pije 135ml (ilość wody) 8 razy dziennie.
    Ale...jak dla mnie takie porównywanie to trochę mija się z celem, bo nasze dzieci różnią się wagą, wzrostem, apetytem...
    Olliii a w siatce centylowej się mieści z wagą? A Ty uważasz, że jest wizualnie gruby?:P
    Jak jest ok, to ja bym spróbowała 1 czy 2 porcje zrobić większe, i zobaczyć czy będzie różnica w zachowaniu.
    Ja czasem daje z 2 porcje na dzień po 150ml, nie zawsze wypije, ale czasem te dodatkowe 15ml robi różnicę.
    Według mnie nie jest gruby, jest po prostu duży. W końcu urodził się z wagą 4160g :P A teraz ma ponad 9kg. Wchodzimy w rozmiar 80. I pije 150ml 6-7 razy na dobę. Na centyle nie patrzę, bo on przez to jaki duży się urodził to ze wszystkim jest na górnej granicy 😄 wszyscy dookoła też mówią, ze nie jest gruby tylko duży, tylko ta baba się tak uparła, no ale niby pediatra to już sama nie wiem kogo słuchać.. Teraz na noc dostał 170ml i chwilę pomarudził, ale jednak jest lepiej niż po 150.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, no coś za coś 😋 nie może być pięknie.

Remi je mleko z 150ml wody 5 razy dziennie i 6 raz w nocy teraz przy skoku, z tym, że mleka nie dojada do końca nigdy, zawsze zostawia 30 do nawet 60ml. Je tez warzywka w porze obiadu (bardziej po kilka łyżeczek), ale nie zamiast mleka tylko godzinę po, ale za to kaszkę na 60ml mm z owockiem potrafi opierdzielic i się oglądać za więcej 😋 wazy 8,5kg w ubraniach, wchodzimy w 74, poza H&M - tu wciąż podkoszulki na 68 i w 74 za długie rękawy. Ale Remi ma długi korpus a krótkie nóżki i spodenki zawsze rozmiar mniej lub są przyduże 😊

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 24 marca 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Godzinę na macie, moje marzenie aby poleżała 15 minut 😁 po 5 minutach i to mam szczęście jak tyle sama wytrzyma, ciągle i ciągle tylko rączki.
    Zastanawiam się jak długo rączki będą jeszcze grane, przecież wypadało by niedługo obroty opanować na brzuch, a tu nic. Ale jak nie ma okazji to czego wymagać 😋 psychicznie przeorana jestem, a jeszcze teraz to siedzenie w domu nie działa dobrze.
    Panna 5350 waży i z rozmiaru 62 wyrastamy, że y której jeszcze firmy.
    Rozszerzanie twz idzie ciężko, ale tym się jakoś nie spinam. Trwa to dopiero 2 tygodnie.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja uważam tak, że jak leży sam i się bawi to super. Ja w tym czasie zazwyczaj coś ogarniam. A jak już nie chce leżeć to go noszę i się z nim bawię. Gdybym go zabawiała nawet w tym czasie kiedy może poleżeć sam to nie miałabym w ogóle czasu nic zrobić w domu, zwłaszcza w dni kiedy jestem sama. Często też teraz mamy odwrotny problem, że cały czas chce być z kimś więc daje go do spacerówki z grzechotkami i jeżdżę z nim po domu i pokazuje mu co robię 😃

Ale i tak mi się dziecko zepsuło. Jeszcze jakiś czas temu potrafił po obudzeniu bawić się sam nawet 2h na macie 🙊 a teraz 10-15 min to jest max. Dodatkowo zmieniły mu się godziny snu. Wcześniej to było 23:00-9:00 a teraz 20:00-7:00. Niby fajnie, bo wieczór powinien być wolny a w praktyce muszę od 20:00 do 23:00 chodzić do niego co 10 min bo się przebudza. A potem i tak już sama zasypiam i po wieczorze.

Wczoraj pojechaliśmy do teściów żeby mogli zobaczyć Kubę przez szybę samochodu i dać im telefon z którego możemy robić wideo rozmowy. Teściowa się popłakała, bo nie wiadomo kiedy znowu zobaczy wnuka na żywo i kiedy go dotknie, pobawi się z nim... Ciężkie to wszystko. Nie dopuszczam myśli, że ktoś najbliższy mógłby zachorować. Co do przechodzenia wirusa przez dzieci trochę uspokoił mnie artykuł na stronie mamy ginekolog. Ale mimo wszystko...

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to te 150ml nie wydaje mi się dużo biorąc pod uwage jaki jest duży. Dam mu więcej, nie będę go przecież głodzić. Zresztą niedługo czas zastapic 1 mleko stałym pokarmem to też już będzie mniej tych kalorii.

A co do zabawy to doceniajcie jak Wasze dziecko potrafi się samo pobawić. U mojego to max 10 minut i to muszę przy nim siedzieć, bo średnio co minutę wpada w szał, ze zabawki nie może złapać, znudziła mu się albo po prostu nie chce być sam. Wtedy szybko trzeba reagować, bo inaczej awantura na maksa. Także sprzątanie, obiad itp mogę zrobić dopiero jak mąż wróci i go przejmie.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    My staramy się nie zwariować i zachować dobry humor. Tak mimo wszystko :) Kiedyś się to wszystko przecież skończy...
    Co do jedzenia- Czarek je ok. 180 ml, tak co 3-4 godziny. Czasami nie zje wszystkiego, zostawi te 10-30 ml. Rozszerzania diety jeszcze nie robiliśmy, dziś Czarek 5 miesięcy kończy. Jest kochany, uśmiechnięty, ładnie się rozwija. Lubi patrzeć na starsze rodzeństwo, interesuje go wszystko. Jest raczej z tych spokojnych, potrafi i około godziny leżeć czy to w łóżeczku czy na kocu na podłodze. Bawi się zabawkami, swoimi nogami czy rękoma, obraca się z pleców na brzuch. Podobny jest Czaruś do męża i z wyglądu i charakteru :)

aga_ni lubi tę wiadomość

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, już sobie odpuszczam, najbardziej przekonał mnie argument ze to chwilowe, dopiero co młody płakał całymi dniami a za chwile będzie raczkował. Wiec chwilo trwaj, bawi się już godzinę zabawkami a ja oglądam głupoty w necie, obiad zamówiłam. Taki dzień dzisiaj mamy leniwy po nocy... intensywnej. Młody trochę często jadl ale nie byłoby dramatu gdybym ja się sama nke budziła nie wiadomo czemu pomiędzy karmieniami i wyszło na to ze pobudka o 23, 24,1,2,3,4,5 🙈

Miłego południa i pozytywnego nastawienia w tych trudnych czasach życzę!

Konieczynka lubi tę wiadomość

‹‹ 1583 1584 1585 1586 1587 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ