X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A my od 5 na nogach 😴 ja się pytam gdzie te czasy jak młody spał do 9 😒

Dziewczyny, może poradzicie co zrobić. Ignaś ma od 3 dni taki suchy kaszel, dzisiaj już dosyć mu się nasilił. I teraz pediatra prywatny nie chce przyjechać do domu,bo wirus. Do przychodni mąż ma dzwonić, ale tez raczej nie przyjmą, bo będą się bać. Widać, ze to bardziej przeziębienie bo ciągle kicha. No ale rozumiem strach. Wiem, ze to nie wirus, ale tez nie chce nikogo narażać, ale nie mam pojęcia gdzie teraz udać 🤔

Możesz podać sinecod krople- wycisza mu ten kaszel, na noc również można je podawać. Włącz mu do tego Wit c w kroplach ( cebion, juvit )

01589vvj37l1te20.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliii, inhalacje tez nie zaszkodzą.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodzwonilam się, ale trafiłam na najgorszą pediatre, która tam jest 😑 o co by się nie spytało to ona zawsze nie wie. Teraz kazała robić inhalacje z soli. I ewentualnie jak chce to przyjść i osłucha. Ale zadzwonię jutro to może będzie ktoś inny, bo ta kobieta to jest dramat. I dam tą wit c i inhalacje zrobię, to mu pewnie ulży trochę. A ten sinecod można bezpiecznie Dać bez konsultacji z lekarzem?

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • .Aleksandra. Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2020, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dodzwonilam się, ale trafiłam na najgorszą pediatre, która tam jest 😑 o co by się nie spytało to ona zawsze nie wie. Teraz kazała robić inhalacje z soli. I ewentualnie jak chce to przyjść i osłucha. Ale zadzwonię jutro to może będzie ktoś inny, bo ta kobieta to jest dramat. I dam tą wit c i inhalacje zrobię, to mu pewnie ulży trochę. A ten sinecod można bezpiecznie Dać bez konsultacji z lekarzem?

Ogólnie większość leków powinno się podawać po konsultacji z lekarzem, zwłaszcza dziecku paru miesięcznemu , ale często lekarze go przepisują takim maluszkom bo jest skuteczny i bezpieczny ( nie zawiera żadnych opioidów itp). Oczywiście pod warunkiem że jest to taki suchy uporczywy kaszel i nic się nie odrywa żadna flegma.
    Możesz mu podać 2 razy dziennie po 5 kropli- rano i wieczorem, będziesz wiedziała czy coś łagodzi.
    Żeby się czuć pewniej zadzwoń do pediatry i się upewnij czy możesz podać te krople.

Olliiii lubi tę wiadomość

01589vvj37l1te20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam dzis ze starszakiem kotrole u onkologa w szpitalu. Nasz szpital jest jednym z tych, ktore dedykowali do koronawirusa. Balam sie strasznie jak tam jechalismy, ale pnkolog kazala przyjechac. Wszystkie poradnie zamkniete, brak planowych przyjec itd. Onkologia jest wyjatkiem. Po wejsciu od razu nas zatrzymali z pytaniem gdzie sie wybieramy, mieli specjalna liste pacjentow, ktorych mozna wposcic na teren szpitala. Juz na wejsciu dozowniki z zelem antybakteryjnym. No powiem wam, ze w zyciu sie tak 'czysto' w szpitalu nie czulam :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tematow dzidzousiowych to Nina dzis cala zsypana. Caly tulow, plecy i szyja w czerwonych, zlewajacych sie kropkach, lekko wypuklych przy dotyku. Wysypka po mojemu jaknprzy 3dniowce, ktorej nie ma, bo noe miała gorączki. No wiec szukam winnego w menu. Wczoraj na obiadek kolo 11 byl pierwszy raz groszek a o 18 pierwszy raz banan (pierwszy raz dalam 2 nowosci jednego dnia!). Potem dzisiaj znow kolo 11 byl obiadek z tym groszkiem. Od okolo 12 zsypana. No i yeraz jak myslicie, czy to groszek, czy banan, czy moze zadne z powyzszych...

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, poradziłabym, ale u nas właśnie po obydwóch produktach był problem. Chociaż wydaje mi się, że częściej czytałam o wysypkach po bananie.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Kkkaaarrr, poradziłabym, ale u nas właśnie po obydwóch produktach był problem. Chociaż wydaje mi się, że częściej czytałam o wysypkach po bananie.
    A jak wysypka u was wygladala?

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    A jak wysypka u was wygladala?
    Czerwone krostki na buzi, większość na policzkach i po bokach, kilka na ciele i brzydkie kupki do tego.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    I u nas przyszedł wielki dzień :rozszerzamy dietę. Na pierwszy ogień standard - czyli marchewka.

U nas wyglądalo to tak że najpierw był cyc, po około godzinie usiedliśmy wszyscy do stołu. Posiadacze zębów dostali naleśniki a bobas papkę z marchwi. Namoczyłam jej łyżeczkę w Marchewce i dałam do ręki. My mieliśmy czas na zjedzenie drugiego śniadania a Lidia przeżywała szał wrażeń.
    Pierwsze zaskoczenie :zabawka ma smak. 🤔
    Minki strzelała świetne, ciężko stwierdzić czy jej smakowalo. Coś nowego, nieznanego.
    Moczyłam jej ta łyżeczkę kilka razy w marchwi aż się porządnie wybrudziła,zeby było widać że jadła 😁
    I tak zupełnie bez spiny, na luzie. Dziecko doznało kilku nowych wrażeń a ja mogłam normalnie zjeść śniadanie, no prawie normalnie bo nabierałam jej te 🥕🥕🥕
    Ile zjadła - nie wiem. Nie ważne. Coś polizała 🙃 po kolejnej godzinie popiła mlekiem i poszła na 30min spać.

Do tego zrobiła mi niespodzianke i zasnęła o 17.30 na 2,5h. Tak się zregenerowała ta drzemka ze z trudnem dopiero usypia. A miałam się położyć wcześniej spac. Plus z kwarantanny (narodu-my sami sobie ją narzuciliśmy) taki ze mąż w domu i o 6.00 obiecał ją przelać. Dziś dzięki temu spałam do 8.30.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2020, 22:33

kasia1518, wiktoriaa, aga_ni, meerici, aga90, sandrina22, mia4444 lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam dzisiaj w sprawie szczepienia -wstrzymane do odwołania.

syy26iye928jhyb7.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 marca 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Czerwone krostki na buzi, większość na policzkach i po bokach, kilka na ciele i brzydkie kupki do tego.
    Kurcze, to wlasnie tak typowo u was. U nas kupa normalna, brzuch ok, a wysypka na korpusie. Dzis na dodatek obudzila sie ze strasznym katarem i stanem podgoraczkowym, wiec zaczynam sie zastanawiac czy to jednak nie jakis wirus... wysypka duzo lepiej, dawalam fenistil wczoraj. Zaczekam ze 2 dni i dam znow banana i zobaczymy czy to od tego

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 marca 2020, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to wczoraj nam strzeliło 6 msc. Jaka ona juz duuuza!!! <3

sandrina22, moni05, aga_ni, adella1, Olliiii, Karooo93, kasia1518, przedszkolanka:), nuśka91 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosną nam te dzieciaczki🙂 A co dopiero się rodziły przecież, ech.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 20 marca 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciągle oglądam zdjęcia Ignasia jak był malutki i nie wierzę, że już taki mały bobasek nie wróci 😭

Wiecie jak to jest przy trzydniówce, czy wysypka może wyjść kilka dni później? W weekend młody gorączkował, a od wczoraj ma wysypke i nie wiem z czym to powiązać.

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olli, tak- przy trzydniowce najpierw jest gorączka, potem wysypka.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo. Spać nie mogę bo się zadręczam czytaniem newsów o epidemii.
    Co prawda z wczorajszego wystąpienia prezydenta wynika że wszystko jest pod kontrolą a państwo jest przygotowane. Ale...
    Na fb czytam co chwilę prośby o maseczki i rękawiczki na oddziały do szpitali. Studiowałam w Białymstoku i mam sporo znajomych po medycynie. Mieszkałam w akademiku więc o znajomych nie było trudno. Wszyscy piszą o fatalnej sytuacji, proszą o szycie maseczek, zwracają się z prośbą do dentystów i kosmetyczek o rękawiczki itd. A koleżanką lekarka sama mi mówiła o tym że połowa lekarzy, szczególnie starszych jest na L4.
    Za to z drugiej strony mam dobrą koleżankę w sanepidzie w Białymstoku. I tam mają poprostu burdel. Ludzie wydzwaniają non stop a oni zwyczajnie w świecie nie wiedzą co im mówić. Część wykorzystuje ten fakt że jest Epidemia i np mieli zgłoszenie od policji że przy wypisywaniu mandatu ktoś skłamał że ma koronawirusa, było zamieszanie co z tym zrobić. Ludzie dzwonią z kaszlem do sanepidu, oni odsyłają do szpitala zakaźnego, tam też ich odsyłają. Paranoja. Nasłuchałam się dziś od różnych osób i za głowę się chwytam.
    W mojej aptece też koleżanką mówiła że różne sytuacje są. Ludzie chcą testy w aptece robić. A takich z kaszlem i gorączka jest pół kolejki. Jeśli ktoś naprawdę będzie miał tego wirusa a to kwestia czasu, to apteka się zamyka na 2 tygodnie. Mogę nie mieć gdzie wracać po epidemii. 😟 Nie mówiąc już o tym że pracownicy też mają rodziny. A pracując mogą zarażać pacjentów.

Co wy o tym na te chwile myślicie? Powtórzymy scenariusz z południa Europy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2020, 22:52

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę że aż tak źle nie będzie jak na południu- We Włoszech już prawie po 800 zgonów na dobę- u nasz rząd zaczął działać szybko , decyzje są konkretne, więc wydaje mi się że takiej tragedii nie będziemy mieli. Co prawda wydaje mi się że będzie tak jak mówi w Niemczech Merkel że zachoruje 70% ludzi aż tego 80% się nawet o tym nie dowie.
    Wydaje mi się ze To będzie trwało długo- nawet do pół roku. Ważne żeby ludzie podeszli do tego odpowiednio , bo To co dzieje we Włoszech jest naprawdę tragedią, ale nie ma co się dziwić, skoro w ciągu doby 10 tyś ludzi dostaje karę za brak stosowania kwarantanny.

Na pewno w szpitalach są braki , bo tych środków ochrony osobistej idzie teraz bardzo dużo, sporo firm przekazuje pieniądze na te cele, sama wsparlam akcje siępomaga. Choć powiem Wam że widziałam na fb jak sklep ogrodniczy w mojej miejscowości zamieszcza reklamy że rękawiczki i maseczki u nich dostępne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 08:26

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas ksiądz po tygodniu stwierdził że jest ok i przywrócił normalne mysze plus w sobotę dodatkową gdyby ktoś nie mógł w niedzielę no paranoja jakaś. Do 50 osób oczywiście ale ostatnio koleżanka mówiła że jej ciotka poszła było ich ponad 50 no i przecież nie wyprosi. Szkoda że chodzi o kasę bo latałją za ofiarą na każdej mszy.
    My spacery tylko koło domu, mężowi chyba przez to wszystko umowy nie przedłuża, wesela ludzie odwołują. Strach, tym bardziej 50 km ode mnie w Łańcucie zmarła ta 27 latka po porodzie, niby na sepse ale zarażona też była. Brakuje maseczek i wszystkiego ludzie dalej wykupują mydła, w Rossmann wprowadzili limity. Moje zamówienie od wtorku dalej nie zrealizowane.
    Bratowej bratowa skręciła nogę i odesłali ją z soru że nic z tym nie zrobią. Badań prywatnie też nie wykonują bratowa w ciąży była ostatnio na wizycie u giną bez badań A choruje na cukrzycę i tarczyce.
    Straszne jest to co się dzieje w innych państwach, mam nadzieję że u nas tak nie będzie, chociaż już widać w wiadomościach jak młodzież korzysta z pogody.
    Koleżanka ma dziecko w 4 klasie i mówiła że nauczyciele dają tyle zadania przez Internet że ona nie wyrabia. A do szkoły prawdopodobnie wrócą w połowie czerwca.
    Tylko w głowie mi się to nie mieści jak chcą przeprowadzić egzaminy, albo wybory

syy26iye928jhyb7.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wierze w to ze nie będzie tak tragicznie jak we Włoszech czy w Hiszpanii. Tylko musimy się wszyscy zachowywać odpowiedzialnie. Np taki ksiądz o którym pisze Wiktoria powinien zostać zgłoszony na policję. Co to w ogóle za pomysł żeby organizować jakiekolwiek msze, nawet do 50 osób. Ludzie do pracy nie chodzą nawet jak ich siedzi mniej niż 50 osob w jednym miejscu, imprez nikt nie robi, a ci robią „imprezy” kilka razy w tygodniu. Skrajnie nieodpowiedzialne moim zdaniem.

Może to głupie ale ja się martwię o gospodarkę bardziej niż o wirusa. Martwię się jak to wpłynie na poziom bezrobocia itp. A my podpisujemy kredyt na mieszkanie w środę. No fatalny czas :/ aż sama nie wiem czy to robić ale dosłownie dzień przed nagłośnieniem pandemii podpisaliśmy akt notarialny i wpłaciliśmy wkład własny deweloperowi. A teraz to się boje ze deweloper bloku nie wybuduje, jak wszystko sparaliżowane.

Co do działań rzadu, minister zdrowia fajnie wypada w tv, wydaje się ze zostały podjęte konkretne działania ale obawiam się ze jest tak jak pisze konieczynka. Tez mam wielu znajomych lekarzy i to jak oni przedstawiają sytuacje jest skrajnie różne od tego co mówi rząd. Brakuje podstawowego sprzętu i procedur. Nikt nic nie wie. Pracownicy służby zdrowia się zarażają od pacjentów - to znaczy ze procedury nie działają. Popatrzcie nawet na nasze rozmowy o szczepieniach, nie ma spójnej polityki czy przychodnie maja robić szczepienia i jak długo nie robić. A to tylko mały przykład ogólnej dezorganizacji. Mam tylko nadzieje ze z dnia na dzień będą to coraz lepiej ogarniać. I ze w końcu dadzą lekarzom i tym biednym pielęgniarkom kombinezony i inne podstawowe środki ochrony (obecnie dramatyczne apele szpitali w necie).

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
‹‹ 1581 1582 1583 1584 1585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ