Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Uwemhe wrote:Moj mały będzie z nami póki będzie sie w nocy budził. Dla mnie progres już będzie jak będzie w swoim łóżku:-). Bo w nocy dla wygody przynoszę go do nas by karmić na śpiąco:-).
Dziewczyny a czy dajecie np całe jabłko? Ja kurcze tak się boję zadlawienia. Mam taką fajną siateczkę - smoczek i tam wkłada sie kawałki owocow i zakreca a dzieciak sobie gryzie. Ale małemu to nie pasuje on woli żywe jabłko/ paprykę. Papki chyba mu nie wchodzą. Czytam o tym blw ale to chyba nie na moje nerwy.
Wiktoria jesteś pewna że brzuszek to od kotleta? Ja jem wszyyyyystko bo moje dziecko nie ma wrażliwego brzuszka. A na tym etapie to myślałam już że wogóle nie ma ograniczeń.
Uwemhe fajnie Cię widzieć.
Ja mam tak samo z dawaniem kawałków. Raz dałam banan, raz jabłko i cały czas w pełnej gotowości obserwowałam zestresowana. Tłumacze sobie ze jak zacznie siedzieć to zacznę podawać kawałki ale wiem już ze to będzie stres dla mnie.
My się za rok przeprowadzamy do nowego mieszkanie i obawiam się ze dopier wtedy wyeksmitujemy młodego do jego pokoju.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
wiktoriaa wrote:Dziewczyny może głupie pytanie ale jak u was przy tym rozszerzaniu wygląda schemat dnia? Codziennie dajecie jakieś warzywo później owoc i mleko czy jakaś kaszą, jak kaszka to codziennie mniej więcej w tych samych porach? Czy mogę np jednego dnia dać koło południa warzywo, a drugiego np kaszę czy jak to się robi? Bo zielona jestem
Wiktoria ja daje jedzenie tak jak mi się uda. Nie jestem zbyt dobra w przestrzeganiu schematów i rytuałów dlatego młody obiad zjada o różnych porach. To wynika z tego ze daje mu obiad ok 1,5 po karmieniu a nigdy nie wiem kiedy wstanie - czasem wstaje przed siódma a czasami o 9:30 i wszystko się przesuwa. Daje mu dwa dni z rzędu to samo i kolejny zestaw znowu przez dwa dni. Tez uważam ze chodzi różnorodność. Wole żeby zjadł jedna łyżeczkę czegoś nowego niż najadal się codziennie tym samym. Wprowadziłam najpierw kilka warzyw, a teraz do tego kilka rodzajów mięs. Owoce podaje mu po południu, za kilka dni planuje dołożyć do nich kaszkę. Jak widzę ze młody jest b zmęczony po południu czasem rezygnuje z owoców, albo próbuje podać łyżeczkę i odpuszczam od razu jak jest awantura.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
paulina2811 wrote:Dziewczyny co robicie ze szczepieniami? Ja odwlekałam ile można, ale zastanawiam się czy nie zapisać się po weekendzie majowym.
Konieczynka - z takim pięknym siadem to nic innego tylko kawałki podawać 😍😂Konieczynka lubi tę wiadomość
-
U nas zawieszone szczepienia, będę dzwonić na koniec kwietnia, bo my przez ta nieszczęsna żółtaczke jesteśmy tylko po 2 dawkach 5w1 i 1 dawce na pneumokoki i meingokoki, zaraz minie tez 3 mc od pierwszej dawki bexero, więc druga by się przydało podać. Prevenar13 też leży w lodówce, oczywiście jak szczepień nie ma to dzieci cały czas zdrowe.
U pierworodnej wisi mi ostatnia dawka przypominająca 5w1 i ostatnia Prevenar13, no i po 2 urodzinach przypominająca bexero, ale tu jeszcze trochę czasu mamy.kasia1518
-
Szczepienia zostają wznowione - jeśli się dobrze orientuje to tak ogólnie, wszędzie. Ja dzwoniłam do przychodni w tym tygodniu to kazali dzwonić w pn i się umawiać. Nam została m in druga dawka Rota ale już po terminie i nie wiem cyz w takiej sytuacji się szczepi czy już nie. Zostały nam tez trzecie dawki 6w1 i prevenar 13. Trochę dużo jak na raz.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
U nas spore opóźnienie w szczepieniach, bo mały miał być pod koniec lutego szczepiony, ale wyszła mu w moczu bakteria. No a potem zawiesili szczepienia. Zresztą- bakterie Czarek ma dalej, ta jego lekarka nic sobie z tego nie robi i daje mu ten sam lek, który nie pomaga. W tygodniu zadzwonię do naszej pediatry, zapytam co robić.
-
Moje dziecko dziś pierwszy raz usiadło samo 🥰
aga_ni, wiktoriaa, kasia1518, sandrina22, Konieczynka, Karooo93, nuśka91, Kookosowa, moni05, mia4444 lubią tę wiadomość
Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI,3x transfer
,1x crio
,1x transfer -biochemiczna
, 1x crio
, drugi crio
-
Aguuula;2525 wrote:Moje dziecko dziś pierwszy raz usiadło samo 🥰
Super! Gratulacje 👏👏👏
http://szpinakrobibleee.pl/niebezpieczne-pokarmy-dla-niemowlaka/
Wklejam link odnośnie problemu zadławienia i pokarmów w kawałkach. Dziś się na to natknęłam w internecie. To tak apropo jabłka w całości 😉
Za to moje szczęście dziś zjadło papkę. W końcu coś więcej w brzuchu. Po miesiącu rozszerzenia diety pół miseczki marchewki z groszkiem. 😁
Ugotowane do miękkości i rozgniecione widelcem. Groszek mrożony.wiktoriaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kasia1518 wrote:A moje dziecko dało mi dziś pospać 1.5h ... jestem 🧟♀️ nad ranem już wyłam z nią na rękach
-
nick nieaktualny
-
Co do przenoszenia dziecka do swojego pokoju to ja myśle co tu zrobić aby pierwsza nic przespał we własnym łóżeczku 🤔
U nas tez noce kiepskie. Niby śpi ale cały czas się kręci i kweka. Cyc co dwie godziny. Ehhh
Kasia, pozwolili Ci trzymać szczepionkę w lodowce tyle czasu ? Mi powiedzieli w przychodni ze musi być kupiona przed
Samym podaniem i nie można trzymać w lodowce bo temperatura musi być dokładnie wyliczona. Gdybym kupiła a dziecko nie zostanie zaszczepione to oni przechowują w przychodni w specjalnej lodowce gdzie kontrolują temperaturę.
Kupujecie już krzesełka ? Jakieś sprawdzone najlepiej zgrabne na małe mieszkanie ? -
Szczepionki jak i inne leki które trzeba trzymać w lodówce wymagają określonej temp. Ale lodowki apteczne nie są jakimiś modelami na wypasie. Te apteki w których pracowałam mają takie lodowki gdzie niby temp ms być na 4' a było różnie. Raz 4 raz 8 i nie wiadomo dlaczego.
Obecnie te sprzęty które mamy w domu są dokładniejsze. Ale lepiej uczulic pacjenta żeby nie trzymał szczepionki w domu bo ludzie mają różne pomysły. Sama raz widziałam jak Pan kupił insulinę, włożył w specjalna torebeczkę i wyszedł z apteki. Po czym położyl pakunek w samochodzie na słoneczku i poszedł na zakupy. Latem 👏
Ja mam jakiś fotelik ale jest za duży. Nie wiem co to za model. Ale gdybym kupowała to chyba teraz zdecydowałabym się na te najprostsze krzesełko z Ikea.
Moja poprzednia noc w miarę. Ale ogólnie mam ten problem ze wybudza się na 1,5-2h i rób co chcesz...
Brunetka świetne zdjęcia. Te na pościeli fajne, szczególnie że akurat ta sama posciel. Rób jej co jakiś czas, będzie fajna pamiątka. Potem np na tej pościeli niech się położy 18latka 👍
ja swojej do zdjęć też kokardy zakładam. Taki z mojej łysol, nie wiem po kim tak ma. Gdzie są jej włosy 🤷♀️
I moje dziecię chyba nie radzi sobie z swoimi umiejętnościami. Kładę na plecy, to od razu wrzask. Zaraz się przewraca i podnosi pupe w górę, jednocześnie odwracając się na bok. Być może kombinuje jakby usiąść ale rączki ma za słabe i nie ogarnia. Jeśli czymś się zainteresuje to muszę być obok, wtedy leży na brzuszku. Jak odejdę zaraz piszczy i pelznie do mnie. Tyle że teraz tylek podnosi i leci na nos. Ma już siniaka na czole. 🤦♀️ Mam nadzieję że wkrótce będzie siadać lub raczkować bo teraz większość dnia marudzi. Albo wyje i się wygina aż ja posadzę.brunetka91 lubi tę wiadomość
-
Dreamer wrote:Co do przenoszenia dziecka do swojego pokoju to ja myśle co tu zrobić aby pierwsza nic przespał we własnym łóżeczku 🤔
U nas tez noce kiepskie. Niby śpi ale cały czas się kręci i kweka. Cyc co dwie godziny. Ehhh
Kasia, pozwolili Ci trzymać szczepionkę w lodowce tyle czasu ? Mi powiedzieli w przychodni ze musi być kupiona przed
Samym podaniem i nie można trzymać w lodowce bo temperatura musi być dokładnie wyliczona. Gdybym kupiła a dziecko nie zostanie zaszczepione to oni przechowują w przychodni w specjalnej lodowce gdzie kontrolują temperaturę.
Kupujecie już krzesełka ? Jakieś sprawdzone najlepiej zgrabne na małe mieszkanie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 04:00
kasia1518