Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
sandrina22 wrote:Ja daję kaszkę na wodzie z łyżką owoców przed spaniem 18-19 godz. Nic małemu nie było nigdy, także brzuszkowe dolegliwości to indywidualna kwestia.
Nie uważam, żeby kaszki były tylko zapychaczami, zwłaszcza te mniej przetworzone.
Olliii ja podobnie mam problem z trzecim posiłkiem, z tym że u nas to o śniadanie chodzi. Póki co wymyśliłam awokado albo jajecznicę na parze ( jak ogarniemy temat jajka). Gdyby nie alergia na krowę, to dałabym jogurt, twarożek, naleśniczka...
Sandrina a jaka porcje dajesz? I jak ją podajesz, łyżeczka?23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
W temacoe śniadań: my się też właśnie przymierzamy do wprowadzenia. Będziejak u starszego, jogurty, potem serki,czasem jajecznica na parze, awokado z jajkiem itd. Zczasem dorzucaam do tego pieczywo.
Terazmamy obiadek kolo 11-12 oraz kasze kolp 17-18
W temacie kp: ja tez u starszego nie bralam zadnych lekow ani noc nie pilam, amleka mialam dla dwojki. Po prostuwprowadzalam kolejne posilki i piersi sie przyzwyczajaly. Zawsze pierwsze dni po wprowadzeniu posilku =wyeliminowaniu karmienia powodowaly, ze mleka bylo za duzo, ale po paru dniach to sienormuje -
sandrina22 wrote:Czubatą łyżkę na 120 ml wody. Wychodzi gęsta. I do tego 1/3 słoiczka owoców. Podaję łyżeczką.
Ja na 120ml daje 3 czubate łyżki i wtedy jest gęsta 😁 do tego owoce albo mus
Może dlatego nie ma problemów z brzuszkiem bo mało kaszki jestkasia1518
-
nick nieaktualnyaga_ni wrote:Woooow! Podziwiam 😊 wracacie do kliniki czy na razie nie? Trzymam kciuki żeby nie bylo takiej potrzeby🤞 A jak to jest z bliźniakami, bardzo hardcore? Jak dla mnie z jednym jest lajtowo (odkąd przestał płakać - przez pierwsze 4 mce była masakra) ale trochę tęsknie do życia zawodowego.
Tak wracamy do kliniki zaraz po @ antykoncepcja ) właśnie dla mnie tez jest spoko ale początek byl ciezki wiadomo lenistwo ciazowe a potem wielkie bam i zero spania -
Kate_88 wrote:Tak wracamy do kliniki zaraz po @ antykoncepcja ) właśnie dla mnie tez jest spoko ale początek byl ciezki wiadomo lenistwo ciazowe a potem wielkie bam i zero spania
Kate trzymam kciuki!!!23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI ICSI 1 - 01.2018 ICSI 2 - 08.2018
Młody dostał na obiad kaszkę na wodzie z rozgotowanymi batatami i marchewka i oszalał, ciekawe ile by zjadł jakbym dała więcej, ale nigdy nie daje mu więcej niż 190g obiadku. W ogóle jest wielkim fanem kaszki 5 zbóż, a robię mu tylko na wodzie j nawet samą chętnie je.
A jaka ilość jedzenia będzie ok na sniadanie? Tak, ja wiem ze to dziecko decyduje ile zje ale ja jednak limituje bo on by jadł bardzo dużo ma raz a mysle ze to by mu nie zrobiło dobrze. Ostatnio zjadł na obiad całe jajko, dwa ziemniaki i całego pomidora.
Pogoda zachęca do wędrówek, macie może doświadczenie z nosidłami? Polecacie coś?23.10.2019 urodził się Władek ❤️
wiktoriaa wrote:Aga_ni Twój ma apetyty A moja nie zje nawet pół małego słoiczka jak jej zrobię. Ostatnio 60ml kaszy zjadła normalnie szał
A kupne zje? Może tez chodzi o konsystencje? Władek nie lubi za bardzo grudek, najbardziej akceptuje gładkie papki.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
nick nieaktualnyPozdrowienia z listopada, przepraszam że się wstrącam ale właśnie zobaczyłam że o kaszkach rozmawiacie. Jakie konkretnie kaszki dajecie? Co to w ogóle jest ta kaszka...? Zielona w tym temacie jestem a mój mały tylko owoce je, i nie wiem co mu dać jeszcze.
-
Aga_ni, a dajesz tylko warzywa? Bo 190g wydaje się niby dużo, ale jeśli to same warzywa to nie jest wcale tak dużo kalorii. Nie wiem czy robię dobrze, ale ja jak mam wątpliwości czy nie daje za dużo/za mało to patrzę na kaloryczność. Staram się tak robić zeby bylo tyle kcal ile by miał z mleka. A kaszke robię na mm, więc nie wiem czy pomogę, ale robię z 100-120ml mm i 10-13g kaszki. I do tego dokładam pół słoiczka owoców.
Ja dzisiaj umieram z wyrzutów sumienia 😣 mamy w domu mopsa, który zawsze spi na oparciu kanapy. A ostatnio często jej się zdarza przez sen spaść stamtąd. A dzisiaj akurat młody się bawił na macie, która była położona przy kanapie i pies spadl prosto na małego 😓 A lekka nie jest, bo waży 10kg. Całe szczęście nic się nie stało, nawet szybko dał się uspokoić, ale ciągle myślę o tym, ze nie zauważyłam tego durnego psa, ze tam leży..aga_ni lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy alergia może objawiać się czerwonymi plamami, jak przy alergii na mleko?
Mały ma dzisiaj policzki jak poparzone. Nic nowego nie wprowadzałam. Jadł rybę wczoraj i przedwczoraj, ale nie pierwszy raz 🤷 Z takim opóźnieniem by reakcja wystąpiła?
Olliii jaka przygoda!! Nie rób sobie wyrzutów, niedługo mały zacznie biegać i pewnie nie raz się na mopsa sam przewróci;)
Olliiii lubi tę wiadomość
-
Olliiii wrote:Aga_ni, a dajesz tylko warzywa? Bo 190g wydaje się niby dużo, ale jeśli to same warzywa to nie jest wcale tak dużo kalorii. Nie wiem czy robię dobrze, ale ja jak mam wątpliwości czy nie daje za dużo/za mało to patrzę na kaloryczność. Staram się tak robić zeby bylo tyle kcal ile by miał z mleka. A kaszke robię na mm, więc nie wiem czy pomogę, ale robię z 100-120ml mm i 10-13g kaszki. I do tego dokładam pół słoiczka owoców.
Ja dzisiaj umieram z wyrzutów sumienia 😣 mamy w domu mopsa, który zawsze spi na oparciu kanapy. A ostatnio często jej się zdarza przez sen spaść stamtąd. A dzisiaj akurat młody się bawił na macie, która była położona przy kanapie i pies spadl prosto na małego 😓 A lekka nie jest, bo waży 10kg. Całe szczęście nic się nie stało, nawet szybko dał się uspokoić, ale ciągle myślę o tym, ze nie zauważyłam tego durnego psa, ze tam leży..
Sorry, polubiłam przez przypadek. Oliii ważne ze się nic poważnego nie stało, rozumiem twoje wyrzuty sumienia, obawiam się ze nie raz je jeszcze bedziemy mieć z różnych powodów. Tak jak pisze samdrina dzieci się niedługo naucza biegać i będą się ciagle o coś potykać i przewracać.
Co do jedzenia, daje tez mięso albo rybę ale nie codziennie. Szczerze mówiąc nie liczę kalorii tylko zawsze daje 190 g. Do warzyw dodaje jeszcz troszkę oliwy z oliwek. Kaszkę robię w podobnych proporcjach jak ty.Olliiii lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
Cecylia wrote:Pozdrowienia z listopada, przepraszam że się wstrącam ale właśnie zobaczyłam że o kaszkach rozmawiacie. Jakie konkretnie kaszki dajecie? Co to w ogóle jest ta kaszka...? Zielona w tym temacie jestem a mój mały tylko owoce je, i nie wiem co mu dać jeszcze.
Cecylia ja podobnie nie miałam pojęcia o co chodzi. Ja kupiłam kaszkę w rossmanie, wybrałam taka ktora ma gluten (wzięłam 5 zbóż). Są tez kaszki które nie maja glutenu, są smakowe, są takie które już maja mleko. Ja polecam wziąć jakaś naturalna, żeby nie miała cukru ani żadnych dodatków i potem można samemu wszystko dodać. Jak? Przepis jest na opakowaniu. Oczywiście możesz podać tez zwykł kaszkę, nie specjalna dla dzieci tylko np zwykła mannę ale ja nie stosowałam jeszcze wiec nie doradzę. Mysle ze dobrze byłoby wprowadzić do diety warzywa, np obiad warzywny a drugi posiłek to kaszka z owocami. Można tez podać kaszkę z warzywami.Cecylia lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
aga_ni wrote:A kupne zje? Może tez chodzi o konsystencje? Władek nie lubi za bardzo grudek, najbardziej akceptuje gładkie papki.
-
U nas kryzys z jedzeniem. Kaszki są be! A co do słoiczków to zjada caly czas połowe i jest płacz!
Wy juz dajecie 2 czy 3 posiłki i to jakie! Boję się że u nas bedzie chyba mleko jeszcze przez rok!!!!Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI ,3x transfer ,1x crio ,1x transfer -biochemiczna , 1x crio , drugi crio -
Aguuula;2525 wrote:U nas kryzys z jedzeniem. Kaszki są be! A co do słoiczków to zjada caly czas połowe i jest płacz!
Wy juz dajecie 2 czy 3 posiłki i to jakie! Boję się że u nas bedzie chyba mleko jeszcze przez rok!!!! -
U nas kaszka 120ml + owoce, a obiadki około 200g.
Dziś dałam ryż... jakie zdziwienie... najpierw pluła, a bardziej ściągała dziąsłami z języka, ale potem poszło ładnie, bez krztuszenia się. Także coraz więcej z grudkami będę szykować.
Dziś też było szczepienie- 3 dawka 5w1 i ostatnia dawka wzwB... Ale był rykkasia1518