Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, czy Wasze maluchy tez maja odruch wymiotny jak tylko poczują maleńka grudkę w jedzeniu? Dziś np była zupka z ryżem zblendowana - nie przeszło. Wszystko co jej podaje muszę rozgotować, zblendowac i dla pewności jeszcze przetrzeć przez sitko. Jedzenie chętnie chwyta do ręki ale co z tego, dziobie dziąsłami odrywając kawałki i zaraz odruch wymiotny... ma 6,5 mca.
Pozdrawiam -
Lidia powiedziała "mama". O właśnie przed chwilą jak kladlam ja spać 🥰🥰🥰
Zupełnie nie świadomie ale jednak. Aż mi dźwięczy w uszach. A ona nic nie mówi na codzień, tylko piszczy, dmucha (tak jak świeczki na torcie) i tak śmiesznie robią jak żaba, takie gardłowe dźwięki wydaje -
Czy tylko moje dziecko nie wymawia nawet zadnych sylab? Tylko ciągle eeee i to wszystko 🤨
-
ammarylis wrote:Nie martw się u mnie to samo!Laura całe dnie śpiewa i gada tata i tata! Mama jeszcze nie powiedziała. Tatauś dumny z siebie, że córka go tak uwielbia, a na matkę spada tylko cała robota ( nawet na spacer z nią nigdy nie poszedł😂) Kasiu a jak robisz ten budyn jaglany? Bo starszemu nigdy nie podawałam.
Szklanka mleka roślinnego, 2 łyżki kaszy jaglanej ( miele w młynku) , łyżka oleju kokosowego i 1/2 lyzki syropu daktylowego- wszystko do rondelka i mieszam trzepaczką. Robi się gładka konsystencja budyniu. Do tego dodaje mus owocowy- super są blendowane brzoskwinie z puszkiWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 08:51
ammarylis lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Olliiii wrote:Czy tylko moje dziecko nie wymawia nawet zadnych sylab? Tylko ciągle eeee i to wszystko 🤨
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 08:52
Olliiii lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Olliiii wrote:Czy tylko moje dziecko nie wymawia nawet zadnych sylab? Tylko ciągle eeee i to wszystko 🤨
U nas tez jest jeczenie i plucie. Inne dzwieki to ewenrualnie eeeee i oooooo. Ale na wszystko przyjdzie czas córka nie gadała dlugo a teraz jak katarynka.Olliiii lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Dziewczyny tak z innej bajki - jest sezon kleszczowy, idzie komarowy, sa jakies srodki do ochrony dla takich maluchow? Czy w domu mozna wpinac do gniazdka rajd czy cos? Na spacerach np po lesie lepiej np opaska na wozek albo jak jest w chuscie to u nas na rece czy jak?
-
Aaga wrote:Dziewczyny tak z innej bajki - jest sezon kleszczowy, idzie komarowy, sa jakies srodki do ochrony dla takich maluchow? Czy w domu mozna wpinac do gniazdka rajd czy cos? Na spacerach np po lesie lepiej np opaska na wozek albo jak jest w chuscie to u nas na rece czy jak?
Niestety większość środków chemicznych ma zakaz używania przy malych dzieciach. Nawet gdy nie pisze na opakowaniu to ja osobiscie nie uzywalabym. Tak samo mam z odświeżaczami czy kadzidłami. W domu siatki na okno i drzwi balkonowe a na spacerach moskitiera. Mozna tez kupic spreye dla dzieci na komary ale lepiej psikac na czopke i ubrania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:16
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Aaga wrote:Dziewczyny tak z innej bajki - jest sezon kleszczowy, idzie komarowy, sa jakies srodki do ochrony dla takich maluchow? Czy w domu mozna wpinac do gniazdka rajd czy cos? Na spacerach np po lesie lepiej np opaska na wozek albo jak jest w chuscie to u nas na rece czy jak?
Na kleszcze skuteczny jest płyn na bazie olejku z geranium tylko trzeba go samemu zrobić : woda destylowana (1/3 szlanki), 1 łyżka wódki, 40 kropli olejku eterycznego z geranium i do tej mieszanki można dodać także olejek lawendowy (parę kropli bo on tez ma właściwości odstraszające).
Takim płynem mozna spryskać wózek.
Na komary jest bezpieczny i dobry preparat Sio Natural w formie sprayu - od 1 miesiąca życia albo plasterki Mosbito. -
Dziewczyny, myjecie już dzieciom pierwsze ząbki? Jesli tak to już pastą? Nam pediatra powiedziała by myć nawet wodą i silikonową szczoteczką. Zastanawiam się jakbym chciała myć małemu np. pastą to jak mu resztę pasty usunąć z buzi ? My opłuczemy zęby i wyplujemy a jak jemu ?Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI ,3x transfer ,1x crio ,1x transfer -biochemiczna , 1x crio , drugi crio -
Podejrzewam, ze też kiedyś będę tęsknić za czasami jak nic nie mówił 😄
Aguuula, ja kupilam takie silikonowe szczoteczki, zakłada się je na palec. Czytałam, że pasty używa się dopiero jak dziecko będzie w stanie ją wypluć. A tak to wodą.
Ile razy na dobę wasze dzieci piją mm? Zaczęłam dużo teraz czytać o tym blw, strony, forum, grupy itp i zwątpilam czy młody nie dostaje za malo mleka. U nas zazwyczaj wygląda to tak:
6.00- mm 170ml
9.00- kaszka na 100ml mm
12.00- obiadek
16.00- mm 170ml
19.00- mm 170ml
Czasami śpi do rana, A czasami wstaje raz, ale dostaje tylko trochę mm, potrzebuje go bardziej do zaśnięcia jak się obudzi niż do najedzenia.
-
Olliiii wrote:Podejrzewam, ze też kiedyś będę tęsknić za czasami jak nic nie mówił 😄
Aguuula, ja kupilam takie silikonowe szczoteczki, zakłada się je na palec. Czytałam, że pasty używa się dopiero jak dziecko będzie w stanie ją wypluć. A tak to wodą.
Ile razy na dobę wasze dzieci piją mm? Zaczęłam dużo teraz czytać o tym blw, strony, forum, grupy itp i zwątpilam czy młody nie dostaje za malo mleka. U nas zazwyczaj wygląda to tak:
6.00- mm 170ml
9.00- kaszka na 100ml mm
12.00- obiadek
16.00- mm 170ml
19.00- mm 170ml
Czasami śpi do rana, A czasami wstaje raz, ale dostaje tylko trochę mm, potrzebuje go bardziej do zaśnięcia jak się obudzi niż do najedzenia.
U nas jesli chodzi o mleko to jest różnie. Np. Dziś w dzień 160 ml, 150 ml, obiadek, 150 ml, 200 ml. W nocy było 2x 210 ml.
Jak ma dobry dzień to wypija o 1 porcję mleka więcej ok. 160 ml. Nadrabia w nocy ogólnie... wg mnie to nie mało. Pije ile chce. Skoro mu wystarcza to ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 21:34
Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI ,3x transfer ,1x crio ,1x transfer -biochemiczna , 1x crio , drugi crio -
Aguuula;2525 wrote:Dziewczyny, myjecie już dzieciom pierwsze ząbki? Jesli tak to już pastą? Nam pediatra powiedziała by myć nawet wodą i silikonową szczoteczką. Zastanawiam się jakbym chciała myć małemu np. pastą to jak mu resztę pasty usunąć z buzi ? My opłuczemy zęby i wyplujemy a jak jemu ?
Ale jest ona bezpieczna- tak mówi stomatolog .Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 22:05
kasia1518
-
Olliiii wrote:Podejrzewam, ze też kiedyś będę tęsknić za czasami jak nic nie mówił 😄
6.00- mm 170ml
9.00- kaszka na 100ml mm
12.00- obiadek
16.00- mm 170ml
19.00- mm 170ml
Bartek jeszcze bez zębów. Ale z Judka przy pierwszym zebie kupilam normalna szczoteczke ( jordan taka mała z dziura w raczce) i paste ( aquafresz) i lekko pobrudzone włoski pasta i Judyta sobie ja gryzla. Po rozmowie z dentysta powiedziala ze jest ok. I ze sama z córką robi tak samo.
Co do mm to u nas po operacjach jest postep. Bartek zjada więcej butli na raz. Ale nie chce jesc smokiem gdy nie spi. Wiec mleko jest do spania a w dzien posiłki. Ok 600 ml mleka na dobe i 3 posilki po ok 50g nadal nadrabiamy wage.
Nie ma co porównywać. Jedno dziecko zje 60 i najedzone a drugie 150 i zaraz zje obiad ojcu z talerza. Byle najedzone i szczesliwe
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
My myjemy podobnie jak Kokosowa, szczoteczka Jordan z dziurka na raczke, a pasta elmex od 1 zabka. U starszego od poczatku uzywalam pasty mietowej i teraz robie tak samo. Bywa, zebjak dzieci przyzwyczaja e do tych truskawkowych to potem nie chca myc mietowa.
-
Musze sie pozalic. Przez ta cala epidemie Nina miala 2 msc przerwy od fizjo. Robilam co umialam z nia sama, ale to zdecydowanie za malo. Przez to,nauczyla sie pelzac, robi to bardzo zle, odpycha sie jedna noga i ciagniena jednym lokciu, a ja na nia patrze jak znkazdym pociagnieciem pohlebia swoja asymetrie. Widac we wszystkich jej pozycjach coraz wieksza dysproporcje fizjo mowi, ze musze ja jak najszybciej wprowadzic w czworaki. Ja jak wariatka ganiam za nia pomieszkaniu i jak ona pelza to probujeja na czworaka postawic i pomagam jej przebierac konczynami, ale ona nie chce, walczy ze mna. Nie dziwie jej sie, nie rozumie po co jej to skoro po swojemu pelza jak strzala... mnie juz tak plecy bola od tego ciaglego pochylania, ze zaraz ja u fizjo skoncze, no ale nie moge patrzec jak ona sobie tym pelzaniem szkodzi. Tragedia, jestem taka zla!! Jak mogli zakazac fizjoterapii przez jakas durna epidemie... straconego czasu i problemow rozwojowych zaden pan Szumowski i spolka nam nie wynagrodza
-
Kkkaar u nas to samo. Mamy zajecia online ale to nie to samo. Przez ta przerwe mamy dwa bardzo wazne miesiace w plecy, teraz kiedy dziecko jest najbardziej plastyczne I najwiecej moze naprostowac... niestety polowy cwiczen nie potrafie wykonac tak jak fizjo na lalce, zywe, marudne dziecko to jednak zupelnie inny partner do cwiczen szczegolnie dla kompletnie niedoswiadczonego rodzica U nas niby wznawiaja od czerwca ale faktycznie ile bedziemy czekac tego nie wie nikt. Rozumiem epidemia, epidemia ale zeby traktowac fizjoterapie jak kosmetyczke I wrzucac ich do tego samego worka co do "priorytetow odmrazania" to chirory pomysl.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 12:42
-
Moje dziecko tez ma odruch wymiotny jak wkłada kawałki do buzi. Nie wiem o co chodzi. Na początku myślałam ze się krztusi. Ale raczej nie. Krzywi się jakby nie wiem co jadł.
Moje dziecko tez się zepsuło. Jakiś diabeł w niego wstąpił. Zjeść -nie, ubrać- nie, przewinąć - nie. Wrrr
No i trochę jestem mężem zwiedziona. Mało się zajmuje dzieckiem. Może mnie to wkurza bo on ma piłkę, rower itp. A ja uwiązana cały czas. Z dzieckiem piec minut i oddaje. Wrrr.... żal post wyszedł
Jeszcze dziecko mnie po cyckach wygryzlo
Jeśli jest cały czas kp to jakie mm mogę podać na początek. Jedynkę czy dwójkę ? I mam tylko mała buteleczkę 120 ml. Jest szansa ze starczy czy się nie wygłupiać i od razu większa dawać ?