X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr rozumiem twoja wściekłość.
    Lidia też czołga się podpierając na jednym łokciu, ale nie miałam świadomości że to źle. Teraz zaczyna normalnie raczkować i raczej naprzemiennie.
    Ja walczę z skóra młodej a do dermatologa nie mogę się dostać, tylko online.
    Próbuje teraz pudrować zmiany jak przy łzs. Zobaczymy, oby pomogło.

Dziś też mieliśmy lecieć do Grecji na 12 dni. Tak się cieszyłam na ten wyjazd. A tu 👑💩

Dreamer daj dziecku czas. Ja do tej pory dawałaś łyżeczka to teraz jakby od nowa dziecko uczy się jeść. Im więcej będzie tak dostawać tym szybciej załapie ile tego kawałka może do buzi włożyć, ile odgrysc i co z tym zrobić jak już odgryzie. Może dawaj długie ale grube kawałki żeby odgryzł tylko część.
    Jak będziesz karmić butelka to potrzebujesz większej. Mój syn mając rok wypijał 210ml na noc 🤦‍♀️ i potrafił budzić się co 2h na mleko. Potem dawałam coraz mniej, rozcieńcza łam woda, ale i tak się budził.
    I 2ke mleko. Jak nie uczulony to bez znaczenia jakie. Bebika i Bebilon mają podobny skład. Poczytaj składy, opinie ekspertów, tylko nie na stronie producenta.

Do zębów mamy i silikonowa i zwykła. Narazie tylko gryzie bez pasty.

Oli nie wydaje mi się że trzeba Ignasiowi więcej. Nie wiem ile mija pije mleka bo na piersi ale nawet połowy stałych nie zjada. A on jest wysoko w siatkach więc nie ma co go rozpychać.

Dziewczyny czy powinnam pozwalać Lidce stać i chodzić przy kanapie? Któraś napisała że nie pozwala stawac na nogi. Ale skoro ona bez pomocy to robi?

Edit:
    Któraś napisała że dziecko robi jak stara Nokia 3310 mmmmmmm mmmmmmm
    Też się nam włączyła taka funkcja? Nawet ma ksywkę Nokia. Jak to wyłączyć? Po kilku dniach robi się denerwujące 😝
    A mama więcej niż ten jeden raz nie usłyszałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2020, 09:16

adella1 lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka- polubiłam przez przypadek.
    Wczoraj o mały włos a nie spadlby na mój jadący samochód baner reklamowy. Kwestia kilku sekund. Ile ja się strachu najadlam...
    Czarkowi chyba kolejne zęby idą, teraz na górze. Pcha wszystko do buzi.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza przespana noc bez ani jednej pobudki! Co prawda piersi rano mało mi nie wybuchły ale jaka wyspana jestem 😁
    Tylko co zrobić żeby wieczorem ładnie poszła spać jak dawniej A nie wrzask i płacz przez pół godziny jakby się nie wiadomo co działo A potem zaśnie w końcu.
    I przez tą pandemie zasraną ostatni raz byliśmy w lutym u teściów i teraz jak żeśmy pojechali to masakra. Tak płacze że aż się zachodzi. Wystarczy żeby zobaczyła teściową albo tylko usłyszała jej głos. I tylko u mnie może być na rękach u męża też wrzask. Eh dzikie dziecko mi się zrobiło

kasia1518 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr łączę sie w wkurzeniu. Bartek ma odwołane wszystkie wizyty u specjalistów. I genetyk i neurolog. Rehabilitacje nam odwołali w ostatniej chwili. Teraz nie zapisuja bo to pierwsza wizyta i lekarz musi go ocenić i ze nie przyjmuje to nie zapisza. Nie ma komisji na orzeczenie niepełnosprawnosci więc nie mozemy isc na wwr ani inne pomoce w rozwoju. Siedzimy w domu i tracimy najlepszy okres na wspomaganie rozwoju. A potem zapomną pandemi i będzie ze to matka zaniedbala. Traci na tej psychozie debilnej moje dziecko.

Co do pozytywnych uczuć to Bartek prawie raczkuje i juz chce siadać alw to jeszcze trochę. Ile to dziecko się na steka przy tym hehe. Dziś rano budził siostrę. Oczywiście przychodzą do nas nad ranem i ktoro wstanie to budzi drugie. A on do niej podpelza i ja ręka capie po buzi aż nie wstanie. Bardzo lubi siostrę. Jak ja widzi to aż chodzi cały.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka, jesli zaczyna czworakowac naprzemiennie to asymetryczne pelzanie to nie problem. Z tego co piszesz o Lidce to jest super silna, wiec ja bym sie o nicnie martwila. Co do stawania i chodz3nia przy kanapie, to jak juz sie nauczyla to jej nie zabronosz. Mysle, ze fizjo by zalecil, aby polubila czworaki i choc troche pochodzila naprzemiennie na 4 zanim zacznie na 2. W ogole mialam wczesniejnapisac, ze Lidka przypomina mi bardzo ( i z opisu i zdjec) corke mojej przyjaciolki, ktora siedziala majac 5msc, chodzila sama majac 10. Dzis ma 3.5 roku i potrafi sie podciagnac na drazku i zaczac robic na nim fikolki, majac 2.5 przeszla sama przez 2m plot :)

Lacze sie w bolu niezrealizowanych wakacji. My mielismy leciec 30.05 do Turcji :(

Kokosowa, w WUM poradnie sa odmrazane, dowiedz sie o nowe terminy. Moj starszak w prawdzie mial kontrole planowo, bo onkologii nie zamkneli, ale wczoraj dostal skierowanie do neurologa i zapisalismy wizyte na czerwiec.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 15 maja 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr Bartek wszystkie skierowania ma na Kasprzaka w instytucie. Tam mial pierwszą operację. Na WUM mamy tylko kardiologa. Maja wznowić prace w poniedziałek i umawiać na wizyty. Ale znajav zycie to troche poczekamy mimo ustawy. Teraz nadrobić 2 miesiące plus wizyty terminowe to masakra bedzie.

Witaj synku
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria zazdroszczę przespanej nocy, nie wiem kiedy ja się tego doczekam. O ile z Gabrysia nie ma teraz źle, bo raz w nocy, to Zośka teraz zaczęła się budzić kilka razy - mimo że mąż do niej wstaje, to ja i tak za każdym razem się budzę że by ściszyć nianię elektryczną.

Dziewczyny życzę żebyscie szybko wróciły na rehabilitację z maluchami ✊✊✊

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wiktoria zazdroszczę przespanej nocy, nie wiem kiedy ja się tego doczekam. O ile z Gabrysia nie ma teraz źle, bo raz w nocy, to Zośka teraz zaczęła się budzić kilka razy - mimo że mąż do niej wstaje, to ja i tak za każdym razem się budzę że by ściszyć nianię elektryczną.

Dziewczyny życzę żebyscie szybko wróciły na rehabilitację z maluchami ✊✊✊
    Oj się pochwaliłam, dziś była pobudka z turbo płaczem i potem lulanie. No ale tamta noc była moja.
    Może to tylko chwilowe i niedługo będzie Ci dane porządnie odespać 😊

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chcę taka jedna noc. Mam 3 pobudki i o 5.00 już wstaje. Czasem nawet 4.30 😩
    Zasypia na noc o 19-20. W dzień 3 drzemki, max godzinę,czesto 30min..
    I jak mnie moje dziecko od kilku dni denerwuje tym marudzeniem i wiecznym mmmmmm mmmmmm. Czepia się za wszystko i chce wstawać. W łóżeczku chodzi dookoła i oczywiście mmmmmm. Czasem aaaaa lub ~eeeeee

Chyba czas na bramkę na schody. Jeszcze nogi nie zarzuci ale za 2 tygodnie kto wie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2020, 22:55

kasia1518, wiktoriaa lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka jak ja znam tą irytację na ten dźwięk mmmmmm i marudzeniem na wszystko 😉 no ale jak pisałam wcześniej u nas jakieś 2,5 tygodnia to trwało i chwilowo jest spokój.

• Zimri Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 03:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie o raczkowaniu, wstawaniu, a moja chudzina w poniedziałek przekrecila się 1 raz na brzuch 💪 we wtorek miałam wizytę u fizjo powiedziała, że wszystko jest ok. Dała ćwiczenia do domu i wizytę na 23 czerwca. Jak nie będzie postępów to bierze się za nią.
    Jak ja zobaczą to dawała jej ok 5 Msc 😋

Dzisiejsza noc jest tragiczna od 20 budzi się już 14 raz. Jest nieprzytomna, biorę na ręce i zasypia, a za chwilę płacz.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimri u nas od tygodnia noce to koszmar... jest rano a ja sie czuje jakbym przebiegla maraton I juz boje sie nocy :( u nas to juz nie placz a wrzask. Zasypia ladnie I ten moment przed twardym snem cos jej przeszkadza I zaczyna koncert I tak po kilka razy. Jak w koncu zasnie to za godzine I tak placz... to sa takie wrzaski tylko przez sen bo jak sie rozbudzi to sie smieje. Nie wiem czy sie martwic I dzwonic do lekarza, czy przeczekac czy to normalne... dodam ze drzemki w ciagu dnia sa 3 I to bez najmniejszego jeku czy problemu...

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimir - Julia też się nie przekręca, raz jej się udało przypadkiem 🙈
    Ale kręci się w ogóle własnej osi i tak się przemieszcza...

Aga - u nas z Jaśkiem było podobnie, noce porażka! Minęło po roku tak oo samo
    Z siebie 🤷

My jesteśmy u moich rodziców i zostajemy na kolejny tydzień. Ale powiem Wam,że mieszkanie z rodzicami/teściami to jest dramat ... Dzięki Bogu nie musimy z nimi mieszkac!
    Julka już sporo rzeczy je i bardzo chętnie. Kaszę manne uwielbia ♥️
    Myślę,że od czerwca wystartujemy z mięskiem i jajkiem.

Któres przedszkolaki ruszają do przedszkola?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2020, 16:06

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje Bobo złapało kleszcza :p jak to się stało ? 😭😭😭

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka przeczytaj sobie ten artykuł https://www.dzieckoizdrowie.pl/dziecko-zdrowe/azs-atopowe-zapalenie-skory-u-dzieci

Pomaga jej ten puder?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2020, 20:26

syy26iye928jhyb7.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    A moje Bobo złapało kleszcza :p jak to się stało ? 😭😭😭

Jasio rok temu też złapał 😏
    Wyciągnęliście całego? Obserwujcie czy nie robi się obrzęk,
    Jeśli coś zobaczycie to do lekarza po antybiotyk.
    I spokojnie, teraz tyle tego dziadostwa 🙈

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Zimir - Julia też się nie przekręca, raz jej się udało przypadkiem 🙈
    Ale kręci się w ogóle własnej osi i tak się przemieszcza...

Aga - u nas z Jaśkiem było podobnie, noce porażka! Minęło po roku tak oo samo
    Z siebie 🤷

My jesteśmy u moich rodziców i zostajemy na kolejny tydzień. Ale powiem Wam,że mieszkanie z rodzicami/teściami to jest dramat ... Dzięki Bogu nie musimy z nimi mieszkac!
    Julka już sporo rzeczy je i bardzo chętnie. Kaszę manne uwielbia ♥️
    Myślę,że od czerwca wystartujemy z mięskiem i jajkiem.

Któres przedszkolaki ruszają do przedszkola?

My nie puściliśmy synka do przedszkola. Jakoś sobie tego nie wyobrażam :?

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w sobote byla inauguracja śniadań. Mamy za soba jogurt kozi w weelend i wszystko ok. Dzis dalam jogurt na lrowim mleku, mam nadzieje ze tez bedzie dobrze :)

U nas starszak poszedl do przedszkola ku zadowoleniu i nas i jego. Bardzo fajnie przygotowali do tego przedszkole. Ma teraz grupe 6osobowa. Jedyne co jest slabe to brak (=zakaz) placu zabaw, wiec chodzimy na spacery po przedszkolu.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo u nas niestety wprowadzili takie zasady ze nie ma opcji o powrocie. Paranoja i głupota. Wole zostawić Judyte w domu. A i tak przedszkole nie robi zajęć dydaktycznych a sama opieke. Ja to sie zastanawiam kiedy skonczy sie ten debilizm i wrócimy do normalnosci.

Witaj synku
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa jak robisz zupke pomidorowa? Ja chce wprowadzic trzeci posilek I nie wiem za co sie zabrac. Teraz mamy kaszke z owocami jako ieden a jako drugi warzywka np z indykiem. Czy np sam jogurt zastepuje posilek?

‹‹ 1614 1615 1616 1617 1618 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ