X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia długo ta gorączka. Miewałam tak że starszą i zazwyczaj w 5 dobie dostawała antybiotyk i po jednej dwóch dawkach gorączka znikała, raz to robiłam jej już tyle badań i nic nie wyszło. Tylko u nas to się powtarzało co jakiś czas. Zdrówka

Konieczynka jak po takim dniu w pracy co kolwiek ogarnąć w domu? Masakra, współczuję.

Matyldę przed skończeniem roczku zaczęłam sadzić na nocnik. Usłyszałam już trochę krytyki na ten temat od koleżanek, ale nie czuję żeby jej tym jakąś krzywdę robiła. Sadzam ją zawsze przed i po spaniu i jak widzę, że zaczyna robić kupę. Nigdy nie płakała czasem wstaje i nic nie zrobi a jak zrobi to sama sobie bije brawo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 23:13

kasia1518 lubi tę wiadomość

• Karooo93 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - może rzeczywiście Gabrysia ma covid, zważywszy na to,że Wy przechodziliście to niedawno. Zdrówka dla małej i rodziców!

Właśnie Julka bardzo często i chętnie siada na nocnik. Jak idę z nią do łazienki to sama się ładuje na nocniczek i jak ją posadzę to robi za chwilę siusiu, wstaje i bije sobie brawo. Jak usłyszy,że już jej leci to już się cieszy. Kilka razy nawet zdarzyło się tak,że zrobiłam w pampersa, ale ewidentnie wiedziała,że robię bo ukucnela, zrobiła i po chwili zaczęła bić sobie brawo. Wiadomo,że to jeszcze nie czas na odpieluchowanie, ale jeśli sama z siebie chce siadać to chyba jest to oki 👌🤷🤔

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 03:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka podziwiam 💪💪💪 jak Ty masz później sike żeby cokolwiek zrobić w domu?

Karoo, no to Julka ewidentnie wykazuje zainteresowanie, więc krzywdy żadnej jej nie robisz.

Goemi, ja robiłam tak jak Ty z Matyldą, u siebie z Zosia, po skończeniu 16mc, stwierdziłam że po nowym roku zacznę, a co mi tam... u nas było to średnie, pampersa zabranego miała na koniec czerwca a i tak była przez 5 tyg bardziej wysadzana niż wolała. Dopiero po 2 urodzinach zaczęła wołać a i tak były wpadki. Po około 3 tyg już wolała pięknie. Wg mnie za szybko zaczęłam, choć idąc do przedszkola w ostatnim tyg sierpnia w większości przypadków wolała.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podam od dziś antybiotyk , teraz ma 38.8 😥

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie mam nawet czasu podczytywać regularnie. Ja nadal nie mam węchu. Już trzy tygodnie. I boli mnie głowa. Tak mocno. Rozpierająco. Mam nadzieje ze to covid. I lada dzień będzie z głowy.

U nas zeby tez wychodzą niezauważalnie. Teraz idą już długo czwórki. I cały czas ręce w buzi. No i wstaje nam o 4 lub 5. Masakra. I kiepsko śpi. Co chwile się budzi. I wędruje po łóżku. Ostatnio nawet spadł bo się doturlał do nóg.

U nas przy trzydniowce wysypka wyszła dopiero po 5 dniach.

Trochę jestem zaskoczona ze pytacie o mowę. U nas gada we własnym języku. Nie wiedziałam ze to już czas. Mama tata nieświadomie tylko.

Moj to cyganiatko. Do każdego na ręce pójdzie. Stoi i wyciąga ręce i żebra żeby go wziąć do góry.

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia A kiedy małej wymaz robicie? Kurde A mówią że jak coś to dzieci przechodzą to bez objawów! Ale tu ani 3dniowka, na zęby to też za długo. Dziwna sprawa.

Moja bratowa tak zaczęła wcześnie dawać małą na nocnik, coś niedługo po tym jak zaczęła sama siedzieć, zawsze po spaniu biedna od razu bach i nocnik, wiadomo że coś tam zrobiła jak to po spaniu. I tyle sobie narobiła że później jak młoda widziała nocnik to był jeden wielki płacz tak nie chciała usiąść.
    A czytałam ostatnio tylko nie wiem gdzie chyba u mamy fizjoterapeutki że zbyt wczesne dawanie dziecka na nocnik skutkuje wypadaniem narządów rodnych przyszłości. Nie wiem co to ma wspólnego. Ja chciałam Majke dać to krzyknęli na mnie w domu że ma jeszcze czas więc się wstrzymałam. Ale jak u Was chcą i jest zainteresowanie to jak najbardziej!

Aga_ni A co u Ciebie? Jak praca, jak Włodek?

syy26iye928jhyb7.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia jak sytuacja?

syy26iye928jhyb7.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- co u Was?
    Od kilku dni tak mnie głowa boli... Myślałam że to przez zatoki, ale biorę lek i nic nie przechodzi. Ketonal forte daje radę😑
    Też coś mi się o uszy obilo o zbyt wczesnym wysadzaniu na nocnik, że ma to w dorosłym życiu negatywne konsekwencje. Akurat u mnie nie było tego problemu ze starszymi dziećmi, a Czarek nawet sam nie chodzi jeszcze, więc to odległy temat.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Kasia jak sytuacja?
    Wymaz mamy jutro o 8.

Podalam o 10 antybiotyk, zobaczymy po drzemce. Poszła spać to było 36.7 ( wczoraj jak kładłam na drzemkę to było 37.3)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 14:30

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziś mam ogólnie kiepski nastrój... Tak bardzo boję się o mojego tatę, naprawdę źle znosi tego covida. Lekarza rodzinnego reakcja była taka " kur*a, jak można siedzieć 8 dni z gorączka w domu? Jest pan niepoważny?" Oczywiście sobie tata ujął bo ma 10 dni wysoka gorączka. Mama też słaba ale przynajmniej gorączki nie ma. Wczoraj mieli wymaz i czekają na wynik.
    Dziś poprosiłam brata z Poznania żeby do nich pojechał ( on jako jedyny nie przeszedł ale jako jedyny też może). Kazałam mu pilnować żeby jedli( bo im się nie chce jeść a potem tata mdleje, nie ma siły nawet mówić) ,żeby wietrzyl mieszkanie i kazał im trochę po podwórku pochodzić. Siostra z Gdańska ma jechać w poniedziałek bo skończy jej się kwarantanna.

Tata dostał antybiotyk od rodzinnego, bierze od dziś, liczę że pomoże. Chociaż ja bym go do szpitala wysłała, bo widać że coś złego się dzieje w organizmie , a my nie wiemy co , w szpitalu by zdiagnozowali i podjęli działania, tylko mój tata taki uparty jest .juz nawet powiedziałam do brata że jak będzie widział że źle wygląda to niech pakuje mu torbę i dzwoni po pogotowie... cała jestem roztrzesiona przez ta sytuację, mam 700km i nic nie mogę zrobić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 14:39

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia nie dziwię Ci się. To wszystko co się dzieje jest straszne! Żeby się nie można było dostać do lekarza, leczyć jak człowiek. Strach bliższych jest okropny, tym bardziej że jesteś tak daleko noi nie wiadomo co Gabrysia do końca, oby antybiotyk pomógł.
    A Twoi rodzice nie mieli covida przed Tobą?
    Mama mojej koleżanki okropnie, dzień ma lepszy bez gorączki A na drugi się z łóżka nie może podnieść. Rodzinny tylko Amoksiklav dał. W piątek kończy jej się izolacja i mają prywatną wizytę u pulmunologa.

kasia1518 lubi tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia w aptece dostępne są Nutridrinki lub innej firmy (smaczniejsze) Supportan. To taki mały napój o kaloryczności 300kcal, są różne, ale jak nie daje rady jeść to będzie to ratunek. Jeśli ma cukrzycę to trzeba szukać takich dla diabetyków.
    I duuuuzo wody. Powinien wypijać 2-3l i się wypacac. Niech też nie leży ciągle, nawet po domu spacerować od czasu do czasu. Krew musi krążyć, szczególnie u starszych osób żeby nie doszło do zakrzepów.
    I jeśli Ty już przeszłaś to Twoje osocze (jeśli macie te sama grupę krwi) będzie lekiem. Mam nadzieję że wkrótce się poprawi.

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Konieczynka za rady. Tata mówi że antybiotyk mu pomógł. Dziś nie ma gorączki i czuje się lepiej. Ją nie mogę oddać osocza bo jestem chora na nowotwór ( mam czerniaka) . Brat potwierdził, że niby dobrze wyglądają. Ale go wygonili żeby się nie zarazil. Był w domu z 30min i wraca do Poznania.

Moi teście mieli przede mną ale dobrze przeszli. A właśnie teściowa dzwoniła, że ich sąsiad zmarł- 2dni był pod respiratorem.

U Gabrsi ok, już po pierwszej dawce antybiotyku nie było gorączki, od razu wiedziałam jak się obudziła po 1h 10min 😀 bo z gorączka to spala po 2h w dzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 19:07

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia słyszałam że jak się rodziło to też nie można oddawać osocza.
    Dobrze że z Gabrysia lepiej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 19:33

syy26iye928jhyb7.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Kasia słyszałam że jak się rodziło to też nie można oddawać osocza.
    Dobrze że z Gabrysia lepiej!

Kobietom przeprowadza się test na obecność przeciwciał anty Hla. Nie wgłębiałam się w temat covid owców ale chyba nie kobiet które były w ciąży się nie wyklucza tak bez tego badania.

23.07.2015 - synek

event.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam dziewczyny za mój nieskładny poprzedni post.

Kasia pisz jak Gabrysia i Twój tata.
    Adela a jak u Ciebie sytuacja.?

Ja o nocniku dla Lidki nawet nie myślałam. Syna zaczęłam wysadzać właśnie tak wcześnie za namową mojej mamy. Chyba efekt był odwrotny niż zamierzony. Pożegnał się z pielucha w wieku 2,5 lat. Najpierw był zainteresowany i chętnie sidal. Ale z czasem coraz bardziej go to denerwowało i był placz jak miał usiąść na nocnik. Nakładki najpierw się bał. Potem korzystał z nakładki ale to już właśnie po 2 urodzinach.

Dziś byłam na imieninach u teścia. Sztuczna i beznadziejna sytuacja. Miały być jutro, a dziś koło 15 mąż wrócil ze wsi (pomagał teściowi) z informacją że obiad imieninowy dziś. Początkowo miałam nie jechać, maż mnie prosił żebym z nim pojechała. I pojechałam żeby nie psuć atmosfery między nami. Ale to takie sztuczne było. Po pierwsze ja zrobiłam normalnie obiad w domu, bo nie planowałam nigdzie iść. Piekłam ziemniaki z mięsem, zrobiłam surówkę z pora i kukurydzy (Lidia ja jadła - byłam w szoku ze jej por smakuje) i zjedliśmy o 15.30 a na 16 pojechaliśmy do teściów. I ja podziękowałam za obiad, teściowa syna kilka razy pytała czy zupkę zje bo babcia ugotowała. Więc w końcu jej dobitnie powiedziałam że my obiad właśnie zjedliśmy w domu, dzieci również. Ale może dzieci zjedzą gołąbka, nie zjedzą bo pół godziny temu jadły. A może galaretkę babcia zrobiła. Więc jej mówię że Lidia nie będzie tego jadła bo to z cukrem a Młody jeśli ma ochotę to trochę może, nie miał. To (dobra babcia) proponowała Lidce że wyjmie maliny z zamrażarki albo da suszone Banany 🤦‍♀️ Czym ona by je miała pogrysc. I pyta mego męża czym Lili przekupić żeby do niej poszła.
    Nie pójdzie do niej bo jej nie zna. Widzi o tak raz na miesiąc (mieszkamy w jednym miasteczku).
    Po godzinie Lidka była marudna, z czego ja się cieszyłam bo wróciliśmy do domu. Teściowa zaproponowała nawet gołąbki na jutro, ale jej podziękowałam ładnie, grzecznie, nie chce, mam obiad na jutro.
    Taka mega sztuczna sytuacja, udawanie że nic się nie stało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 23:04

23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma to jak się wkur**ć z samego rana... pojechaliśmy na ten wymaz... A panie z laboratorium informują że one nic nie wiedzą, a szef będzie popołudniu. Myślałsm że wyjdę z siebie... Gabrysie specjalnie o 7 obudziłam, a wczoraj usypialam do 22.10 ( od 19.50), gdzie zawsze idzie spać o 20.
    Mąż też nie miał tel do tego Pana bo to załatwione niby przez ich wspólnego kolegę, szkoda tylko dziecka. To jak już byłyśmy razem wszyscy, to myślę sobie, zrobię badania kontrolne na czerniaka... marketów nowotworowych na czerniaka nie mieli. Jak już się zebraliśmy to chociaż grupę krwi oznaczmy ( bo prócz mnie nie wiemy kto jaka ma), to Pani informuje że dzieciom nie robią... No co za laboratorium

Mąż zły jeszcze bardziej niż ja, bo we wtorek był na polowaniu z tym szefem laboratorium i jeszcze mu oddał gęś, która strzelił, no krótka ma pamięć ten pan najwidoczniej, skoro zapomniał ...

Jakby było mało, Zosi od wczoraj idą piątki na dole... niedość że mamy bunt 2latka to jeszcze zęby... jest nie do zniesienia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 10:29

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, współczuję😒
    Z wujkiem jest trochę lepiej, zmniejszają mu ilość tlenu w respiratorze. To chyba dobrze? Wszystkie narządy pracują. Ciocia ma +, ale nie ma ani gorączki, ani kaszlu. Tylko poci się mocno i jest osłabiona.
    Kupujecie coś dzieciom pod choinkę? Bo zaczęłam o tym myśleć. U nas jest mnóstwo zabawek, sporo u teściów i moich rodziców w piwnicach... Nie wiem czy jest sens coś kupować?

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o prezentach pod choinkę nie myślę bo ciągle jej coś kupuje, także ona ma ciągle jakieś święto, dziś kolejne książki dojdą do kolekcji

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam że ten covid mnie coraz bardziej przeraża. Moja znajoma 30 lat w stanie ciężkim, była w ciąży, stan zaczął się pogarszac na szczęście w 36 synek przyszedł na świat cały i zdrowy, a u niej zagrożenie życia 😥 szukają osocza

Mąż rozmawiał z kolegą który pracuje na oddziale zakaźnym, chłopak jest przerażony, mówi że to już poligon ... wybieraja komu podać tlen , a u nich w szpitalu umieralności 100% ludzi pod respiratorem... straszne to wszystko

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 1693 1694 1695 1696 1697 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ