Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Basiu i ja dolącze do dziewczyn-poczytaj cotygodniowe informacje o dziecku to nawet tu jest,że główka stanowi 1/3 ciała i mierzy się od głowki do pupy..dziwne.
Na pewno jest wszystko dobrze
Kkaaarr a ja jestem zdania,źe skoro piwo 0% to lemoniada to czemu nie kupic lemoniady lub jej nie zrobić? Skoro decydujemy sie na ciąże to chyba ten czas potrafimy wytrzymać i poswiecic się,zwlaszcza po przejsciach. Mam alergie na tym punkcie z różnych względów ale widzac kobiete w ciazy zaawansowanej z piwem w łapsku na wiejskim festynie (nie interesuje mnie ile %) to mnie skreca lekko mowiac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 22:26
-
Właśnie miałam pisać, że kefir jest gorszy od karmi
a jakoś nikt się nad nim nie rozchodzi.
Basia pamiętam coś z grudniowek, że dopiero jak różnice były 2tyg to świadczyło o jakimś problemie. Chodziło głównie o brzuszko, które na pewnym etapie przestawało się rozwijać i było powodem wczesnego cc.
Kolejna noc z mdlosciami. Od 5 tyg ciazy mnie męczą. Już psychika mi siada bo ile można mieć problem ze snem przez to badziewie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 22:28
-
Basiu nie stresuj się. Lekarka niepotrzebnie cię martwi. Głowa jest dużo większa od reszty. A jak dzidzia dobrze się rozwija to takie pomiary mają prawo mieć błąd. To tylko maszyna a dzidziuś jest taki malutki ma prawo dojść do pomyłki. Na innym USG u innego lekarza mogłoby wyjść już inaczej.
Co do alkoholu w ciąży to myślę że przez 9 miesięcy każdy człowiek jest w stanie odpuścić używki. Nawet palaczki ze zdrowym rozsądkiem z dnia na dzień potrafią rzucić. Dla dobra dziecka i jego zdrowia każde nasze poświęcenie jest tego warte.
Wkoncu mama jestesmy od dnia poczęcia i już od tego momentu trzeba o dziecko dbać.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
nick nieaktualny
-
Kookosowa wrote:Basiu nie stresuj się. Lekarka niepotrzebnie cię martwi. Głowa jest dużo większa od reszty. A jak dzidzia dobrze się rozwija to takie pomiary mają prawo mieć błąd. To tylko maszyna a dzidziuś jest taki malutki ma prawo dojść do pomyłki. Na innym USG u innego lekarza mogłoby wyjść już inaczej.
Co do alkoholu w ciąży to myślę że przez 9 miesięcy każdy człowiek jest w stanie odpuścić używki. Nawet palaczki ze zdrowym rozsądkiem z dnia na dzień potrafią rzucić. Dla dobra dziecka i jego zdrowia każde nasze poświęcenie jest tego warte.
Wkoncu mama jestesmy od dnia poczęcia i już od tego momentu trzeba o dziecko dbać.Awaria_90 lubi tę wiadomość
-
Ta warka czy inne 0,0% jest dla mnie do przyjecia, to alkoholu nie ma, ale w dyskusje o karmi nie wchodze, bo mi osobiście ciarki wchodzą... To loteria, jednemu dziecku nie szkodzi picie matki do odcięcia, a innemu te właśnie szczątki procentów od karmi zaszkodzą. Nawet niezauważalnie w pierwszych latach życia. Przez alkohol pamietajmy są też takie skutki jak wolniejsze uczenie się, brak zdolności koncentracji etc. Ja wywaliłam plyn listerine do płukania ust z alkoholem, bo schizowałam ile się wchłonie przez policzki
zamieniłam na taki płyn bez alkoholu, po spędzeniu w superpharmie 10 minut na czytaniu składów. Dla jednego piwa nie zaryzykowałabym zdrowia, przyszłości, a może nawet życia mojego dziecka.
Awaria_90 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
emikey wrote:Pytanie tylko czy piwo 0,0 jest alkoholem jeśli nie ma w sobie alkoholu
Nie jest, jest napojem O SMAKU piwatak jak są np oranżady O SMAKU mohito a mohito nie są
Awaria_90 lubi tę wiadomość
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
brunetka91 wrote:Ja jak byłam w szpitalu z tym pustym jajem płodowym to trafiła do mojego pokoju dziewczyna, która poronila w 12 tygodniu. Ale... W sumie się nie dziwię jak zaraz po lyzeczkowaniu do mnie z tekstem: gdzie ona tu może zapalić? W szoku byłam, że w ciąży i pali, normalnie pełna paczkę miała, więc na pewno paliła w trakcie ciąży i taki efekt był jaki był.. No jak tak można..
-
Ale piwo 0 % nadal jest piwem. Jest produkowane w taki sam sposób ale przerywane przed wytwarzaniem alkoholu. Takie piwo mimo że producent pisze 0% może zawierać do 0.5 %. Może mieć mniej ale może zawierać. Dodają do niego sok i mamy lemoniadę o smaku piwa.
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kookosowa wrote:Ale piwo 0 % nadal jest piwem. Jest produkowane w taki sam sposób ale przerywane przed wytwarzaniem alkoholu. Takie piwo mimo że producent pisze 0% może zawierać do 0.5 %. Może mieć mniej ale może zawierać. Dodają do niego sok i mamy lemoniadę o smaku piwa.
Sok jabłkowy czy kefir tez
Sa piwa 0,0%. Zgodnie prawem producenci muszą umieścić ta informacje. Są piwa 0,5% piwa do 0,5% i piwa 0,0%.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 23:22
Zimri lubi tę wiadomość
-
Emikey zgodnie z prawem kupuje chleb bezglutenowy ( z myślą o brak glutenu) który jest zanieczyszczony glutenem podczas produkcji. Ale o tym producent na opakowaniu nie pisze. Tak samo niestety jest z piwem 0%
A co do kefiru. Nie pije. Ale mając wybór wybrałabym kefir który mimo wszystko zawiera masę witamin.przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Ja tam uważam, że każda, nawet mała ilość alkoholu w ciąży, mniej czy bardziej szkodzi,
nawet jeśli tego nie widać. Więc przez ten czas rezygnuje absolutnie ze wszystkiego co ma alkohol w składzie- choć Moni, z tego płynu wchłaniającego się przez policzki to się uśmiałam
Jak dziecko nie będzie czegoś w przyszłości trybic, to przynajmniej nie pomyślę, że to wina tego Karmi co go w ciąży wypiłam, haha
Mnie jakoś nie przekonują te argumenty o zepsutym kompocie czy owocu czy kefirze, że ma więcej alk.niz Karmi. Nie pijam ani jednego (kto pije zepsuty kompot tudzież żre zepsute owoce?) a kefiru nie lubię.
Karmi piłam karmiąc, ale po ostatnim karmieniu (czyli ok.5 godz.przed kolejnym) i głównie w celach laktacyjnych- wywnioskowalam, że skoro Femaliker pomaga, a to głównie słód jęczmienny, to można go dostarczyć jeszcze w inny sposób. I to był też jedyny alk.jaki piłam karmiąc. Nie brakuje mi alkoholu zupełnie.moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość
-
Jestem daleka od zachecania kogokolwiek do picia alkoholu w ciąży, ale jeśli macie takie ortodoksyjne podejscie to proponuję pochylic sie nad tematem skad ten alkohol sie bierze i wtedy ku wlasnemu zdziwieniu dojdziecie do wniosku, ze sladowe jego ilosci zjadacie niemal codziennie. Alkohol to efekt uboczny fermentacji, mamy drozdze lub bakterie to rozkladaja one cukier i powstaje alkohol... no chcemy czy nie, tak to dziala. Sa produkty spozywcze, typu rzeczonego kefiru czy zsiadlego mleka, ktore bazuja na procesie fermentacji, nie sa obrabiane termicznie i alkoholu beda zawierac wiecej niz sladowe ilosci. Producent ma obowiazek poinformowac o tym dopiero jak alkohol ma powyżej 1.2% objętości.
emikey lubi tę wiadomość
-
Jupik, taki przykład dałam, że boję się absolutnie wszystkiego
kkkaaarrr, ale czy to nie jest tak, że niepasteryzowanych produktów mlecznych nie wolno nam spożywać?ale większość rzeczy, szumnie nazywana na etykiecie z przodu, czytając z tyłu okazuje się być pasteryzowana.
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019