WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu i ja dolącze do dziewczyn-poczytaj cotygodniowe informacje o dziecku to nawet tu jest,że główka stanowi 1/3 ciała i mierzy się od głowki do pupy..dziwne.
    Na pewno jest wszystko dobrze ;)

Kkaaarr a ja jestem zdania,źe skoro piwo 0% to lemoniada to czemu nie kupic lemoniady lub jej nie zrobić? Skoro decydujemy sie na ciąże to chyba ten czas potrafimy wytrzymać i poswiecic się,zwlaszcza po przejsciach. Mam alergie na tym punkcie z różnych względów ale widzac kobiete w ciazy zaawansowanej z piwem w łapsku na wiejskim festynie (nie interesuje mnie ile %) to mnie skreca lekko mowiac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 22:26

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałam pisać, że kefir jest gorszy od karmi :P a jakoś nikt się nad nim nie rozchodzi.

Basia pamiętam coś z grudniowek, że dopiero jak różnice były 2tyg to świadczyło o jakimś problemie. Chodziło głównie o brzuszko, które na pewnym etapie przestawało się rozwijać i było powodem wczesnego cc.

Kolejna noc z mdlosciami. Od 5 tyg ciazy mnie męczą. Już psychika mi siada bo ile można mieć problem ze snem przez to badziewie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 22:28

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilj to hipotrofia pewnie ale to dopiero pod koniec ciąży,dlatego cięcie wcześniej

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu nie stresuj się. Lekarka niepotrzebnie cię martwi. Głowa jest dużo większa od reszty. A jak dzidzia dobrze się rozwija to takie pomiary mają prawo mieć błąd. To tylko maszyna a dzidziuś jest taki malutki ma prawo dojść do pomyłki. Na innym USG u innego lekarza mogłoby wyjść już inaczej.

Co do alkoholu w ciąży to myślę że przez 9 miesięcy każdy człowiek jest w stanie odpuścić używki. Nawet palaczki ze zdrowym rozsądkiem z dnia na dzień potrafią rzucić. Dla dobra dziecka i jego zdrowia każde nasze poświęcenie jest tego warte.
    Wkoncu mama jestesmy od dnia poczęcia i już od tego momentu trzeba o dziecko dbać.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:23

• emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Basiu nie stresuj się. Lekarka niepotrzebnie cię martwi. Głowa jest dużo większa od reszty. A jak dzidzia dobrze się rozwija to takie pomiary mają prawo mieć błąd. To tylko maszyna a dzidziuś jest taki malutki ma prawo dojść do pomyłki. Na innym USG u innego lekarza mogłoby wyjść już inaczej.

Co do alkoholu w ciąży to myślę że przez 9 miesięcy każdy człowiek jest w stanie odpuścić używki. Nawet palaczki ze zdrowym rozsądkiem z dnia na dzień potrafią rzucić. Dla dobra dziecka i jego zdrowia każde nasze poświęcenie jest tego warte.
    Wkoncu mama jestesmy od dnia poczęcia i już od tego momentu trzeba o dziecko dbać.
    Pytanie tylko czy piwo 0,0 jest alkoholem jeśli nie ma w sobie alkoholu :P

Awaria_90 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta warka czy inne 0,0% jest dla mnie do przyjecia, to alkoholu nie ma, ale w dyskusje o karmi nie wchodze, bo mi osobiście ciarki wchodzą... To loteria, jednemu dziecku nie szkodzi picie matki do odcięcia, a innemu te właśnie szczątki procentów od karmi zaszkodzą. Nawet niezauważalnie w pierwszych latach życia. Przez alkohol pamietajmy są też takie skutki jak wolniejsze uczenie się, brak zdolności koncentracji etc. Ja wywaliłam plyn listerine do płukania ust z alkoholem, bo schizowałam ile się wchłonie przez policzki :P zamieniłam na taki płyn bez alkoholu, po spędzeniu w superpharmie 10 minut na czytaniu składów. Dla jednego piwa nie zaryzykowałabym zdrowia, przyszłości, a może nawet życia mojego dziecka.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Pytanie tylko czy piwo 0,0 jest alkoholem jeśli nie ma w sobie alkoholu :P

Nie jest, jest napojem O SMAKU piwa :) tak jak są np oranżady O SMAKU mohito a mohito nie są ;)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Nie jest, jest napojem O SMAKU piwa :) tak jak są np oranżady O SMAKU mohito a mohito nie są ;)
    No ja to wiem :P tak tylko czytam komentarze i nie rozumiem trochę niektórych :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ja jak byłam w szpitalu z tym pustym jajem płodowym to trafiła do mojego pokoju dziewczyna, która poronila w 12 tygodniu. Ale... W sumie się nie dziwię jak zaraz po lyzeczkowaniu do mnie z tekstem: gdzie ona tu może zapalić? W szoku byłam, że w ciąży i pali, normalnie pełna paczkę miała, więc na pewno paliła w trakcie ciąży i taki efekt był jaki był.. No jak tak można..
    Nie wiem w jakim % palenie skutkuje poronienie. Powinno może bo nauczyło by to coś kobiety. Ale no w Polsce pode mna mieszka rodzina patologiczne. 5 ich jest ok mojego wieku. Pala od 8 - 10 roku życia. Pala non stop bo jedzie ciągle z balkonu. Zawsze widzę z petem w gębie. I płodne to to wszystko jak króliki.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale piwo 0 % nadal jest piwem. Jest produkowane w taki sam sposób ale przerywane przed wytwarzaniem alkoholu. Takie piwo mimo że producent pisze 0% może zawierać do 0.5 %. Może mieć mniej ale może zawierać. Dodają do niego sok i mamy lemoniadę o smaku piwa.

Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookosowa wrote:
    Ale piwo 0 % nadal jest piwem. Jest produkowane w taki sam sposób ale przerywane przed wytwarzaniem alkoholu. Takie piwo mimo że producent pisze 0% może zawierać do 0.5 %. Może mieć mniej ale może zawierać. Dodają do niego sok i mamy lemoniadę o smaku piwa.
    Z nazwy...
    Sok jabłkowy czy kefir tez
    Sa piwa 0,0%. Zgodnie prawem producenci muszą umieścić ta informacje. Są piwa 0,5% piwa do 0,5% i piwa 0,0%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 23:22

Zimri lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest taka, że nie ma piwa całkowicie bezalkoholowego.
    Są za to napoje bezalkoholowe nazywane mylnie piwami.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey zgodnie z prawem kupuje chleb bezglutenowy ( z myślą o brak glutenu) który jest zanieczyszczony glutenem podczas produkcji. Ale o tym producent na opakowaniu nie pisze. Tak samo niestety jest z piwem 0%
    A co do kefiru. Nie pije. Ale mając wybór wybrałabym kefir który mimo wszystko zawiera masę witamin.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woda smakowa nie jest woda mimo, że na butelce pisze woda. To samo z tak zwanym piwem 0,0

P. S. A piccolo to szampan bezalkoholowy :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 23:39

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam uważam, że każda, nawet mała ilość alkoholu w ciąży, mniej czy bardziej szkodzi,
    nawet jeśli tego nie widać. Więc przez ten czas rezygnuje absolutnie ze wszystkiego co ma alkohol w składzie- choć Moni, z tego płynu wchłaniającego się przez policzki to się uśmiałam ;-)
    Jak dziecko nie będzie czegoś w przyszłości trybic, to przynajmniej nie pomyślę, że to wina tego Karmi co go w ciąży wypiłam, haha ;-)
    Mnie jakoś nie przekonują te argumenty o zepsutym kompocie czy owocu czy kefirze, że ma więcej alk.niz Karmi. Nie pijam ani jednego (kto pije zepsuty kompot tudzież żre zepsute owoce?) a kefiru nie lubię.
    Karmi piłam karmiąc, ale po ostatnim karmieniu (czyli ok.5 godz.przed kolejnym) i głównie w celach laktacyjnych- wywnioskowalam, że skoro Femaliker pomaga, a to głównie słód jęczmienny, to można go dostarczyć jeszcze w inny sposób. I to był też jedyny alk.jaki piłam karmiąc. Nie brakuje mi alkoholu zupełnie.

moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam lekarz kazał mojej bratowej pić karmi w celach laktacyjnych. Ja nie piłam bo i bez tego miałam multum mleka ale moja bratowa pila.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem daleka od zachecania kogokolwiek do picia alkoholu w ciąży, ale jeśli macie takie ortodoksyjne podejscie to proponuję pochylic sie nad tematem skad ten alkohol sie bierze i wtedy ku wlasnemu zdziwieniu dojdziecie do wniosku, ze sladowe jego ilosci zjadacie niemal codziennie. Alkohol to efekt uboczny fermentacji, mamy drozdze lub bakterie to rozkladaja one cukier i powstaje alkohol... no chcemy czy nie, tak to dziala. Sa produkty spozywcze, typu rzeczonego kefiru czy zsiadlego mleka, ktore bazuja na procesie fermentacji, nie sa obrabiane termicznie i alkoholu beda zawierac wiecej niz sladowe ilosci. Producent ma obowiazek poinformowac o tym dopiero jak alkohol ma powyżej 1.2% objętości.

emikey lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, taki przykład dałam, że boję się absolutnie wszystkiego :D

kkkaaarrr, ale czy to nie jest tak, że niepasteryzowanych produktów mlecznych nie wolno nam spożywać? :) ale większość rzeczy, szumnie nazywana na etykiecie z przodu, czytając z tyłu okazuje się być pasteryzowana. :)

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 26 marca 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy to normalne mieć ból miesiaczkowy w 13 tyg? mam ciągle krwiaka 2,5 na 1,5 cm w sobie. Dzisiaj mam prenatalne.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 282 283 284 285 286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ