WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni może z tym chudnięciem tak masz, bo np nie jesz tyle co wcześniej albo nie wchodzą Ci słodycze? :)

U mnie brzuch naprawdę minimalnie urósł, takie samo sadełko jak wcześniej :p

A piję zdecydowanie za mało... Muszę się jakoś przełamać.

Moim najgorszym grzechem jest cola. Lekarz kategorycznie tego zabronił. Ale jak już mnie bardzo muli to kupuje sobie małą puszkę, tak raz na kilka/kilkanaście dni, bo czuję się po tym dużo lepiej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:22

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, meldujemy się z maleństwem:)
    Termin na 12.10 - można zmienić, następna wizyta 25.04 .
    Dzidzia ma już niecałe 4,5 cm. Jest to 11tydz2dzien. Wszystko w komplecie, płci nie znam. Tętno 140. Przeciętność Krakowa 1,1mm. Reszty się nie udało podejrzeć lekarz mówi że za wcześnie.
    Powiedział też żeby prenatalnych nie robić, jeśli to coś zaniepokoi to powie mi gdzie najlepiej je zrobić. Ogólnie z 25 mi n oglądał dzidzie na usg.
    Taka jestem szczęśliwa! :)
    Fajnie , że pozostałe wizyty też U was na +

Kookosowa, brunetka91, sunshine03, Jupik, japonka, kasia1518, emikey, wiktoriaa, Kasiulina, Dominika32, _nova, Cabrera, mia4444, nuśka91 lubią tę wiadomość

oar843r8hxms7jm7.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Ja jeśli chodzi o alkohol to też w ciąży nie pije, nawet te 0%. Mąż jak pije sobie piwo zwykle np. Heineken to mi śmierdzi, a w ogóle jak idziemy spać i się chce przytulić to normalnie nie mogę. Jakby pił smakowe to pewnie byłoby inaczej. Ogólnie na smakowe to miałabym chęć, ale nie pije. Długo czekałam na dziecko i wolę nie ryzykować :)
    Ale powiem Wam, że mam w pracy koleżankę, która mi mówiła, że jak była w ciąży to wzięło ja właśnie na piwo. I piła codziennie po jednym i to normalnym! I dziecko urodziło się zdrowe. Byłam w szoku jak mi to opowiadała..
    A co do papierosów to ja w ogóle nie pale, a zapach też mi przeszkadza. Teść jak wraca po paleniu to normalnie nie mogę. Tak samo "zapach" psa mi przeszkadza.
    To że urodziło się zdrowe nie znaczy że np w pierwszej klasie wierszyka które nauczyło się w pół godziny na pamięć nie nauczyło by się w 15 minut gdyby nie te piwa ;) niestety możemy tylko gdybaC w takich przypadkach,ale skutków długofalowych nikt nie zna.

Neroli, meerici lubią tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:23

• Spirit Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie też właśnie tacy ludzie dziwia :p bo ja nie pije w ogóle ale ok 0% powiedzmy ma własne sumienie i sumienie producenta że jest tam faktycznie 0%, piwo zanim się wiedziało przed ciążą tak samo -nikt wtedy nie chce źle ale tak sobie codziennie mimo że nawet na puszce pisze żeby nie pić no to mgd ogarniam :p

2017 #1
    2019 #2
  • CodziennoscM Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko 0,0% i sprawdzam to dokładnie, bo wina niektóre podpisywane jako bezalkoholowe maja 0,5%. Ale że względu na kontrolowanie glukozy raczej ograniczam takie przyjemności :) A z ciekawostek od koleżanki, która rodziła w Czechach to tam w ciąży dozwolone jest picie 2 piw dziennie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 21:19

Awaria_90 lubi tę wiadomość

Insta: @CodziennoscM
    h44ehqvkxg5mefqn.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Moni może z tym chudnięciem tak masz, bo np nie jesz tyle co wcześniej albo nie wchodzą Ci słodycze? :)

U mnie brzuch naprawdę minimalnie urósł, takie samo sadełko jak wcześniej :p

A piję zdecydowanie za mało... Muszę się jakoś przełamać.

Moim najgorszym grzechem jest cola. Lekarz kategorycznie tego zabronił. Ale jak już mnie bardzo muli to kupuje sobie małą puszkę, tak raz na kilka/kilkanaście dni, bo czuję się po tym dużo lepiej.

Nigdy nie jadłam słodyczy za bardzo, nie przepadam, nie jem też jakoś mniej. Ale póki jest ok to dobrze. Tylko tak mi się w brzuchu przelewa jak leżę tak na boku, że masakra. Jelita pracuja jakby dziecko się już tam turlało :p tylko takie 25-centymetrowe :D ma sa kra.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po badaniu jestem. Ogólnie anatomicznie wszystko jest ok. Jedna rzecz ja zaniepokoila. Tułów jest mniejszy od główki. Główka wskazuje na 13 tydz tak jak z ostatniej miesiaczki a tułów jest mniejszy wskazuje jakieś 11+4... wysłała mnie na badania biochemiczne by sprawdzić przyczyne... moze się tez okazać że wszystko w porzadku... nie umiem tego wszystkiego opisać, świat mi sie zawalił.. :( tak strasznie sie boję, mam tysiace myśli w głowie... wyniki za dwa dni, chyba oszaleje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 21:25

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie zrozumiem kobiet pijących/palących w ciąży (nie chodzi mi o piwa 0.5% raz na ruski rok tylko zwykłe..). Głupota to mało powiedziane. Jak już na tym etapie mają dziecko w d.. to co będzie dalej :-/ Ech.

przedszkolanka:), Kookosowa lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Dziewczyny ja po badaniu jestem. Ogólnie anatomicznie wszystko jest ok. Jedna rzecz ja zaniepokoila. Tułów jest mniejszy od główki. Główka wskazuje na 13 tydz tak jak z ostatniej miesiaczki a tułów jest mniejszy wskazuje jakieś 11+4... wysłała mnie na badania biochemiczne by sprawdzić przyczyne... moze się tez okazać że wszystko w porzadku... nie umiem tego wszystkiego opisać, świat mi sie zawalił.. :( tak strasznie sie boję, mam tysiace myśli w głowie... wyniki za dwa dni, chyba oszaleje...
    A na jakim sprzęcie robione badanie i czy lekarz z certyfikatem do badań genetycznych?

2017 #1
    2019 #2
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Nigdy nie zrozumiem kobiet pijących/palących w ciąży (nie chodzi mi o piwa 0.5% raz na ruski rok tylko zwykłe..). Głupota to mało powiedziane. Jak już na tym etapie mają dziecko w d.. to co będzie dalej :-/ Ech.

Niestety, nie mamy na to wpływu. Tylko mi, staraczce z jakimś tam stażem, przy operacji szyjki macicy, widok kobiet w 9 miesiącu z "czerwoną setką", czyli tym długim i mocnym papierosem otwierał nóż w kieszeni. Potrafiłam płakać wtedy...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się tylko modliłan w pierwszej ciąży żeby na taka nie trafić po porodzie w sali co to zamiast zająć się dzieckiem idzie do łazienki palić :/

2017 #1
    2019 #2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Basia mam nadzieję, że to nic poważnego i okaże się, że to żadna anomalia.

Bądź dzielna i dużo spokoju i cierpliwości na najbliższe dni.

Poza tym to dziwne, że już na tym etapie mierzono osobno główkę i osobno tułów. Na wytycznych, co powinno być na prenatalnych 1.trymestru tego nie ma, robi się to dopiero na dalszych etapach ciąży

• moni05 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się tak wydaje, jak pisze Sunshine, bo przeciez teraz główka to 1/3 ciała. Jest nienaturalnie duża przeciez i to normalne...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • japonka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusia wrote:
    Japonka czy Ty moze bierzesz metfirmine? Ja tez mam IO na szczescie w PT prowadzacego ciaze na metforminie ale mam bardzo duzy problem z cukrami na czczo :/ cokowiek zjem na kolacje to zwracam. Moze masz jakis sposob na cukry na czczo?
    Tak, biorę na noc niedużą dawkę. Ale u mnie zero skutków ubocznych, najgorsze co to zgaga albo się budzę z takim ssaniem. Na czczo mam bardzo dobre wyniki ale wywala mi po posiłkach cukier i insulinę, na teście z glukozą to samo. Co mogę ewentualnie Ci poradzić to kolację bez węglowodanów bo tak mi dietetyk radził, chociaż teraz się nie trzymam tego za bardzo.

Kaktusia lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia spokojnie. W sumie tez sie dziwie ze na tym etapie mierzyla glowke.
    Przeciez jeszcze az tak sie nie rowna glowa z reszta tlowia...

Maz sie z psem bawil a ten mi skoczyl na dol brzucha... Mam nadzieje ze nie zrobil zadnej krzywdy :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Też mi się tak wydaje, jak pisze Sunshine, bo przeciez teraz główka to 1/3 ciała. Jest nienaturalnie duża przeciez i to normalne...
    Ja też myślę, że to się może zdarzać i jeszcze nic nie znaczyć złego... Jakby była za mała to byłby pewnie większy problem. Daj znać po wynikach.

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z 0,0% nie mam zadnego problemu. Jak przeczytacie sklad to wiekszosc tych 0,0% to noe piwa a lemoniady, w skladzie zadnego slodu ani niczego innego co mogloby fermentowac nie maja. Inna sprawa, ze zdrowe tez nie jest, ale cola, lemoniada itd tez nie, a nie o tym rozmawiamy. Karmi, czy inne ktore ma do 0,5% raz na jakis czas mysle, ze grzechem tez nie jest. Do dziexka dojdzie to co we krwi, a z takiego 'do 0.5%' w butelce 0.3l to do krwi dojdą juz jakies mikro ilosci, ktorych porownywalna ilosc mozemy sobie zafundowac zupelnie nieswiadomie pijac sok, ktory sie zagrzal, jedzac mocno dojrzale banany, pijac eko kefir, czy dodajac ocet balsamiczny do salatki...

Awaria_90 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 25 marca 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, ja też pierwsze słyszę, żeby na tym etapie mierzyć proporcje główki do tułowia, a mi usg w 1 ciąży robił dobry spec.z certyfikatem i podawał tylko CRL jeśli chodzi o wymiar (notabene jutro do niego idziemy).
    A patrząc na łeb z tego genet. był dużo większy od reszty, zresztą moja córka całą ciążę miała łeb który wyprzedzał resztę w tyg.(jak już mierzyli) i od urodzenia ma główkę na 97 centylu ;-) i uwierz, wszystko z nią ok, po prostu chyba mądra dziewczyna nam rośnie ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ