Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Moni może z tym chudnięciem tak masz, bo np nie jesz tyle co wcześniej albo nie wchodzą Ci słodycze?
U mnie brzuch naprawdę minimalnie urósł, takie samo sadełko jak wcześniej :p
A piję zdecydowanie za mało... Muszę się jakoś przełamać.
Moim najgorszym grzechem jest cola. Lekarz kategorycznie tego zabronił. Ale jak już mnie bardzo muli to kupuje sobie małą puszkę, tak raz na kilka/kilkanaście dni, bo czuję się po tym dużo lepiej. -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, meldujemy się z maleństwem:)
Termin na 12.10 - można zmienić, następna wizyta 25.04 .
Dzidzia ma już niecałe 4,5 cm. Jest to 11tydz2dzien. Wszystko w komplecie, płci nie znam. Tętno 140. Przeciętność Krakowa 1,1mm. Reszty się nie udało podejrzeć lekarz mówi że za wcześnie.
Powiedział też żeby prenatalnych nie robić, jeśli to coś zaniepokoi to powie mi gdzie najlepiej je zrobić. Ogólnie z 25 mi n oglądał dzidzie na usg.
Taka jestem szczęśliwa!
Fajnie , że pozostałe wizyty też U was na +Kookosowa, brunetka91, sunshine03, Jupik, japonka, kasia1518, emikey, wiktoriaa, Kasiulina, Dominika32, _nova, Cabrera, mia4444, nuśka91 lubią tę wiadomość
-
brunetka91 wrote:Ja jeśli chodzi o alkohol to też w ciąży nie pije, nawet te 0%. Mąż jak pije sobie piwo zwykle np. Heineken to mi śmierdzi, a w ogóle jak idziemy spać i się chce przytulić to normalnie nie mogę. Jakby pił smakowe to pewnie byłoby inaczej. Ogólnie na smakowe to miałabym chęć, ale nie pije. Długo czekałam na dziecko i wolę nie ryzykować
Ale powiem Wam, że mam w pracy koleżankę, która mi mówiła, że jak była w ciąży to wzięło ja właśnie na piwo. I piła codziennie po jednym i to normalnym! I dziecko urodziło się zdrowe. Byłam w szoku jak mi to opowiadała..
A co do papierosów to ja w ogóle nie pale, a zapach też mi przeszkadza. Teść jak wraca po paleniu to normalnie nie mogę. Tak samo "zapach" psa mi przeszkadza.niestety możemy tylko gdybaC w takich przypadkach,ale skutków długofalowych nikt nie zna.
Neroli, meerici lubią tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny
-
No mnie też właśnie tacy ludzie dziwia :p bo ja nie pije w ogóle ale ok 0% powiedzmy ma własne sumienie i sumienie producenta że jest tam faktycznie 0%, piwo zanim się wiedziało przed ciążą tak samo -nikt wtedy nie chce źle ale tak sobie codziennie mimo że nawet na puszce pisze żeby nie pić no to mgd ogarniam :p2017 #1
2019 #2
-
Ja tylko 0,0% i sprawdzam to dokładnie, bo wina niektóre podpisywane jako bezalkoholowe maja 0,5%. Ale że względu na kontrolowanie glukozy raczej ograniczam takie przyjemności
A z ciekawostek od koleżanki, która rodziła w Czechach to tam w ciąży dozwolone jest picie 2 piw dziennie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 21:19
Awaria_90 lubi tę wiadomość
Insta: @CodziennoscM
-
nuśka91 wrote:Moni może z tym chudnięciem tak masz, bo np nie jesz tyle co wcześniej albo nie wchodzą Ci słodycze?
U mnie brzuch naprawdę minimalnie urósł, takie samo sadełko jak wcześniej :p
A piję zdecydowanie za mało... Muszę się jakoś przełamać.
Moim najgorszym grzechem jest cola. Lekarz kategorycznie tego zabronił. Ale jak już mnie bardzo muli to kupuje sobie małą puszkę, tak raz na kilka/kilkanaście dni, bo czuję się po tym dużo lepiej.
Nigdy nie jadłam słodyczy za bardzo, nie przepadam, nie jem też jakoś mniej. Ale póki jest ok to dobrze. Tylko tak mi się w brzuchu przelewa jak leżę tak na boku, że masakra. Jelita pracuja jakby dziecko się już tam turlało :p tylko takie 25-centymetrowema sa kra.
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Dziewczyny ja po badaniu jestem. Ogólnie anatomicznie wszystko jest ok. Jedna rzecz ja zaniepokoila. Tułów jest mniejszy od główki. Główka wskazuje na 13 tydz tak jak z ostatniej miesiaczki a tułów jest mniejszy wskazuje jakieś 11+4... wysłała mnie na badania biochemiczne by sprawdzić przyczyne... moze się tez okazać że wszystko w porzadku... nie umiem tego wszystkiego opisać, świat mi sie zawalił..
tak strasznie sie boję, mam tysiace myśli w głowie... wyniki za dwa dni, chyba oszaleje...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2019, 21:25
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
Nigdy nie zrozumiem kobiet pijących/palących w ciąży (nie chodzi mi o piwa 0.5% raz na ruski rok tylko zwykłe..). Głupota to mało powiedziane. Jak już na tym etapie mają dziecko w d.. to co będzie dalej
Ech.
przedszkolanka:), Kookosowa lubią tę wiadomość
-
basia1987 wrote:Dziewczyny ja po badaniu jestem. Ogólnie anatomicznie wszystko jest ok. Jedna rzecz ja zaniepokoila. Tułów jest mniejszy od główki. Główka wskazuje na 13 tydz tak jak z ostatniej miesiaczki a tułów jest mniejszy wskazuje jakieś 11+4... wysłała mnie na badania biochemiczne by sprawdzić przyczyne... moze się tez okazać że wszystko w porzadku... nie umiem tego wszystkiego opisać, świat mi sie zawalił..
tak strasznie sie boję, mam tysiace myśli w głowie... wyniki za dwa dni, chyba oszaleje...
2017 #1
2019 #2
-
Jupik wrote:Nigdy nie zrozumiem kobiet pijących/palących w ciąży (nie chodzi mi o piwa 0.5% raz na ruski rok tylko zwykłe..). Głupota to mało powiedziane. Jak już na tym etapie mają dziecko w d.. to co będzie dalej
Ech.
Niestety, nie mamy na to wpływu. Tylko mi, staraczce z jakimś tam stażem, przy operacji szyjki macicy, widok kobiet w 9 miesiącu z "czerwoną setką", czyli tym długim i mocnym papierosem otwierał nóż w kieszeni. Potrafiłam płakać wtedy...Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
nick nieaktualnybasia1987 wrote:Dziewczyny ja po badaniu jestem. Ogólnie anatomicznie wszystko jest ok. Jedna rzecz ja zaniepokoila. Tułów jest mniejszy od główki. Główka wskazuje na 13 tydz tak jak z ostatniej miesiaczki a tułów jest mniejszy wskazuje jakieś 11+4... wysłała mnie na badania biochemiczne by sprawdzić przyczyne... moze się tez okazać że wszystko w porzadku... nie umiem tego wszystkiego opisać, świat mi sie zawalił..
Bądź dzielna i dużo spokoju i cierpliwości na najbliższe dni.
Poza tym to dziwne, że już na tym etapie mierzono osobno główkę i osobno tułów. Na wytycznych, co powinno być na prenatalnych 1.trymestru tego nie ma, robi się to dopiero na dalszych etapach ciąży -
Też mi się tak wydaje, jak pisze Sunshine, bo przeciez teraz główka to 1/3 ciała. Jest nienaturalnie duża przeciez i to normalne...Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Kaktusia wrote:Japonka czy Ty moze bierzesz metfirmine? Ja tez mam IO na szczescie w PT prowadzacego ciaze na metforminie ale mam bardzo duzy problem z cukrami na czczo
cokowiek zjem na kolacje to zwracam. Moze masz jakis sposob na cukry na czczo?
Kaktusia lubi tę wiadomość
-
moni05 wrote:Też mi się tak wydaje, jak pisze Sunshine, bo przeciez teraz główka to 1/3 ciała. Jest nienaturalnie duża przeciez i to normalne...
-
Ja z 0,0% nie mam zadnego problemu. Jak przeczytacie sklad to wiekszosc tych 0,0% to noe piwa a lemoniady, w skladzie zadnego slodu ani niczego innego co mogloby fermentowac nie maja. Inna sprawa, ze zdrowe tez nie jest, ale cola, lemoniada itd tez nie, a nie o tym rozmawiamy. Karmi, czy inne ktore ma do 0,5% raz na jakis czas mysle, ze grzechem tez nie jest. Do dziexka dojdzie to co we krwi, a z takiego 'do 0.5%' w butelce 0.3l to do krwi dojdą juz jakies mikro ilosci, ktorych porownywalna ilosc mozemy sobie zafundowac zupelnie nieswiadomie pijac sok, ktory sie zagrzal, jedzac mocno dojrzale banany, pijac eko kefir, czy dodajac ocet balsamiczny do salatki...
Awaria_90 lubi tę wiadomość
-
Basia, ja też pierwsze słyszę, żeby na tym etapie mierzyć proporcje główki do tułowia, a mi usg w 1 ciąży robił dobry spec.z certyfikatem i podawał tylko CRL jeśli chodzi o wymiar (notabene jutro do niego idziemy).
A patrząc na łeb z tego genet. był dużo większy od reszty, zresztą moja córka całą ciążę miała łeb który wyprzedzał resztę w tyg.(jak już mierzyli) i od urodzenia ma główkę na 97 centylui uwierz, wszystko z nią ok, po prostu chyba mądra dziewczyna nam rośnie